Nästa artikel
Nokian satsar på miljövänligare däck
Nyheter

Nokian satsar på miljövänligare däck

Publicerad 16 januari 2009 (uppdaterad 21 september 2010)
Finska Nokian presenterar ett nytt dubbdäck som minskar vägslitaget och mängden ohälsosamma partiklar. Vi Bilägare Erik Rönnblöm har testat däcket - och bjuder nu på sina åsikter.
"Det nya och mer miljövänliga dubbdäcket kommer lägligt. Inte minst i Stockholm får dubbdäcken skulden för att mängden av små partiklar är för stor enligt EU:s direktiv", konstaterar Vi Bilägares Erik Rönnblom och fortsätter:

"Men med Hakkapeliitta 7 introducerar Nokian en helt nya teknik som går ut på att dubbkroppen inte ska kantra eller röra sig, dels när spetsen får kontakt med vägbanan, dels när dubben släpper från vägen. Normalt vickar dubbarna och kratsar mot vägbanan, vilket orsakar slitage och även bildar små oönskade partiklar."

Den senaste tiden har det kommit rapporter (läs mer här) om att dubbdäck sliter på vägar och samtidigt lösgör ohälsosamma partiklar. Därför kommer Nokian Hakkapeliitta 7 lägligt. Och tester hos hos svenska Väg- och transportforskningsinstitutet,VTI, visar att däcket är miljövänligare än sina konkurrenter.

"Mätningarna visar att Hakkapeliitta 7 skapar mellan tio och 70 procent färre partiklar av PM10 och PM2,5 (ytterst små föroreningar som finns i omgivande luft) jämfört med vissa konkurrenter.", slår Erik Rönnblom fast.

Nokians arbete med att göra Hakkapeliitta 7 miljövänligare kan bli ett starkt försäljningsargument i Sverige - där miljöaspekten alltså är en het fråga för tillfället.

"Nokian är den första däcktillverkare som lyckats minska dubbdäckens negativa egenskaper, vilket kan bli ett lika viktigt köpargument som isgrepp i toppklass.", konstaterar Erik Rönnblom.

Utragen är tagna ur Erik Rönnbloms test som kommer i Vi Bilägare nummer 2. Missa inte det större testet!

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2009-01-16 14:59
Nokian4ever (ej verifierad)

Låter väl bra. Vore dock intressant att veta hur stor miljöpåverkan det här däcket jämte andra dubbade alternativ har jämfört med dubbfria.

#2 • Uppdaterat: 2009-01-16 19:41
Saabnisse (ej verifierad)

Ska bli intressant att se hur ni har kommit fram till att det här däcket är miljövänligare än konkurrenternas.
Eller har ni gått efter vad tillverkaren påstår?

#3 • Uppdaterat: 2009-01-16 20:28
Per_K (ej verifierad)

Det är väl bra att däcken utvecklas, men problemet med partiklar och vägslitage orsakat av dubbdäck är kraftigt överdrivet. Det är dieselavgaser respektive den ökande tunga trafiken som är det stora problemet.

#4 • Uppdaterat: 2009-01-17 10:56
Starre (ej verifierad)

Heder åt Nokian för att man lägger ned resurser på att fixa bra dubbdäck. Själv kör jag nokian R odubbat och det fungerar riktigt bra för mig. På sommaren kör jag också Nokian utan HA-oljor. Heja Nokian!

#5 • Uppdaterat: 2009-01-18 14:08
Anneman (ej verifierad)

Hur mycket sämre är däcken på is och snö jämfört med till exempel Hakka 5?

#6 • Uppdaterat: 2009-01-18 14:37
S-E S (ej verifierad)

Dra ut dubben och anpass hastigheten efter omständigheterna så är problemet löst.

#7 • Uppdaterat: 2009-01-18 20:07
Björn (ej verifierad)

Nokian däck är säkert bra men det bästa för miljön vore om man införde totalt saltningsförbud. Vad vinner man då? För det första bildas en isskorpa på vägen på vilken dubben river och når alltså inte alls ned på asfalten samtidigt som trafiksäkerheten ökar eftersom alla trafikanter automatiskt sänker hastigheten beroende på genuint vinterväglag. Dessutom minskar rostskadorna på bilar och broar och miljön blir en stor vinnare eftersom vägsaltet tränger ned och förstör växtlighet och grundvatten.
Vem är förlorare? De entreprenörer som lever på att salta våra vägar efter klockan dvs 07.00 och 16.30 vare sig det "behövs" eller inte...

#8 • Uppdaterat: 2009-01-19 09:37
CA - fd vägmästare (ej verifierad)

För att få en bra väglag behövs en mix på ca 50% dubbdäck i vintertrafiken. Så klanka inte på de som kör med dubb - de förbättrar friktionen åt dig utan. Inte så många tänker på att salt är hygroskopiskt ('drar åt sig fukt'), vilket medför att för mkt salt i tid o otid ger fuktig vägbana och förhindrar den eftersträvade upptorkningen. Annars så behövs nog tyvärr saltet i mellansverige, för att undvika fastkörd snö som sedan blir is. Lagom saltning för moddbildning vid snöfall och sen moddplogning med gummiskär. 'Svarthalka' dvs frysning på asfalt klaras troligen bäst med saltning om vi vill undvika trafikkaos med olyckor o framkomlighetsproblem.

#9 • Uppdaterat: 2009-01-19 14:02
Anders (ej verifierad)

Med all respekt för "vägmästarens kunskap" finns det delar av Sverige där man INTE saltar vägarna, även i Stockholms trakten tex. Upplands Väsby kommun. Trafiken verkar fungera och flyta på ändå. Sänk hastigheten, inför krav på rejäla DUBB däck och förbjud vägsaltet så kommer vi att slippa både partiklar i luften, nedslitna vägar och försaltning av mark och grundvatten.

#a • Uppdaterat: 2009-01-19 20:31
salt en styggelse! (ej verifierad)

Salt och dubb hör definitivt inte ihop, vilket flera tycks ha klart för sig. Nokians initiativ är mycket bra och kommer lägligt med tanke på debatten om dubbdäck. Annars har det genom åren varit svårt att marknadsföra miljövänliga fordonsprodukter, men nu kommer det och extra kul är att det är en nordisk tillverkare som lanserar detta. Annars har ju dubbutvecklingen stått tämligen stilla i många år bortsett från lite udda former på dubbens stift

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.