Nästa artikel
Ford och GM i samarbete
Nyheter

Ford och GM i samarbete

Publicerad 5 augusti 2008 (uppdaterad 21 september 2010)
Nu ska de bittra fienderna samarbeta igen. I bilkrisens spår närmar sig ett samarbete mellan giganterna Ford och General Motors. Ett måste för att hålla kostnaderna i schack.

Biltillverkning är dyrt, ibland till och med snuskigt dyrt. Att utveckla en ny motorfamilj till en bil kostar i runda slängar en miljard dollar och en växellåda cirka 800 miljoner dollar. Ruskiga pengar i dessa krisens dagar.


Kan man i stället dela på kostnaderna underlättas en del av den ekonomiska bördan.


De bägge detroitbaserade tillverkarna vill ännu inte ge någon offentlighet åt ett kommande samarbete, men i Detroit är det ingen hemlighet att samtal har förts mellan dem i över en månads tid om kommande samarbetsprojekt.


Redan för tre år sedan dök ett resultat av ett samarbete mellan Ford och GM upp i ett antal bilar. Det var en sexstegad automatväxellåda som tagits fram speciellt för framhjulsdrivna bilar och som bägge företagen stod bakom. Den används fortfarande och sitter i en hel rad olika bilar.


Nu spekuleras det också i att det kommande samarbetat bland annat ska resultera i en gemensam fortsättning av GM:s elbilsprojket Volt.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2008-08-05 20:46
saabnisse (ej verifierad)

Ja varför ska de inte samarbeta? Det är väl bättre än att konkurrera med asiater på en alltmer vikande marknad? Än är det ju långtifrån kört, Ryssland och resten av de gamla närliggande republikerna är ju en jättemarknad som det gäller att sno åt sig av. Och det finns ju inget som säger att inte yänkarna har resurser att ta fram bilar som passar, de har ju faktiskt haft teknik att ta människan till månen och placera mätsonder på Mars och det måste ju faktiskt anses vara en betydligt större bedrift än att sälja ett gammaldags hybridfordon som vissa asiater anser vara "high-tech".

#2 • Uppdaterat: 2008-08-06 01:01
shogun (ej verifierad)

Saabnisse.

Nu har du allt nått lågvatten märke på din kommentar vad gäller hybriddriften. Är det någon annan som har en mer avancerad hybriddrift enligt dej på marknaden ? Saab kanske ? Och vad är mer avancerat i produktion av mass produserade bilar än de asiatiska hybridfordonen ?

#3 • Uppdaterat: 2008-08-06 12:18
August (ej verifierad)

Får oss som bor på landet och behöver bil så är hybriddriften bara en dum återvändsgränd. Dom som bor i stan och torde ha nytta av hybriddriften kunde lika gärna cykla med tanke på de korta avståndena...

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.