Nästa artikel
Svenskar väljer oftast bilen: "Det görs av gammal vana"
Nyheter

Svenskar väljer oftast bilen: "Det görs av gammal vana"

Publicerad 22 juli 2008 (uppdaterad 21 september 2010)
Miljömedvetandet ökar allt mer i Sverige. Men en färsk SIFO-undersökning visar att omkring 3,8 miljoner svenskar ändå väljer bilen - trots att man skulle kunna cykla eller åka kollektivt utan någon större tidsförlust.
- Givetvis finns det situationer då man behöver ta bilen, men det är också lätt att det görs av gammal vana. Om alla lämnade bilen hemma i alla fall en gång i veckan skulle vi gemensamt göra en enorm insats för miljön. Dessutom skulle det för många leda till en förbättring av privatekonomin, säger Maria Krafft, trafikforskare Folksam.

SIFO-undersökningen, som utförts på uppdrag av Folksam, visar att 92 procent, drygt 6,6 miljoner, av svenskarna från 18 år och uppåt kör bil. 59 procent av dessa uppger att man minst en gång i veckan tar bilen trots att man ska kunna välja att åka kommunalt eller cykla utan större tidsförlust.
24 procent uppger att det händer varje dag.

4397 personer deltog i undersökningen. Och resultatet visar att svensken väljer bilen framför cykeln eller att åka kommunalt eftersom man anser sig ha för mycket bagage.

Att kunna ta sig snabbt från dörr till dörr eller att det är för obekvämt att färdas på andra vis ses också som skäl till att välja bilen.

Det är framförallt männen som anger dessa orsaker till att ta bilen. 45 procent av männen vill komma från dörr till dörr, mot 33 procent av kvinnorna. Likaså tycker fler män - 18 procent - att det är obekvämt att åka kollektivt och cykla, jämfört med 12 procent av kvinnorna

Ola Andersson

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2008-07-23 12:35
Markus (ej verifierad)

Flyttade från Sthlm till Malmö förra hösten. Tillbringade minst 10 timmar i bil varje vecka, till o från jobbet (dagis) i Sthlm. Nu efter flytten går jag till dagis med min dotter, går till jobbet, åker bara bil under helgerna till stranden (utflykter). Jag har mer tid mitt arbete och mer tid för min dotter, träning för att jag kommit ifrån all denna bilkörning. Stressen, hetsen bufflandet i bilköandet är otroligt skönt att komma ifrån. Åkte tidigare E18 (Norrtäljevägen) i till jobbet i centrala Sthlm. Jag är ändå en bilfantast, älskar att köra, älskar att läsa om nya bilar, nya innovationer - men bilköandet är jag ingen vän av.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.