Nästa artikel
Toyota Prius - en effektivare hybrid
Provkörning

Toyota Prius - en effektivare hybrid

Publicerad 15 juni 2009 (uppdaterad 21 september 2010)
Nya Toyota Prius är här. Utanpå är förändringarna av hybriden diskreta men desto mer har hänt i motorrummet. Förbrukningen är nu nere på 0,39 Liter/mil.
För de flesta ögon ser Prius ut som förut, men den är kraftigt förändrad. Karossen har lite andra proportioner och har blivit någon centimeter längre och ett par centimeter bredare.

Prius III ska, enligt Toyota, klara blandad körning på 0,39 l/mil och släppa ut 89 gram koldioxid per kilometer, vilket är sensationellt lite för en bil i storleksklass med en Volvo V50.

Kraftigare motor

Som tidigare drivs Prius med en bensinmotor som är ihopkopplad med en elmotor men båda har blivit kraftigare. Bensinmotorn, tidigare på 1,5 liter och 77 hk, har bytts ut mot en 1,8-liters maskin med 99 hk. Elmotorn har blivit mindre och lättare, men starkare: 82 hk mot tidigare 68.

När motorerna jobbar tillsammans ger de maximalt 136 hk och drar iväg bilen till 100 km/tim på 10,4 sekunder.

Effektivare elbil

Att Prius blivit en effektivare elbil märktes i stadstrafiken. Ofta rullade den alldeles tyst enbart driven av elmotorn - tror jag. Den nya instrumenteringen är nämligen ganska rörig och otydlig: en mängd ljusblå siffror och streck i ett långt, lågt fönster strax under vindrutekanten. Som tidigare kan föraren knappa fram en bild som visar hur drivkraften fördelar sig i varje ögonblick men informationen syns dåligt.

Genomsnittsförbrukningen, 0,28 l/mil under några stadskilometer, antydde dock att elmotorn hade jobbat. Siffrorna steg när jag kom ut på leder med högre fart och slutade på 0,36 liter/mil. Men då använde jag elknappen så fort farten sjönk under 50 km/tim och det fanns kraft i batteriet.

Nya Prius är full av avancerad teknik redan i sin enklaste version och den som vill betala mer än grundpriset, 269 000 kr, kan få mer ändå: Till exempel ett tak med solpaneler som driver en fläkt vilken ventilerar kupén när bilen står stilla.

Detta är en förkortad version av Marianne Sterners provkörning av Toyota Prius. Hela provkörningen kommer i Vi Bilägare #10. Missa inte detta!

Relaterade bildspel

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2009-06-15 18:40
Erik (ej verifierad)

Att använda EV knappen flitigt brukar betyda högre förbrukning. Datorn väljer bäst själv. EV är till för när du vill åka ljudlöst eller helt utan utsläpp korta sträckor, inte för att sänka medelförbrukningen.

#2 • Uppdaterat: 2009-06-16 00:08
Simon (ej verifierad)

Är denna prius något mer än bara "showoff"? Min tidigare erfarnehet av Prius är en enormt väl genomförd marknadsföring för en rätt medioker bil!

#3 • Uppdaterat: 2009-06-16 01:10
Ulf Pierrou (ej verifierad)

Jag kör en Citroen C4 miljöbil idag men skulle gärna byta till en Prius men... priset!!!

#4 • Uppdaterat: 2009-06-16 01:24
Per (ej verifierad)

Prius är nog mest intressant som tjänstebil, tack vare det relativt låga förmånsvärdet, eller som taxibil i storstäder. Jämfört med den föregående versionen verkar det handla mer om förfinining än revolution. Steget mellan första och andra generationen var större - åtminstone designmässigt. Det jag saknar mest på Prius är en praktisk kombiversion, och möjlighet att sätta på en dragkrok. Sedan är rostskyddet ett frågetecken på Toyota-bilar. Men visst är det en oerhört intressant bil!

#5 • Uppdaterat: 2009-06-16 09:58
Mm (ej verifierad)

#Simon
Showoff? Eftersom du kan skriva så borde du också kunna läsa :-), du kan ju börja med att läsa provkörningen här på Vi bilägare(mycket positiva omdömen eller hur?), sedan finns det massor av andra sidor som TV, AMS och utländska sidor som ger nya Prius mycket bra betyg.

#6 • Uppdaterat: 2009-06-16 16:13
Conny Karlsson (ej verifierad)

Här kommer en provkörning från en tidning från landet väster om oss. Som inte har en egen bilindustri att ta hänsyn till, om vi nu inte ska räkna Koeningsegg/Saab som norskt numera.
En ganska omfattande provkörning från denna tidning måste jag säga.
Fina bilder, Och Prius gör sig mycket bättre med dessa 17" fälgarna. Snygg bil.
http://www.dinside.no/816102/nye-prius-innertier-fra-toyota

#7 • Uppdaterat: 2009-06-16 23:47
Obegripligt (ej verifierad)

Jag såg en ny Prius på vägen härom dan. Den var ful trist och tråkig! För att inte tala om den patetiska elmotorn som bara går att köra ca 2km, ja ni läste rätt 2 km!!! på el och resten körs med bensin motor! Än så länge är det bättre att köpa en etanol bil istället för en patetisk Prius.

#8 • Uppdaterat: 2009-06-17 00:46
PRIUS.. (ej verifierad)

Två som inte förstår poängen med hybridbilar. Marianne Sterner och
Obegripligt.
"Men då använde jag elknappen så fort farten sjönk under 50 km/tim och det fanns kraft i batteriet."
Elknappen använder man bara när man absolut inte vill släppa ut några avgaser alls som i ett parkeringsgarage eller när man släpper av barn vid en skola. Övrig körning sker bäst genom att låta hybridsystemet sköta valet mellan elmotor och bensinmotor. Det är ingen besparing att låta bensinmotorn driva generatorn för att ladda batteriet för att sedan låta elmotorn hämta ström från batteriet för att driva fram bilen. Då blir det förluster först i generatorn sedan laddningsförluster i batteriet sedan mer förluster vid urladdningen av batteriet och i styrningen av strömmen från batteriet till elmotorn. Själva poängen med en parallellhybrid är att när bensinmotorn körs vid den belastning och varvtal där den har bäst verkningsgrad så kan den ladda batteriet samtidigt som den rent mekaniskt driver bilen framåt för att sedan helt stängas av när bilen står still och när man färdas sakta i en tex en kö.
Som Erik tidigare påpekat!

#9 • Uppdaterat: 2009-06-17 11:12
S-E S (ej verifierad)

OBEGRIPLIGT, du har rätt, Prius eldrift är ett skämt och välj bensindrivet i stället för etanol av hänsyn till miljön är du snäll.

#a • Uppdaterat: 2009-06-17 15:13
MM (ej verifierad)

Prius hybridsystem verkar kalas.
Kommer man ned i siffror runt 0,26 inne i stan för en familjebil är det ju ett toppenresultat. Att det sedan bara går att köra 2km på enbart el gör ju då inte så mycket. Frågan är hur lång tid det tar innan batteriet är uppladdat till fullo igen? Någon som vet?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.