Nästa artikel
"Toyota Urban Cruiser får bara tre stjärnor"
Nyheter

"Toyota Urban Cruiser får bara tre stjärnor"

Publicerad 24 november 2009 (uppdaterad 21 september 2010)
Enligt Norges största dagstidning får Toyota Urban Cruiser bara tre av fem stjärnor i Euro-NCAP:s nya krocktest. Toyota Norge bekräftar det oväntat dåliga resultatet.
 
Bara dagar innan resultatet från Euro-NCAP:s senaste krocktest offentliggörs rapporterar Verdens Gang, Norges största dagstidning, att Toyota Urban Cruiser inte får toppbetyget fem stjärnor.
 
Betyget för minisuven Urban Cruiser blir istället tre av fem stjärnor, skriver tidningen.

Bilen uppges ha haft ett dåligt resultat när det gäller belastning på ben och huvud vid sidokollisioner.

Misslyckande
Att inte få fem stjärnor med en ny modell från en av de stora tillverkarna ses allmänt som ett mycket dåligt resultat. Tillverkarna brukar snarare anpassa sina nya bilar för att klara fem stjärnor.

Vid Euro-NCAP:s senaste krocktest fick sju av åtta bilar fem stjärnor, däribland Toyota Prius.

Endast Citroën C3 fick det lägre betyget fyra stjärnor eftersom Citroën valt att inte standardutrusta bilen med antisladdsystem på alla europeiska marknader.

Dessutom har Toyota Avensis oh Toyota IQ tidigare i år uppnått fem stjärnor.

Toyota Norge bekräftar
Om uppgifterna från Verdens Gang stämmer har Toyota misslyckats rejält.

Toyota Norges informationschef Espen Olsen bekräftar i Verdens Gang att han är informerad om ärendet och att Toyotas Europakontor nu arbetar intensivt med att tolka testresultaten för att se vad som kan göras framöver.

- Vi på Toyota är mycket förvånade över resultaten för Urban Cruiser. Bilen är byggd för att uppnå den högsta nivån av aktiv och passiv säkerhet, säger han.

"Ändrat test"
Toyota Norge bekräftar också att utlösningen av en krockkudde inte skedde som förväntat - och därmed gav det dåliga resultatet till följd.
 
Dessutom säger den norska avdelningen att man fått information om att kraven i Euro-NCAP ska ha ändrats efter krocktestet av Urban Cruiser.

Om så inte hade varit fallet hade bilen klarat fem stjärnor, menar Toyota Norge.

- Toyota tar testresultaten mycket allvarligt och kommer att lägga tid på att analysera informationen för att hitta möjliga åtgärder, säger Espen Olsen.

Toyota Sverige har ännu inte fått någon information om testresultatet och avvaktar med att kommentera innan resultatet offentliggörs.

"Ledande säkerhetsnivå"
Hittills i år har 688 Toyota Urban Cruiser nyregistrerats i Sverige.

Många av dessa bilköpare har förmodligen läst bilens informationsmaterial där följande stycke kan hittas:
 
"Den har dessutom en ledande säkerhetsnivå - här finns allt från antisladdsystem till aktiva nackskydd som exempel. Kör försiktigt. Kör utan oro!"
 
Presenteras på onsdag
I morgon, onsdagen den 25 november vid 10:00, presenterar Euro-NCAP de senaste resultaten.

Läs Vi Bilägare för senaste nytt.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2009-11-24 14:45
Pelle (ej verifierad)

...dvs Toyota; Gör om, gör rätt!!

#2 • Uppdaterat: 2009-11-24 14:52
Sanne (ej verifierad)

Är inte alls förvånad övder Toyotas usla resultat. Fö ett år sedan såg jag en helt ny Toyota Avensis som parkerade vid Danderydssjukhus. Trottoaren framför parkeringsplatserna är ngt förhöjda så att då Toyotan parkerades skrapade undersidan i på den främre kofångaren varpå han backade tillbaka ca 20 cm. Det som då hände var att HELA fofångaren lossade och blev kvar på trottoaren!!!! Ärligt talat hade vi svårt att hålla oss från att skratta....

#3 • Uppdaterat: 2009-11-24 15:09
Larsson (ej verifierad)

Inget nytt att Toyota gör bilar med dålig kvalite precis. Rundsnackare av rang enligt mig!

#4 • Uppdaterat: 2009-11-24 15:33
Håkan (ej verifierad)

Larsson, har du ägt någon Toyota?
Jag har haft två och de är utan tvekan de bilar med bäst kvalite jag haft, nu kör jag BMW, roligare bil att köra men sämre kvalite

#5 • Uppdaterat: 2009-11-24 16:19
HK (ej verifierad)

Toyota är känd för sin säkerhet och kvalité. Här får Toyota tänka om,
kvalité måste komma före kvantitet.
Kritiken innebär inte att Toyota gör sämre bilar, men de måste se om i hela produktionen, från ritbordet till färdig produkt. Nogrannare kontroller lönar sig.
Hälsn
HK

#6 • Uppdaterat: 2009-11-24 17:07
Larsson (ej verifierad)

Hk, Håkan: Hur definerar ni kvalite? Jag tycker att saker som rostskydd och krocksäkerhet ingår i den kategorin. Att samtliga nya toyota har ett rostskydd under all kritik är inte något att förbise. Det skryts hit och dit med att dom har så bra besiktningsstatistik, det går inte riktigt ihop tycker jag!

#7 • Uppdaterat: 2009-11-24 17:33
Tommy (ej verifierad)

Vilken tur att det inte blev någon. Även om anledningen var att den inte gick att få fyrhjulsdriven med bensin och automatlåda i hop.

#8 • Uppdaterat: 2009-11-24 18:14
S-E S (ej verifierad)

Inte svårt att få bra besiktningsresultat hos bilprovningen när bilen är nybesiktigad från en märkesverkstad dagarna innan!

#9 • Uppdaterat: 2009-11-24 19:23
mythbuster (ej verifierad)

Espen Olsen är antingen okunnig om utvecklingsprocessen eller så ljuger han. Man vet normalt minst ett år före lansering av en bil vad krockresultaten blir. Detta med sina egna interna tester som i de flesta bilföretag görs kontinuerligt under utvecklingen. Eller gör inte Toyota detta?
Måste vara tungt nu hos Toyota med allt som går emot dem.

#a • Uppdaterat: 2009-11-24 19:52
rey710 (ej verifierad)

Jag är i´nte orolig .Om deskulle vara fallet att toyota Urban får 3 stjänor. Så kommer toyota att fixa till bilen att den gör det snart . Sen vill jag påmina övriga personer här att Toyota Avenisis fick utmärkelsen säkraste bilen 2009 enligt Folksam. Och vad besikningsresutaten dom talar för sig själv .Har själv en toyota Åker aldrig på någon förbesikning . Den går i genom ändå utan problem och jag är nog inte ensam om det.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.