Bild
Nästa artikel
Test: Kia Rio, Nissan Micra, Seat Ibiza (2017)

Test: Kia Rio, Nissan Micra, Seat Ibiza (2017)

Nybilstest

Glöm trista landstingsfordon. Kia Rio, Nissan Micra och Seat Ibiza är tre småbilar som precis ömsat skinn till nya pigga personligheter. Men bara en kan vara bäst!

Läs hela testet!

Vill du veta allt om de testade bilarna? I det kompletta testet redovisas samtliga testmoment, all fakta och fler bilder. Där kan du läsa mer om bland annat bränsleförbrukning, bilekonomi, rostskydd, ljus, kupébuller, barnsäkerhet, prestanda, kupé- och lastmått, krocksäkerhet och utrustning. PDF 14 sidor. OBS! Du som är prenumerant kan läsa testet gratis. Läs mer om hur du gör via länken: vibilagare.se/digitalt

Det är lätt att bli begränsad av sina fördomar. Tänk på Nissan Micra och Kia Rio. Det rinner inget lyckorus genom hjärnan direkt. Två hushållsprodukter för gatan som lämnar omgivning oberörd.
 
Men tiderna förändras. I testtrion finns två deltagare som sticker ut lite extra. Färgvalen gör sitt men båda visar prov på attraktiv formgivning från två olika skolor. Nya Nissan Micra pockar på uppmärksamhet genom intressanta design-detaljer medan nya Kia Rio har välbalanserat yttre med genomtänkta proportioner.
 
Den tredje kombattanten är nya Seat Ibiza. Jämförelsevis upplevs VW-koncernens spanska krydda en smula nedtonad, men fortfarande aptitlig. Lite mer timjan än chili helt enkelt.

Test: Kia Rio, Nissan Micra, Seat Ibiza (2017)

Samtliga i testtrion är helt nya skapelser som skiljer sig väsentligt från sina respektive föregångare. Kia Rios nya plattform är utvecklad i tyska Rüsselsheim och delas med Hyundai i20. Det enda som lever vidare från förr är motorerna. Under huven arbetar 1,25-liters bensinfyra utan turboladdning. I Launch Edition-utförande, det enda möjliga valet initialt, kostar en Kia Rio 1,25 MPi från 159 700 kr.

Nissan Micra var tidigare en enkelt konstruerad småbil byggd i Indien. Nykomlingen är en strikt europeisk produkt och baserar sig på en ny Renault-arkitektur som senare kommer i nästa Clio. Produktionen sker i Flins, 40 km norr om Paris. Micra är ensam i gänget om att erbjuda ett dieselalternativ men vi kör den förmodade storsäljaren – trecylindriga bensinturbon 0,9 IG-T. Denna motor vi sett i flera Renaultprodukter de senaste åren. Priset börjar på 149 900 kr, men Micra erbjuder en myriad av tillval och personifierings-alternativ. Testbilen är toppversionen Tekna (från 171 900 kr) som därtill pyntats med bland annat läderklädsel och exteriört designpaket där svarta detaljer kontrasterar mot apelsinfärgad metalliclack.
 
Seat Ibiza är den första småbilen från VW-koncernen fullt ut använder den MQB-plattform som även utgör grunden till VW Golf, Tiguan och Skoda Superb. Även om Ibiza har den enklare versionen med halvstel bakaxel så finns det storbils-DNA i Seat. Den trecylindriga 1,0 TSI-motorn debuterade redan i föregångaren och känns igen från VW-koncernens breda modellutbud. Här kör vi instegsversionen på 95 hk som finns att köpa från 148 700 kr. Testexemplaret är ovanligt sparsmakat med tonade rutor och förvaringspaket som enda tillval.
 

I fullständiga versionen av Vi Bilägares test kan du läsa om vilken bil som vann. Köp och ladda ner testet här.
 
Diskutera: Vilken är din favorit av de tre bilarna?
 

Test: Kia Rio, Nissan Micra, Seat Ibiza (2017)

Kommentarer

#1
2017-09-27 09:59

Är Ibizan den enda där man kan välja roligare motor?
Designmässigt var det ingen som riktigt tilltalade.

#2
2017-09-27 12:54

Designmässigt är ju Micra det roligare valet som sticker ut ur mängden och ser fräsigast ut i mina ögon. Men nya Rio är nog igen oäven bil heller, och tryggt ägande med sina garantier. Ibizan går bort av förklarliga skäl vis av erfarenhet från bilar som ingår från samma koncern, det räcker nu.

#3
2017-09-27 13:00

Det är tydligt att Micran är släkt med Clio, trevlig design helt klart.
Ibizan är nog den som är mest mogen av samtliga 3, men som artikeln beskriver så känns det som SEAT tappat lite av sin spanska glöd och designglädje, städat med snyggt.
Se till att köpa till stöd på alla 3 bilarna om du överväger någon a dom (carplay/android auto) så att din smarta mobil kan integreras i infotainmentsystemet enkelt så slipper du lägga pengar på GPS och kan köra säkert.

#4
2017-09-27 13:47

Skall du köpa så ta dig tid att testa alla tre och skall du köra ofta på motorväg eller snabbt så testa det också.
Motormässigt är det skillnad som natt och dag till seatens fördel och även förbrukningen och buller hänseendet.
Ta med sunda förnuftet så slipper ni kanske att skriva hit och klaga på en bullerburk eller hur törrstig bilen är, och fall inte för första bling bling på instrumentpanelen.
Som sagt, Testa riktigt en längre sväng och ta med sunda förnuftet.

#5
2017-09-27 17:07

Skoda Ibiza vinner givetvis ;-) ViV är "en aning" förutsägbara...

#6
1
2017-09-27 19:39

Rio är intressant.

#7
2017-09-28 18:04

159700 för en Kia Rio????

Är det 1 april?

#8
2017-09-28 18:16

"Vilken är din favorit av de tre bilarna?" Tre??? Jag ser bara en...Seat Ibiza. :-)

#9
2017-10-03 16:24

I min värld är den klare vinnaren Seat Ibiza.

#10
2017-10-31 23:47

Utseendemässigt vinner Kia helt klart. De andra är bara trista. I övrigt är de sannolikt helt jämförbara.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.