Bild
Nästa artikel

Test: Kia Optima Sportswagon, Mazda 6 Wagon, Skoda Superb Combi (2016)

Nybilstest

Pigga utmanaren Kia Optima möter hårt motstånd i tidigare testvinnarna Mazda 6 och Skoda Superb. En jämn match mellan tre rymliga och fullutrustade familjebilar.

Läs hela testet!

Vill du veta allt om de testade bilarna? I det kompletta testet redovisas samtliga testmoment, all fakta och fler bilder. Där kan du läsa mer om bland annat bränsleförbrukning, bilekonomi, rostskydd, ljus, kupébuller, barnsäkerhet, prestanda, kupé- och lastmått, krocksäkerhet och utrustning. PDF 11 sidor.

Det har sina sidor att rättvist jämföra bilar med olika utrustningsnivå, särskilt när det varierar mellan en sparsam instegsmodell och den lyxigaste versionen. Men när det gäller Kia Optima GT Line, Mazda 6 Optimum och Skoda Superb L&K (Laurin & Klement), handlar det om de mest utrustade varianterna.

Sällan har vi kört ”vanliga” bilar som varit så välförsedda som dessa tre, fullpackade med mer eller mindre nödvändiga finesser. Optima kostar i testbilens utförande modiga 361 900 kronor. Kia släpper dock Optima GT Line för ett starkt subventionerat introduktionspris – 331 900 kronor.

Jämför vi grundpriset är Kia Optima dyrast. Utgår vi från introduktionspriset är den billigast. Men ingen vet hur länge det priset står sig. Dessutom har både Mazda och Skoda fyrhjulsdrivning. Det är ett tillval som Kia inte har. Koreanens dieselmaskin är dessutom ett antal hästkrafter svagare, 141 jämfört med Mazdas 175 och Skodas 190 hästkrafter. De starkare maskinerna i Mazda och Skoda har också betydligt högre vridmoment.

Motorstyrkan har man kanske främst nytta av vid maxlast eller då man ska dra ett släp. Där skiljer sig förmågan avsevärt. Kia klarar max 1 500 kg, Mazda 1 600 och Skoda 2 200! 
Skulle vi plocka bort fyrhjulsdrivningen från Mazda och Skoda blir grundpriserna lägre – 339 tusen för Mazda och 345 tusen för Skoda, vilket är lägre än för Kia. Det finns absolut fog för att säga att Kia Optima är dyr jämfört med de etablerade konkurrenterna.

Frågan som inställer sig är förstås om Optima är bättre?
 
I fullständiga versionen av Vi Bilägares test kan du läsa om vilken bil som vann testet. Köp och ladda ner testet här!
 
Diskutera: Vilken är din favorit av de tre bilarna?

Kommentarer

#1
2017-01-18 11:12

Skodan är favoriten!

#2
2017-01-18 12:37

Nä Skoda Favorit var ingen höjdare :-)

Tror på Mazdan, om inte annat för att den är snyggast i klassen...

#3
2017-01-18 15:47

Vet inte om man blivit för kräsen men detta känns som mellanmjölk......de skapar inga känslor alls de här bilarna, varken positiva eller negativa, de bara finns till och passerar obemärkt förbi för min del.
Säkert bra bilar, men trist förpackade...Mazdan är snygg men när jag testade den föll den genom komfortmässigt rejält, Kian tycker jag är riktigt ful och illa designad rent ut sagt.....och Skodan, lika neutral och könlös som passaten....en grå bil både bokstavligt och bildligt talat bara...

#4
2017-01-19 08:13

Kia går bort. Mazdan och Skodan har fyrhjulsdrivning. Det blir att slå tärning mellan de två, vilken som är favorit.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.