Bild
Nästa artikel
Test: Honda Jazz, Seat Ibiza, Suzuki Baleno (2016)

Test: Honda Jazz, Seat Ibiza, Suzuki Baleno (2016)

Nybilstest

Med privatleasing som dopningsmedel har småbilar blivit heta. Men kan de leva upp till de höga krav vi ställer på en ny bil i dag? Vi testar nya Suzuki Baleno 1,0 Boosterjet mot rymliga Honda Jazz 1,3 och uppdaterade Seat Ibiza 1,0 EcoTSI 95.

Läs hela testet!

Vill du veta allt om de testade bilarna? I det kompletta testet redovisas samtliga testmoment, all fakta och fler bilder. Där kan du läsa mer om bland annat bränsleförbrukning, bilekonomi, rostskydd, ljus, kupébuller, barnsäkerhet, prestanda, kupé- och lastmått, krocksäkerhet och utrustning. PDF 11 sidor.
Tjooong. Dörrklangen är fjärran från tysk lyxbilsklass, men så kostar bilmodellen från 129 900 kronor och byggs i Indien. Det väcker frågor av vardagsfilosofisk karaktär; vad kan man förvänta sig av en småbil i dag?

Svenska bilköpare är bortskämda. Snitteffekten på en ny bilär 149,6 hästar, var tredje är fyrhjulsdriven, mer än varannan har automat. Hög markfrigång med tufft yttre är högsta mode.
Testtrion har inget av detta. Långt därifrån.

Bilen med det lite pappiga intrycket heter Suzuki Baleno, ett namn som gör comeback i Sverige efter 14 års uppehåll.  Senast blev Baleno populär som prisvärd kompaktkombi med fyrhjulsdrift. I dag är det en småbil precis under fyra meter. Suzuki har redan Swift som klassrepresentant, men framhäver att Baleno är en småbil med extra goda utrymmen.
En annan japansk småbil med generösa innermått är Honda Jazz. Dagens generation kom för knappt ett år sedan och är den fjärde i ordningen. Grundkonceptet med högbyggd kaross med smart förpackning består.

Seat Ibiza har varit med desto längre, ända sedan 2008, men har fått ett rejält uppsving i försäljningen efter (ännu) en ansiktslyftning förra hösten. Vi är nyfikna på hur gamla Ibiza klarar sig mot de senaste konkurrenterna och hur Suzukis nya turbomotor är jämfört med VW-koncernens motsvarighet.

I fullständiga versionen av Vi Bilägares test kan du läsa om vilken bil som vann testet. Köp och ladda ner testet här!

Diskutera: Vilken är din favorit av de tre bilarna?

Kommentarer

#1
2016-11-26 08:41

Bilarna står fint , med Nyköpings-Hus (ruin) i bakgrunden.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.