Bild
Nästa artikel
Framtidsvision

Framtidsvision: Mini blir liten igen

Publicerad 10 april 2015 (uppdaterad 10 april 2015)
Illustration: Autotechart
Mini har vuxit mycket under åren och är inte så liten längre, men om drygt två år beräknas en ny liten Mini vara färdig för lansering. Här skissar Vi Bilägares illustratör den kommande modellen.
Snart ska Mini bli liten igen. Kanske inte riktigt lika liten som Alec Issigonis original från 1959, som bara var drygt tre meter lång (3,06 meter för att vara helt exakt). Men Mini Minor, som ännu så länge är arbetsnamnet på den nya bilen, blir i alla fall rejält avkapad jämfört med dagens Mini-modell.

Enligt planerna får den nya lilla ”Hundkojan” ett längdmått på ungefär 345 centimeter. Det gör att den blir nästan 40 cm kortare än den nuvarande tredörrars Mini-versionen, som mäter drygt 382 centimeter mellan stötfångarna.

Nya Mini Minor hamnar därmed i den så kallade microbilsklassen, snäppet under de konventionella småbilarna. Andra bilar i samma kategori är exempelvis Volkswagen Up, Toyota Aygo och Kia Picanto.

Men Mini Minor får med all säkerhet en mer exklusiv framtoning än merparten av sina storlekskamrater, BMW brukar ju inte direkt ha för vana att producera budgetbilar...

Den nya lilla Minin utvecklas och byggs tillsammans med Toyota, som sedan 2011 är en viktig samarbetspartner för BMW på en rad olika teknikområden.

Toyotas version av nya Mini Minor får för övrigt namnet Starlet, en modellbeteckning som den japanska tillverkaren använde fram till 1999, då den ersattes av Yaris.

Nya lilla Mini beräknas vara klar för lansering om drygt två år.

Diskutera: Vad tror du om en ny mini-Mini?

Kommentarer

#1 • 2015-04-10 09:20
1storstark

Det som stör mig är namnet - klingar inte bra.

#2 • 2015-04-10 11:00
saabnisse

Minor är ju en gammal klassisk Morrismodell, så det är väl ett bra namn .

#3 • 2015-04-10 13:34
1storstark

Minor = ok. Starlet = inte ok.

#4 • 2015-04-11 01:59
tupperwarebike

har sagt det länge -Mini e ingen mini -det e en "maxi x 2" -stor plåtburk å törstig !...precis som alla andra törstiga plåtburkar ...men så e det med de flesta modellerna -de växer som fan och blir till nått helt annat -kolla Nissan Micra, tex -den har vuxit från liten bil till törstig klump / nissan har fler modeller som vuxit och blivit törstigare och törstigare ,, samma sak med resten av bilvärden ,allt sväller och blir större och större.trots att man talar om mindre förbrukning -konstigt ! Toyota IQ skulle ju va så bra -men den e ändå törstig som fan -jämfört med andra småbilar bilar ...ge oss mera 6 växlade lådor på bilarna ,så går förbrukningen ner -varför varva i onödan ?lägg pengar på växellådorna istället för att försöka hitta lösningar på mindre förbrukning .....en bil som rullar i 4000 rpm dricker mera än en bil som bara ligger på 1700 rpm " -logic selv for pärlehöns !!"
ett uttryck jag lärt i främmande land ! sen kan man ändra Vrid och HK efter detta ,...min lilla Smart med 6 växlar ligger på 2000 rpm i 90 knyck ,,varför -jo för den behöver inte varva mera -ANNARS VÄXLAR DEN NER TILL VÄXELN UNDER ...logiq för höns -så funkar en bra motor ..från Mercedes ! fortsätt göra bra motorer -inte för stora plåtburkar utan för småbilar -vi behöver både 6 och 7 växlade lådor på småbilar med i framtiden !motorer behöver inte varva som fan för att funka bra ! Det har jag märkt sen jag köpte Harley Davidson -jag har sökt efter fler växlar ända sen jag börja åka hoj-sen köpte jag harley och allt föll på plats . Bra med vrid på låga varv och ett gott ljud -Lika med lycka !
Dessutom så har lågvarviga motorer en tendens att lugna ner förare -man e inte så stressad -som när man sitter i en potent högvarvigt åk .

#5 • 2015-04-11 18:05
Axelman

Mini mini? Dum dummare dummast.....

#6 • 2015-04-11 21:19
ENTJ1

Löjligare grill blir svårfunnen.

#7 • Uppdaterat: 2015-04-11 21:47
saabnisse

Den ser inte ut så här. Det är en ide' om hur den kan se ut!

#8 • 2015-04-12 15:47
Tvärnit

En snygg vision som hedrar originalet!

tupperwarebike. Hur tänker han själv när han jämför en vridstark HD motor med en kortslagig trepip på 900cc?
Dessa ynkliga motorer på upp till 1.0 l är synnerligen i behov av många växlar då de saknar vrid.
Är det komfort det att sitta och vispa med dessa flimmsiga budgetlådor?
Det anser inte jag, komfort och säkerhet det är att ha en motor som pallar femman ned till 50kmh och ändå sticker redigt med ett litet tryck på gasen.
Behöver sällan växla ned på landsväg 3000 rpm på femman i 110kmh kan knappast sägas vara störande och det finns kraft till att göra en snabb omkörning utan att behöva växla ned.
Jag kör faktiskt lugnare ( med farthållare) då jag vet att det finns kraft så det räcker när det behövs.

#9 • Uppdaterat: 2015-04-12 19:18
saabnisse

Komfort är automatlåda!
(Som svar till Tvärnits uppfattning om antal växlar).

#a • 2015-04-13 10:10
Tvärnit

saabnisse. Jadå, jadå jag kommer nog dit vad det lider men jag rädd att det hela då blir för bra så att jag nickar till vid ratten.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.