Vi Bilägares forum

Varningen: Rusning efter elbilar kan ge batteribrist

Varningen: Rusning efter elbilar kan ge batteribrist

När elbilsförsäljningen ökar explosionsartat finns risk för brist på batterier, enligt chefen för Rivian.

Läs hela artikeln
2022-04-26 19:30

Kommentarer

Och de så uppskruvade förväntningarna om sjunkande priser på elbilar kommer att utebli.

2022-04-26 20:59
Vissa personer är födda grälsjuka. Släpp dem och gå vidare. Dessutom: Om du inte tillåter folk att inte respektera dig, kommer de snart att börja betrakta dig som konstig. DET är konstigt.

Priserna kommer snarare att öka mer än dom redan gjort. Dvs inbytespriserna kommer vara bra och TCO och leasing fortsätta vara ok.
Gäller bara att inte stirra sig blind på det höga inköpspriset eller försöka vänta ut teknikutveckling och sjunkande priser.

2022-04-26 21:03

Byggs nya batterifabriker från många tillverkare så självklart kommer mer batterier finnas till elbilar.

Northvolt bygger 3 och Tesla bygger också 3 nya och antar att Catl, LG, BYD, Panasonic & SK innovation också bygger nya batterifabriker.

När efterfrågan ökar på råvaror och batterier då blir det automatiskt fler företag.

Bara kolla DC & AC laddare där företag idag har efterfrågan och med utbyggnad takten som senaste tiden presenterats lär dessa företag få bygga många fabriker.

Kretsar dock så har vi begränsat med företag som klarar av tekniken för mindre noder. Så där är det svårare och lär ta längre tid

2022-04-27 06:23
Elbilar

Batteribrist, materialbrist om alla ska köra batteri el-bil - vilken överraskning :)

Är ju bara att räkna på det hela, om man behöver ett halvt ton batterier för att få någorlunda anständig räckvidd sommartid med en global årsproduktion på 80-100 miljoner bilar blir det 40-50 miljoner ton batterier att producera varje år. Tror det är alldeles för mycket för att kunna förlita sig på re-cycling på ett bra tag, alltså kommer det krävas många miljarder ton gruvmaterial att ta upp ur jorden varje år, om metallerna ens kommer att räcka till.

Men det kommer inte vi att märka så mycket av med tanke på hur svårt det är redan idag att få alla miljötillstånd för att öppna en gruva i Sverige.

Ska vi alla på sikt köra el-bilar blir det antagligen med lättare batterier med billigare material typ solid state batterier, eller bränsleceller som tunga lastbilar och taxi redan börjat med. Brukar kolla på:
https://fuelcellsworks.com/news/
https://www.hydrogenfuelnews.com/featured-news/
https://cafcp.org/

Uppdaterat: 2022-04-29 00:29

Undrar när vi skall släppa NIMBY tanken och gräva upp våra egna råvaror. Finns gott om mineraler i Sverige, men enklare att låta någon annan utan samma krav på arbetsmiljö och miljö fixa det, helst så billigt som möjligt.

2022-05-05 22:14

Exakt, det är kanon att andra förstör sin miljö för att vi ska känna oss miljömedvetna!
Att det även sker med barnarbete försöker vi glömma

2022-05-08 09:04
Gillar kurvor och rondeller