Vi Bilägares forum

Nu måste mackarna miljödeklararera sina bränslen

Nu måste mackarna miljödeklararera sina bränslen

En ny typ av klisterlapp ska avslöja hur bra eller dåligt bränslet på macken är för klimatet. ”Ett bra första steg”, tycker Gröna Bilister.

Läs hela artikeln
2021-10-04 07:20

Kommentarer

Hur många som tankar kommer att läsa den lappen?
Och de som läser den, kommer de att låta bli att tanka och åka därifrån och leta efter en annan mack med en lapp som passar bättre?

2021-10-04 08:19
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Det är väl som varningstexter på tobak och spel. Nån kan stilla sitt samvete med att få det infört, men nyttan är som bäst tveksam.

2021-10-04 08:38

Tja - skall man t ex köpa nytt kylskåp så kan ju sådana här deklarationer leda till att an väljer nåt som är bättre för miljön men har man redan t ex en bensinbil så lär det inte skilja speciellt mycket mellan olika mackar - frånsett de få där OKQ8 f n testar med högre andel biobränsle. Så nä - tyvärr så kommer man nog inte att läsa och påverkas av denna deklaration.

2021-10-04 08:49

En uppmärkning på pumparna i Sverige, wow.. det kommer att rädda klimatet! Folk sitter samtidigt och kör bilarna på tomgång utanför köpcentret när de inväntar sina passagerare i 5+ minuter. Bryr sig folket? Jag är nog inte ens säker på att många vet att deras bil släpper ut saker som skadar klimatet, det är på den låga nivån jag tror vi befinner oss.

2021-10-04 11:53

Allt blir bara krångligare, dummare och sönderreglerat in absurdum.

2021-10-04 12:00
Vissa personer är födda grälsjuka. Släpp dem och gå vidare. Dessutom: Om du inte tillåter folk att inte respektera dig, kommer de snart att börja betrakta dig som konstig. DET är konstigt.
hx30 skrev:

En uppmärkning på pumparna i Sverige, wow.. det kommer att rädda klimatet! Folk sitter samtidigt och kör bilarna på tomgång utanför köpcentret när de inväntar sina passagerare i 5+ minuter. Bryr sig folket? Jag är nog inte ens säker på att många vet att deras bil släpper ut saker som skadar klimatet, det är på den låga nivån jag tror vi befinner oss.

Med tanke på hur mycket skatt det är på bränslet, måste dessa personer, likt Mona Sahlin tycka det är sexigt att betala skatt, därav de sitter med motorn igång.

Rent krasst, så är det så att de Sverige släpper ut, och vad du och, och alla andra släpper ut i Sverige, inte gör varken till eller från för klimatet. Visst kan vi ta den där extra promenaden till affären 2 km bort, samtidigt som länderna på andra sidan östersjön (Finland borträknat) eldar kol som det inte fanns en morgondag. Det vi gör som individer i Sverige, slår inget alls på världens arena. Visst kan man göra saker för klimatet, och att ta fötterna istället för bilen är ju en lätt åtgärd, men någon klimatångest, eller dåligt samvete skall man inte alls ha.

Jag kör bil när jag behöver, och går så mycket som jag kan. Men tänker inte gå i regn, snöstorm eller springa för att jag har bråttom. Blir väl en 4000mil med bil om året, minst 1 mil gång om dagen.

2021-10-04 12:11

Isoderlund, du har rätt i sak, vi i Sverige påverkar inte mycket alls.. men även vi måste se om vårt hus så att säga. Men jag blir bara arg när jag sitter med en juice behållare gjord i plast till barnen, och inte kan få pappers sugröret in i plast behållaren som innehåller juicen blir jag arg!. Det är heltokigt!!, vi skall ha pappersrör som inte funkar för att plasten är banlyst.. och sedan sitter folk och kör SUV? och tillverkarna har plast överallt och kränger ut nya SUV modeller på löpande band. Hur länge skall vi sila mygg? Hur länge skall detta bedrägeri fortsätta???

Uppdaterat: 2021-10-06 10:25

Jag tycker det är bra att man sätter upp dekaler på pumpar och laddstationer för folk är inte så dumma som man tror, de är ofta dummare. Då behövs tydlig vägledning.

Jag räknade lite snabbt ut en gång att en medel indier släpper ut cirka en tiondel skit i atmosfären än vad jag som medelsvensk släpper ut. Eftersom jag dessutom har kontroll över en vacker fru och väluppfostrade barn så släpper vi ut lika mycket som 40 indier som i mitt tycke kanske inte är lika välmående, vackra eller väluppfostrade som min familj.

Då kan jag fråga mig om jag ska flyga iväg och försöka övertala 40 kanske något outbildade och hungriga indier att börja tänka sig för eller om jag själv ska stanna hemma och börja tänka mig för?

Jag är väl inte dummare än att jag inser att det är lättare att försöka ändra på sig själv än att försöka ändra på 40 indier.

Men vissa andra här tar på sig sin offerkofta och snyftar och gråter över hur otroligt maktlösa små pojkar är. Jag skäms för manssläktet idag.

Kvinnor och barn behöver inga snyftande offerkoftor utan fler män som kan ta hand om dem och sin omgivning. Först och främst behöver ni ta hand er själva. Det verkar ni ju ha missat helt. Så börja där istället för att lipa som små flickor.

Uppdaterat: 2021-10-07 08:53

Leffe, om nu folk är dummare än du tror, varför tror du då att de skulle bry sig om att läsa på lapparna?
Och om de nu gör det, bryr de sig?

2021-10-07 15:58
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

saabnisse;

Även en analfabet förstår förhoppningsvis vad grönt och rött betyder.

Hälften bryr sig väl och hälften skiter väl i det. Det som blir skillnad är att greenwashing-företag, regioner och kommuner skäms när folk blir medvetna. Då vill dessa inte längre att anställda ska stå med varumärket påklistrat på bilen och tanka upp med sånt som allmänheten betecknar som dåligt. Om t.ex. kommuner slutar tanka med dyrt fossilt bränsle kan de använda mina skattepengar till att sätta upp solceller och köpa svenska elbilsbatterier vilket är mycket bättre än att importera dyrt bränsle = fler jobb och bra för mig/dåligt för oljeschejker = dåligt för talibaner.

Så viss skillnad gör det nog.

Uppdaterat: 2021-10-07 19:37