Vi Bilägares forum

Mittkrockkudde, Lexus NX, hundfönster, Tesla-rap, bländning och vattenautomat i bilen

Mittkrockkudde, Lexus NX, hundfönster, Tesla-rap, bländning och vattenautomat i bilen

Avsnitt 255: Tommy får ett uppvaknande av långtradarchaufförer som stör sig på matrixljus och har provkört laddbar premiumsuv. Fredrik pratar airbagens utveckling och bilmackapär som förvandlar luft till vatten. Dessutom: hemmaladdning har blivit en statusgrej i populärkulturen och Fiskers finesser i nya elsuven.

Läs hela artikeln
2021-11-19 14:00

Kommentarer

Har kört med automatisk helljus (som skärmar av) både med Xenon och LED sedan 2017 och har aldrig upplevt att lastbilar just irriterat sig och stört sig på mig vid möte på normal landsväg. MEN om man möter en lastbil vid ett backkrön så blir de, lastbilsförarna, jävligt irriterade om man inte manuellt bländar av. För de sitter ju högt och får mitt helljus rakt i ansiktet medans min automatik inte ser något ljus att blända av för (alltså släcka ned). Man får ju tänka lite själv också och förstå vad den mötande upplever.

2021-11-19 15:43

Min upplevelse är att just Volvo och Mercedes system fungerar sådär. Audis äldre Led-matrix fungerar hyffsat och så även BMW:s system.
Jag blir ofta bländad av just Volvo-bilar har jag märkt (kanske för att de är vanligare), och då nästan enbart med nyare LED-armaturen, typ V90/Xc60, och enbart kvällstid på vintern då det är helt mörkt. Inte upplevt samma "problem " med bilarna med xenon-ljusen.
Majoriteten bländar av när man blinkar på dem, men långt i från alla.

Lurar själv på en Volvo V40 som andrabil nu när vi sålde bort Elbilen. Dessa ljus finns med på önskelistan, så får kanske uppleva hur de funkar som förare istället för som möte.

2021-11-19 15:53

Jag har automatisk avbländning på min Peugeot 308, men stängde av det redan efter min första längre körning i mörker då den precis som många andra märken inte bländar av i tid under alla förhållanden. Jag vill inte vara den som får ett blink på mig och stört andra förare bara för att bilen inte kan blända av i tid.

Nej då trivs jag bättre att sköta det själv och det sitter ju i benmärgen så det är inte några problem.

2021-11-19 16:56
- Peugeot e-208 GT 2022

Har faktiskt börjat använda den automatiska avbländningen denna höst och måste säga att jag inte fått ett enda blink tillbaka vilket överraskat mig. Satt i början på helspänn redo att blända av men det visade sig vara onödigt. Ännu en underbar finess som funkar!

2021-11-19 18:13

Sedan finns det ju de som anser att man ska blända av så fort man ser en mötande, även om de så är på ett par kilometers avstånd..............
Men givetvis har vi problemet med lastbilar och vägkrön, en anledning till att lastbilar har positionsljus uppe i taknivå och även gärna extraljus i den höjden,

2021-11-19 18:37

Sen finns ett annat problem som jag tycker mig minnas sedan ett par år sedan när jag senast använde automatisk avbländning. Att man sitter och väntar på att bilen automatiskt ska blända av, men när man inte tycker den gjort det i tid eller när någon börjar blinka, så stänger man av den själv, men då kan det hända att millisekunderna innan så gör bilen det själv och du hinner inte reagera utan aktiverar istället helljuset igen och bländar motgående bilar igen.

2021-11-19 18:55
- Peugeot e-208 GT 2022
L West skrev:

Har faktiskt börjat använda den automatiska avbländningen denna höst och måste säga att jag inte fått ett enda blink tillbaka vilket överraskat mig. Satt i början på helspänn redo att blända av men det visade sig vara onödigt. Ännu en underbar finess som funkar!

Jag håller med dig L West att det är överraskande hur bra avbländningen fungerar. Det man snarare irriterar sig på är att systemet får för sig att ljus och annat i trädgårdar är mötande bilar och skärmar av. Tror att jag fick mera irritations blinkningar under mina första 47 år med manuellt hel och halvljus p.g.a de bilister som Ufffeeh skriver, som vill blända av 500-1000 meter innan möte och fan tog en man inte gjorde lika dant.

2021-11-19 20:31

För att "inte vilja vara konspirationsteoretiker" så accepterar man med glädje värdelös utrustning i bilarna som invaggar människor i falsk säkerhet.

Jojo, uppviglarna som driver kampanjen att alla som vågar kritisera någonting i samhället är sinnessjuka dårar, har verkligen haft stor framgång med sin psykologiska metod när man lyckats skrämma människor till att inte våga kritisera någonting i rädsla för att omedelbart drabbas av förföljelse och hatkampanjer om de gör det.

2021-11-21 13:40

Automatisk avbländning som fungerar ypperligt kan väl inte kallas värdelös utrustning? Inte ens på en Opel skulle jag tro.

2021-11-21 14:59

"värdelös utrustning" AVSER naturligtvis - mitt krock kudden - senaste plojen som alla går på, det är den som är kopplad till formuleringen "inte vilja vara konspirationsteoretiker" om man lyssnar på vad de säger.

Förövrigt ha jag alltid upplevt avbländning med en spak som har helljus framåt och halvljus bakåt (som Opel införde på nya modeller från 1981) istället för den ålderdomliga funktionen som tyvärr många ännu har kvar, där båda är bakåt mot ratten, som så enkelt och lätthanterligt att något behov av automatisk avbländning aldrig funnits, fast då kör ju jag en bil med en spak som är L formad speciellt för att underlätta just precis den manövern, och tyvärr försvann ju den briljanta designen senare.

2021-11-22 17:34