Vi Bilägares forum

semester med bil,mc,husbil...tips och minnen

semester med bil,mc,husbil...tips och minnen

Det blev ju mycket reseminnen i mc-tråden, Touring är ju något som är förknippat med ´mc, som är ett utpräglat livsstilsfordon numera.....
Någon tyckte att det blev kanske mycket offtopic, samtidigt som den som inte alls är intresserad av tvåhjuliga fordon kanske har mycket intresse och erfarenheter i ämnet, man kan ju resa med alla fordon.
Och det behöver ju inte alls vara äventyrsresor till Kapstaden via Afrikas horn, utan kan vara tips på utflyktsmål, fina områden hemmavid, minnen från en hyrbilsrunda på Mallis.....ämnet är stort och fritt, bara vi reser med motoriserade fordon på marken, vi vill ju hålla oss till VIB;s ämnesområde.

Själv reser jag mycket så, alltid utomlands eftersom Sveriges vägar är min arbetsplats........
men tips på nya mål är alltid välkomna, och andras roliga minnen är alltid kul, så fyll tråden med reseminnen, tips, frågor........

Kanske kan det bli en evighetstråd liknande mc-tråden, där det mesta är tillåtet och tonen är god!

Uppdaterat: 2016-07-15 13:06

Kommentarer

Mina bästa semestrar har varit bilresor av olika slag. För nåt dussin år sen gjorde jag en tripp mellan olika motorbanor runt i Europa. Egentligen hade det kunnat vara vilka platser som helst, men några fixpunkter tyckte jag kunde vara bra att sikta på. Att hamna vid Eurospeedway i Lausitz gör man nog inte annars. Likadant är det nog med Red Bull Ring i Österrike som var den första bana jag körde bil på även om den hette A1 Ring då. Desto fler hamnar på Monza eller Nürburgring när de är ute och åker. I det senare fallet är omgivningarna lika fantastiska som själva banan.
Moseldalen återkommer jag till med ojämna mellanrum. Det är ett perfekt område att ha oplanerad bilsemester i. Att tillsammans med hustrun flyga ner, hyra en bil och bara åka omkring till man hamnar nånstans där man vill tillbringa kvällen och natten är nog bästa sättet för mig att verkligen koppla av.

Uppdaterat: 2016-07-15 14:12

Såna här vyer från hojsadeln, som här på alpernas högsta asfalterade väg, passo dello stelvio, är bästa sättet att koppla av för mig.
Det här är vägen från Bormio, den lätta delen av passet som vi lämnar bakom oss, över 60 hårnålar kvar innan vi är i Stilfs, Österrike......

Att semestra med bil eller mc är fantastiskt.
Moseldalen som du nämner åkte vi till bara sådär, en kväll i oktober, när jag fick lite att göra på jobbet, inget inbokat....
Jag och tanten satt därhemma vid tv.n, sa att det skulle vara kul att bara dra en runda.
kan vi väl, imorgon?
Vi drar nu.....packade varsin bag, i bilen och iväg, utan plan...äntrade färjan till Helsingör 23.00, var i köln på förmiddagen....
Tittade på kölnerdomen, och åkte vidare, till Koblenz, där Rhen och Mosel går samman.
Tog in på hotell, tittade i kartboken, bestämde oss för att köra Rhendalen till Mainz och vidare till Trier och upp genom Moseldalen.
Letade upp sevärdheter, som Loreleiklippan, fina städer att övernatta i som Rudesheim längs rhen, och Bernkastel-Kues vid Mosel.
Besökte Nurburgring, tyvärr var Nordschleife stängt för testkörningar, så den har jag fått återbesöka med hoj senare, för att köra varv......
Denna del av Rhendalen är lika fint som Moseldalen.

Bild borttagen.

edit, Fotot kom lite på svaj, men ni fattar väl att det varken är Rhen eller Mosel, utan på väg uppför Stelvio....

Uppdaterat: 2016-07-15 20:17

Bild borttagen.

Som här Klotis, från Passau i Bayern, mot Salzburg, Massivet bara står där som en vägg, man blir uppspelt, andlös, full av förväntan.....

Uppdaterat: 2016-07-15 20:34

En ytterst trevlig turistrutt i tyskland är deutsche alpenstrasse, som följer gränsen mot österrike, från bodensjön till berchtesgaden nära salzburg. ..
Inga alppass, men har den här fonden hela vägen, precis i söder.....
Tyskland har många sådana turistrutter, moseldalen, rhendalen, romantische strasse från söder till norr, schwarzwalder hochstrasse, bayerische wald längs tjeckiska gränsen.......
Eiffelbergen ovanför mosel, harz,......
Mycket att upptäcka på nära håll, den som bara ska forcera på autobahn missar mycket...
Nu suger det igen, schnitzel und bier, noch ein bier.....och lite fina vägar emellan stoppen....

Uppdaterat: 2016-07-15 21:45

Min fru har semestrat på Gotland i50 år och kommer göra det tills hon dör, så för mig blir det inga turer till alperna el moseldalen, ska jag dit får jag hitta en annan partner.
När jag träffade min fru för drygt 6 år sen tyckte jag det var kul att hon hade husvagn och sa sig åka på många utlandsresor.
Perfekt tänkte jag, och såg Europa runt med husvagn framför mig.
Det fru inte sa då var att husvagnen stod fast på ett o samma ställe på sydöstra Gotland, och utlandsresorna gick till badorter i Turkiet och Egypten.

Uppdaterat: 2016-07-16 10:50

Skicka henne till turkiet och dra solo till alperna....
Gotland är fint, en eller 2 gånger, sen har man sett det.
Turkiet ska jag till nästa år, om dom lugnat sig efter det som hände inatt......
Istanbul på hoj, via balkan ner, bulgarien rumänien ungern osv hemåt.
Då blir det kul att åka till Turkiet, flyga till badort kan jag vara utan, har innepool med bar och solterass hemma......

Uppdaterat: 2016-07-16 11:34

Vi har samma tänk där, badorter är ointressant och Gotland oxå, har varit där 5 sommar, nu får frun ta din Zafira och dra dit själv.

Uppdaterat: 2016-07-16 13:29

Kul trådstart duccedriver och tack för dina Alperna tips. För er som ska bila eller åka hoj genom Nederländerna/Holland och vidare till Frankrike kan jag rekommendera att man tar en omväg via Frieslandområdet. Naturen i Friesland är till stor del påverkad av människan men landskapet blir idylliskt med alla gamla fina väderkvarnar och alla kanaler. Afsluitdijk som går från Friesland som är en lång dammvall. På Afsluitdijk går väg A7, det ganska häftigt att kunna åka på en dammvall. En tur förbi Delft kan också rekommenderas, Delft är kanske mest känt för sitt porslin men arkitekturen där är väldigt fin. Är man i Holland ska man inte missa och äta Rijsttafel, råa sill med lök och alla dessa friterade Holländska uppfinningar.

Uppdaterat: 2016-07-16 14:41

Ska testa holland nån gång, en dagstur från skåne för att komma dit, ca 70 mil....
Har dönat genom på motorvägar för att komma till england, men knappt bromsat in.....

Uppdaterat: 2016-07-16 14:50

Ja för många så är Holland och Belgien ett transitland som man bara passerar. Men svänger man av de stora motorvägarna så finns det en massa guldkorn. Volendam i Noord Holland är ett fiskeläge som kan rekommenderas att besöka. Är man marint intresserad så finns det hur mycket som helst att kolla på längs den Holländska kusten.

Uppdaterat: 2016-07-16 15:19

Guldkorn finns ju överallt, bara man saktar in och tittar sig omkring........
Benelux är som sagt ett oskrivet blad för mig, ändå så nära.
Kanske tar den vägen ena hållet när vi åker till schwarzwald i september, har ju 3 veckor semester kvar, så en liten omväg hinns ju med...
Och nu vill jag ju titta där......
Över broarna till jylland, följa tyska västkusten ner mot holland och till schwarzwald via belgien och frankrike....
Fast vi hade ju tänkt andas alpluft också, titta på liechtenstein tex,
Så det kan bli en liten sväng.....vädret får styra, men september brukar vara fin neråt.
Eftersom hojen gick sönder på hemvägen från bratislava så sista dagarna på rundan försvann, får jag väl ta igen lite . .
Vi hade tänkt irra runt lite planlöst, men nu blev det nån form av plan......

Uppdaterat: 2016-07-17 21:29

Fint att köra i usa, har kört bil genom florida, så långt det går, till key west.
Skulle vilja göra en rejäl rundresa där, men det kommer kanske......
Kompisarna åkte route 66 chicago till LA på hyrda hojar, skulle varit med men det sket sig den gången......

Uppdaterat: 2016-07-17 21:53

Holland och Belgien har inte lika dramatisk topografi som andra delar av Europa så det är lätt hänt att man missar det som finns att se där. Träskor, våfflor och pommes med majonnäs är bara toppen av isberget. För egen del gillar jag att köra i bergstrakter och på krokiga vägar. SS1 mellan Genua och Monaco och sen från Nice och uppåt kan rekommenderas. Jag tror inte man ska sikta in sig på någon specifik väg utan bara ta den sträcka som känns rätt vid varje vägskäl, ungefär som i livet i stort.

Uppdaterat: 2016-07-18 08:25

Körde grand route des alpes i slutet av september, från schweiz till rivieran, då var det fint......
På hemväg från spanien också vid samma tid, körde vi via marseille upp i alpes de provence, lika fint då, så september-oktober är nog bra.......
Hade 20 grader sen i stelvio, 2752 möh....
Bergstrakter är trevliga att köra i, kanske därför jag inte tittat närmare på holland.

Uppdaterat: 2016-07-18 09:44

Gamla Kustvägen vid mönsterås är fin, sån med brun blomma.....
Den heter nåt speciellt, den där vägen, lason kanske vet, nästan i hans trakter....

Uppdaterat: 2016-07-25 15:17

Se där, du hittade den ju.
Jag var någorlunda rätt med namnet......
Väldigt fint där.

Uppdaterat: 2016-07-25 22:58

Ser fint ut.
Svågern var där, och tyckte det var otroligt fint, själv har jag inte kommit dit, än......
Det sägs att dfds kör fraktfartyg till immingham från göteborg som tar begränsat antal passagerare och fordon, sen blir det färja till irland igen.....
Eller eurotunnel calais-dover....färja samma, eller dunqerque till dover, eller.....
Många sätt, men den enkla rutten esbjerg-harwich är tydligen nerlagd....närmast är väl amsterdam, där går dfds till england.

Uppdaterat: 2016-08-13 06:35

Nu har jag varit på Bornholm.
Fin ö, lite liten för mc-touring kanske, .men att åka rundor lite planlöst och njuta av den sista lilla biten av säsongen är inte dumt det heller.
Ölen som christer_1 rekommenderade, svaneke mörk guld gillade jag också, riktigt god...
Så god att vartenda lilla utrymme i packfickorna stoppades det in flaskor i........
efter utcheckning idag blev det lite väntan på färjan, det började regna lite, så vi kollade in bornholms tekniske samlinger.
Ett roligt tekniskt museum med allt mellan himmel och jord, väl värt ett besök!

Uppdaterat: 2016-10-02 23:05

Men ett otroligt flytetyg att gunga när det blåser en sån där katamaran.
Så stor, men i 20 m/sek känns det som en fiskebåt.....

Uppdaterat: 2016-10-03 06:41

Skulle jag vilja prova, min scania är strypt på 85.....

Uppdaterat: 2016-10-03 15:21

Kan tycka att Sverige är väldigt vackert, gjorde Hälsingland häromveckan, fiskelägen, berg o dalar hav o sjöar o slingriga vägar.

Portugal i Lissabons omnejd, upp i inlandet med Palmela som residens, det ligger ett stort bergsmassiv intill med en mängd vackra stränder på rad och rutten börjar i grannstaden Setubal o kommer åter ned i staden Sesimbra.
Uselt val av hyr bil en Peugeot 107 som knappt orkade över massivets högsta krön på ettans växel o den resan var i grunden ofrivillig.
Vi var på stranden på förmiddagen och skulle vid tre snåret tillbaka ned över Setubal bara det att vägen tillbaka var satt enkelriktad fram till 20.00.. jag förstod plötsligt ingen utrikiska alls och körde emot uppgående trafik o var väl sisådär 700 meter till närmsta kvarter när en mc-polis kom farandes bakom och krävde stopp omedelböj! Polisen var milt sagt förbannad o jag tror helt säkert att han menade på att jag var galen men jag tog på mig mitt lenaste sätt och bad 100ggr om ursäkt. Polisen pekade bryskt uppåt o sa barskt -go back NOW! Yes (please) sade jag och svängde runt peggan o så vart det att vi körde hela massivet, bra väg som mestadels lutade utåt dock, fantastiska vyer för den som vågade titta åt sidan o nedåt...en skrämmande kexig bil och inga räcken där man normalt vill ha dem.

Vasco da Gama bron 12,3 kilometer o Europas längsta bro, den är en upplevelse vill jag påstå o Oceanário de Lisboa i jisses en enorm anläggning med fiskar ur alla världens hav för att inte säga vatten.

Uppdaterat: 2016-10-03 17:51
duccedriver skrev:

Nu har jag varit på Bornholm.
Fin ö, lite liten för mc-touring kanske, .men att åka rundor lite planlöst och njuta av den sista lilla biten av säsongen är inte dumt det heller.
Ölen som christer_1 rekommenderade, svaneke mörk guld gillade jag också, riktigt god...
Så god att vartenda lilla utrymme i packfickorna stoppades det in flaskor i........
efter utcheckning idag blev det lite väntan på färjan, det började regna lite, så vi kollade in bornholms tekniske samlinger.
Ett roligt tekniskt museum med allt mellan himmel och jord, väl värt ett besök!

Det gläder mig att du också gillade Svaneke Mörk Guld. Drack upp min sista nu i helgen till en grillad lax, på gasolgrillen.
Det där museet , Bornholms Tekniske Samlinger skall jag definitivt besöka nästa gång. Tack för tipset, duccedriver.

Uppdaterat: 2016-10-04 20:47
Det är inte lätt att vara enögd, för då har man dubbelt så svårt att se sanningen!
duccedriver skrev:

Men ett otroligt flytetyg att gunga när det blåser en sån där katamaran.
Så stor, men i 20 m/sek känns det som en fiskebåt.....

Ja Europas snabbaste katamaranfärja, känns definitivt gungig när det blåser mellan Rönne och Ystad.

Uppdaterat: 2016-10-04 20:50
Det är inte lätt att vara enögd, för då har man dubbelt så svårt att se sanningen!

Danska bryggare har steppat upp, rokkestenen var också god.
Annars är det mest blask där i danmark, alltså det vanliga lågprisskitet på bordershop.

Men blev det inte varmt, att dricka den på grillen?

Jo, båten flyttade på sig ,synd att dom slutade med katamaran på sassnitz, då kom man till tyskland på 2,5 tim.

Uppdaterat: 2016-10-04 22:11

Mikkeller och Jacobsen som visserligen tillhör Carlsberg är de danska bryggerier jag har fått bäst smak för. Duccedriver många rederier har slutat att köra med High-speed Sea serivce (katamaraner) på grund av bränslekostnaden. Om jag inte minns fel så skrotade Stena line en av sina 10-15 år gamla katamaraner i Landskrona.

Uppdaterat: 2016-10-04 22:57

Så är det nog, de flesta linjer har ju sänkt farten något, 15-30 minuter längre till tyskland numera.
Nästa år tas trafiken till bornholm över av annan operatör som ska sänka priserna med uppåt 50%, undrar om dom kommer fortsätta med den farten....

Jodå, det finns några bra danska ölsorter, nörrebro bryghus har en dom kallar"tjeckisk pilsner" som är något av det bästa jag smakat utanför tjeckien....
Fast vi har ett bra svenskt mikrobryggeri som granne, remmarlövs bryggeri, och skåne borde ju lämnas tillbaks till danmark enligt vissa, så den kanske kvalar in...
Bra är den iallafall!

Uppdaterat: 2016-10-04 23:24

Nu börjar resandet igen....
Stående vårresan till tjeckien går den 29:e maj, stopport blir Karlovy vary, den gamla hälsobrunnsorten Karlsbad.
7mc med 11 pers blir vi, hojåkning på dagarna och gott leverne på kvällarna....
2 veckor senare drar vi till norge, ut på telemark och senupp mot trondheim.
Trollstigen,atlanthavsveien osv...
Mycket bergsbestigning och vackra fjordar, har aldrig kört norge på det viset, så det blir spännande....
Sonen lägger rutten, vi bara hakar på och njuter......

Uppdaterat: 2017-05-23 08:44

Shogun, hela vägen från Västervik och uppåt mot Gamleby och vidare är fantastisk fin med många trevliga platser längs Gamlebyviken.
Jag har bott i Gamleby i 2 år då jag gick i riksyrkesskolan där.

Uppdaterat: 2017-05-23 09:23
Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.

Karlovy vary kan rekommenderas, riktigt trevlig stad.
Blev 210 mil den här rundan, trots en sightseeingdag i stan.
Fint väder hela tiden, inte en regndroppe, men tidvis rejält varmt, runt 30 grader....
Det blir det väl inte nu, drar till norge på lördag, ute på telemark ligger fortfarande 1,5m snö....

Uppdaterat: 2017-06-13 20:34
Shogun skrev:

Skulle vilja slå ett slag för Norge som jag brukar göra. Trollstigen och vägen upp är fin både med bil o mc. Sedan vidare mot Geiranger och fjorden med samma namn. En tur ut med båt på fjorden eller en tur till Hellesylt en ort vid samma fjord kan rekommenderas. Sedan upp på berget Dalsnibba med utsikt över Geiranger och fjorden med nejd är ett måste! Stryn med sommarskidåkning är också bra. Sedan vägen från Stryn mot Loen Olden Invik och Utvik på väg mot Sogndal och Sognfjorden är fint. Ett tips på ett bra B&B är i Nes öster om Sogndal och heter Nesgard ligger skitfint vid Lustrafjorden mittemot ett mäktigt vattenfall på andra sidan fjorden, rekommenderas verkligen!
Ska själv en tur till Norge direkt efter midsommar på en tur då vi har amerikafrämmande och ska åka denna tur som jag berättade om i stort, avslutar i Lom bara. Finns även ett intressant plan som störtade under 2: världskriget och ett brittiskt med spännande historia i Grotli inte långt från Geiranger och Stryn eller Lom. Sök på nätet om historien om dessa tyska och brittiska soldater som till slut var tvungna att samarbeta för att överleva. Och efter kriget blev vänner för livet. Go tur!

Tack för intressant tips Shogun.

Uppdaterat: 2017-06-13 21:18
Det är inte lätt att vara enögd, för då har man dubbelt så svårt att se sanningen!

Telemark, lysebotn, geiranger, atlanterhavsveien, stryn, dalsnibba, trollstigen mfl står på listan, eller rättare, ligger i rutten.
Skapad i tyre, från skåne och tillbaks blir det 380 mil, om vi inte är trötta efter 11 dagars idogt hojåkande, för då kan det bli mer.....
Åker hemifrån till en camping mellan oslo och stavanger på lördag, på söndag börjar rundan.
Hytter bokade, dag 6 blir det dock hotell, precis före atlanterhavsveien och ligger precis vid havet.

Uppdaterat: 2017-06-13 21:19

Atlanterhavsveien är fantastiskt vid fint väder eller storm.

Uppdaterat: 2017-06-13 21:21
Det är inte lätt att vara enögd, för då har man dubbelt så svårt att se sanningen!

Men i år skiter jag nog i Norge, för jag har gett mig fan på att se hela norra Sverige d.v.s norr om Östersund och Sundsvall innan jag lägger näsan i vädret. Så efter Östersund så blir det 45:an och E12 norr ut mot Tärnaby. Sedan norrut mot Arvidsjaure,Jokkmokk, Gällivare och Kiruna. Ser fram emot att få se lapporten,Torneträsk och Kebnekaise. Hemvägen blir längs kusten, Luleå, Skellefteå, Umeå och ner mot Sundsvall.
Men nästa år tja varför inte Norge!

Uppdaterat: 2017-06-13 21:33
Det är inte lätt att vara enögd, för då har man dubbelt så svårt att se sanningen!

Härliga inhemska turer ni planerar grabbar! Själv blir det (som jag skrev i husbilstråden) en långtur på ca tre veckor upp genom Sverige.
Start i Dalarna, E45 vidare upp, Vildmarksvägen/Stekenjokk, Porjus kraftstation (värd ett besök, en av vattenkraftens och elektrifieringens vaggor), Treriksröset, vidare till Nordkapp. På vägen "hem" hela vägen ut på Lofoten, färja till Bodö, kustvägen ner till Mo i Rana, Trondheim, Ålesund, Atlanterhavsveien, Trollstigen, ev. Jotunheimen, Röros, Njupeskär och Fulufjället, och sist åter till Siljansbygden en sväng.
Som man säger om Norge, det är så vackert så det gör ont!

Uppdaterat: 2017-06-13 22:34
Power to the people
Shogun skrev:

Nackdelen med Norge att köra att det tar så förbaskat lång tid. Smala krokiga vägar med låg hastighetsbegränsning gör att det tar tid att förflytta sig ganska korta sträckor om man jämför vad vilken tid det tar att förflytta sig samma sträcka i Sverige, det går inte att jämföra. Så därför behöver man mer tid/dagar på sig att hinna se allt man vill se. Så ta till tiden vid resa i Norge för att få ut så mycket som möjligt av resandet. Norge är obeskrivligt vackert och ändå så nära.

Instämmer till 100 % i vad du skriver. Det tar längre tid i Norge.

Uppdaterat: 2017-06-14 05:09
Det är inte lätt att vara enögd, för då har man dubbelt så svårt att se sanningen!

Grosser, Vildmarksvägen är mäktigt, att bo en natt uppe på Stekenjokk är kanon om vädret är bra, finns massor med platser jag kan tipsa om att stå med husbil där uppe.
Jag skulle gärna ta med husbilen till Norge, men de har bestämt sig för att inte följa EU.s körkortsregler, trots att de skrivit på dessa så jag kan inte köra min husbil där utan att ta ett C-kort.

Uppdaterat: 2017-06-14 07:40
*Robban

Det där med att det är dyrt i norge får man ju parera med att göra mer av en campingsemester, vi tar med en del mat, så mycket vi har plats för, och handlar i affärer längs vägen.
Gör lunchpaket till dagen, här är det resan som är målet, inte lyxliv på hotell som vi ägnar oss åt i europa.
Enda lyxen är hytter, för tält vägrar jag....
Av någon anledning verkar hytter på camping och även privat vara hyfsat billigt, ofta billigare än campingstugor här, konstigt nog.....
Flera av de vi hittat är dessutom välutrustade, med tvättmaskin osv.
Hojsemester som förr lite grann, när budgeten var snål och man inte var så bekväm av sig....fast inte tält....
Annars är nog norge ett av de länder jag skulle kunna tänka mig resa i med husbil, det kommer kanske när man tröttnat på rövsvett och att vara utsatt för regn och rusk.....
Att körningen tar tid räknar jag med, därför drar vi tidigt, innan husbilssäsongen drar igång på allvar.
På tjeckienrundan nu blev det drygt 200 mil på 6 dagar, en dag utan körning dessutom.....i norge är rutten på 240, beräknat på 10 dagar, resten är ju dit och hem, åtminstone de 70 milen första dan går mest på e6 och lite e45, det blir inte småvägar förrän vid mellerud, tänkte vika in mot norge från dalsland.
Hemresan ger sig, är vi trötta blir det e6 från Moss, sugna på mer blir det via dalarna, värmland eller nåt....
Norgerundan slutar väster om oslo.

Uppdaterat: 2017-06-14 07:46

Jo, målsättningen är en "hurtig" resa genom Sverige och desto mer tid i Norge. Särskilt på Lofoten där jag och hustrun inte varit tidigare... :-)
Robban, du får gärna tipsa om en bra ställplats här eller i gästbok/PM.

Uppdaterat: 2017-06-14 09:46
Power to the people

Grosser, när du kommer upp till Stekenjokk-platån och den gamla dammen så passerar du den med några hundra meter och sedan ner på en liten väg till vänster, där finns flera platser att stå, med fjällen som fond åt alla håll, OM det är bra väder. Vi har haft tur två år i rad! Fina områden att gå och kolla, både nere efter bäcken eller upp på fjället på andra sidan vägen om man vill det.

Bild borttagen.

Bild borttagen.

Uppdaterat: 2017-06-14 10:00
*Robban

Grymt, tackar!

Uppdaterat: 2017-06-14 10:06
Power to the people

Även den svenska obygden kan vara charmig i lagom stora doser. Jag brukar finna ro i att se på vatten som rör sig när jag är ute och far.
Bild borttagen.

Bild borttagen.

Där är ett par bilder från trakterna av polcirkeln.

Uppdaterat: 2017-06-14 10:38

Det blev en lång runda i södra norge.
Nästan 500 mil på 11 dagar.
Ett otroligt vackert land, med något opålitligt väder.
Tog oss längs e6 till kungälv och sen upp i dalsland till mellerud och håverud för att äntra norge vid nössemark, där första vägfärjan åktes innan gränsen.
Under oslofjorden och ut mot Telemark där första nattens hytte intogs i Notodden.
Därifrån via Rjukan och kraftstationen i Vemork besågs, den berömda med tunga vattnet....
Över fjället vid gaustatoppen, högst i området.
Dagen slutade i lysebotn, otroligt vackert och med en väg på 3 mil utan en raka dit.
Slutvägen nerför, 800m fall på 7 km var magisk.
Uppför samma väg igen, och mot skicenter i röldal, norges snörikaste ställe, och där var svinkallt, förstärkt av att det regnat hela eftermiddagen....just på södra kanten av egentliga hardangervidda.
Upp på platån, en kall start på dagen, 1 plusgrad och dimma....
Till en skitfin hytte i skogen på nåt fjäll strax öster om Bergen, vid geiranger.
Nästa dag blev det mot kusten, atlanterhavsveien som var en stor besvikelse, helt i paritet med millaubron i frankrike, världens högsta bro över en dal, helt utan utsikt, täckt med bullerplank....
6 km kuststräcka, inte ens kurvigt, sen var det slut.
Vände och tog in i en stugby vid stranden, fick ett hus med 3 sovrum till hyfsat pris.
Därifrån inåt land, nu var vi nästan i höjd med Trondheim,så nu var det höga berg, många över 2km....
Nerför trollstigen, över diverse pass till en hytte i skogen, en liten trång sak men tillräcklig för 4 och ett gasolkök.
Vidare genom sognedal, över sognefjell med 2 m snövallar vid vägen och minusgrader, liftarna gick för fullt i det vackra vädret....
Nästa dag söderut över hardangervidda till Geilo, havsdalsgrenda skicenter, ett ställe som liknar lindvallen i sälenfjällen.
Men lyxigt värre.
En tvåvånings fyrarummare med superkomplett utrustning, underjordiskt garage och fantastisk utsikt för lågsäsongspriset 700 spänn.....
Söderut sen, längs fjordstränder och upp över gaustatoppen igen till Rjukan, vi skulle sluta med en natt till på notodden.
Men det gick fort i resans bästa väder, så vi fortsatte till strömstad.
Hade bokat från notodden på nervägen.
Källviken semesterby.
790 spänn för en lägenhet, vilken visade sig vara ett logement i gamla pansarregementet.
2 våningssängar och 0,7 kvadrat golv köket gemensamt med gamla spisar, en kaffebryggare till 200 rum....jippi...
Sunkigt, skitigt och koncentrationslägerkänslan förstärktes av den flagnade skylten på väggen, "parkering för..juden"
Pengar tillbaks, hellre sovsäck i vägkanten än här....
Tog i på strömstads camping, stuga med 2 våningssängar och inget annat för 790 spänn, en sån som kostat 300 i norge....
Är det då dyrt att semestra i norge, nja.....
Bo på hotell och äta på restaurang är svindyrt, men vi körde hytte och självhushåll, en del konserv osv medhavt, resten handlades efter vägen.
Bo i hytte är billigt, vi betalade för 4 pers mellan 350 och 1200 kr.
Det första enkelt på camping med toalett osv i servicehus, d t sista på en kobbe precis vid atlanterhavsveien, och en hel villa typ....
Totalt för mig och frun och en hoj, mat, boende 11nätter, 500 mil bränsle, 10-talet vägfärjor, kaffe på mackar och turistställen osv...
12500 kr....
Nästan samma summa som senaste 6-dagarsresan till billiga tjeckien gick loss på, då rullade vi dessutom bara 240 mil....
Åt förvisso på restaurang, drack öl en masse och bodde på hotell, men ändå....
Norge behöver inte avskräcka nån för priset längre.
Och för en hojåkare är norge ett eldorado.
Vackra vyer, serpentinvägar i bergen och kurviga vägar längs fjordar, och inte en raka i sikte....
Hastighetsgränserna sägs vara vi underkant, för vem då?
Jag är en ganska driven förare, likaså färdkamraterna, och de ställen vi kunde idka fortkörning var lätt räknade, 80 i norge räcker till...
Motorvägsfarten på 100 är fjantig, och möjligen 80 på e6, men där kör man inte mycket med hoj.

Uppdaterat: 2017-06-29 11:09

Häftig resa Shogun! Jo jag vill till Norge, men det är just nu problem med körkortsregler för oss med tung husbil och inget C-kort...

Uppdaterat: 2017-06-30 10:25
*Robban

Robban, anlita en reskompis med körkort vetja....

Uppdaterat: 2017-06-30 11:43

Vi var på samma ställen ungefär samtidigt shogun, kanske möttes vi nånstans....
Santliga du nämnde faktiskt.
Dalsnibba gjorde vi samma val, molnen började vid betalstation ungefär, så det var bara att titta upp för att se utsikten spegelvänd...
En lång karavan mx-5 drog upp, kanske nån miataklubb på utflykt...
Hade oxkså lätt snö på strynfjället, och gamla vägen var stängd mitt på, efter liftstationen, så dt blev att vända och åka ännu en tunnel...
Lite snöfall hade vi här och var, på strynfjell, på norrsidan av hardangervidda på väg mot Geilo, första besöket vid Gaustatoppen och vid nerfarten från sognefjell.
På sista atället var det även 2 minusgrader, så jag är glad att det trots piggasnön var soldis....

Uppdaterat: 2017-06-30 11:52
duccedriver skrev:

Robban, anlita en reskompis med körkort vetja....

Förstår vad du menar... :-)
Men hela grejen är rätt trist, att inte få köra ett fordon på sitt körkort som enligt alla regler som EU/EES kommit överens om, men som just bara Norge tvärvägrar acceptera gör att de kan ha sina fjäll och fjordar och skitdyra mat för sig själva :-(

Uppdaterat: 2017-06-30 13:12
*Robban

Om du kör personbil klass 2 på b-kort kan du bara sketglömma att du får det nånstans utanför sverige, det är inhemska övergångsregler.
Det är c1 kort som gäller.
Och c1 kortet gäller i norge....
Dom vill väl inte ha amatörer i tunga fordon?
För var drar man gränsen, en ombyggd turistbuss är ju ok här, men jag vill slippa möta en sån nerför lysefjordsveien med en okunnig förare bakom ratten.
Det räcker så väl med husbilsförare som håller sig en meter från räcket och skiter i att stanna på mötesplats...
Eller den lilla husbil som åkte race framför oss ner mot geiranger med brinnande bromsar på högsta växel...
Säger inte med det att du är okunnig, men reglerna är nog inte skapade för att jävlas med dig....
För övrigt gäller det mig också, jag får inte dra med släpet till norge med hojen heller....
Maten är heller inte farligt svindyr, det är bara på restaurang, annars är det bara lite dyrare än här.
Och en kopp kaffe påkafe kostar som här, knappt.
30 spänn bordsserverat på turistplace kallar jag inte svindyrt.....

Uppdaterat: 2017-06-30 20:40

Shogun, klart att jag har, men eftersom jag har husbilen så blir den det naturliga semesteralternativ för oss och den skulle fungera perfekt att turista med i Norge
.
Ducce, det är bara Norge som vägrar acceptera de i övriga Europa accepterade farfarsreglerna, jag har detta på pränt på alla europeiska språk. Även Norge har skrivit under detta i och med sitt EES-avtal men det är inget som länsman accepterar, han står över EES-lagen.
Jag håller med om att det är en skev regel, inte riktigt lika skev som att min mamma får köra en Hayabusa på köpet av sitt B-kort, men visst är det lite skevt. Eftersom regeln finns så ser jag ingen anledning till att ta ett C1, även om det inte är så svårt. Vart drar vi gränsen? En variant hade ju varit att B96 hade innefattat rätt att köra ett fordon på 4250kg, men det gäller ändå bara 3500kg på bilen och då 750kg släp. Jag får köra min husbil på 4250 med släp som väger 750kg...
Enklast hade varit att kräva C1 för alla över 3501kg och C på allt över 7501kg, som det är nu så är det knäppt att jag får köra en 15m 25tons buss, bara den är reggad som personbil klass II.

Uppdaterat: 2017-06-30 23:00
*Robban

Har iofs hört annat om möjligheten att köra så i eu, men du verkar ju ha koll.
Jag har ju inte forskat i det, har ingen husbil och får köra vad som helst var som helst....
Fast det hade varit kul att husbila i norge också, där finns mycket att se, och med hoj är man lite mer utsatt för det opålitliga vädret.
Men jag lärde mig av lokalbefolkningen att den rundan hade passat bäst i september, då är vädret oftast stabilt vackert, ungefär som här hemma....

Uppdaterat: 2017-07-01 00:16

Nästan så man skäms att erkänna att man inte semestrat i Norge. Inte utan att man blir sugen på att köpa sig några packväskor till hojjen och dra iväg i en vecka.

Uppdaterat: 2017-07-01 08:54
– Har du sett den nya filmen om lastbilar? – Nä, men jag har sett trailern.