Vi Bilägares forum

Peugeot 308 SW 2015

Peugeot 308 SW 2015

Hej!

Jag har idag en Kia Sportage och måste tyvärr byta bil då barnvagnen sväljer hela bagaget. Är riktigt nöjd med bilen och gillar den skarpt men man får köpa bil efter bagageutrymme några år framåt nu =)

Jag har en budget på ca 230.000:- och har testat dom flesta kombibilarna som finns såsom Skodas två varianter, V70, Audi A6, BMW etc etc. Men valet har landat på en Peugeot 308 SW Allure.

Väldigt mycket bil för pengarna och ett stort bagageutrymme.

Men jag tänkte höra mig för lite och se om vi har några ägare av 308 SW -15? Är ni nöjda?

Uppdaterat: 2015-09-16 17:02

Kommentarer

maccswe skrev:

ffodil,
Så lite så =) Va kul att du gillade läsningen! Ja fartkameror är toppen att få upp direkt i displayen och även kunna uppdatera kartorna själv =)
Jag provkörde själv en Active första gången och upplevde sätena som lite obekväma, eller hårda. Helt annorlunda med allure och man sitter behagligt i många timmar. Start/Stop är inget jätteproblem men jag parkerar extremt trångt där jag bor och kör i riktigt låga hastigheter och då stänger bilen av sig fast jag inte anser att jag står still. Så det är främst då det blir lite irriterande. Men utöver det så är jag extremt nöjd med bilen och panoramataket är riktigt trevligt, och dottern som är två älskar att titta upp där speciellt om det regnar =)

Peugeots Start/Stop är en av dom bästa på marknaden eftersom den slår av redan vid 7km/tim och det är inte många andra bilmärken som klarar av det.

Uppdaterat: 2016-02-02 10:53
Pär

Jag är hittills otroligt nöjd med min 308. Jag kör visserligen halvkombin men för min del funkar det utmärkt. Har passerat 900 mil på god väg mot tusen. Enda problemet jag haft hittills och som jag skrev i ett tidigare inlägg i tråden var att reglaget för stolsvärmen på förarsidan lossnade men samtidigt fixade Peugeot detta väldigt snabbt.

Är mycket nöjd med komfort och prestanda. Bränsleförbrukning med sommardäck är mycket tillfredsställande. På vinterdäcken är den betydligt högre men så har jag också bredare däck till vinterdäcken. Har 1.2 T bensin Allure med automatlåda.

Några saker finns det såklart så man önskar vore bättre. Jag tycker att behållaren för spolarvätska är lite liten. 5 liter uppskattar jag volymen till. Jag förbrukar visserligen mer spolarvätska än de flesta men är van vid andra Peugeotmodeller som har större behållare.

Start/stopp systemet är lite irriterande i kökörning. Detta gäller dock alla bilar jag kört med start/stopp.
Automatlådan växlar lite ryckigt mellan 1:an och 2:ans växel. I övrigt växlar den klockrent.
Enbart en mugghållare är lite snålt. En speglingsfunktion för mobilen i touchskärmen hade inte suttit fel. Finns på andra Peugeotmodeller i dagsläget.

Saker jag däremot riktigt älskar med bilen är LED-strålkastarna. Vilket ljus och snygga att titta på. Tipsar även om att byta ut glödlamporna i blinkersen baktill till diodlampor. Passar utmärkt och funkar utan felindikeringar.

Panoramaglastaket gör enormt mycket för upplevelsen. Såld på den.
Bilens köregenskaper är riktigt trevliga. Rapp och pigg med fränt ljud från 3-pipen under huven men samtidigt riktigt bekväm, tyst och komfortabel. Här har Peugeot lyckas förträffligt med balansen mellan vassa köregenskaper kontra komfort. Långfärdskomforten får med beröm godkänt. Sköna stolar och lätt att hitta en bekväm sittställning för mina 186cm.
Avsaknaden av vred och knappar som många motorjournalister hackar på är inget jag stör mig på. Tvärtom faktiskt. Gillar den rena looken och enkelheten. Utrustningen i Allurepaketet är förövrigt riklig och omfattande. Finns inte mycket jag saknar. Hade jag kunnat så hade jag lagt till GT-line paketet för att den är ännu snyggare exteriört.
Denonstereo och massagefunktion i förarstolen och jag har min drömbil.

Jag är alltså hittills mycket nöjd med min 308. Den spinner på utan problem. Lätt den bästa bil jag köpt.

Uppdaterat: 2016-02-04 19:18

Kul läsning Puggento!

Håller med om mycket du skriver! Gällande spolarvätskan så tycker jag det är lite halvmesigt tryck i strålen, hur känner du på den punkten? Vilka diodlampor köpte du? Och har du någon bild på resultatet?

Uppdaterat: 2016-02-05 11:25

Tack för att ni delar med er!

Min kompis är nu relativt övertygad att han kommer att köpa en bra bil ;)

Han skall hämta den imorgon. Med tanke på priset så är till och med jag sugen,.. Jag som hade bestämt mig för en SUV :P
En splitter ny, fullutrustad bil med stora utrymmen för under 230.000:- får man ju anse är ett klipp.

Uppdaterat: 2016-02-05 11:37
Deeds skrev:

Tack för att ni delar med er!
Min kompis är nu relativt övertygad att han kommer att köpa en bra bil ;)
Han skall hämta den imorgon. Med tanke på priset så är till och med jag sugen,.. Jag som hade bestämt mig för en SUV :P
En splitter ny, fullutrustad bil med stora utrymmen för under 230.000:- får man ju anse är ett klipp.

Ja är du ute efter stora utrymmen så kan jag starkt rekommendera 308 framför Kia Sportage. Största nackdelen med Sportage är just bagageutrymmet, hjulhusen buktar ut så man förlorar massor av lastningsutrymme. Speciellt om man ska in med en barnvagn, tyvärr är det samma sak på nya Sportage.

Uppdaterat: 2016-02-05 11:44

Jag har en 308 sw Bluehdi 120 Allure, automat, Denon och glastak.
Är uppe i 500 mil. Jag är mycket nöjd med komforten och ljudnivån som är tyst. Automaten är mycket härlig och den växlar mjukt. Denon ljudet är något jag inte ångrar då det är mycket bättre en original, så gillar man att lyssna mycket på musik är detta ett bra val.
Nu till det tråkiga.
Jag har ett oljud från framvagnen ( låter som om något sitter löst). Första gången verkstaden tittade på detta kunde dom inte hitta något. (Skall in snart en andra gång)
Sen läcker bilen in vatten vid torpedväggen. Spolade av bilen i en spolbåge och fick en sjö på golvet fram. Verkstaden ser att det kommer in vatten men kan inte hitta var det kommer in. (Skall in snart en andra gång för detta oxå)
Hoppas och tror att dom fixar dessa problem denna gång.
Men annars är jag jätte nöjd med Peugeoten. Detta är min 3 Peugeot.

Uppdaterat: 2016-02-05 16:32
maccswe skrev:

Kul läsning Puggento!
Håller med om mycket du skriver! Gällande spolarvätskan så tycker jag det är lite halvmesigt tryck i strålen, hur känner du på den punkten? Vilka diodlampor köpte du? Och har du någon bild på resultatet?

Själva trycket upplever jag inte som ett problem. Möjligen att trycket är lite klenare i högre farter fast tror nog att det beror på fartvinden.
Diodlamporna är från diodhuset. Har tyvärr ingen bild på resultatet men de blinkar utan den fading som vanliga glödlampor dras med samt är riktigt gula istället för orange.

Uppdaterat: 2016-02-05 16:39

Pzonman
Aldrig så kul att behöva åka in till verkstan oavsett vad det är. Du verkar ju nöjd med bilen förövrigt så hoppas det löser sig på nåt smidigt sätt, kanske nån dräneringsslang som inte sitter på sin plats el. nåt.

Puggento, Har aldrig noterat nåt ryckigt mellan 1an och tvåan, nu är det förstås diesel jag har och då kanske lite mjukare i starten, tvåan går ju in så gott som omedelbart också. Förövrigt upplever jag automatlådan som något av den bästa i dagsläget.

Själv har jag mestadels åkt runt med dom allra dyraste, lyxigaste premiumbilar under åren som bilhandlare, men trotts det är jag väldigt förtjust i 308SW som uppfyller allt jag önskar med komfort, körglädje och gott om plats. Det är ju jämförelsevis en billig bil för vad man får och mer bil för pengarna får man leta efter för dem som bryr sig om kostnaden, inte bara i inköp för jag vill mena hela ägandet förhoppningsvis, enl. mina beräkningar.

Kul att läsa om era omdömen och lycka till i många sköna mil med era 308or.

Uppdaterat: 2016-02-06 14:53

Hej!
Här kommer som utlovat en rapport med lite synpunkter och erfarenheter efter att ha ägt och kört en ny (ok då, ”halvny” nuförtiden) Peugeot 308 sw ett tag.

Modell: 308 SW ACTIVE PureTech 110 manuell
Tillval: Metallic, glastak, nav, drag, motorvärmare
Årsmodell: 2015 (uttagen juni 2015)
Körsträcka: 1800 mil (mil och tid går fort när man har roligt :-) )
Uppmätt snittförbrukning: Sommar: 0,54 - Vinter: 0,60

Allmänt:
Det här är den första fabriksnya bil vi ägt och vi gick från en rätt slutkörd 13 år gammal familjebuss av japanskt fabrikat. Jag är alltså ingen van nybilsförare och har gjort ett stort ”hopp”. Jag kanske är lite överdrivet positiv pga detta. Ha det i åtanke när ni läser.
Orsaken till att det blev en 308:a var främst bra testresultat i några tidningar, vettig storlek, positivt intryck av provkörning, bra och seriös säljare samt att hustrun inte iddes provköra några fler bilar: ”den verkar bra – vi tar den”. Tycker också att det är lite roligt/spännande att gå utanför den allenarådande Volvo/VW/Kia-trenden.
Budgeten tillät inte hoppet upp till Allure-modellen så vi bestämde oss för att gå på Active med några tillval. Här är lite tyck & tänk:

Köra & komfort:
Tycker bilen är väldigt behaglig att köra med tyst ljudkomfort (visserligen blev det högre vägljud när dubbdäcken åkte på men vi rullar på Hankook som är lite ökända för buller). Den balanserar bra mellan lugnt o stabilt uppförande när man vill äta motorväg men känns pigg och responsiv när det börjar svänga lite. Man åker skönt även om framstolarna är lite hårda och inte kommer upp i nivå med de sköna sofforna i Alluren. Men jag tycker nog de mjuknat något med milen. Eller så är det min ändalykt som vant in sig lite :-) . Men missförstå mig rätt: det går att åka många långa mil utan att få träsmak i den här kärran. Tonåringarna har inte klagat något på baksätet, men det blir lite trångt bakom mina 1.88.
Inredningen håller bra kvalitetskänsla. Nästan lite ”tysk” utan rassel eller knarr (än i alla fall). Kör ibland jobbets 2015-golfar och tycker att interiören i 308:an inte ligger långt efter i kvalitetsintryck.
Glastaket ger en luftig rymdkänsla i kupén och flera vänner som åkt med har imponerats av detta.

Jag är smått imponerad av hur mycket denna ändå rätt lilla bil lastar. Vi körde 2 vuxna och 2 tonåringar 100 mil med flyttpackning i somras utan problem.
Bakåtsikten (på denna bil precis som på de flesta andra småkombis) är ingen höjdare. Tur att backradar ingick även i snikpaketet.
Värmen funkar bra. Har haft några -25 dagar och den har hållit frosten borta och näsan varm. Vi har satt på medföljande kylarskydd som gör att värmen kommer ganska snabbt.
Var lite fundersam över steget från 4wd till framhjulsdrift men än så länge har det inte varit några problem. Men visst får man köra lite mer genomtänkt på småvägarna till stugan.

Instrument och reglage:
Får bli en egen punkt om detta då den låga gocart-ratten, den höga instrumenteringen och pekskärmen är något av en vattendelare för den här bilmodellen, om jag förstått det rätt. Jag gillar i alla fall konfigurationen. Nu känns det bara konstigt att behöva titta nedåt igenom en ratt för att se mätarna när man kör andra bilar. Min fru som är kortare i växten har inte heller några problem att se över ratten.
Det tar förstås en stund att vänja sig pekskärmen men sedan funkar den riktigt bra. Uppskattar verkligen den lugna rena förarmiljön det skapar genom att samla funktionerna på det här viset. Sätt värmen på auto och sedan styr man ändå radio mm från ratten när man är ute och kör. Skrockade gott när jag läste en biltest nyligen och såg knappkaoset i den bilen, tror det var en Ford. Skärmen är tillräckligt rapp efter att man stängt av animeringseffekterna.
Navigatorn är dock väl stökig att använda och gränssnittet känns gammaldags när man vant sig vid Google Maps på telefonen. Bilen levererades dessutom med en gammal kartuppsättning som helt saknade nybyggda vägar i trakten. Men den är uppdaterad nu. Men när man väl knappat in destinationen hittar den rätt.
Ljudkvaliteten på radion är helt ok för att vara en instegsmodell och blåtandskopplingen till telefonen har fungerat problemfritt.
Jag saknar lite fler förvaringsmöjligheter och det är rent av dåligt med bara en mugghållare.

Motor och växellåda:
Tänk att en 110 hästars trepip på 1.2 liter kan gå så bra! Man har förstås inget att hämta mot M3:orna vid rödljusen, men snurran räcker väl till får den här bilen och våra behov. Den jobbar lugnt och tyst med skönt vrid när man bara vill ta sig fram, och har faktiskt lite tryck när det behövs. Ovan nämnda 100 mil långa flyttresa med fullpackad bil förlöpte utan problem och omkörningarna funkade utan att det blev nervöst i kallingarna. På den långresan klockade vi en snittförbrukning på 0,5 vilket jag tycker är riktig bra under sådana förhållanden. Annars drar den i snitt 0,54 och lite mer på vintern med kallstarter och vinterdäck. Är nöjd med detta.
Har provkört en Allure med 130-hästarn och den motorn, min damer och herrar, är en riktig pärla!
Active-modellen har den 5-växlade lådan som fungerar bra, men det är ingen sportlåda som klickar i växlarna. Lite väl långslagig kanske. Femte växeln är lite av en överväxel som ger en lugn motorgång i farter över 70 km/h. Kopplingen är dock lite otydlig.
Ekonomi:
Nöjd med soppaförbrukningen. Orkar inte dividera om värdeminskningar o andrahandsvärden. Finns säker andra här i forumen som är bättra på detta än undertecknad.

Fel och problem:
De här första 1800 milen har varit i stort sett problemfria.
Det jag kan grymta lite om är:
1: Ibland när bromsarna är kalla kan de pipa lite vid inbromsningar. Ska påpeka detta när det är dags för service.
2: Lyktspolningen är lite ineffektiv.
3: Fransoserna har gjort en ren konstruktionsmiss med vindrutetorkarna som inte går att lyfta upp utan att öppna motorhuven! Det går alltså inte att vika upp dem om man vill undvika att de isar fast på vintern. Men det kanske är fler bilar som har detta problem nuförtiden?
4: Pekskärmen borde ha en egen ljussensor. Nu går den på samma som ljusautomatiken som är rätt ”sträng” vilket är bra. Men det får tillföljd att nav:en har nattskärm alldeles för långt in på ljusan dan. Går att ha denna funktion på manuellt läge men det är lite pilligt att byta.

Sammanfattningsvis:
Jag är mer än nöjd med valet av bil. Nu kommer förstås nästa fas då vi får se hur det är med hållbarhet och kvalitet på lite längre sikt. Får hoppas att det inte lurar några barnsjukdomar runt hörnen. Det är ju ändå en helt ny bilmodell och ny motortyp…

Hoppas den här lilla recensionen kan vara till hjälp om någon därute går i så galna tankar så att man funderar på att köpa franskt. Om så: gör det!

Kör vackert därute.

P.S: Har säkert glömt något. Återkommer med kompletteringar i tråden.

Uppdaterat: 2016-02-06 15:28

T 68
Tack för intressant läsning. Tips på vindrutetorkarna är att när du slagit ifrån tändningen trycker du ner torkarreglaget en gång innan du går ur bilen, funkar även efter nån minut, då ställer sig torkarbladen rakt upp och blir där. Man har alltså även tänkt på det.

Uppdaterat: 2016-02-06 16:06

Den funktionen för torkarbladen används även av andra tillverkare - t ex VW.

Uppdaterat: 2016-02-06 16:10
ffodil skrev:

T 68
Tack för intressant läsning. Tips på vindrutetorkarna är att när du slagit ifrån tändningen trycker du ner torkarreglaget en gång innan du går ur bilen, funkar även efter nån minut, då ställer sig torkarbladen rakt upp och blir där. Man har alltså även tänkt på det.

Oj, det hade jag ingen aning om. Tack för tipset @ffodil!
Fransoserna är klurigare än man kan tro och jag borde ha läst manualen lite mer noggrant :)

Uppdaterat: 2016-02-06 21:01

Den funktionen på torkarbladen har nog alla biltillverkare när du tex ska byta blad och lättare kommer åt dom.

Uppdaterat: 2016-02-06 22:06
Pär

Hade inte en aning om detta! Detta måste testas i eftermiddag =) Tack för tipset!!

ffodil skrev:

T 68
Tack för intressant läsning. Tips på vindrutetorkarna är att när du slagit ifrån tändningen trycker du ner torkarreglaget en gång innan du går ur bilen, funkar även efter nån minut, då ställer sig torkarbladen rakt upp och blir där. Man har alltså även tänkt på det.

Uppdaterat: 2016-02-08 10:13

Testade det här med att ställa torkarbladen rätt upp enligt ffodils tips o det funkade klockrent!

Uppdaterat: 2016-02-08 20:27

2000 mil och 308an rullar på. Nemas problemas.

Uppdaterat: 2016-03-03 22:39

1100 mil här. Går som en klocka! Toknöjd.

Uppdaterat: 2016-03-05 21:09

Är det någon som har gjort första servicen ännu? Vad gick den på? Har inte rullat mer än 650 mil med min ännu och i sommar har jag haft den ett år.

Visst säger bilen till när det börjar bli dax för service va?

Uppdaterat: 2016-03-07 15:38

Du kan kolla på displayen under någon meny (kommer tyvärr inte ihåg vilken) hur långt det är till service.
På vår 308 verkar det som om det är dags att lämna in den vid 2500 mil.

Uppdaterat: 2016-03-07 20:57
T68 skrev:

Du kan kolla på displayen under någon meny (kommer tyvärr inte ihåg vilken) hur långt det är till service.
På vår 308 verkar det som om det är dags att lämna in den vid 2500 mil.

Ofasen, men vet du om den även påminner? Jag har för mig att säljaren sa 1000 mil eller första året till mig på första servicen. Har du 308 SW?

Uppdaterat: 2016-03-08 09:16

Det har gått dithän att i dag är det kluriga... torkare som kan ställas upp direkt mekaniskt utan hjälp av att vrida dem upp på rutan.

Uppdaterat: 2016-03-08 13:26

Tryck på nollställningsknappen för tripmätaren en gång. Då kommer det upp info hur långt det är kvar till nästa service. Håller man in knappen nollställs tripmätaren.

Uppdaterat: 2016-03-08 13:32
Puggento skrev:

Tryck på nollställningsknappen för tripmätaren en gång. Då kommer det upp info hur långt det är kvar till nästa service. Håller man in knappen nollställs tripmätaren.

Underbart, tack!

Uppdaterat: 2016-03-08 14:47

Nu har min 308 SW Allure rullat 1500 mil och hade önskat jag kunde säga att det varit problemfritt men det ser ut som det får blir att lämna in den på verkstad för tredje gången :-(. Nu är, för visso, de första två verkstadsbesöken rörande samma sak men ändå lite störande.

Det började med att jag såg en stor pöl på uppfarten framför höger framhjul. Gick ju rätt snabbt att konstatera att det var spolarvätska. Det enda som går att se när man öppnar huven är den lille övre behållaren där man fyller på så det är helt omöjligt att se var felet kunde vara och då man trots allt har garanti så var det bara att lämna in. Efter en hel dag på verkstaden så sa de att de hade provtryckt alla slangar och hittade inget fel och de kunde inte se att den läckte. Väl hemma tog det bara någon timme innan jag hade en pöl igen. Tog lite bilder och filmade när det droppade och så fick man boka en ny tid en vecka senare. Denna gången så hittade de felet som visade sig vara att behållaren till spolarvätskan är i två delar för att över huvud taget kunna montera i det trånga utrymmet och de två delarna var inte ihopsatta korrekt. De sa att de nog blev så ifrån fabrik....varför nu det skulle kännas betryggande.

Nu häromdagen fick jag dock ett tråkigare problem. Mitt under körning så fick jag upp en ilsken varning om att det automatiska bromssystemet inte längre fungerade och hade kopplats bort följa av ett orange A. I samband med detta så fungerade heller inte längre den adaptiva farthållaren. När jag stängde av bilen så säger den "inter vehicle time fault". Uppenbarligen så kan inte bilen längre bedöma avståndet till bilen framför varpå både automatisk nödbroms och adaptiv farthållare kopplas bort. Tänkte första att det blivit något problem med frontradarn men bilen var inte speciellt smutsig och både radarn fram och bak fungerar fortfarande precis som den skall. Lät frun gå runt bilen när den var på och bilen skrek när hon stod framför varje enskild radarsensor. Tvättade bilen ändå men det gjorde ingen skillnad så nu får jag upp stora varningar varje gång jag startar bilen och varje gång jag stänger av den om detta och jag kan inte längre använda farthållaren :-(

Någon som har någon ide om felsökning?

Uppdaterat: 2016-03-14 08:23

Nu har jag ingen koll på 308, men det låter som att du blandar ihop parkeringssensorerna med systemen för adaptiv farthållare och autobroms.

Uppdaterat: 2016-03-14 08:42
muskorv skrev:

Nu har jag ingen koll på 308, men det låter som att du blandar ihop parkeringssensorerna med systemen för adaptiv farthållare och autobroms.

Du menar att man har en separat radar för den adaptiva farthållaren/autobromsen? Var brukar den sitta då?

Uppdaterat: 2016-03-14 08:53

Har du läst instruktionsboken?

Bild borttagen.

Uppdaterat: 2016-03-14 11:19
Power to the people

Även om jag inte har nån 308 så är "parkeringsradarn" normalt helt skild från radarenheten för autobroms och adaptiv farthållare. I min Golf sitter den senare i "nedre" grillen men det kan nog skilja en del.

Uppdaterat: 2016-03-14 11:27
Grosser skrev:

Har du läst instruktionsboken?

Ja jag har läst instruktionsboken men det är ingen smuts i grillen och "SERVICE" lampan lyser inte men "A" symbolen lyser fast. Står samma sak i manualen om den, dvs kontrollera så att grillen inte är smutsig. Ringde Peugeot och han hade aldrig hört talas om det felet som står i displayen och hade ingen om vad jag kunde göra annat än att lämna in den....vilket alltid verkar vara svaret man får när man ringer en verkstad numera :-(

Uppdaterat: 2016-03-14 13:12
JDF skrev:

Grosser wrote:Har du läst instruktionsboken?
Ja jag har läst instruktionsboken men det är ingen smuts i grillen och "SERVICE" lampan lyser inte men "A" symbolen lyser fast. Står samma sak i manualen om den, dvs kontrollera så att grillen inte är smutsig. Ringde Peugeot och han hade aldrig hört talas om det felet som står i displayen och hade ingen om vad jag kunde göra annat än att lämna in den....vilket alltid verkar vara svaret man får när man ringer en verkstad numera :-(

Verkligen trist! Jag hoppas att det löser sig.

Uppdaterat: 2016-03-14 13:24
Power to the people

Trist att det strular, JDF. Hoppas du får ordning på kärran.

Uppdaterat: 2016-03-18 22:35

Milen går fort när man har roligt bakom ratten och kärran går bra. På torsdag ska 308an in på service efter 2500 problemfria och trevliga mil.
Återkommer om hur det äventyret gick.

Uppdaterat: 2016-04-18 17:17

Ok, första servicen (någonsin på verkstad - har aldrig haft så ny bil förut :-) ) på 308:an avklarad. 2285 sekiner gick kalaset på. Enligt protokollet en massa kontroller utan anmärkningar (känns bra), olje/filter-byte och en skvätt spolarvätska.

Enligt trevlige unge herrn bakom disken är det ett år eller 2500 mil till nästa service. Hoppas de milen blir lika problemfria som de vi rullat hittills.

Lite osäker om de uppdaterat någon programvara i pekskärmssystemet. Måste kollas.

Uppdaterat: 2016-04-22 08:19

Hmm, undrar om det inte gjorts något åt mjukvaran i satnaven. Nu verkar skärmen ha en egen inställning för automatiken som styr dag/nattläge. Den växlar alltså inte samtidigt som ljusautomatiken slår på/av!
Bra! Nu slipper man nattläge när det fortfarande är nästan fullt dagsljus :)

Uppdaterat: 2016-04-22 22:19

Jag är i färd med att beställa en ny 308 SW, hittar ingen färdig som har allt det jag vill ha. Det blir Allure med 130 hästars-motorn. Är det någon som har satt drag på sin? Är det möjligt att fixa detta själv? Den blir lite dyrare än vad jag tänkt och vill väl snåla lite

Uppdaterat: 2016-04-26 13:49
Fredrik Gester skrev:

Jag är i färd med att beställa en ny 308 SW, hittar ingen färdig som har allt det jag vill ha. Det blir Allure med 130 hästars-motorn. Är det någon som har satt drag på sin? Är det möjligt att fixa detta själv? Den blir lite dyrare än vad jag tänkt och vill väl snåla lite

Nog skulle jag lägga på det direkt via ÅF än att börjar räkna småkronor....

Uppdaterat: 2016-04-26 19:58
Pär

Fredrik Gester - Vid köp av ny bil så ska man ju även pruta lite och när man inte kan få ner priset mer är det dags förhandla om prylar på köpet. ;-) Dragkroken kan vara en sån sak du kan få på köpet. Så sätt igång att förhandla! ;-) Ordinarie pris är bara ett utgångspris! =)

Uppdaterat: 2016-04-26 21:55
T68 skrev:

Hmm, undrar om det inte gjorts något åt mjukvaran i satnaven. Nu verkar skärmen ha en egen inställning för automatiken som styr dag/nattläge. Den växlar alltså inte samtidigt som ljusautomatiken slår på/av!
Bra! Nu slipper man nattläge när det fortfarande är nästan fullt dagsljus :)

Ska in nästa onsdag för första servicen! Men gällande satnaven så har jag redan den där funktionen som du pratar om, det går att ställa in i menyerna =)

Uppdaterat: 2016-04-28 13:12

Hej.
Jag har haft min 308 sw i en månad nu. Superbil än så länge!
Men jag har märkt att det knarrar lite från fjädringen när man kör långsamt över fartbulor eller när det kommer lite större ojämnheter i låg fart på t.ex ena hjulparet.
Någon annan som har upplevt samma ljud?

Kanske går att smörja bort på verkstaden men kul att veta om någon annan har liknande ljud. :)

Uppdaterat: 2016-05-14 13:37

Kx_anders, jag hörde samma ljud (gissar jag) när jag provkörde en Peugeot 308. Klagade på det och tog en sväng med försäljaren som sa att bilen "inte satt sig" ännu, utan att det var normalt med att nya bilar hade lite inslitningsljud i diverse bussningar. För mig lät det som en bortförklaring, men eftersom vi ändå valde bort Peggan så blev det inga mer funderingar. Jag skulle iofs beskriva ljudet som mera gnissel än knarr, och framförallt från bakvagnen uppfattade jag det som. Men jag har svårt att lokalisera ljud i bilar, inte minst pga nedsatt hörsel på ett öra så jag ska inte svära på bak.

Uppdaterat: 2016-05-14 14:38
Jag talar ofta med mig själv - ibland behöver man en experts åsikt
Kx_anders skrev:

Hej.
Jag har haft min 308 sw i en månad nu. Superbil än så länge!
Men jag har märkt att det knarrar lite från fjädringen när man kör långsamt över fartbulor eller när det kommer lite större ojämnheter i låg fart på t.ex ena hjulparet.
Någon annan som har upplevt samma ljud?
Kanske går att smörja bort på verkstaden men kul att veta om någon annan har liknande ljud. :)

Jag äger en 308sw Allure 120 Bluehdi. Upptäckte oxå ett knarrande/klongkande ljud från hjul upphängningen, vänster fram. Påpekade detta för Holmgrens bil. Efter två vändor dit kunde dom konstatera att det var fel på Stötdämparna fram. Dessa byttes ut mot nya. Nu är 308:an så tyst som jag förväntat mig.
Enligt Holmgrens bil så har detta problem uppkommit på några enstaka bilar och mekaniker som provkörde min bil kände igen ljudet från en likadan bil sen tidigare.

Uppdaterat: 2016-05-16 07:26

Lär ju inte vara ett så ovanligt problem om en enskild mek på en verkstad kände igen ljudet så det är nog bara att reklamera. Tråkigt men fel kan det ju vara på alla bilar och det viktigaste är ju att det åtgärdas utan strul.

Uppdaterat: 2016-05-16 09:06

Nu börjar man ju känna igen sig i den här tråden från de vänner man har som är eller har varit Peugeotägare, någon har inga problem alls medans andra råkar ut för hur mycket som helst, svärfars 307 och polarens 407 var så mycket fel på att de till slut inte hade råd att reparera, så det gäller att ha tur verkar det som.

Uppdaterat: 2016-05-16 09:49

Simon, känner igen det här med slumpmässigheten vad gäller franska bilar. Många arbetskamrater snöade in på Citroen för 5-6 år sedan, och kvaliten var betänkligt olika, till och med mellan 2 identiska C5 sedan som levererades samma dag av samma återförsäljare - det enda som skilde var färgen...
Jag kikade som sagt på Peugeot 308 SW nu innan bytet till Golfen. Då fanns en 508 med bara ett par hundra mil på mätaren i bilhallen så jag blev lite intresserad. I den bilen låg en lista som förmodligen förra ägaren skrivit och lagt i handskfacket över åtgärder som genomförts på service och fel som han ansåg kvarstod... den var lång!! Lite kul att den fått ligga kvar i handskfacket, men det hade antagligen säljaren missat.

Uppdaterat: 2016-05-16 11:11
Jag talar ofta med mig själv - ibland behöver man en experts åsikt

BBT6 ja nog är det så, svärfar körde 2 Peugeot som gick i stort sett problemfritt, den tredje och sista var katastrof, 2x byte av vattenpump och då passade de på att ta kamrem också, AC ur funktion, elfel, stötdämpare utbytta, och innan AC:n lagades så gick kopplingen, då hade bilen precis gått 10 000mil och den såldes för en struntsumma som ett renoveringsprojekt då han tröttnade på eländet, idag kör han KIA och är nöjd.

Uppdaterat: 2016-05-16 14:02

Ja, bilar är sannerligen lotteri. Kompisen på jobbet fick byta motor i sin Avensis -07 då blocket var sprucket... Han säger att det blir sista Toyotan.
En annan kompis löste nyligen ut sin Yaris -12 för drygt 12.000 kr efter omfattande bromsrep, men den är ju uppe i 6.000 mil nu. Hon är inte glad....
En annan kompis strular med sin V70 -09 som åker in och ut på verkstad hela tiden. Just nu är det en motorlampa som ingen lyckas släcka mer än 5-6 mil. Och ett oljeläckage mellan motor och låda, Bilia vill endast ha 25.000 för fixa det.
Under tiden kör jag min gamla Xsara -02 som just fått sin första rep sedan jag köpte den för drygt 1,5 år sen. En ny startmotor för 690 kr. Var ju tvungen att byta den så jag kunde skjutsa Volvoägaren till och från verkstaden.. :-)

Så, vi får väl hur min fransyska (C5) sköter sig. Vilken lott drog jag?

Uppdaterat: 2016-05-16 16:34
Ingen vet hur gammal en Citroen kan bli...

Hultarn,

Allvarligt talat, hur kan reparation av bromsar på en Yaris kosta 12 000:- ? Vill du utveckla vad de har gjort? Å andra sidan är det småpengar mot de två Peugeot som jag berättade om, bara reservdelarna till den ena kostade första året över 40 000:- utan arbetet, den andra såldes med trasig AC och havererad koppling då det ansågs alldeles för dyrt att byta, så det blev bilbyte istället.

Uppdaterat: 2016-05-17 00:25

Simon: jag förstod att det skulle bli jobbigt att höra att Toyota måste repareras, men så var fallet. Nya bromsok, skivor och belägg plus arbete, då ramlar det iväg. Men, som sagt: den hade ju passerat 6.000 mil, så det var väl dags. Tydligen inget ovanligt.

Uppdaterat: 2016-05-17 07:16
Ingen vet hur gammal en Citroen kan bli...

Simon - men du äger ju bara dina "vardags-Toyotor" typ 2 år så du har väl egentligen ingen erfarenhet av vad de kan kosta när de blivit en aning äldre och gått mera än typ 5000 mil ? Har aldrig behövt byta belägg före i alla fall 10.000 mil på nån bil förutom just den Corolla -03 som jag köpte som ny och behövde utbyte vid runt 7000 mil. Så det är ju möjligt att man har lite sämre belägg än t ex den Focus jag ägde efter Corollan och som inte hade nån allvarlig förslitning på beläggen när jag sålde den efter 10.000 mil. Och jag är ingen som kör aggressivt och därmed "belägg-slitande".

Uppdaterat: 2016-05-17 09:12

Hultarn, var ser du att jag skriver att det skulle bli jobbigt? Sanningen är nog mer att du tyckte det var jobbigt att vi tog upp problem med franska bilar i en tråd som handlar om franska bilar och därför var du tvungen att ta in Toyota även i denna tråd som en känga mot att vi påpekade de problem som är allmänt kända med franska bilar.

Din story blir lite märklig då bromsok i princip aldrig byts på Toyota och definitivt inte på en 2012, det låter mer som en verkstad som lurar bilägaren, min Celica GT från 1975 som fyller 42 år har fortfarande original bromsok :)

Uppdaterat: 2016-05-17 09:22