Vi Bilägares forum

Bilkvalite = Vitvarukvalite = Fulla bilskrotar

Bilkvalite = Vitvarukvalite = Fulla bilskrotar

Det verkar som dagens bilar är byggt efter vitvarukonceptet, dvs kortast beräknad livstid.
Hur noga du än är med din bil idag, hur mycket du än vårdar den så är det alltid något väldigt dyrt som måste repareras.

Senaste gimicken på det området är xenon ljusen, 8000kr att byta hos Audiverkstan, Årliga Berra halva priset.
De skulle hålla hur länge som helst, men verkligheten säger att dom är just bättre än gamla H4.
Köper du en Mercedes så får du räkna med plåtbyten då de nu inte längre kan pressa en plåt och lacka den.
Listan kan göras hur lång som helst!

Jag vet om flera som har haft en i övrigt väldigt fin och välvårdad bil, men som valt att skrota den då reparationskostnaderna inte har varit försvarbara.
Det lustiga i sammanhanget är att det i dag finns s.k miljöbilar LOL. Med tanke på den slit o slängmentalitet som nu råder i bilbranchen så borde ingen bil kunna bli miljöklassad.

Uppdaterat: 2016-03-27 11:56

Kommentarer

Vad jag kan se ligger Sverige 7:a i världen när det gäller skattetryck, sedan beror det förstås på hur man räknar. Det är ju statistik, och denna brukar vändas åt olika håll...
http://www.ekonomifakta.se/Fakta/Skatter/Skattetryck/Skattetryck-i-Sverige-och-internationellt/

Men, jag är inte förvånad över att Mekonomen gör god vinst, jämför bara priset på motorolja på Mekonomen ( och verkstäder) med vad den kostar i Tyskland.

Uppdaterat: 2016-05-01 11:01
Ingen vet hur gammal en Citroen kan bli...
muskorv skrev:

Men att använda en post i budgeten som en förevändning att inte betala skatt är själviskt, omoraliskt och odemokratiskt. I synnerhet då man garanterat använder, har använt och kommer att använda sådant som finansieras via skattsedeln. Det är att åka snålskjuts på sina medmänniskor.

Dock blir ju frågan var du drar gränsen för det omoraliska i ditt resonemang.

Är det omoraliskt att lämna in bilen till en svartmek?

Är det omoraliskt att meka själv istället för att lämna bilen på verkstad?

Är det omoraliskt att hantverkare bildar ett nätverk där man "byter tjänster" med varandra?

P.s. Stort grattis till kungen som fyllde 70 år igår och länge leve monarkin! d.s.

Uppdaterat: 2016-05-01 11:02

hultarn, Mekonomen lanserades som ett lågprisalternativ men är numera rätt nära märkesverkstäderna i pris vad jag förstått. Dessutom riskerar man som bilägare få sämre delar i sin bil när man reparerar där. Så inte min favorit direkt även om man i alla fall kan köpa en del bra tillbehör där när man fixar saker själv på bilen (även om det må vara omoraliskt).

Så ska man serva en äldre bil i Sverige så skulle jag vända mig till en liten allverkstad där arbetskostnaderna är något lägre och där man använder sig av originaldelar. Där man kan få bra kontakt med bilmeken direkt. Då är risken minst att man blir lurad och chansen störst att det blir bra gjort. Man kan då även få tips på sånt som är på gång att gå sönder eller alternativa lösningar. Men det blir inte billigt för det och inte särskilt praktiskt heller att åka till verkstaden ofta. Tyvärr börjar dessa allverkstäder försvinna och dom klarar normalt inte att fixa allt på moderna bilar. Ofta är det äldre bilar man ser utanför såna verkstäder, typ Volvo 940.

Uppdaterat: 2016-05-01 11:12
Vidstige skrev:

Vi har även höga minimilöner så bilmekar tjänar förhållandevis bra, och du ville ju att dom ska få bra betalt. Därmed blir det enormt dyrt att reparera bilen. Dvs det funkar inte att ha en äldre bil som kräver mycket rep. Det är också därför det blir orättvist skattemässigt, dom svaga i samhället betalar då mest för att bruka sina bilar. Genom många verkstadsbesök, genom hög fordonsskatt, genom höga bränsleskostnader. Skatteuttaget blir då extra tungt på arbetarklassen så det blir en intressant klassdimension när ju partier som S och MP säger sig stå på arbetarklassen eller dom svagas sida.

Vi har väl inga minimilöner överhuvudtaget i Sverige? Låter lite som att du tycker att de lägsta lönerna i Sverige generellt är för höga samtidigt som du ser ett stort problem i att de lägst betalda i samhället inte kommer ha råd att hålla sina gamla bilar igång. Är inte det lite motsägelsefullt, eller missuppfattar jag dig?

Verkstäder har väl inte något särskilt högt skattetryck i jämförelse med resten av företagssverige? Att serva en bil kan kosta allt från en tusenlapp till mångdubbla belopp, beroende på märke och verkstad, trots att arbetstid för service i båda fallen ligger på ungefär samma nivå. Alltså kan man inte hävda att det är skatten som främst är avgörande när man får en saltad faktura från verkstaden.

Står man på de minst ekonomiskt bemedlade sida bör man inte vurma för riktade skattelättnader inom verkstadsbranschen, utan snarare politik för att minska klyftorna i samhället. De som har sämst ekonomi har förmodligen inte någon bil överhuvudtaget.

Vidstige skrev:

Jag tycker vi ska ha ett skattetryck i servicesektorn som är betydligt lägre. ROT och RUT visade att det fungerar mycket bättre då, både för dom som arbetar med tjänsterna och dom som köper dom. Varför man ska ha så höga skatter på bilverkstäder är för mig obegripligt, det skapar ju också dom problem vi ser med fusk och slarv. Med rimligare skattenivåer kan man få sektorn vit och få bort oseriösa företagare. Det skulle också kunna rädda dom mindre verkstäderna som håller på att försvinna idag, nåt som varit ett vattenhål för dom som har lite äldre bilar. När man bara har märkesverkstäderna eller dom stora kedjorna att vända sig till så funkar det ännu sämre med gamla bilar som läget är idag.

Det förekommer utbrett fusk i dessa branscher även efter att man infört ROT och RUT. Varför skulle verkstäderna fuska mindre än i dag bara för att man kan få ett skatteavdrag? Att stora och/eller globala kedjor tar över marknaden är ju inget som är unikt för verkstadsbranschen och knappast en utveckling som lägre skatter skulle kunna ändra på.

RUT-avdraget är väl ett klassiskt exempel på konstgjord andning av ekonomin. Istället för att man ska ha tid att städa sitt hem och hjälpa sina barn med läxorna ska man istället jobba mer för att man ska kunna nå den morot staten håller fram i form av subventionerade hushållsnära tjänster. Utmattningssyndrom, psykisk ohälsa och annat ökar och innebär stora kostnader för både individ och samhälle. Tror att det skulle vara nyttigare med arbetstidsförkortning än ett utökat tjänstesamhälle.

Vidstige skrev:

Dock blir ju frågan var du drar gränsen för det omoraliska i ditt resonemang.

Är det omoraliskt att lämna in bilen till en svartmek?

Är det omoraliskt att meka själv istället för att lämna bilen på verkstad?

Är det omoraliskt att hantverkare bildar ett nätverk där man "byter tjänster" med varandra?

P.s. Stort grattis till kungen som fyllde 70 år igår och länge leve monarkin! d.s.

Jag utgår från att din fråga om moraliska gränsdragningar syftar till att problematisera resonemanget snarare än att du är ute efter en exakt gräns för vad som är moraliskt rätt och vad som inte är det. Givetvis är moral något som både omfattas av gråskalor, skillnader i kultur, kontext och syfte. Vad som är moraliskt rätt eller inte kan också skifta över tid. Med andra ord – jag förstår din poäng. Men jag hoppas att du också förstår min.

Vi har ett samhälle med ett välfärdssystem som bygger på att skatt betalas in enligt de demokratiskt framtagna regelverken. Att säga att man är stolt över man gör allt man kan för att undvika att betala skatt i det land man bor blir omoraliskt om man samtidigt tycker sig ha rätt att åtnjuta den skattefinansierade välfärden på samma sätt som de som faktiskt gör rätt för sig. Bör skatt vara något som är helt frivilligt och bör vi ha någon välfärd? Hur tycker du att god skattemoral bör definieras?

Och, ja, grattis i efterskott på 70-årsdagen, Sven Nordqvist och Carl Gustaf.

Uppdaterat: 2016-05-01 16:38

BBT6, räknade du med arbetsgivaravgiften och momsen när du räknade?

Exempel, du betalar bilmeken 100 kr.

Redan moms och arbetsgivaravgiften har reducerat den hundralappen till en 50-lapp.

För den 50-lappen ska du sen betala lön, lokaler, verktyg etc.

Jag är rätt fascinerad av att man kan få det till att skatten inte är nåt problem utan att det är andra saker som gör verkstäderna dyra. Kallas att leva i förnekelse men är väl det som behövs för att upprätthålla ett extremt högt skattetryck.

Uppdaterat: 2016-05-01 16:45
muskorv skrev:

Låter lite som att du tycker att de lägsta lönerna i Sverige generellt är för höga samtidigt som du ser ett stort problem i att de lägst betalda i samhället inte kommer ha råd att hålla sina gamla bilar igång. Är inte det lite motsägelsefullt, eller missuppfattar jag dig?

Ja, jag diskuterade inte löner ur den aspekten. Snarare sa jag att dom som jobbar ska ha rimligt betalt och att lägre skatter möjliggör högre löner eller i alla fall mer kvar i plånboken när skatterna är dragna. Mitt resonemang handlade om att BBT6 inte tyckte skatterna var för höga men att han tycker att verkstadspriserna är för höga, om priserna sänks då, vad händer med lönerna?

muskorv skrev:

Verkstäder har väl inte något särskilt högt skattetryck i jämförelse med resten av företagssverige?

Det är effekten när privatpersoner köper tjänster av företag som vi diskuterar här. Servicesektorn även kallad. Där är skatterna för höga. Skatterna är snarare anpassade till varor eller företag som säljer tjänster till andra företag. Att det förhåller sig så vet alla som ägt bil som krävt en del reparationer, det är löjligt dyrt.

muskorv skrev:

Att serva en bil kan kosta allt från en tusenlapp till mångdubbla belopp, beroende på märke och verkstad, trots att arbetstid för service i båda fallen ligger på ungefär samma nivå. Alltså kan man inte hävda att det är skatten som främst är avgörande när man får en saltad faktura från verkstaden.

Beror ju på vad du menar med saltad, även dom billigare alternativen är ofta dyra. Skatten är grundproblemet som jag beskrev nu till BBT6 med 100-lappen.

muskorv skrev:

Står man på de minst ekonomiskt bemedlade sida bör man inte vurma för riktade skattelättnader inom verkstadsbranschen, utan snarare politik för att minska klyftorna i samhället. De som har sämst ekonomi har förmodligen inte någon bil överhuvudtaget.

Ser inte att det finns ett problem med att skapa rimliga skatteförutsättningar i servicebranschen, snarare tvärtom. Det skulle möjliggöra många att få tag i ett bra jobb framför att t.ex. tvingas leva på bidrag. Vi får även mer skatteintäkter om fler jobb och gör det vitt.

muskorv skrev:

Det förekommer utbrett fusk i dessa branscher även efter att man infört ROT och RUT. Varför skulle verkstäderna fuska mindre än i dag bara för att man kan få ett skatteavdrag?

Samtidigt har mer rimliga skatter som ROT och RUT inneburit, gjort många svarta jobb till vita. Det har alltså varit en billig reform. Mycket av fusket handlar om att trixa med skatteupplägget, nåt som man kan komma runt med en generellt sänkning.

muskorv skrev:

Att stora och/eller globala kedjor tar över marknaden är ju inget som är unikt för verkstadsbranschen och knappast en utveckling som lägre skatter skulle kunna ändra på.

Det behöver inte vara fel med större kedjor, bara det finns konkurrens och alternativ. Höga skatter kan vara grogrund för oligopol eller fusk. Små firmor som försöker hävda sig har svårt med det skattesystem vi har, det slår ut dom små bilmekarna som snart är borta. Utan dom så blir det ännu sämre att äga gamla bilar som behöver mycket underhåll.

muskorv skrev:

RUT-avdraget är väl ett klassiskt exempel på konstgjord andning av ekonomin. Istället för att man ska ha tid att städa sitt hem och hjälpa sina barn med läxorna ska man istället jobba mer för att man ska kunna nå den morot staten håller fram i form av subventionerade hushållsnära tjänster. Utmattningssyndrom, psykisk ohälsa och annat ökar och innebär stora kostnader för både individ och samhälle. Tror att det skulle vara nyttigare med arbetstidsförkortning än ett utökat tjänstesamhälle.

Eller så kan man se det som att det är dumt att låta välutbildade riskera utbrändhet för att dom inte orkar med både arbete och hem. Idén om 6-timmar arbetsdag är bara en idé som inte funkar i praktiken. Det går inte att finansiera och det är bara yttersta vänsterkanten som driver frågan.

muskorv skrev:

Jag utgår från att din fråga om moraliska gränsdragningar syftar till att problematisera resonemanget snarare än att du är ute efter en exakt gräns för vad som är moraliskt rätt och vad som inte är det.

Nej, jag hade hoppats att du kom just med en tydlig gräns särskilt som du moraliserade så hårt här. Och jag undrar även om det är moraliskt riktigt att ha dom höga skatter vi har idag på t.ex. ett verkstadsbesök. Som du själv märkt är det lika dyrt att lämna in bilen på verkstan som att gå till tandläkaren, om inte värre.

muskorv skrev:

Vi har ett samhälle med ett välfärdssystem som bygger på att skatt betalas in enligt de demokratiskt framtagna regelverken. Att säga att man är stolt över man gör allt man kan för att undvika att betala skatt i det land man bor blir omoraliskt om man samtidigt tycker sig ha rätt att åtnjuta den skattefinansierade välfärden på samma sätt som de som faktiskt gör rätt för sig.

Det kan jag hålla med om, men jag föredrar piska framför morot. Se till att skattesystemet är utformat så att folk frivilligt ser fördelarna med att arbeta vitt och betala vitt i Sverige. Genom t.ex. bra och prisvärda bilverkstäder, så slipper man åka utomlands. Vi är ju även med i EU med vad allt det innebär, att avvika från omvärlden och ligga bland dom högsta skattemässigt och kostnadsmässigt funkar dåligt då.

Uppdaterat: 2016-05-01 17:06
Vidstige skrev:

Snarare sa jag att dom som jobbar ska ha rimligt betalt och att lägre skatter möjliggör högre löner eller i alla fall mer kvar i plånboken när skatterna är dragna. Mitt resonemang handlade om att BBT6 inte tyckte skatterna var för höga men att han tycker att verkstadspriserna är för höga, om priserna sänks då, vad händer med lönerna?

Tänk på att det faktiskt är skillnad på mer kvar i plånboken om det beror på lägre skatt eller på högre lön. Mer i plånboken som effekt av lägre skatt ger kan innebära lägre löneökningar i framtiden samt mindre avsättning till bland annat pension jämfört om man får mer i plånboken som effekt av högre lön.

Om vi tittar på vinst- och effektivitetsutvecklingen i svenska företag och jämför dem med löneutvecklingen upptäcker vi en diskrepans. Lönerna hänger inte med. Det blir alltså allt mer lönsamt att äga produktionsmedel och mindre lönsamt att förvärvsarbeta, vilket i sin tur innebär att klyftorna i samhället ökar.

Sänkt skatt inom en bransch behöver inte betyda lägre priser, bättre service eller bättre villkor för de anställda. Istället är risken överhängande att det istället går till ökade marginaler och högre vinster.

Vidstige skrev:

Det är effekten när privatpersoner köper tjänster av företag som vi diskuterar här. Servicesektorn även kallad.

Jaha, hade bara sett att diskussionen gällde bilverkstäder.

Vidstige skrev:

Beror ju på vad du menar med saltad, även dom billigare alternativen är ofta dyra. Skatten är grundproblemet som jag beskrev nu till BBT6 med 100-lappen.

Om kostnaden för en enkel service med olje- och filterbyte och ett gäng kontrollpunkter kan skilja med flera hundra procent beroende på bilmodell, så måste man väl dra slutsatsen att räkningarna är saltade av företagen – skattesatsen är ju densamma och förklarar inte skillnaden.

Vidstige skrev:

Det behöver inte vara fel med större kedjor, bara det finns konkurrens och alternativ. Höga skatter kan vara grogrund för oligopol eller fusk. Små firmor som försöker hävda sig har svårt med det skattesystem vi har, det slår ut dom små bilmekarna som snart är borta. Utan dom så blir det ännu sämre att äga gamla bilar som behöver mycket underhåll.

Tror inte att det är skattesystemet som är det största problemet för de små oberoende verkstäderna, det är nog snarare ett tecken i tiden. Bilarna är byggda på ett helt annat sätt i dag än för 30 år sedan.

De som är duktiga på äldre bilar som bygger på mekanik och enkel elektronik behöver inte nödvändigtvis vara lika kompetenta på moderna bilar med avancerad teknik som inte är avsedd att repareras, utan bara bytas ut till en hög kostnad. Modernare bilar kommer nog inte skrotas ut på grund av timpenningen hos verkstaden, utan för att komponenterna i bilen är dyra och svåra att reparera.

Vidstige skrev:

Eller så kan man se det som att det är dumt att låta välutbildade riskera utbrändhet för att dom inte orkar med både arbete och hem. Idén om 6-timmar arbetsdag är bara en idé som inte funkar i praktiken. Det går inte att finansiera och det är bara yttersta vänsterkanten som driver frågan.

Det är inte bara högutbildade och högavlönade som riskerar att drabbas. Lågavlönade undersköterskor har knappast goda möjligheter att bekosta hjälp i hemmet, trots mycket hög fysisk och psykisk arbetsbelastning på jobbet. Visst brukar arbetstidsförkortning avfärdas som en flummig utopi. Samtidigt har vi faktiskt tidigare genomfört reformer för kortare arbetsveckor, kortare arbetsdagar och mer semester utan att samhället gick under, trots att även de reformerna kritiserades.

Kom ihåg att effektiviteten på arbetsplasterna i dag är betydligt högre än vad den var när åtta timmars arbetsdag infördes. Det får naturligtvis konsekvenser för det allmänna välmåendet.

Vidstige skrev:

Nej, jag hade hoppats att du kom just med en tydlig gräns särskilt som du moraliserade så hårt här.

På allvar!? Kan du själv redogöra för din moraliska gränsdragning på ett tydligt sätt?

Vidstige skrev:

Det kan jag hålla med om, men jag föredrar piska framför morot. Se till att skattesystemet är utformat så att folk frivilligt ser fördelarna med att arbeta vitt och betala vitt i Sverige. Genom t.ex. bra och prisvärda bilverkstäder, så slipper man åka utomlands. Vi är ju även med i EU med vad allt det innebär, att avvika från omvärlden och ligga bland dom högsta skattemässigt och kostnadsmässigt funkar dåligt då.

Tror att det ändå är rätt få som registrerar sin bil utomlands eller åker utomlands för att serva bilen. Givetvis bör skattesystemet ha god förankring hos medborgarna för att lättare kunna upprätthålla skattemoralen. Dock verkar det i dagens Sverige nästan ses som lite fint att i mesta möjliga mån (i gråzoner eller rent illegalt) undvika att betala skatt. Att plocka ut någon tusenlapp för mycket i bidrag verkar hos många ses som ett betydligt allvarligare brott än att gömma undan någon miljard i något skatteparadis. Det har blivit "fint" att skattefuska och tänka på sig själv i första hand.

Både EU och resten av världen kan förstås innebära problem när det gäller väldigt många inrikespolitiska frågor. Allt från miljökrav, djurhållning, skatteregler kan i värsta fall leda till motsatt effekt, t ex att hårda svenska krav på djurhållning leder till ökad import av danskt fläskkött. Samtidigt är det oerhört svårt att påverka frågor på ett globalt plan, ibland måste någon försöka leda utvecklingen även om det åtminstone kortsiktigt är problematiskt för landets konkurrenskraft med omvärlden.

Uppdaterat: 2016-05-01 20:16
muskorv skrev:

Sänkt skatt inom en bransch behöver inte betyda lägre priser, bättre service eller bättre villkor för de anställda. Istället är risken överhängande att det istället går till ökade marginaler och högre vinster.

Nja, om du får konkurrensen att fungera och villkoren att ha en verksamhet vitt blir mer rimliga så torde det gynna alla inblandade. Se exempelvis vad RUT gjorde för städföretagen. Får man bort svart trixande så ökar den sunda konkurrensen. Vad vet vi är i alla fall att dagens priser på verkstan är löjligt höga vilket gör att det fungerar dåligt att ha gamla bilar som kräver mycket rep. Bevisbördan torde ligga på dom som försvarar dagens skatter med tanke på att priserna är så höga.

muskorv skrev:

Om kostnaden för en enkel service med olje- och filterbyte och ett gäng kontrollpunkter kan skilja med flera hundra procent beroende på bilmodell, så måste man väl dra slutsatsen att räkningarna är saltade av företagen – skattesatsen är ju densamma och förklarar inte skillnaden.

Ja det är mest lönsamt att göra standardservice på rätt nya bilar, det är där man tjänar dom lätta pengarna idag. Men jämför du istället lite större jobb och kostnader för det så får du ju fram att det blir mycket dyrt även på billigare verkstäder med lägre lokalhyror. Och då är det skattesystemet så det beror på i första hand. I mitt eget fall så tycker jag inte standardservicen är så farlig ändå på märkesverkstaden och då ingår en gratis lånebil, nåt jag inte kan få på en mindre verkstad.

muskorv skrev:

Tror inte att det är skattesystemet som är det största problemet för de små oberoende verkstäderna, det är nog snarare ett tecken i tiden. Bilarna är byggda på ett helt annat sätt i dag än för 30 år sedan.

Så kan man säga men hade vi haft lägre skatter så hade ju chansen ökat att dom kunde få lönsamhet. Nu är det små marginaler för dessa verkstäder och en stor orsak är ju höga skatter. Att slita hårt för småpengar är inte så givande och kunderna tycker ändå priserna är för höga. Jag har ju själv haft ett par bilar nu där det var täta besök till såna här verkstäder och det blev riktigt dyrt ändå. Det var du seriösa verkstäder utan massa överpriser eller fusk som du och BBT6 pratar om, ändå blev det riktigt dyrt för bilägaren. Vi pratar alltså ändå om tandläkarpriser.

muskorv skrev:

Modernare bilar kommer nog inte skrotas ut på grund av timpenningen hos verkstaden, utan för att komponenterna i bilen är dyra och svåra att reparera.

Högst spekulativt, kommer säkert vara olika orsaker. Men hur du än vänder och vrider på det så blir det dyrt när det blir arbetsintensiva reparationer. Delarna är ändå inte så dyra utan det är arbetskostnaden som dominerar, och det är pga skattesystemet.

muskorv skrev:

Lågavlönade undersköterskor har knappast goda möjligheter att bekosta hjälp i hemmet, trots mycket hög fysisk och psykisk arbetsbelastning på jobbet.

Säg inte det, undersköterskor tjänar hyggligt och är det två inkomster i hushållet så finns goda chanser att betala för hjälp om skatterna är rimliga. Det enda som är säkert är att det inte går med det skattesystem du försvarar. Till saken hör också att lågbetala kvinnodominerade jobb var nånting som förr fungerade ihop med sambeskattning. Dvs kvinnor med barn kunde då ofta gå ner i arbetstid för att sköta hem och barn, med särbeskattning blir det mycket svårare.

muskorv skrev:

På allvar!? Kan du själv redogöra för din moraliska gränsdragning på ett tydligt sätt?

Nej det var du som moraliserade, det är du som får berätta var du drar gränsen.
Ja sa att jag vill ha morot framför piska.
Jag är också för folks fria val och för EU, dvs folk får välja själva var dom servar sina bilar.
Om fler gör som Antifeministen så kommer det kanske till och med innebära ökad konkurrens eller krav på harmonisering av skattesystem.
Det är alltså du som säger att alla som inte vill betala högre skatter är svikare, inte jag.

muskorv skrev:

Visst brukar arbetstidsförkortning avfärdas som en flummig utopi. Samtidigt har vi faktiskt tidigare genomfört reformer för kortare arbetsveckor, kortare arbetsdagar och mer semester utan att samhället gick under, trots att även de reformerna kritiserades.

Ja men du vill ju att lönerna ska vara samma som med 8 timmar. Då går det inte att finansiera. Du kan ju inte få nåt gratis, vill du alltså att undersköterskorna ska få sämre lön än idag med kortare arbetsdagar? Och hur menar du priserna på verkstäderna kommer påverkas om bilmekarna går ner från 8 till 6 timmar, blir det billigare då?

muskorv skrev:

Givetvis bör skattesystemet ha god förankring hos medborgarna för att lättare kunna upprätthålla skattemoralen. Dock verkar det i dagens Sverige nästan ses som lite fint att i mesta möjliga mån (i gråzoner eller rent illegalt) undvika att betala skatt. Att plocka ut någon tusenlapp för mycket i bidrag verkar hos många ses som ett betydligt allvarligare brott än att gömma undan någon miljard i något skatteparadis. Det har blivit "fint" att skattefuska och tänka på sig själv i första hand.

Du får ju börja att skilja på vad som är lagligt och vad som är olagligt. Att plocka ut för mycket bidrag är olagligt. Det är ändå steg 1. Steg 2 så håller jag med om att man bör ser över möjligheter att skatteplanera men då behövs också en morot för att låta bli. Ju högre skattetryck desto mer kommer folk anstränga sig för att komma undan skatt. Dom som då straffas hårdast i ett högskattesamhälle i praktiken är dom vanliga löntagarna, dom har små möjligheter att skatteplanera. Liksom förstås alla som inte kan få jobb pga att det är för dyrt att anställa.

muskorv skrev:

Både EU och resten av världen kan förstås innebära problem när det gäller väldigt många inrikespolitiska frågor. Allt från miljökrav, djurhållning, skatteregler kan i värsta fall leda till motsatt effekt, t ex att hårda svenska krav på djurhållning leder till ökad import av danskt fläskkött. Samtidigt är det oerhört svårt att påverka frågor på ett globalt plan, ibland måste någon försöka leda utvecklingen även om det åtminstone kortsiktigt är problematiskt för landets konkurrenskraft med omvärlden.

Här tycker jag Sverige skjuter sig i foten. Finns inget gott med att svensk lantbruk lägger ner för att exempelvis reglerna för djurhållning är så hårda och skatterna så höga. Men detta är förstås svårare att relatera till ämnet verkstäder så kanske inte nåt vi ska diskutera här.

Uppdaterat: 2016-05-01 20:57

Alltså Vidstige, jag tycker du ska ta konsekvenserna och placera alla dina pengar i nåt skalbolag i Panama. Jag mår illa när jag läser vad du skriver. Du tror alltså på fullt allvar att det är mera synd om de högavlönade och välbetalda än de lågavlönade i samhället? Jag tänker dock inte debattera mera, jag tycker muskorv på ett lysande sätt har redogjort och slagit hål på din dubbelmoral. Mitt enda tillägg är att RUT inneburit att Kalle numera betalar i princip lika mycket för städningen som innan + att staten skjuter till lika mycket. Städbolagen tjänar grova pengar, men varje nytt jobb som skapas kostar staten väldigt mycket pengar. Det vore rimligare att avskaffa ROT och RUT och satsa de pengarna inom vård och skola. Det skulle ge flera jobb per satsad krona och en bättre effekt på samhället i sort.

Uppdaterat: 2016-05-01 21:20
Jag talar ofta med mig själv - ibland behöver man en experts åsikt

BBT6, märkligt sett att läsa ut det i vad jag skrivit, tycker det vara ett lågt sätt att argumentera. Jag har inte försvarat skalbolag, det jag sa var att svensk lag gäller i första hand och att lägre skattetryck minskar incitament att skatteplanera (vilket då faktiskt inte behöver betyda mindre skatteinkomster). Men tydligen tycker du alltså att man ska betala mycket skatt men att det är ok att bryta mot lagen. Snacka om dubbelmoral om något. muskorv har inte slagit hål på något, inte du heller. Snarare har ni misslyckats med att bevisa att det kan bli låga priser på verkstäderna med dagens skattesystem och där dom som arbetar ändå får bra löner. Det är helt enkelt en ekvation som inte går ihop och det inser ni nog själva egentligen.

Du är f.ö. ute och cyklar om RUT och ROT, det var billiga reformer och fick många att gå från bidragsberoende till arbete. Men tydligen tycker du det är bättre att folk lever på bidrag och att alla blir fattigare än att folk arbetar med lite lägre skattetryck. Vad man kan vara säker på är att med din syn på samhället så kommer det definitivt inte blir billigare att reparera bilen, tvärtom. Och det är ju just dom svaga i samhället som då får betala mest pengar för att bruka sina bilar och det är ju där skon klämmer med dina resonemang. Ska bilmeken dessutom bara jobba 6 timmar per dag istället för 8 så kommer det innebära ännu högre priser och ännu sämre löner, det kan man vara säker på. Det värsta är ändå ert moraliserande som tydligen handlar om att ni är bättre människor än oss andra. F-n trot.

Uppdaterat: 2016-05-01 21:59

Vidstege - det är väl helt klart att bl a brutto-timpriserna (före RUT och ROT) generellt har stigit avsevärt inom de mest berörda branscherna sedan dessa "reformer" infördes så jag vill nog till stor del hålla med både muskorv och BBT6 i vad de skrivit och i de slutsatser de dragit. Så billiga reformer är nog långtifrån vad dom varit. Sen tror jag det var ett misstag att låta säljaren göra RUT/ROT-avdraget direkt för jag tror att det vore mera uppenbart om det fortfarande hade varit brutto-priser som man betalat till t ex hantverkaren och att man sen yrkat avdrag/återbetalning på sin självdeklaration - alltså som det var initialt.

Uppdaterat: 2016-05-01 22:15

Pi, brutto-priserna har säkert stigit på sina håll, ändå har det blivit billigare för dom som köper tjänsterna många gånger. Det är alltså inte så att om man införde ROT för bilverkstäder så skulle priserna gå upp, dvs vad man betalar i praktiken netto med avdragen. Det tror nog inte heller du på egentligen. Det är också så att lönerna blivit bättre för dom som utfört ROT och RUT-tjänster, i alla fall vita löner. Därmed borde det ju vara positivt men du kanske tycker lönerna borde tryckas ner igen där.

Det är också så att ROT och RUT visat sig ha varit billiga reformer. Nu är det ju också så att dom reformerna ändå är rätt nya och att man på sikt kan få bättre konkurrens och få bort fusk. Ännu bättre vore förstås en allmänt skattereform med t.ex. plattskatt. Sånt har diskuterats länge. Det jag säger stämmer, vårt skattesystem slår fel när det gäller servicesektorn och detta är nåt man tagit med i beräkningen eftersom man tror man vinner på det överlag ändå. Man har då även sett mellan fingrarna när det varit mycket skattefusk i servicesektorn. Det som hänt dock är att vi nu lever i en mer global ekonomi och att våra stora företag ändå går runt skattesystemen på olika sätt, ytterst genom att flytta verksamheten helt från Sverige. Knappast något Sverige vinner på. För höga skatter är helt enkelt kontraproduktiva och hindrar mindre företag från att växa sig stora.

Så skulle man införa ROT för bilverkstäder så skulle helt klart priserna gå ner en del och kostnaden för samhället skulle vara liten. Sen kan man ju säga möjligen att det ger fel signaler till dom som har äldre bilar, men det blir lite en annan diskussion. För mig är detta en rättvisefråga, självklart ska det gå att serva bilen till rimliga pengar. Inte som idag där det är som ett tandläkarbesök eller värre, det är inte ok. Skatterna måste ner, punkt. Lägre skatter skulle då även möjliggöra bättre villkor för företagande och anställningsvillkor inom branschen, även det borde vara positivt. Man skulle även få bort mycket svartmekande och självmekande, även det skulle öka skatteintäkterna.

Uppdaterat: 2016-05-01 22:32
Vidstige skrev:

Nja, om du får konkurrensen att fungera och villkoren att ha en verksamhet vitt blir mer rimliga så torde det gynna alla inblandade. Se exempelvis vad RUT gjorde för städföretagen. Får man bort svart trixande så ökar den sunda konkurrensen. Vad vet vi är i alla fall att dagens priser på verkstan är löjligt höga vilket gör att det fungerar dåligt att ha gamla bilar som kräver mycket rep. Bevisbördan torde ligga på dom som försvarar dagens skatter med tanke på att priserna är så höga.

Första meningen tror jag att de flesta skriver under på. Hur man gör är ju det som folk är oense om.

RUT och ROT har väl lett till generella prishöjningar i branschen, vilket kunderna inte märker då de är nöjda när de ser att de fått ett avdrag.

Varför skulle bevisbördan i en diskussion ligga hos den part som påstår något annat än vad du gör? Varför kräver dina teoretiska påståenden inte några bevis? Har vad jag kan minnas inte försvarat höga skatter som något självändamål, däremot är jag för minskade klyftor i samhället och ett robust välfärdssystem, samt att man har både moraliska och juridiska skyldigheter när det gäller det gemensamma. Kan absolut köpa att det finns olika justeringar (både uppåt och nedåt) i skattesystemet som skulle kunna ge mer positiva än negativa effekter.

Precis som du verkar uppleva att jag till varje pris försvarar dagens system, upplever jag att du tror att väldigt mycket kan lösa sig bara man sänker skatterna. Jag försöker bara problematisera det tänkandet, att de positiva effekter du hoppas på också kan ha negativ inverkan.

Vidstige skrev:

Så kan man säga men hade vi haft lägre skatter så hade ju chansen ökat att dom kunde få lönsamhet. Nu är det små marginaler för dessa verkstäder och en stor orsak är ju höga skatter. Att slita hårt för småpengar är inte så givande och kunderna tycker ändå priserna är för höga. Jag har ju själv haft ett par bilar nu där det var täta besök till såna här verkstäder och det blev riktigt dyrt ändå. Det var du seriösa verkstäder utan massa överpriser eller fusk som du och BBT6 pratar om, ändå blev det riktigt dyrt för bilägaren. Vi pratar alltså ändå om tandläkarpriser.

Jag kan hålla med om att det finns en sympatisk tanke i att subventionera arbetskostnaden för reparationer för att bland annat minska slit och släng-samhällets utbredning.

Vidstige skrev:

Högst spekulativt, kommer säkert vara olika orsaker. Men hur du än vänder och vrider på det så blir det dyrt när det blir arbetsintensiva reparationer. Delarna är ändå inte så dyra utan det är arbetskostnaden som dominerar, och det är pga skattesystemet.

Spekulativt? Vi har väl redan sett en sådan utveckling. Tekniken i bilar blir allt mer avancerad, är proprietär och blir snabbt obsolet. Små “billiga” och hederliga verkstäder kommer att gå samma väg som TV- och radioreparatörerna, som tidigare fanns i varje stad.

Vidstige skrev:

Säg inte det, undersköterskor tjänar hyggligt och är det två inkomster i hushållet så finns goda chanser att betala för hjälp om skatterna är rimliga. Det enda som är säkert är att det inte går med det skattesystem du försvarar.

Då har vi olika definition av vad “hyggligt” är. Oavsett är hushållsnära tjänster knappast något som regelbundet utnyttjas av folk som tjänar som en undersköterska. Vad jag vet har jag inte försvarat dagens skattesystem. Att jag argumenterar emot vissa åsikter betyder inte att jag tycker att allt är guld och gröna skogar med dagens system.

Vidstige skrev:

Nej det var du som moraliserade, det är du som får berätta var du drar gränsen.

Men du höll ju faktiskt med mig när jag förtydligade?

Vidstige skrev:

Jag är också för folks fria val och för EU, dvs folk får välja själva var dom servar sina bilar.

Observera att valfrihet och frihet är olika saker.

Vidstige skrev:

Det är alltså du som säger att alla som inte vill betala högre skatter är svikare, inte jag.

Nu lägger du väl ändå ord i min mun? Jag skrev ju faktiskt uttryckligen att jag gärna ser att folk har olika åsikter om skatter. Att däremot skryta och vara stolt över att man gör allt för att undgå att betala skatt för att man ogillar förd politik, är i mina ögon själviskt och omoraliskt.

Vidstige skrev:

Ja men du vill ju att lönerna ska vara samma som med 8 timmar. Då går det inte att finansiera.

Går inte säger du. Hur gjorde vi med de tidigare reformerna då? Det borde väl inte heller ha gått? Längtar du tillbaka till det tidiga 1900-talets arbetstider och semestrar? Säger inte att det är jättelätt och oproblematiskt att genomföra arbetstidsförkortning i morgon, men nog går det på sikt, om det är vad vi vill.

Vidstige skrev:

Du får ju börja att skilja på vad som är lagligt och vad som är olagligt. Att plocka ut för mycket bidrag är olagligt. Det är ändå steg 1. Steg 2 så håller jag med om att man bör ser över möjligheter att skatteplanera men då behövs också en morot för att låta bli. Ju högre skattetryck desto mer kommer folk anstränga sig för att komma undan skatt. Dom som då straffas hårdast i ett högskattesamhälle i praktiken är dom vanliga löntagarna, dom har små möjligheter att skatteplanera. Liksom förstås alla som inte kan få jobb pga att det är för dyrt att anställa.

Ja, visst är det skillnad om det är lagligt eller olagligt. Men moraliskt är det väl egentligen lika fel att bryta mot lagen som att utnyttja ett kryphål? I min värld är det värre att genom kryphål och gråzoner undanhålla flera miljoner i skatteintäkter än om du glasklart bryter mot lagen och får ut en extra tusenlapp i bidrag.

Sedan är frågan varför man ska erbjuda morot till skatteplanerande företag och förmögna samtidigt som det är piskan som erbjuds småspelarna? Samma haltande logik som den så kallade arbetslinjen. Piska. fas 3 och stupstock till bidragstagarna och morot till misslyckade politiker som kan plocka ut inkomstgaranti (ingen A-kassa där inte) från staten samtidigt som de driver företag som genererar höga vinster.

Uppdaterat: 2016-05-01 23:09

"Pi, brutto-priserna har säkert stigit på sina håll" - ja, det var nog dagens mest uppenbara underdrift. Känns som att du Vidstige har noll koll på t ex hantverkarpriserna.
Sen har jag ALDRIG förespråkat lägre löner - åter ord som du lägger i andras mun - i detta fall min. Och inflationen (tja, kanske snarare deflationen) har ju inte direkt varit lönedrivande senaste åren så prishöjningarna har nog till allra högsta delen hamnat i andras fickor än de anställdas. Och det är då pengar som tagits från oss som nyttjar tjänsterna och från staten.
Men du Vidstige tycks ju formligen besatt av skatter (eller snarare skattesänkningar) så vidare diskussioner känns tämligen överflödiga eftersom vi redan känner till ditt synsätt. Kan bara konstatera att vi inte tycker lika och att du givetvis får ha din åsikt men det är ingen idé att du försöker övertyga mig och ett par andra som debatterar i denna tråd.

Uppdaterat: 2016-05-01 23:34
muskorv skrev:

RUT och ROT har väl lett till generella prishöjningar i branschen, vilket kunderna inte märker då de är nöjda när de ser att de fått ett avdrag.
Varför skulle bevisbördan i en diskussion ligga hos den part som påstår något annat än vad du gör?

Rimligen har du bevisbördan på dig om du påstår att det blivit en prishöjning i branschen så att det kostar mer nu än tidigare att utnyttja ROT och RUT. Nu var det så förra hösten att många ville utnyttja ROT fullt innan reglerna ändrades till det sämre, så det är lite special. Men annars är det självklart, priserna gick ner med avdragen. Samma innebär det om du inför ROT och lägre skatter på verkstäder, priserna går ner när kostnadsläget förbättras. Och tänk på att ROT och RUT ändå inte är så mycket skattesänkning, det behövs förmodligen mer i servicesektorn.

muskorv skrev:

Att jag argumenterar emot vissa åsikter betyder inte att jag tycker att allt är guld och gröna skogar med dagens system.

Du har ju redan fått BBT6 på din sida och enl honom så tycker du likadant. Har inte sett dig säga emot honom.

muskorv skrev:

Hur gjorde vi med de tidigare reformerna då? Det borde väl inte heller ha gått? Längtar du tillbaka till det tidiga 1900-talets arbetstider och semestrar? Säger inte att det är jättelätt och oproblematiskt att genomföra arbetstidsförkortning i morgon, men nog går det på sikt, om det är vad vi vill.

Nej, vi lever i en globaliserad värld nu men visst går det mesta om man verkligen vill betala priset. Jag undrar fortfarande vad du menar skulle bli följden om bilmekar ska jobba 6 timmar. Blir det lägre priser då på verkstan eller vad menar du egentligen, tycker du kan svara på frågan. Men om höjda skatter ger lägre priser så är det väl samma logik om folk jobbar mindre, kan man gissa, suck.

muskorv skrev:

Ja, visst är det skillnad om det är lagligt eller olagligt. Men moraliskt är det väl egentligen lika fel att bryta mot lagen som att utnyttja ett kryphål?

Vad är poängen med att moralisera när det inte påverkar hur folk gör i praktiken? Är det inte bättre att hitta ett system som är mer morot en piska? Som gör att folk inser fördelarna att agera på ett visst sätt. Poängen är att kryphål alltid finns och ju högre skattetryck desto mer kommer folk leta efter kryphål. Sjävklart ska man täppa till hålen men det är en ojämn kamp förmodligen. Socialister snackar alltid om moral och att människor är felet när socialismen brister. Nej, det är inte fel på människor utan socialistiska system! Vi behöver alltså ett nytt tänkt.

muskorv skrev:

I min värld är det värre att genom kryphål och gråzoner undanhålla flera miljoner i skatteintäkter än om du glasklart bryter mot lagen och får ut en extra tusenlapp i bidrag.

Låter rätt hypotestiskt med bara en tusenlapp, varför stanna där? Jag tycker vi ska följa lagen först och främst, det är grunden. Annars rasar allt. Förstår inte hur man kan köra med anarkistiska resonemang och tycka det är god moral. Finns inget skäl att relativisera bidragsfusk.

muskorv skrev:

Sedan är frågan varför man ska erbjuda morot till skatteplanerande företag och förmögna samtidigt som det är piskan som erbjuds småspelarna? Samma haltande logik som den så kallade arbetslinjen. Piska. fas 3 och stupstock till bidragstagarna och morot till misslyckade politiker som kan plocka ut inkomstgaranti (ingen A-kassa där inte) från staten samtidigt som de driver företag som genererar höga vinster.

Vet inte vem som försvarar fas3 eller politiker som trixar (inte sällan dom vänsterpolitiker som moraliserat hårdast), inte jag i alla fall. Vad det handlar om är att minska bidragsberoende och ge folk så långt det är möjligt verktyg att delta i samhället. Arbetslinjen haltar inte utan, ge folk möjlighet till egen försörjning framför bidrag. Det är självklart rätt väg.

Uppdaterat: 2016-05-01 23:49
Pi skrev:

"Pi, brutto-priserna har säkert stigit på sina håll" - ja, det var nog dagens mest uppenbara underdrift. Känns som att du Vidstige har noll koll på t ex hantverkarpriserna.

Bra Pi, då vet vi att du tror att skattesänkningar ger ökade priser. Vet inte vad som är poängen med då vet vi också vad du tror ROT skulle innebära för verkstäder. Eller vad 6 timmar arbetsdag skulle innebära för priserna på verkstäder.

Men varför stoppa där? Kan vi inte höja skatterna ännu mer då på verkstäderna och införa 4 timmar arbetsdag? Det är väl jackpott då enl dig. Priserna skulle falla och lönerna skulle inte påverkas netto alls.

Nu kör jag med samma retorik som du.

Snälla, skilj dig lite mot dom du debatterar med på "andra sidan" här, om ni nu inte tycker alla exakt lika, vilket jag betvivlar.

Att det sen skulle gå att övertyga dig och andra här i tråden har jag aldrig trott, ni vet ju bäst och tycker exakt lika förstår jag. Bra att du teamar upp med dom, du behöver nog stöd om du ska vinna någon debatt. Problemet är att jag är lika envis och tycker era argument är kassa. Vi har svindyra verkstadspriser och ni tror seriöst inte skatterna är nåt problem. Sällan hört nåt dummar ärligt. Jag beskrev hur moms och arbetsgivaravgiften slår med hundralappen, tydligare än så går det nog inte att beskriva. Skattesystemet fungerar alltså dåligt för tjänster till privatpersoner.

Uppdaterat: 2016-05-01 23:57

Jag gör allt själv och röstar på de enda alternativet som inte vill urbanisera befolkningen och döda glesbygden.

Är billigare att ta ledigt en dag från jobbet för att laga bilen än att lämna in den...

Uppdaterat: 2016-05-02 00:28
Lossa skruvarna och skaka! hur svårt kan det vara?

Intressant diskussion! Personligen tycker jag det är enkelt, oavsett om det gäller bilen eller ROT/RUT -man börjar med att kolla om man är utsatt för överdriven girighet av fulaste slag, vilket inte sällan är fallet. Sedan ser man till att göra något åt det. Desto mer överdriven girigheten är, desto mer sporrande tycker jag det är att "jävlas tillbaka" rejält.

Småsaker handlar naturligtvis om att se till att räkna rätt... -hur många timmar måste jag arbeta för att betala bilverkstan? Inte sällan blir det väldigt många timmar -dvs om jag gör jobbet själv så kan jag ta lite välförtjänt semester och ändå vunnit på kuppen. Säg såhär, verkstan vill ha 15.000 kr för 8h jobb (exkl delar etc)... -om jag skall betala detta med skattade pengar så betyder det utan vidare en halv månads arbete. Jag tar det lite lugnt, gör verkstadsjobbet på 3 dgr, lägger mig i solen och petar naveln i 7 dgr och går tillbaka till jobbet och går då 4 dgr plus!

Uppdaterat: 2016-05-02 07:55

LeifV och Lason1, ni visar med önskvärd tydlighet hur vansinnigt det blir när man som privatperson behöver göra en större reparation på bilen eller flera små med det svenska skattesystem. Den s.k. skattekilen jag försökte beskriva när man först ska jobba ihop pengarna vitt sen betala bilmeken vitt. Det är då bilmekens arbetstimmar som är problemet i första hand, inte priset på reservdelarna.

Om dom kan robotisera bilproduktionen så kanske dom borde fundera på att robotisera bilverkstäderna också. För med det svenska skattesystemet är det människan som arbetar vitt som är problemet och som måste bort.

Uppdaterat: 2016-05-02 09:12

En reflektion när det gäller verkstadspriser är att min lokala VW-verkstad numera vägrar att serva Audi. Orsak? Servar de en Audi måste de lägga på 33% i arbetskostnad per timme och 33-45% på reservdelar, olja mm jämfört med VW. Dessutom måste mekanikern byta overall om han går från en VW till en Audi. Detta tycker de är omoraliskt mot kunderna, och de har fattat ett principbeslut för att markera mot centralstyrningen av priser och arbetsrutiner. Så nog finns det överpriser - det här är en rena överpriser för de/den som kör en "premiumbil".

Uppdaterat: 2016-05-02 09:12
Jag talar ofta med mig själv - ibland behöver man en experts åsikt
Vidstige skrev:

muskorv wrote:
Att jag argumenterar emot vissa åsikter betyder inte att jag tycker att allt är guld och gröna skogar med dagens system.

Du har ju redan fått BBT6 på din sida och enl honom så tycker du likadant. Har inte sett dig säga emot honom.

Du ålägger alltså mig att hålla reda på vad du anser att andra skribenter anser att jag anser? Om jag inte går i polemik kring vad du anser att andra anser att jag anser ser du alltså ett direkt tillfälle att dra egna slutsatser och konstruera en halmdocka?

Med en sådan inställning är det inte förvånande att du ständigt tycks hamna i ändlösa diskussioner. Själv sätter jag härmed punkt för fortsatta diskussioner med dig.

Uppdaterat: 2016-05-02 09:16

Som sagt Vidstige - med ditt uppenbara hat mot skattesystem och partier till vänster om KD så är det nog svårt att föra en vettig diskussion. Håller med om att du är otroligt envis när du debatterar och det får ju det resultatet att andra ger upp före dig - oavsett om man anser sig ha rätt eller inte. Och tycker man inte lika som du så får man sig tillskrivet att man anser sig "veta bäst", Du har inte funderat lite över vad vi som inte i jämt håller med dig kan tänkas ha för åsikt om dig.,..
Men att vi har svindyra verkstadspriser håller jag med om men sanningen är nog inte så enkel som att det bara är skattesystemets fel. Det finns andra branscher som tidigare haft höga utdebiterade timpriser men som numera har svårt att få nån som helst lönsamhet eftersom konkurrensen är så hård att dom inte kan debitera mera än kanske typ 50 % av vad dom gjorde för flera år sedan. Är den prissänkningen också skattesystemets fel ? Och vi talar absolut INTE om branscher som har ROT/RUT-stöd. Så sanningen är nog att bilservice-branschen kapar åt sig rejält med pengar via oskäligt höga timdebiteringar, oskäligt höga reservdelspriser (jfr t ex Tyskland) och oskäligt höga priser på t ex olja - jämför även där med Tyskland som f ö inte är nåt låglöneland. Och dessutom saltade tider för hur lång tid jobben tar - i kombination med att man inte heller utför alla moment som man påstår sig skall utföra. Så att rikta allt sitt hat mot skattesystemet för att vi har höga bilservicekostnader i Sverige anser jag är att rikta fokus åt helt fel håll. Men det är väl för att jag är så dum...

Uppdaterat: 2016-05-02 09:18

Pi, vad du och andra som är vänster tycker om folk som inte tycker som ni vet jag redan. Den s.k. godheten och toleransen i praktiken alltså. Att jag skulle hata skattesystemet, också nån slags härskarteknik. Har inte så starka hatiska känslor om skattesytemet men inser effekterna.

Hade du varit ärlig hade du sagt att ok, visst det blir dyrt att reparera bilen med vårt skattesystem och våra höga lägstalöner, men det får vi ta. Då hade jag i alla fall förstått det. Probelmet är när du och andra försöker låtsas som det inte påverkar eller att till och med högre skatter och kortare arbetstid skulle ge lägre priser och högre löner. Det är som ett dåligt skämt som du innerst inne inte ens själv kan tro på.

Bra ändå att vi är överens om att verkstadspriserna är svindyra.

Som jag sa tidigare, det är arbetskostnaden, inte reservdelspriserna som är det största probelmet. Höga reservdelspriser är dessutom delvis ett sätt att flytta över dom höga arbetskostanderna på reservdelarna istället, exempel motorolja.

Uppdaterat: 2016-05-02 09:26
muskorv skrev:

Om jag inte går i polemik kring vad du anser att andra anser att jag anser ser du alltså ett direkt tillfälle att dra egna slutsatser och konstruera en halmdocka?
Med en sådan inställning är det inte förvånande att du ständigt tycks hamna i ändlösa diskussioner. Själv sätter jag härmed punkt för fortsatta diskussioner med dig.

Äh, du får väl prova att försöka debattera mot tre personer samtidigt som fegar genom att gömma sig bakom dom andra i gruppen. Det är riktigt frustrerande. Jag tycker ändå vi hade en hygglig dialog men det hela föll när du började prata 6 timmars arbetestid och inte vill svara på hur det ska göra att verkstadspriserna ska gå ner. Du klarar alltså inte att upprätthålla din argumentation och viker därför ner dig. Du kunde inte heller svara upp till ditt eget moraliserande om andra människor. Bekvämt säkert då att skylla ifrån sig på mig.

Uppdaterat: 2016-05-02 09:31

Nu är det verkligen dags att sluta med politisk agitation och gå tillbaka till trådens ämne!
Vi har ju kommit överens om att politik ska behandlas i andra medier.
Ok, ibland är det svårt att undvika, men det ska vara undantag och inte börja ta över och bli huvudämne.
Skärpning, annars måste tråden låsas!

Uppdaterat: 2016-05-02 10:26
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

http://www.aftonbladet.se/bil/article22720285.ab ... och inte ett ord om skattekilar eller annat, bara bristande konkurrens = för höga vinster inom sektorn.

Uppdaterat: 2016-05-02 11:18
Jag talar ofta med mig själv - ibland behöver man en experts åsikt

...mmmm, var väl nåt liknande som undertecknad och några till skrev tidigare i denna tråd... Så jag är inte förvånad - om man säger så. Detta är en bransch som uppenbarligen lyckats väl med konststycket att höja sina timpriser och materialpriser men ändå behålla sina kunder - och därmed ökat sina marginaler betydligt mycket mera än andra branscher där det snarare är tvärtom.

Uppdaterat: 2016-05-02 11:34

Shogun, sjönk priserna då? Eller var det samma priser och samma löner?

Uppdaterat: 2016-05-02 12:36

Aftonbladet skulle aldrig skriva att skatterna är ett problem, ALDRIG. Möjligen undantaget att dom kan tycka att dom behöver höjas ännu mera, säkert bra för konkurrensen... Sen innebär dom som inser att högre konkurrens kan pressa ner löner, och vill Aftonbladet att bilmekanikerna ska få sämre löner? I övrigt handlar artikeln bara om märkesverkstan vad jag kan se.

Nu var det så att jag själv lämnade min bil till en liten lokal verkstad med en enda bilmekaniker och ingen annan anställd. Det var mycket dyrt ändå. Och han körde helt vitt och sa att han inte tjänade så mycket pengar alls på det hela.

Uppdaterat: 2016-05-02 12:41

Anduril går varm idag också ser jag...

Uppdaterat: 2016-05-02 12:45

Det är svårt att konkurrera för fristående verkstäder fortfarande.

De som gör datasystem till de fristående ligger alltid (medvetet eller omedvetet?) ett steg efter märkesverkstädernas grejer.
Fortfarande är det mycket som inte kan provas hos de fristående, och ändå är systemen dyra.

Lagstiftning gjorde ju att det f.o.m 2002 blev en standardiserad felkodstabell till motorsyrning som alla tillverkare var tvugna att följa. Kanske behövs mer sånt?

Sen några år tillbaka är även tillverkarna skyldiga att tillhandahålla mjukvaruuppgraderingar till bilarnas system, till en "rimlig kostnad" men vad som anses vara en rimlig kostnad är upp till respektive tillverkare.

Uppdaterat: 2016-05-02 12:46
Lossa skruvarna och skaka! hur svårt kan det vara?
Vidstige skrev:

Aftonbladet skulle aldrig skriva att skatterna är ett problem, ALDRIG. Möjligen undantaget att dom kan tycka att dom behöver höjas ännu mera, säkert bra för konkurrensen... Sen innebär dom som inser att högre konkurrens kan pressa ner löner, och vill Aftonbladet att bilmekanikerna ska få sämre löner? I övrigt handlar artikeln bara om märkesverkstan vad jag kan se.
Nu var det så att jag själv lämnade min bil till en liten lokal verkstad med en enda bilmekaniker och ingen annan anställd. Det var mycket dyrt ändå. Och han körde helt vitt och sa att han inte tjänade så mycket pengar alls på det hela.

Han hade väl ingen anledning att tala om för dig att han tjänade grova pengar ( om han nu gjorde/gör det). Jag kan komma med motexempel i en liten verkstad som ligger 200 meter från mitt jobb. Tre anställda + ägaren som jobbar där. Har valt att fokusera på endast två märken + äldre bilar utan data i större omfattning + broms, oljebyten o liknande som inte kräver data. Han ligger i snitt på 45% av de "större" verkstädernas priser och jag kommer att serva där nu när maskinförsäkringen inte gäller längre. 875:- för oljebyte med filter o kupefilter, jämfört med 1745:- på Mekonomen och 1995:- på Ford. Och han klarar sig bra, men säger också att han inte kan utvidga för det kostar för mycket att ansluta sig till fler system.

Uppdaterat: 2016-05-02 13:02
Jag talar ofta med mig själv - ibland behöver man en experts åsikt

BBT6, ja det finns säkert bra marginaler på standardservice, det skrev jag tidigare.

Vad vi diskuterade i tråden var dock vad det kostar att reparera lite äldre bilar, dvs sånt som går utanför regelbunden enkel standardservice.

Uppdaterat: 2016-05-02 13:04

Tror nog att många ( som "Lason1" är inne på ) skulle vara intresserad utav en bil som kan hålla länge. Den behöver inte vara bäst på något annat men den skall hålla samt vara stryktålig som en 245:a.
Bilen kunde även ha varit konstruerad så att det varit relativt enkelt att byta ut de delar som ändå gick i sönder och med samma delar i flertalet modeller skulle även reservdelarna varit väldigt billiga.
Problemet med detta önsketänkande är dock flera men det främsta är ju att alla tillverkare vill tjäna så mycket som möjligt på sina bilar. Det finns förstås en anledning till att delarna i en så rask takt byts ut.
Nästa stora problem är ju vi konsumenter själva som hela tiden vill ha mer utav allting....

En del utav mig vill genast springa iväg och köpa en Dacia Duster och underhålla den själv med service för att sen köra den tills den rasar. ( experiment?)
Men jag inser att jag troligtvis ganska snabbt skulle tröttna på en alltför enkel bil och att vi trots allt inte längre lever på -80 talet.

Någon som på tal om dyr teknik har läst nya numret utav Vib?
De skriver om en Audiägare som nog har fått tänka över sitt bilval mer än en gång den senaste tiden. Visst kunde han ha agerat på ett annat vis ( och säkert "drabbade det ingen fattig" ) ...men,tyvärr läser man allt för ofta om liknande missöden då bilrep har kostat långt mer än vad bilen är värd.
I detta fallet var det en Audi med ca 17000 mil ( värd ca 60-70t )bakom sig som rasade och när bilen skulle lösas ut så var notan på över 100t.
När bilen sedan skulle backas ut ur verkstaden så upptäckte man att automatlådan också troligtvis var slut vilket ev. skulle kunna kosta 55t.
Vem lockas inte utav av att köpa en fräsch och häftig bil med mycket effekt för sina slantar?

Vi pratar då om en bil som säkert många utav oss ser som relativt ny men som snabbt kan bli en ekonomisk ruin. Visst hade kostnaderna varit klart lägre om det vore en Golf med enklare teknik och där urvalet utav delar är större på skroten men troligtvis hade ändå slutsumman efter ett motorras inneburit ett högre belopp än bilens värde.
Förr lagades det lite rost ( eller ibland mycket ) och delarna var enkla att byta så att totalkostnaden hölls nere. Idag kan varje enskild del på en 8-10 år gammal bil innebära att det blir mer ekonomiskt att skrota bilen än att laga den.

Än högre kostnader tror jag också väntar då tekniken knappast blir mindre i våra fordon.
En lösning kanske vore om staten på riktigt började ta ansvar för vår miljö istället för att försöka tjäna så mycket pengar som möjligt på det motsatta. Det skulle kunna locka fram kreativa människor till att skapa ett nyttofordon som inte helt måste likna den typiska bilen idag.
Säkert skulle många gärna kunna tänka sig ett enklare fordon avsett för 2 personer som drivs med el ( typ en utvecklad Twizy ) för dagliga transporter till arbetet och liknande,
där prio ligger på låga omkostnader före komfort och prestanda om priset kunde landa runt 60-80.000kr.
Om en lätt elscooter fick köras på B-kort kunde jag tänka mig att köpa en sådan men eftersom att alternativa färdmedel till bilen inte prioriteras så blir dessa fordon både dyra och outvecklade.

Uppdaterat: 2016-05-02 13:10

Många gånger går det att reparera bilar billigt, och inte helt sällan så att lösningen fungerar bättre än lösningen fabriken gjorde.

Problemet då är att det ska igenom bilprovningens nålsöga. De har inte kompetens och befogenhet att godkänna något som går utanför ramen av bilens typgodkännande, så förbättrar man bilen, får man fan för det också.

Uppdaterat: 2016-05-02 13:11
Lossa skruvarna och skaka! hur svårt kan det vara?

Mistro, jag vill hävda att den bil som efterfrågas i viss mån redan finns i Toyotas HSD gen3, kanske då främst som Prius.

Visst, den är inte samma arbetshäst som 240 men vid normalt brukande håller den ihop extremt bra. Dessutom finns inte nån kamrem eller fläktremmar att byta ens som man måste på 240. Så garanterat fri från remmar som slirar och låter illa.

Så för mig är det "nya 240".

Lason1 kanske kan redogöra vad han fått byta på Prius...

Uppdaterat: 2016-05-02 13:30

http://www.mynewsdesk.com/se/sfvf/pressreleases/uteblivet-rot-avdrag-bromsar-sverige-1390643

" Fler skulle ha råd att underhålla sina bilar" etc

http://teknikensvarld.se/sveriges-bilverkstader-kraver-rot-avdrag-pa-bilreparationer-290865/

Bild borttagen.

Uppdaterat: 2016-05-02 13:44
Vidstige skrev:

http://www.mynewsdesk.com/se/sfvf/pressreleases/uteblivet-rot-avdrag-bromsar-sverige-1390643
" Fler skulle ha råd att underhålla sina bilar" etc

Vidstige, du är medveten om att det här är en partsinlaga från en branschorganisation va? Alltså inte så trovärdig och saknar statistiskt underlag. den fanns också på Aftonbladet, kan du tänka dig :-)... Jag är medveten om att det finns ett antal verkstäder som arbetar mer eller mindre svart, med pengatvätt osv. Men det är en bråkdel, de har ju inte heller datasystemen och kan inte göra mer avancerade jobb. Jagas dessutom med blåslampa av såväl skattemyndigheter som miljökontor enligt vad man kunnat läsa i tidningarna. Och tror man att ROT gör svart till vitt tror man antagligen på tomten också... När jag ska anlita hantverkare frågar de fortfarande nästan alltid - om jag inte anlitat dem förr, för då vet de - om jag vill ha kvitto eller inte. Och då anlitar jag någon annan... jag bidrar inte till svartjobbare.

Uppdaterat: 2016-05-02 13:46
Jag talar ofta med mig själv - ibland behöver man en experts åsikt

För övrigt har vi väl fortfarande Europas äldsta bilpark sett till genomsnittlig livslängd, vilket talar emot behovet av subventionerade verkstäder.

Uppdaterat: 2016-05-02 13:48
Jag talar ofta med mig själv - ibland behöver man en experts åsikt

Shogun, får inte nåt intryck av att det skulle vara billigt att göra större rep på den verkstaden.
Men visst, grundservice har man väl marginaler på.
Å andra sidan finns mycket annan personal på många Toyota centers, ska dom också jobba 6 timmar med samma lön?
Exempelvis säljare.
Eller tror man på alls lika värde och därmed att alla ska ha samma arbetstid?

Uppdaterat: 2016-05-02 14:16
Shogun skrev:

Vidstige wrote:Shogun, sjönk priserna då? Eller var det samma priser och samma löner?
http://www.gp.se/nyheter/ekonomi/sex-timmars-arbetsdag-succ%C3%A9-f%C3%B6r-toyota-1.82643
https://www.google.se/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=sextimmars+arbetsdag+Toyota+G%C3%B6teborg
Om det är dyrare eller billigare är det ju lätt att kolla mot de verkstäder inom Toyota som jobbar 8timmarsdag. Bara att ringa och jämföra priser, tror knappast att man vågar höja priserna för att man jobbar 6timmars dag. Och lönerna är ju desamma, ingen vill väl ha sänkt lön........och att man gjort detta sedan 2002. Återigen ligger man före alla andra.........;o)

Audi i Järva genomförde det 2007 med samma fina resultat. Underligt att inte fler vill följa efter. Man har ju goda erfarenheter, framförallt från Mölndal där man var först ut. Även inom andra branscher, t.ex inom städbranschen, har man provat 6-timmarsdag med goda erfarenheter. De som arbetar är sjukskrivna mindre, arbetar effektivare, mår bättre...

Uppdaterat: 2016-05-02 14:18
Jag talar ofta med mig själv - ibland behöver man en experts åsikt
BBT6 skrev:

För övrigt har vi väl fortfarande Europas äldsta bilpark sett till genomsnittlig livslängd, vilket talar emot behovet av subventionerade verkstäder.

Haha, subventionerade verstäder, kul uttryck. Varför inte höja skatten ännu mer då? Finns nån gräns för dig där det blir dyrare? Eller har idag ett optimalt skattetryck med dom skatter vi har just nu?

Men nu är det så här, svenskar har sina bilar länge och betalar enormt mycket på verkstäderna.
Sen är det många som kör GDS eller svart, så nej, det bevisar inte att verkstäderna har låga priser.
Och Pi här höll i alla fall med om att det är svindyrt att lämna bilen på vit verkstad.

Uppdaterat: 2016-05-02 14:20

BBT6, vad jag kan se blev det i alla fall inte lägre priser med 6 timmar, dvs problemet med höga priser kvarstår.

Om du nu inte menar att Toyota Center är billiga. :)

Uppdaterat: 2016-05-02 14:23

Och du vet fortfarande inte vad en subvention är, så lägg ner debatten. Du gör dig till åtlöje. https://sv.wikipedia.org/wiki/Subvention
Ja, jag tycker att det är dyrt på verkstäder. Men det får mig inte att börja betala svart eller tala om subventioner. Ökad konkurrens - liberalism, alltså - pressar priserna. Framförallt reservdelspriserna är svinaktigt höga, men även systemet med fasta priser där man tar ut extremt mycket tid är en bov i dramat. Som sagt, Ford bokar 2 timmar och 40 minuter för en normalservice, meken bredvid jobbet gör det på 45 minuter och tar betalt för det, Ford gör det lika fort, men tar fortfarande betalt för 2 timmar och 40 minuter. Och Meca, Mekonomen och AD tar ut samma antal timmar, är de billigare beror det på att just den verkstaden tar ut lite mindre kr/timme eller ett normalare pris för filter och olja ( som exempel).

Uppdaterat: 2016-05-02 14:28
Jag talar ofta med mig själv - ibland behöver man en experts åsikt

Kan svara på den städfirman vi anlitar på jobbet som också kör med sex timmars arbetsdag. Deras administrativa personal inne på kontoret arbetar 6 timmar om dagen reglerad tid även de, men säljare och de som enbart har arbetsledande uppgifter arbetar 7,5 timmar och oreglerad tid - frihet under ansvar. Finns en del som har kombinerade tjänster, där vet jag inte hur de har det, dvs. de som både städar och har kundmöten eller administrativa uppgifter.

Uppdaterat: 2016-05-02 14:53
Jag talar ofta med mig själv - ibland behöver man en experts åsikt

BBT6, du använder ordet subventionera för att provocera. Jag anser inte att skatteuttaget är lågt när det gäller bilverkstäder, tvärtom. Hela servicesektorn är straffskattad i Sverige. Så jag får väl köra med det framöver och säga att du gör dig till åtlöje om du inte använder det uttrycket. Så har din retorik i ett nötskal. F.ö. kan du sluta med att demonisera dina motståndare som ligger till höger om Vänstepartiet. Och vem som är till åtlöje i politiken kan diskuteras men V ligger bra till där. Ska du sen vara god så får du lägga ner din härskarteknik och särskilt fattigt när du är så långt till vänster som sagt.

Jag har dessutom sagt att jag hellre än ROT ser en skattereform med lägre skatt över linjen. Dvs samma skatt för allt. Då skulle vi kunna få fungerande bilverkstäder av god kvalitet och rimliga priser.

Uppdaterat: 2016-05-02 14:53

Shogun, inte så intressant, Toyota Center skulle jag inte anlita om jag hade en äldre bil som behöver mycket rep, oavsett om det är 6 eller 8 timmars arbetsdag. Det blir löjligt dyrt. Problemet kvarstår alltså även om det möjligen aldrig kommer bli några stora rep på min Prius. :)

Uppdaterat: 2016-05-02 14:54

Att slopa eller sänka momsen är för mig ett bättre förslag, men man får ju inte ha sådana regler med differentierad moms för EU. Det största oskicket är att även skatter momsbeläggs, t.ex. energiskatten på el. Men för mig är det en gåta med de extremt höga reservdelspriserna, varför man debiterar oskäligt mycket tid förstår jag i viss mån - på vissa jobb som KAN trassla ( inte vanlig service) - men reservdelar, nej det förstår jag inte.

Uppdaterat: 2016-05-02 17:36
Jag talar ofta med mig själv - ibland behöver man en experts åsikt

BBT6, det höga reservdelspriserna handlar säkert en hel del om att kompensera för att det är så dyrt att ha anställda, för att varje arbetad timme är så dyr. Det är moms och arbetsgivaravgifter, liksom förhållandevis höga löner. Det man förlorar på gungorna ...

Uppdaterat: 2016-05-02 18:47
Shogun skrev:

Varför inte slopa momsen direkt istället?

Är du galen? Ju lägre skatt desto högre priser har vi fått höra här!
Vem skulle då ha råd att serva bilen?

Vad som händer är tydligen att lägre nettokostnad genom skatteavdrag skapar en rusning, alla vill reparera sina bilar samtidigt.
Då kan bilmekarna börja ta mer betalt, få högre löner och tjäna mer pengar, det vore ytterst illa.

Så bara genom höga skatter kan vi garantera låga priser på verkstäderna tydligen. LOL

Skämt åsido.

Nu är det så att folk har insett problemet med dom löjligt dyra verkstadspriserna samtidigt som räntan är historiskt låg.
Vad många gör då är att låna pengar på huset för att köpa en ny bil.
Då slipper man allt skit med sjuka skatter på reparationer och verkstäder som blåser sina kunder.
Dessutom kan man då passa på att köpa en bil som drar lite soppa och som har låg fordonsskatt.

Uppdaterat: 2016-05-02 18:57