Vi Bilägares forum

Trafikforskaren: Svenska bilförare är väldigt laglydiga

Trafikforskaren: Svenska bilförare är väldigt laglydiga

De flesta svenska bilister skulle mitt i natten, utan någon annan bilist i närheten, ändå stanna för rött ljus. Men bilister i Sydeuropa är inte alls lika laglydiga. Det säger trafikforskaren Henriette Wallén Warner.

Läs hela artikeln
Uppdaterat: 2024-04-15 18:30

Kommentarer

Ja det här strider ju rakt emot de predikningar som vissa präktiga förstå sig påare tänkt ut hemma i stugan i trakterna kring Västerås 😅

MVH AL

Uppdaterat: 2024-04-15 18:39
” Det finns inget värre än aktiv dumhet.”

Att bryta mot trafikljus är ju en så visuellt påtaglig sak att det är direkt korkat att göra det.

För egen del kör jag så sällan på vägar där det finns trafikljus att det enbart är roligt med lite kuriosa och något nytt, en verkligt exotisk upplevelse, där det är kul att försöka pricka in precis rätt hastighet för att få grönt hela vägen.

På natten är det ofta så att om man kommer ensam på vägen så slår ljuset om till grönt när man närmar sig, om det råkar vara rött, så behovet att köra mot rött finns ju faktiskt inte, i den situation som nämns som exempel i texten - "De flesta svenska bilister skulle mitt i natten, utan någon annan bilist i närheten, ändå stanna för rött ljus".

Ja i varje fall är det så när jag kört på natten, antar att det inte är en unik upplevelse?

Uppdaterat: 2024-04-15 20:37

Ja det där har jag också funderat över. Varför följer man alla regler som är till för att i många fall se till att olyckor inte inträffar, som Stop-plikt, trafikljus med mera? Jo man gör det av just den anledningen, att inga olyckor ska inträffa.

Men varför stannar man vid en Stop-skylt mitt i natten när man ser att inga andra ljus är i närheten och det är god sikt för att vara natt? Enda anledningen är ju att följa lagen. Finns ingen anledning att göra det för att inte orsaka någon olycka när ingen annan bil finns där. Samma med rödljus i ett inte allt för tätbefolkat område. Man kan se med ögonen att ingen kommer, men det är rött, ändå kör man inte för att man vet att det är fel.

Jag har bara kört mott rött en gång i mitt liv och det var bara för någon månad sedan och jag gjorde det inte lättvindigt heller.

Jag stod vid en järnvägsövergång där lamporna blinkade för tåget, men bommarna hade inte gått ner. Finns också trafikljus där som är synkade med järnvägens ljus, så blinkar det rött för tåg så är det rött på trafikljuset också. Stod och väntade i närmare 10min, men bommarna gick inte ner och inget tåg kom.

Till slut ga jag upp och körde förbi. Mailade sen trafikverket om händelsen och de bekräftade att det var fel på den och några andra övergångar i området just då.

Men vad skulle ni andra gjort.

Säg att ni står vid en korsning och det blir rött. Hur länge väntar ni innan ni inser at något är fel och kör ändå? Eller skulle ni aldrig köra ändå även efter säg 25min?

Skulle ni vända och köra åt fel håll istället om det fanns mittdelare i vägen? Eller ringa polisen och se vänta?

Uppdaterat: 2024-04-15 21:57
- Peugeot e-208 GT 2022

Bejje
Jag har också medvetet kört mot rött. Fanns ett rödljus i Västerås som var känt för att aldrig slå om sena kvällar och nätter. Man kunde stå där hur länge som helst utan att det slog om. Spelade ingen roll ifall man backade och körde emot för att sensorerna skulle känna av bilen. Då fick man helt sonika köra ändå. Under förutsättning att det inte fanns någon trafik som passerade.
Men det var längesedan och nuförtiden är den utbytt och funkar.

Uppdaterat: 2024-04-15 22:11

Jag fick veta av polisen idag att jag var nykter och att körkortet dög. De stoppade en herrans massa bilar strax utanför Västerås med anslutning av tull och bilinspektion.

Uppdaterat: 2024-04-15 23:24

Är ju faktiskt ett bevis på att Sverige, trots allt negativt skrivande om de grova brotten, ändå har en tillit till lagar och regelefterlevnad. Hoppet finns trots allt!

Uppdaterat: 2024-04-16 06:02

Mäkinen
Va bra! Ja, polisen har en särskild satsning i trafiken nu.

Uppdaterat: 2024-04-16 09:11
Axa skrev:

Mäkinen
Va bra! Ja, polisen har en särskild satsning i trafiken nu.

Äntligen i så fall!

Uppdaterat: 2024-04-16 15:21
Axa skrev:

Mäkinen
Va bra! Ja, polisen har en särskild satsning i trafiken nu.

Ja, jag tackade dem för att de var där i kylan.

Uppdaterat: 2024-04-16 15:23

Trafikforskaren Henriette Wallén Warners kommentar att bilister i Sydeuropa inte alls är lika laglydiga ser jag resultatet av i Malmö. Rödljuskörningar, ej stanna för stopplikt, körning mot förbjuden infart, ej använda blinkers, ja listan kan göras lång, är vardagsmat här. Och vem sitter bakom ratten, jo oftast en invandrare. Men så är ju också svenskar en minoritet i Malmö så "vår laglydighet" syns inte på samma sätt här.

Uppdaterat: 2024-04-16 17:25

Visst är det bra att vi är laglydiga, så som att köra på höger sida och stanna vid stopp.
Men ibland kan skygglapps-mentaliteten skapa mer problem än den sydeuropeiska mentaliteten där man försöker skapa ett flöde i trafiken och hjälpas åt.
Känns som att i Frankrike, Italien etc så har man MED-trafikanter, medans i Sverige så har man MOT-trafikanter, även om vi skulle vara extremt laglydiga här (vilket jag inte upplever).

Uppdaterat: 2024-04-17 08:09

Vulkan
Uppenbarligen har du missat att även svenskar slutat använda blinkers, särskilt de med dyrare bilar eller de utan blinkersspak.

Uppdaterat: 2024-04-17 08:43

Axa
Nejdå, det har jag inte missat. Det finns mycket att skriva om folks beteende både i trafiken och i samhället i övrigt.

Uppdaterat: 2024-04-17 11:36

Vulkan
Det kan jag instämma i.

Uppdaterat: 2024-04-17 12:29