Vi Bilägares forum

Tysk minister sågar bränslebilsförbud

Tysk minister sågar bränslebilsförbud

Efterlyser öppenhet – och fler alternativ.

Läs hela artikeln
Uppdaterat: 2024-04-11 06:30

Kommentarer

Tyskland har verkligen gått bort sig rejält, igen.

Uppdaterat: 2024-04-11 08:42

Tyskland ska ha elfordon. Lite bitter eftersmak när röken istället väller ut ur kolkraftverken.
Men ryker det inte ur min egen bil så ser jag inte problemet :-)

Uppdaterat: 2024-04-11 12:46

Allt fler inser hur dumt det här förbudet är.

Uppdaterat: 2024-04-11 20:58
Vissa personer är födda grälsjuka. Släpp dem och gå vidare. Dessutom: Om du inte tillåter folk att inte respektera dig, kommer de snart att börja betrakta dig som konstig. DET är konstigt.

Syntetiska bränslen är en idiotisk idé som inte bidrar till minskade växthusgaser i atmosfären. Det räcker inte med att minska utsläppen, för en minskning av utsläppen innebär fortfarande utsläpp vilket ackumulerar. Det har även klimatpolitiska rådet visat i sin sågning av den svenska regeringens politik.
Vi har en regering som struntar i klimatforskningen.

Syntetiska bränslen kräver dessutom ström för att produceras. Även raffinaderier för att göra olja till bensin/diesel kräver ström.

Omvandlingen av el till syntetiska bränslen eller bensin/diesel är idiotiskt. Det är mycket bättre att köra in den strömmen direkt i elbilarna istället.
I omvandlingen av el till syntetiska bränslen eller bensin/diesel går det åt för mycket energi, energi som vi förlorar.

Tyskland har en bilindustri som vill ha motorljud. Men ok, gör elbilar med syntetiskt motorljud då om det nu är så viktigt. Sälj wunderbaums som doftar olja och avgaser för de missbrukare som är beroende av de dofterna. Och sen minska gradvis för att vänja av missbrukarna vid bensin/dieseldrogen.

När gasleveranserna ströps till följd av Rysslands invasion av Ukraina tvingades Tyskland bromsa sin gröna energiomställning.
Tyskland hade planerat in att använda gas som tillfällig regleringskraft, gas från Ryssland.
De kunde givetvis inte veta om att Ryssland skulle invadera Ukraina.
Två kolkraftverk som skulle stänga fick förlängd livslängd och fem som stängt ned – fick starta upp igen. Men det visade sig bli kortvarigt. De sju kolkraftverken kan nu stänga – utan att påverka energisäkerheten i landet, enligt den ansvariga myndigheten. Trots de sju kolkraftverken minskade utsläppen från Tysklands kolkraftverk under 2023, och Tyskland går nu in för att stänga ner dem.

Det är självfallet idiotiskt att fortsätta med bensin/diesel och göra sig beroende av det, att hänvisa till att Tyskland tvingades starta kolkraftverk är ingen ursäkt för att fortsätta med bensin/diesel.
Dessa kolkraftverk kommer stänga ner, de var inget annat än en temporär lösning pga. Rysslands anfall mot Ukraina.

Uppdaterat: 2024-04-11 22:09
Dunderkommentatorn skrev:

Tyskland ska ha elfordon. Lite bitter eftersmak när röken istället väller ut ur kolkraftverken.
Men ryker det inte ur min egen bil så ser jag inte problemet :-)

Du tror alltså på fullt allvar att det beror på elbilar att Tyskland tvingats starta kolkraftverk. Du förstår inte att det beror på Rysslands krig mot Ukraina som stoppade gasleveranserna. Men du vill ha rysk bensin i bilarna istället. Ryssland är fortfarande en stor leverantör av råolja och påverkar oljepriset och därmed priset vid pumpen i Sverige.
Självfallet är det lätt att vara efterklok och säga att man aldrig borde satsat på rysk gas.
Men det var ingen som kunde tänka sig när de planerna gjordes att Putin skulle invadera Ukraina.
Det fanns inte på kartan då.
Så kolkraftverken blev en temporär akutlösning för ström till den tyska industrin.

Uppdaterat: 2024-04-11 22:15

Raphael ..
Jag måste bara fråga; Vad tror du (natur) gas är för något ... och var tror du det kommer ifrån? och då menar jag inte land såsom Ryssland.

Uppdaterat: 2024-04-11 22:31

Att förbjuda försäljning av bensin o dieselbilar i EU fr.o.m. 2035 är så orealistiskt att det inte kommer att kunna genomföras, om det inte sker en dramatisk förbättring av batteriteknologi och samtidigt en stor uppbyggnad av kärnkraftverk

Uppdaterat: 2024-04-13 19:08
Svenne60

Naturgas har lägre utsläpp än kol och eldning av olja. Och gasturbiner kan man driva med naturgas eller biogas. Man kan använda samma infrastruktur.

Uppdaterat: 2024-04-14 07:39
Svenne60 skrev:

Att förbjuda försäljning av bensin o dieselbilar i EU fr.o.m. 2035 är så orealistiskt att det inte kommer att kunna genomföras, om det inte sker en dramatisk förbättring av batteriteknologi och samtidigt en stor uppbyggnad av kärnkraftverk

Batteritekniken är redan tillräckligt bra. Av någon anledning finns det en kundkrets som kör 100 mil i ett sträck utan en paus, och när de stannar efter 100 mil för att kissa så gör de en paus på två minuter för att köra 100 mil till. De kräver att det tar max 5 minuter att ladda bilen.
Och - dessa 100 mil utan paus kör de med en husvagn som väger 2,5 ton. I vintern där det är -30.

Nej det behövs ingen satsning på kärnkraftverk heller. Ett samhälle som fasar ut bensin/diesel behöver inte släppa el till oljeborrning, raffinaderier och infrastruktur till bensin/diesel.

Nu när råoljepriset stiger pga. Rysslands krigföring mot Ukraina och kriget mellan Iran och Israel så kommer det påverka begagnatmarknaden och öka efterfrågan på elbilar.

Uppdaterat: 2024-04-14 07:47

Frankrike ser till att balansera priset på gas genom att handla sånt från Ryssland.

Uppdaterat: 2024-04-14 15:45