Vi Bilägares forum

Varning för hackare: Så sårbar är bilbranschen

Varning för hackare: Så sårbar är bilbranschen

Det finns tolv attackområden i uppkopplade bilar – och ännu fler hos biltillverkarna, enligt en ny rapport. Laddare för elbilar beskrivs som ett särskilt lockande mål för it-brottslingar.

Läs hela artikeln
Uppdaterat: 2024-03-20 09:59

Kommentarer

Vad säger bilens köpe- och användaravtal om situationer där kända säkerhetshål i bilens mjukvara inte åtgärdats skyndsamt (dvs inom sådär 3-7 dgr)? Inte bara för nya bilen, utan även när den blivit 15-20 år gammal.

Avtalet borde ju säga att biltillverkaren håller bilägaren helt skadeslös i sådana fall. Dvs betalar allt, oavsett vad som krävs (t ex hyrbil tills dess den hackade bilen är åtgärdad).

Nu när bilen nu blivit en dator på hjul, så förutsätter jag att biljournalistiken noggrant utvärderar de avtal som följer med den hård- och mjukvara som levereras. Avtalet bör alltså ingå i framtida biltester, speciellt då de antagligen kan skilja en hel del i rättigheter/skyldigheter och risk för sned balans mellan säljare/köpare, hos olika bilar.

Att ett avtal för en billig kina-telefon må vara uselt kan man ju köpa, men för bilen handlar det om mycket stora belopp, och det är ju ett tydligt argument för ett riktigt stort intresse för de villkor som gäller och vilka rättigheter bilägaren får via avtalen, samt vilka skyldigheter biltillverkaren tar på sig.

Uppdaterat: 2024-03-20 12:05

Sade jag för längesedan att uppkopplade bilar skulle bli hackade men nejdå sade de flesta här "det kommer att vara säkert och inte möjligt att kunna hacka bilar.

Uppdaterat: 2024-03-20 12:02
Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.
Hackenbush skrev:

Sade jag för längesedan att uppkopplade bilar skulle bli hackade men nejdå sade de flesta här "det kommer att vara säkert och inte möjligt att kunna hacka bilar.

Du har ju så rätt! Nu väntar vi bara på att bilen hackas av ett "ransome-ware" och i displayen kommer det upp ett "swisha 10 bitcoin så startar bilen...", varje gång du behöver köra någonstans =)

Uppdaterat: 2024-03-20 12:07

Dags för Biltema att börja sälja antivirus kit för bilar? :)

Uppdaterat: 2024-03-20 16:58
JKi