Vi Bilägares forum

Årets Consumer Report ... and the Winner is ...

Årets Consumer Report ... and the Winner is ...

"Audis och Subarus bilar har, enligt Consumer Reports, bättre hållbarhet än genomsnittet, presterar bra i tester och har hög säkerhet. Och av alla Consumer Reports modellrecensioner – rekommenderas Audi- och Subarubilarna i 100 procent av testen."

http://www.expressen.se/motor/har-ar-de-basta-och-samsta-bilmarkena/

Uppdaterat: 2016-04-14 19:55

Kommentarer

AL, hade du med miltal i dom olika undersökningarna, tycker det var oklart. År och mil hänger ihop, bara tala år håller inte. Många Prius går mycket långt varje år.

Uppdaterat: 2016-04-18 22:46
Vidstige skrev:

AL, hade du med miltal i dom olika undersökningarna, tycker det var oklart. År och mil hänger ihop, bara tala år håller inte. Många Prius går mycket långt varje år.

Det DEKRA klagade på (bl.a.) var slitna bromsklotsar på gen 3;-)

Vad gäller hur långt Prius går, så kan du själv kolla här (TÜV, 3-4 år gamla bilar). Det är alltså en skärmdump från länken du fick och alltså inte kollade på. Jag tycker nog att det inte är särskilt många mil (jmf med t.ex. Audi A4 - och räkna gärna på felkvoten;-))

Bild borttagen.

Uppdaterat: 2016-04-18 23:16
Never argue with idiots, they will bring you down to their level and beat you with experience.

Lite OT,men ändå relevant reflektion i bilfrågan:
Jag var i London över helgen och kikade naturligtvis på bilparken.
Det första som slog mig är hur många nya E-klass man ser, det dräller av dem! Inte alls så många 5-serie eller A6. Volvo? Finns nästan inga alls. Mängder av XF men bara ett par XJ. Även ganska många S-klass, men bara någon 7-serie. Det tycks som om Mercedes verkligen lyckats i UK!
I övrigt är det en vanlig blandning, påfallande få äldre bilar, man ser inte många som är 10 år eller mer.
För övrigt såg jag en hel del MB-bussar som taxi, lite förvånande då de inte alls är lika smidiga som de traditionella som kan vända på en enkrona.
En annan sak som slog mig är (ännu mer OT) att det finns inga japanska customhojar, är det en custom så är det HD. Däremot många "street" och även supersport (typ R1) konstigt nog.

Uppdaterat: 2016-04-19 07:56
Ingen vet hur gammal en Citroen kan bli...
Audi A5 SB skrev:

Det DEKRA klagade på (bl.a.) var slitna bromsklotsar på gen 3;-)

Mina var knappt havslitna efter 10,000 mil.
Men visst, förr eller senare måste dom bytas även på en bil med HSD.
Så vad är problemet menar du?

Uppdaterat: 2016-04-19 08:59
MVH AL skrev:

Om vi lånar Audis skärmdump så har Prius en felkvot om 0,089/6,5=0,014. Det är mer än exempelvis Avensis som ligger på 0,011, Volvo XC60 med 0,009 eller Audi Q5, med 0,007 (alltså hälften mot "Evighetsmaskinens" felnivå)Det är dock något bättre än alla märkesfanatikers gemensamma "hatobjekt", Volkswagen Golf plus, som ligger på 0,016.
MVH AL

Förstår ärligt talat inte hur du resonerar AL. Först säger du att bara norsk skrotningstatistik kan tala om hur bilar håller i långa loppet. Sen är helt plötsligt DEKRAS uppgifter superviktiga (och trots att AMS läste ute positivt ur det om Prius). Min kritik mot VW har f.ö. hela tiden gällt kvalité och kostnader i långa loppet. Typiskt sånt som uppträder efter 10,000 mil och efter 10 år.

HSD-tekniken är lite av en evighetsmaskin ja, det gäller drivlinan och ännu mer så med gen3.

Uppdaterat: 2016-04-19 09:03

Ja, nu är det "HSD-tekniken är lite av en evighetsmaskin" som upprepas gång på gång på gång till det kan anses vara en "sanning". Det är taktiken som du Vidstige använder, alltså intensiv upprepning av dina "sanningar", oavsett om det är kritik mot andra märken eller positiva omdömen om din egen bil. Allt för att göra DIN "sanning" till nån form av accepterad, allmän sanning.
F ö kan jag inte se att AL påstår att Dekras statistik är "superviktig" utan bara att han relaterar till den eftersom den redovisades strax ovanför ALs inlägg.

Uppdaterat: 2016-04-19 10:08

@Vidstige #168: Här i Stockholm börjar det bli ganska många Golfkombi som taxi, men de ser nästan ut som Passaten gör.

Uppdaterat: 2016-04-19 10:13
Vidstige skrev:

Audi A5 SB wrote:
Det DEKRA klagade på (bl.a.) var slitna bromsklotsar på gen 3;-)

Mina var knappt havslitna efter 10,000 mil.
Men visst, förr eller senare måste dom bytas även på en bil med HSD.
Så vad är problemet menar du?

Det är inget problem, Vidstige. Det var bara en reflektion efter ditt påstående i #168. "Å andra sidan håller bromsklossarna extremt länge. " Hos DEKRA hade ingen bil gått 10.000 mil och slitna bromsklotsar var ett problem;-)

Uppdaterat: 2016-04-19 10:19
Never argue with idiots, they will bring you down to their level and beat you with experience.
Audi A5 SB skrev:

Det är inget problem, Vidstige. Det var bara en reflektion efter ditt påstående i #168. "Å andra sidan håller bromsklossarna extremt länge. " Hos DEKRA hade ingen bil gått 10.000 mil och slitna bromsklotsar var ett problem;-)

Låter konstigt, om det nu inte var så att det var rostproblem på bromsarna pga att dom används så lite.

Mitt påstående är sant, bromklossarna håller normalt extremt länge eftersom hybridtekniken innebär att man bromsar med elmotorn som laddar batteriet större delen av tiden. Dvs bromskraftsåtervinning.

Bromsklossarna slits då mindre än exempelvis på din Audi.

Å andra sidan, om folk åker å tvärnitar i tyska trafiken hela tiden så kanske det blir samma sak...

Uppdaterat: 2016-04-19 12:25
Pi skrev:

Ja, nu är det "HSD-tekniken är lite av en evighetsmaskin" som upprepas gång på gång på gång till det kan anses vara en "sanning"

Det är AL som upprepar det. Jag sa tidigare i tråden här att det inte finns några evighetsmaskiner och AL sa då att det var bra att vi var överens. Sen efter det glömde han tydligen bort det och fortsätter tjata om evighetsmaskin som jag ska försvara. Du får väl nån gång kritisera AL men tydligen är du partiskt trots ditt påstående om att du är så objektiv.

Uppdaterat: 2016-04-19 12:27
MVH AL skrev:

Nu var det inte jag som hänvisade till DEKRA utan Vidstige. Sedan plockade Audi fram hela underlaget ( som visade på andra saker än påstods). Därefter inkluderade han även TUV som är det material som jag har skrivit om och länkat till hela tiden. Att Shogun inte läser innantill och blundar för allt utom sina egen "verklighet" må vara hänt, men jag hade högre tankar om dig Vidstige.

AL, vi hade en likande diskussion om bilprovningens statistik där du hänvisade till att Toyota gått en stor dipp som syntes på Prius gen2 sista årgången. Jag tog mig beväret att kontakta bilprovningen och frågade exakt vad det var för fel, då det inte syntes. Det visade sig vara handbromsen som krånglade. Vilket i sin tur delvis beror på att den inte används, det är ju en fotpedal på en bil med automatlåda.

Nu har jag inte grottat ner mig i tyskarnas statistik men jag gissar att det överlag handlar om ägarrelaterade problem eller liknande. AMS tyckte i alla fall DEKRAS statistik såg riktigt bra ut för Prius och indikationer att det är noll problem med HSD-tekniken, vilket ju bara stärker det jag sagt.

Sen kanske du och din dödspolare numera Audi gillar att munhuggas, vad nu som är poängen med att vinkla statistik, men det har ju för den sakens skulle inte så mycket med verkligheten att göra.

Vi vet ju också att såna här statistik missar mycket av dom stora och dyra problemen på bilar, exempelvis motorhaveri.

Uppdaterat: 2016-04-19 12:45
MVH AL skrev:

Vidstige; världsmästare i efterhandskonstruktion.
Sanningen är att det är Vidstige själv som myntat begreppet evighetsmaskin om HSD. Jag använder alltså bara hans egen terminologi. Men efter många om och men har då detta tagits tillbaka ( då det ju inte presenterats något som styrker det, annat än spekulationer och fantasier) och det är ju bra.
Både Mercedes, Mazda och Volvo ligger f.ö närmare evighetsmaskinen än vad Toyota gör. Men det har vi ju redan gått igenom.
MVH AL

Jag skrev ursprungligen att HSD är så nära en evighetsmaskin man kan komma i bilvärlden. Jag förtydligade att det handlade om mil. Sen förvanskade du det till kort "evighetsmaskin". Och sen gällde det helt plötsligt alla delar på bilen och hur många år som helst. Osv.

Men tjata vidare bara om evighetsmaskin, Pi kommer ju ge mig skulden i alla fall så du är safe.

Uppdaterat: 2016-04-19 12:46
MVH AL skrev:

Du ser motsägelsen va?
;-)
MVH AL

Absolut! :D

Poängen är att bilprovningen och sådana tjänster fokuserar på säkerthet, allmän skötsel och miljö.

Men visst får jag väl stå för (och kanske äta upp) att jag menar att Toyota med HSD är lite det "nya Volvo 240".
Bilar som bara går och går.
Jag känner mig dock rätt säker på att jag har rätt och att tiden kommer visa det.

Vad gäller statistik så har jag hela tiden förstått problemen men sagt att det finns mindre tillförlitliga källor som kan vara bra och att man får lägga ett pussel. Man kan även grotta ner sig i tekniken och se varför saker fungerar bra eller dåligt. Och jag tycker AMS artikel är trovärdigt och träffar rätt, även fast den inte lever upp till alla mätkrav.

Vi kommer väl aldrig hitta nåt bra mätsätt för långsiktig kvalitet så vi lär väl då aldrig komma överens. Känns väl bra att ha en evig fiende kan man gissa.

Uppdaterat: 2016-04-19 13:35

AL, jag minns det som att det är du som tryckt hårt på statistik från norsk skrotning och bilprovningar, inte jag.

Men visst är det skönt med en bil som går igenom med få fel i många år och det får du med HSD.

Har hela tiden hänvisas till begtester, CR, bilmek och annat, så defintivit inte bara vad jag tycker.

Man kan tro att jag är märkesorienterad men mitt syfte har alltid varit att hitta grejor som håller i långa loppet, oavsett vad grejorna kallas. Nu har jag hittat det i HSD gen3 och det är verkligen kanon. Har man liten budget så finns inget bättre då ju bilarna drar lite soppa och kostar lite i fordonsskatt också.

Uppdaterat: 2016-04-19 15:43

Vidstige - det finns ingen annan än du som myntat begreppet "evighetsmaskin" om Toyotas HSD-drivlina. Och dessutom upprepat det gång på gång på gång. På motsvarande sätt som när du kritiserar andra mäsken - ständig upprepning av dina egna "hypoteser" till dess dom förefaller vara allmänna "sanningar".

Uppdaterat: 2016-04-19 15:53

Pi, jag förklarade när jag sa det och att jag inte använt det på länge. AL har skrivit det flera gånger på senare tid, inte jag. Så kritiken får du rikta mot AL om du vill fortsätta med kritiken. Och det är inte egen hypotes det jag säger, AMS skriver exakt samma sak i senaste numret och mera. Du får väl klaga på dom också då...

Uppdaterat: 2016-04-19 16:11

AL, läs NR9 av AMS så är det just nåt "vi har lyckats utläsa".

Och det är faktiskt så här, bara för att uppgifter inte duger enl dina krav så behöver det inte betyda att dom är felaktiga. Sug nu på den ett tag...

Jag sa också att framtida undersökningar kommer styrka det jag sagt, men det är förstås en gissning, bara tiden kan utvisa om jag har rätt om HSD gen3.

HSD är en bra lösning för många, inte bara för mig...

Uppdaterat: 2016-04-19 16:21

AL, jag menar förstås att du ska läsa hela testet i nr9! Dvs du måste införskaffa tidningen.

Och man har faktiskt en hel del att gå på, HSD-tekniken har funnits med rätt länge nu och gen3 sen 2010.

Uppdaterat: 2016-04-19 17:11

AL, det står i AMS bland annat att det är Toyotas mest driftsäkra modell, bara det säger nästan allt.

Det står att problemfriheten är 95 av 100 för Prius gen3/HSD3, nästan topp.

Så svårt att tänka sig bättre betyg.

Det jag skriver handlar f.ö. inte om bekräftelse och håller helt med om att folk ska välja själva, problemet är bara att det är svårt att hitta bra information. Här är i alla fall en modell liksom drivlina som kan funka för dom som vill ha låga ägarkostnader och få problem. HSD får väl då närmast liknas vid Volvos klassiska B23/B230, och det vara ju också grejor som gick nästan hur länge som helst. Så Toyota är helt klart på rätt väg och den dipp i kvalitet du pratar om kommer i takt med att Toyota säljer alltfler bilar med HSD, vändas upp till en topp istället. Kanske svider för dig men så kommer det se ut framöver.

Uppdaterat: 2016-04-19 18:28

Consumerreports i USA som anser sig vara värdens största konsumentrådgivningsföretag har valt ut de tio bilmodeller som man anser har marknadens högsta tillförlitlighet och helt säker kommer att hålla längre än ca: 32 000 mil.( 200 000 miles)
Consumerreports i USA som anser sig vara värdens största konsumentrådgivningsföretag har valt ut de tio bilmodeller som man anser har marknadens högsta tillförlitlighet och helt säker kommer att hålla längre än ca: 32 000 mil.
http://www.clarkhoward.com/10-cars-that-will-almost-certa

Sen har vi consumerreports lista över biltillverkares tillförlitlighet sett till fel på bilarna de senaste tre åren. Då har man även räknat bort bedömning som snabbast 0 till 100 komfort och väguppträdande. De blå strecken visar bilmärkens utbredning i bästa modellen och sämsta modellen av den tillverkarens bilmodeller. Kortare streck Vidar på en mer samlad kvalité på den biltillverkarens bilmodeller. Man kan nu läsa att Koreanska biltillverkaren Kia petat ner en Japansk tillverkare Honda med bred marginal vilket är en nyhet.

Sen har vi consumerreports lista över biltillverkares tillförlitlighet sett till fel på bilarna de senaste tre åren. Då har man även räknat bort bedömning som snabbast 0 till 100 komfort och väguppträdande. De blå strecken visar bilmärkens utbredning i bästa modellen och sämsta modellen av den tillverkarens bilmodeller. Kortare streck visar på en mer samlad kvalité på den biltillverkarens bilmodeller. Man kan nu även läsa att en Koreanska biltillverkaren Kia petat ner en Japansk tillverkare Honda med bred marginal.

http://www.consumerreports.org/cars/highlights-consumer-reports-2015-annual-auto-reliability-survey/

Uppdaterat: 2016-04-19 18:37
Elbil2
PREVIA skrev:

Consumerreports i USA som anser sig vara värdens största konsumentrådgivningsföretag har valt ut de tio bilmodeller som man anser har marknadens högsta tillförlitlighet och helt säker kommer att hålla längre än ca: 32 000 mil.( 200 000 miles)
Consumerreports i USA som anser sig vara värdens största konsumentrådgivningsföretag har valt ut de tio bilmodeller som man anser har marknadens högsta tillförlitlighet och helt säker kommer att hålla längre än ca: 32 000 mil.
http://www.clarkhoward.com/10-cars-that-will-almost-certa
Sen har vi consumerreports lista över biltillverkares tillförlitlighet sett till fel på bilarna de senaste tre åren. Då har man även räknat bort bedömning som snabbast 0 till 100 komfort och väguppträdande. De blå strecken visar bilmärkens utbredning i bästa modellen och sämsta modellen av den tillverkarens bilmodeller. Kortare streck Vidar på en mer samlad kvalité på den biltillverkarens bilmodeller. Man kan nu läsa att Koreanska biltillverkaren Kia petat ner en Japansk tillverkare Honda med bred marginal vilket är en nyhet.
Sen har vi consumerreports lista över biltillverkares tillförlitlighet sett till fel på bilarna de senaste tre åren. Då har man även räknat bort bedömning som snabbast 0 till 100 komfort och väguppträdande. De blå strecken visar bilmärkens utbredning i bästa modellen och sämsta modellen av den tillverkarens bilmodeller. Kortare streck visar på en mer samlad kvalité på den biltillverkarens bilmodeller. Man kan nu även läsa att en Koreanska biltillverkaren Kia petat ner en Japansk tillverkare Honda med bred marginal.
http://www.consumerreports.org/cars/highlights-consumer-reports-2015-annual-auto-reliability-survey/

Öh?

Uppdaterat: 2016-04-19 19:02
Never argue with idiots, they will bring you down to their level and beat you with experience.

Vidstige skrev: "AL, det står i AMS bland annat att det är Toyotas mest driftsäkra modell, bara det säger nästan allt.

Det står att problemfriheten är 95 av 100 för Prius gen3/HSD3, nästan topp.

Så svårt att tänka sig bättre betyg."

Alldeles oavsett detta, är det det enda du fokuserar på? Hela tiden?

Själv har jag andra premisser. Det handlar om det som du sannolikt inte kommer att få uppleva i en Prius. Allt ifrån klangen (inte boiiing) när man stänger dörren, komfort, prestanda (sic) och en glädje när man svänger på ratten.

Allt detta missar du när du tjänar en spänn eller två per mil.

Jag och de flesta här har nog en spänn eller två extra att spendera för att ha det rejält mycket mer kul än bakom ratten på en bil - än vad du har.

Men lycka till i din iver att spara en spänn eller två. Men det ger jag dig - du har möjligen en bättre miljöprofil än vi andra.

Uppdaterat: 2016-04-19 20:56
Never argue with idiots, they will bring you down to their level and beat you with experience.

Förresten, glömde detta; "Men det ger jag dig - du har möjligen en bättre miljöprofil än vi andra."

Du kör motorcykel. Köp en elcykel. Sen kan vi snacka.

Uppdaterat: 2016-04-19 21:02
Never argue with idiots, they will bring you down to their level and beat you with experience.

Audi, det är vad du tror men så är det inte. Jag valde inte bara på driftsäkerhet så där har du rätt. Men visst, jag har medvetet valt bort premiummärken inkl Lexus, tycker det blir för mycket pengar. I framtiden kanske jag tänker om men samtidigt utvecklas ju hela tiden märkena under premium inkl Toyota, så det ger mer för pengarna anser jag. Jag körde förresten nyligen långresa till fjällen med bilen utan att få ont i ryggen och jag har ändå känslig rygg. All fjällpackning fick plats och vi var fyra personer i bilen, den snittade 0,50 liter per mil inkl takbox. Idag tänkte jag på hur skönt det är med automat och att bilen inte rullar bakåt ens när man står i en backe och ska iväg. Så än så länge är jag supernöjd och inte tröttnat på den trots snart 3 års ägande.

Miljö i bemärkelse CO2 bryr jag mig inte så mycket om, även om jag tycker det är bra att jag har lite utsläpp (bortsett från CO2), låg förbrukning och tyst drivlina.

Svårt att tänka mig en bil som ger mer frihetskänsla än denna. Billigt ägande, bra bilegenskaper och bara funkar. Man behöver inte heller oroa sig så mycket att nåt ska hända bilen även om jag sköter om den rätt noga. Är ju en annan sak när man har en fin och dyr premiumbil i Stockholm. Och eftersom man sparar mycket pengar på att inte ha en sån så har man pengar till annat. Och en stor bil är dessutom inte praktisk i stadskörning eller att parkera.

Så nu får du problem med att komma på allt jag tydligen sägs missa. :)

Uppdaterat: 2016-04-19 21:12
Vidstige skrev:

Audi, det är vad du tror men så är det inte. Jag valde inte bara på driftsäkerhet så där har du rätt. Men visst, jag har medvetet valt bort premiummärken inkl Lexus, tycker det blir för mycket pengar. I framtiden kanske jag tänker om men samtidigt utvecklas ju hela tiden märkena under premium inkl Toyota, så det ger mer för pengarna anser jag. Jag körde förresten nyligen långresa till fjällen med bilen utan att få ont i ryggen och jag har ändå känslig rygg. All fjällpackning fick plats och vi var fyra personer i bilen, den snittade 0,50 liter per mil inkl takbox. Idag tänkte jag på hur skönt det är med automat och att bilen inte rullar bakåt ens när man står i en backe och ska iväg. Så än så länge är jag supernöjd och inte tröttnat på den trots snart 3 års ägande.

Miljö i bemärkelse CO2 bryr jag mig inte så mycket om, även om jag tycker det är bra att jag har lite utsläpp (bortsett från CO2), låg förbrukning och tyst drivlina.
Svårt att tänka mig en bil som ger mer frihetskänsla än denna. Billigt ägande, bra bilegenskaper och bara funkar. Man behöver inte heller oroa sig så mycket att nåt ska hända bilen även om jag sköter om den rätt noga. Är ju en annan sak när man har en fin och dyr premiumbil i Stockholm. Och eftersom man sparar mycket pengar på att inte ha en sån så har man pengar till annat. Och en stor bil är dessutom inte praktisk i stadskörning eller att parkera.
Så nu får du problem med att komma på allt jag tydligen sägs missa. :)

En Skoda Octavia hade gjort jobbet bättre eller minst lika bra. Men var och en är salig i sin egen tro.

Uppdaterat: 2016-04-19 21:29
Never argue with idiots, they will bring you down to their level and beat you with experience.

Audi, Skoda Octavia är en helt annan sak och ett problem med den är den långsiktiga kvalitén. Förstår att du har svårt att tänka utanför VAG-boxen.

Nej, detta handlar om en ny energisnål livsstil liksom hänsyn till andra och allt det goda som kommer med det. En helt ny mindset och all den frihet som följer med det. Om du ägde din bil skulle du kanske förstå lättare.

Uppdaterat: 2016-04-19 22:14

Håller med om att en bil är så mycket mer än bara en drivlina. Faktiskt så har jag inget som helst emot HSD som drivlina, är dock inte så förtjust i bilarna den sitter i. Dock med reservation för Lexus LS som jag inte kört.

Uppdaterat: 2016-04-20 08:58

En religiös man försöker övertyga en ateist om att Gud visst skapat kvinnan från mannens revben.
Lägg ner!

Uppdaterat: 2016-04-20 09:46

Swemba, om det är nån som är religiös och full av prestige här så är det ett gäng VAG-fantaster som aldrig kan tänka utanför boxen.

Och självklart är en bil mycket mer än drivlinan även om drivlinan är prio 1 för mig när jag väljer bil. Vad vi diskuterade här var dock driftsäkerhet, vilka som är bra på det och hur man kan mäta det. Att sen inte vissa klarar av att erkänna att Toyota/Lexus är ledande på området är bara patetiskt och handlar säkert just om religion.

Uppdaterat: 2016-04-20 09:51
Vidstige skrev:

Swemba, om det är nån som är religiös och full av prestige här så är det ett gäng VAG-fantaster som aldrig kan tänka utanför boxen.

Men det kan du, menar du? Tänka utanför Toyota-boxen?
Min kommentar var inte menad att ta parti för någon, utan för att belysa det meningslösa i denna (och många andra) ändlösa diskussioner utan poäng.

Uppdaterat: 2016-04-20 10:09

Vad är skillnaden?
Toyotaägare köper Toyotabilar, VW-ägare köper VW-bilar men det är bara VW-ägare som inte tänker utanför boxen?
Borde alla som tänker utanför boxen köpa Toyota? Varför skulle inte alla som tänker utanför boxen kunna köpa VW då?
Alla håller troligen på sitt bilmärke men det innebär ju inte att man ser till sin uppgift att försöka tvinga alla att köpa samma bil som en själv har.
Varför kan inte bilinköp vara valfritt för alla? Varför måste en viss bilköpargrupp kallas för inskränkta? Detta fattar jag inte alls, väldigt konstigt resonemang.

Uppdaterat: 2016-04-20 11:06
Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.

+1 till Hackens inlägg ovan. Och det finns ju flera märkesentusiaster som kallar VW-köpare inskränkta eller liknande nedlåtande omdömen... Låt oss vara överens om att vi alla har olika krav och preferenser och anpassar våra bilinköp till dessa. Vilket ibland innebär att det blir en Toyota, ibland en VW eller ibland en Renault. Eller nåt annat märke. Gott nog så. Hur skulle det kunna finnas nån konkurrens och därmed utveckling om vi inte valde olika bilmärken...

Uppdaterat: 2016-04-20 11:25
Swemba skrev:

Men det kan du, menar du? Tänka utanför Toyota-boxen?
Min kommentar var inte menad att ta parti för någon, utan för att belysa det meningslösa i denna (och många andra) ändlösa diskussioner utan poäng.

I alla fall mer än anklagelserna från dom som bara tänker VAG. Att föreslå Skoda Octavia som en bil som täcker mer än bara drivlina är syptomatiskt. Man kan alltså inte tänka sig att det finns andra märken och modeller som ger samma sak eller mer. Eller driftsäkerhet på nåt sätt står i motsatsförhållande till bra andra bilegenskaper.

Nu handlade dock diskussionen om reliability i CR och där är Toyota/Lexus ledande. Det kan då handla om att dels ha en referens som man kan mäta sig mot, dels ett mål för oss konsumenter vad gäller kvalitet. Men vill man misförstå den diskussionen så gör man just det...

Uppdaterat: 2016-04-20 12:16
Hackenbush skrev:

Vad är skillnaden?
Toyotaägare köper Toyotabilar, VW-ägare köper VW-bilar men det är bara VW-ägare som inte tänker utanför boxen?
Borde alla som tänker utanför boxen köpa Toyota? Varför skulle inte alla som tänker utanför boxen kunna köpa VW då?
Alla håller troligen på sitt bilmärke men det innebär ju inte att man ser till sin uppgift att försöka tvinga alla att köpa samma bil som en själv har.
Varför kan inte bilinköp vara valfritt för alla? Varför måste en viss bilköpargrupp kallas för inskränkta? Detta fattar jag inte alls, väldigt konstigt resonemang.

Dikussionen handlade inte om Toyota i sig utan om driftkvalitet och hur man kan mäta det. Exempelvis kan ju då VAG se till att bygga lika driftsäkra bilar, det är en möjlighet.

Sen var det tydligen också så att det var omöjligt för en VAG-entuisiast att tänka tanken att man kan vara helt nöjd med ett konkurrerande märke eller att bara för att man fokuserar på driftkvalitet missar massa andra egenskaper. Eller för den delen att det måste vara ett premiummärke för att man ska kunna vara entusiast och helnöjd med din bil. Ingen ifrågasätter då en som är supernöjd med sin Audi quattro, däremot kommer ifrågasättandet igång om man t.ex. är lika entusiastisk för en Prius. Och trots då att det är ledande high tech. Jag har en liten vänskapskrets nu där alla har Prius gen3 och är hur nöjda som helst, stor leende hela tiden. Ändå får man ständigt höra av andra att det är omöjligt, att bilen saknar massor av egenskaper.

Uppdaterat: 2016-04-20 12:24
MVH AL skrev:

Är det någon som påstått att Toyota inte bygger bilar med god driftsäkerhet? Jag har i alla fall inte sett ett sådant uttalande här i tråden.
Det vi diskuterar är huruvida det finns grund för att Toyota utmärker sig särskilt och i så fall, hur stora skillnader pratar vi om i så fall. Vad jag har kunnat få fram är så inte fallet. Det finns flertalet andra bilmärken som också bygger bilar med god driftsäkerhet, ibland också med färre fel än Toyota. Företaget har helt enkelt tappat sin tidigare förstaplacering. Det finns gott om saker som indikerar det.
Liknelsen med religösa fundamentalisten var för övrigt väldigt träffsäker;).
MVH AL

Diskussionen gällde ju driftkvalitet och hur mycket det skiljer. Din syn är att Toyota har tappat på senare år. Jag sa att konkurrenter har förbättrat sig överlag och vissa extra mycket så. Exempelvis Mercedes E-klass. Är jag Mercedesfanatiker då?

Sen sa jag att Prius gen3 är mer driftsäker än gen2. AMS har den bilden och deras råd blir då för dom som ska köpa en beggad Prius att välja gen3 för att få en mer driftsäker och i övrigt bättre bil, jag håller då helt med. Du kan inte se det menar du i din godkända statistik, då är jag nån slags fanatiker enl dig.

Jag säger då att tiden kommer ge mig rätt även i din statistik, återstår alltså att se!

Uppdaterat: 2016-04-20 12:37
MVH AL skrev:

Diskussionen förs rask in på spåret om driftskvalitet eftersom du ständigt lyfter in det i var och varannan tråd. Givetvis med förbehållet att Prius utgör normen.
MVH AL

Nja, känner mig inte ensidigt skyldig till att vi diskuterade reliability i denna tråd. Prius är enl Toyota själva deras mest driftsäkra bil så det är en bra referens. Likaså HSD. Men visst, det är min uppfattning.

MVH AL skrev:

När jag sedan ber dig visa hur du kommer fram till dessa slutsatser så ser vi ju raskt hur tomt det är. Och då hamnar vi snabbt i ett spekulativt område, där min utgångspunkt är att du spekulerar, både om Prius påstådda kvalitet och om andras.
Sanningen är att du inte vet, och ingen annan heller.
MVH AL

Både AMS och CR bekräftar det! Så det är defintivt inte tomt. Dessutom kan det ju vara sant även om det inte finns siffror som du godkänner som bevisar det. Jag har även pratat tekniska detaljer som förklarar varför det är så. Har även haft dialog med en bilmek som säger samma sak. Toyota själva säger samma sak, är deras egna ord tomma om vilken modell och teknik dom tillverkar och som dom tycker själva är mest driftsäker?

Uppdaterat: 2016-04-20 13:16

Men det är ju faktiskt det Vidstige att trots dina utläggningar om driftsäkerheten på toyota så köper folk andra bilmärken ändå. Du kan prata om Toyota/Lexus driftskvalité tills du blir blå i ansiktet och jag tänker bara då...jaha.
Det handlar ju faktiskt inte endast om driftsäkerhet utan vad man har för preferenser och vad man gillar.
Kalvfilé är kanske något av det finaste man kan äta men alla gillar det inte.
Jag motsätter inte att driftskvalitet är bra på Toyota men trots det så köper jag det jag är intresserad av ändå.
Min förra Skoda var 9 år gammal och gått 12000 mil och det enda som var bytt på den var en framlampa och en sidoblinkers förutom ordinarie service.
Min nya Skoda har gått 3800:- mil nu, inget bytt inget åtgärdat och ingen återkallelse. För mig är det god driftskvalité.

Uppdaterat: 2016-04-20 13:16
Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.

Hackenbush, handlar som sagt inte om Toyota i sig utan om driftsäkerhet i allmänhet och att det är en central sak för många som intresserat sig för Vi bilägare. Temat är ju det centrala i den tidningen, tänk bara på senaste nummrets scoop om rost under plastsköldrarna i underredet.

För alla bilägare är det nr1 att bilen funkar, allt annat är sekundärt.

För många är då lösningen att alltid hålla sig med en bilar om är 0-3 år gammal, exempelvis genom förmånsbil.

Och din Skoda uppfyller ju då dina krav på driftkvalitet, annars hade du inte varit nöjd, jag lovar.

Uppdaterat: 2016-04-20 14:05

Vad mer kan någon alls kräva i driftskvalitet än att bara byta någon lampa och göra normal service? Kan det bli bättre än så?
Kanske att aldrig behöva byta någon lampa men det är jag övertygad om att man får göra ibland på Toyota med.

Uppdaterat: 2016-04-20 15:07
Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.

Får nog ändå hålla med Vidstige om att en bil bör funka för att man ska vara nöjd. Sedan finns det säkert människor som ser malfunction som en kul utmaning. Ändå tror jag att ett totalstopp i ösregn på väg till förskolan kan nöta även dessa människors nerver. :-)

Uppdaterat: 2016-04-20 15:10
Mycket vatten har runnit under hjulen...
MVH AL skrev:

Vad Toyota säger om sina egna bilar är ingen objektiv fakta Vidstige. Så det är ingen oberoende källa.
Vad vi diskuterar är den relativa felnivån. Du har i var och varannan tråd framhävt Toyota på bekostnad av andra, så även här ( sist var det Skoda som skulle misskrediteras) Jag har då bett dig att redogöra hur stor skillnaden är och egenskaper hos dessa mått . Men där tar det stopp, eftersom du fortfarande inte kan viss upp något konkret underlag som visar på dessa relationer.
Bland de konkreta underlag som finns att tillgå däremot kan vi se att
a) Nutida Toyota har fler fel än på tidigare modeller
b) Flertalet andra biltillverkare har en motsvarande eller lägre felnivå
c) Toyota håller inte längre än andra biltillverkare. Det finns flera som håller längre.
Allt detta går att verifiera via offentliga register och korrekt insamlad data. Motsatsen går inte det, även om Vidstige tycker det själv.
Jorden är platt, eller hur;)?
MVH AL

Vi diskuterar ju CRs årliga rapport i tråden och där är Toyota "best" i reliability.

Vad du sen personligen väljer att tro på är nåt helt annat.

Uppdaterat: 2016-04-20 15:21
MVH AL skrev:

Vidstige wrote:
För alla bilägare är det nr1 att bilen funkar, allt annat är sekundärt.
Källa på det?

En bil som inte funkar alls, som du inte kan köra med, är meningslös.
Därför är det nr1 att den funkar.
Om motorn rasat så hjälper det inte att du gillar inredningen i bilen t.ex.
Sen kan det säkert vara så att man är mer förlåtande med vissa bilmärken/bilmodeller än andra.

Uppdaterat: 2016-04-20 15:25

AL, varje gång en bil inte går att köra så är det ett klart minus för ägaren.

Så det handlar inte bara om hur många mil en bil går utan hur pålitlig den är under resans gång.

CRs rankar Lexus och Toyota som nr 1 när det gäller reliability, så det blir då en given referens på området.

Att bilen funkar och går att lita på ligger högt hos dom flesta för att inte säga alla.
Dom som har förmånbil löser det i viss mån genom att ju alltid håller sig med nya bilar.

Fråga din vän Audi så får du se. Han har sina Audi typ 3 år, sen byts dom in till nya.
Det är förstås ett av dom säkraste sätten att slippa bilar som strular oavsett märke.

Uppdaterat: 2016-04-20 16:18

Har nog inte blivit stående med nån bil på oerhört många år - frågan är om det ens skett någonsin under mina snart 50 år som bilägare. Så då måste väl mina bilval vara bilar med mycket hög tillförlitlighet mätt efter den måttstocken...:)

Uppdaterat: 2016-04-20 16:35

Om det funnits ett Nobelpris i tjatighet, envishet och att aldrig sluta skriva en massa "blaj", då vet jag en som skulle vunnit det Nobelpriset.
And the winner is ............................!

Uppdaterat: 2016-04-20 17:35
Det är inte lätt att vara enögd, för då har man dubbelt så svårt att se sanningen!

Vidstige, jag gav en Octavia som referens för att jag visste att du skulle få spader;-) Jag kan även säga att valfri kvalitetsbil (Ford, Toyota, VW, Mazda, Opel..... osv.) hade fixat din fjällenresa lika bra eller bättre. Och i de flesta fallen hade man åkt bekvämare och haft roligare bakom ratten.

Sen är det riktigt (som AL skriver); jag kör mina bilar (och samma sak med mina kollegor) i 2 år och ca 10.000 mil. Det är infamt att tro att vi skulle fortsätta med VW, Audi och Volvo om de inte fungerade i vått och torrt. Peugeot gjorde inte det;-)

Privat har min fru en Golf, som nu är drygt 5 år - så även där är Vistige på hal is. Den har varit helt felfri, bortsett från att en parkeringssensor dog efter en vecka och att VW fuskat med avgasreningen (Dieselgate). Snart tar en ny Skoda Fabia vid......

Men säg mig, Vidstige, tog inte dina 2 återkallelser av din fina Prius tid och gav besvär?

Uppdaterat: 2016-04-20 17:53
Never argue with idiots, they will bring you down to their level and beat you with experience.
Vidstige skrev:

I alla fall mer än anklagelserna från dom som bara tänker VAG.

Vilka här tänker bara VAG? Jag körde BMW för ett halvår sedan. AL kör Volvo, så vitt jag vet.
Jag tror inte det finns någon här som slåss för VAG på det sätt du slåss för Toyota.

Samtliga diskussioner rörande Toyota vs VAG (varför envisas du och andra med att nämna koncernnamnet? Det är väl knappast Lamborghini och Ducati du menar?) som jag bevittnat börjar med något påstående rörande kvalitet och då gärna bristen där av när det gäller "VAG".

Uppdaterat: 2016-04-20 18:02

Audi, jag är mycket imponerad av att Era Audi-bilar håller ihop hela två år...

Golf 5 år, vadå på hal is?

Jag talade om att problemen i huvudsak kommer efter 10 år och 10,000 mil.

Var inga problem med komforten eller körglädjen när jag körde till fjällen och bortsett från att bilen bara funkade (förstås) så drog den 0,50 i snitt. Sen kör man mest i stadstrafik och mest utan passagerare så kan man fundera på det vettiga att kuska runt med en fyrhjulsdriven A6. Det där med Skoda Octavia handlade om att du bedömer den som komfortabel bra bil, bara det var roligt i sig, men inte Toyota. I din värld så duger alltså Skoda men inte Toyota, skulle kalla det rätt trångsynt. Men ni får väl ta den där Skoda Fabian till fjällen då, ska ju tydligen vara bäst.

Vad gäller återkallelser har jag bara varit med om en enda. Jag var förbi på lunchen och fick det fixat gratis så inte så farligt. Så en återkallelse under 3 års ägande. Väntar fortfarande på den där enorma mängden återkallelser som jag tydligen ska ha varit med om.

Uppdaterat: 2016-04-20 18:15
Swemba skrev:

Vilka här tänker bara VAG? Jag körde BMW för ett halvår sedan. AL kör Volvo, så vitt jag vet.
Jag tror inte det finns någon här som slåss för VAG på det sätt du slåss för Toyota.

Jodå, när man bli utmanad så finns ingenting som är så heligt som VAG, det har vi sett tidigare och det lär fortsätta tyvärr. Kritisera vilket bilmärke du vill utan risk för personangrepp men aldrig VAG-märken alltså. Det ser du även här, finns ingen kritik mot VAG som man accepterar som giltig, allt är fel eller ont förtal. VAG gör minsann bilar som är minst lika bra som Toyota kvalitetsmässigt, dessutom är dom roligare, bekvämare, bättre på allt etc etc. Skulle ändå en VAG-bil gå sönder så är delarna mycket billigare än hos Toyota m fl. Detta är rätt fascinerande. Bäst av allt att VAG-fanataism inte räknas som fanatism enl AL. Det gäller bara andra märken som franska, Opel, Toyota, japanska etc.

Swemba skrev:

Samtliga diskussioner rörande Toyota vs VAG (varför envisas du och andra med att nämna koncernnamnet? Det är väl knappast Lamborghini och Ducati du menar?) som jag bevittnat börjar med något påstående rörande kvalitet och då gärna bristen där av när det gäller "VAG".

VAG är en bra förkortning men för Vi bilägare är ju fokus på Skoda, Seat och VW. VWs kvalitet kunde vara bättre men det ingår inte i affärsidén, det man satsar på är "good enough", vilket också möjliggör en enorm eftermarknad att tjäna pengar på. Är köparna införstådda med detta så tycker jag det är helt ok, problemet idag är att alla VAG-ägare är indoktrinerade att tro att VAG tillhör kvalitetstoppen.

Uppdaterat: 2016-04-20 18:25
MVH AL skrev:

Så hela tesen ( att alla bilar förutom Toyota åker skytteltrafik in på märkesverkstäderna) känns allt annat än befogad.
MVH AL

Ingen som har påstått detta utom möjligen du själv vad gäller franska bilar.

Jag har alltid talat om långsiktig kvalitet och det innebär just att felen ökar med åldern och milen. Skillnaden märks alltså mer då jämförelsevis mellan märken.

En VW håller sig rätt säkert borta från verkstan, i alla fall i huvudsak, dom första 10,000 milen.

Uppdaterat: 2016-04-20 18:29