Vi Bilägares forum

Volvos smarta konceptbil kapade vikten med 200 kilo

Volvos smarta konceptbil kapade vikten med 200 kilo

Framtids-Volvon som presenterades redan på 1980-talet kunde köras på rapsolja.

Läs hela artikeln
Uppdaterat: 2023-12-30 06:30

Kommentarer

Lika stor som en Golf?
Avses gamla eller nya?
Golf kom nämligen i ny modell också 83, och 777 kg tung, det är 107 kg tyngre än Kadett A.

Det mest överraskande på Mercedes 190 är att den använder gammaldags porslins säkringar och har en sidoplacerad bult för avtappning av oljan i oljetråget som gör att oljan rinner ut på ett ineffektivt sätt.

Femlänkade bakaxeln visade sig ju senare lida av att alla bussningarna blev slitna vilket påverkade vägegenskaperna kraftigt.

Sedan var det väl problem med säkerheten, vill minnas att 190 bedömdes som livsfarlig för passagerarna i ett amerikanskt krocktest tillsammans med BMW 3-serien för att karossen var alldeles för hård.

En kritik Mercedes ofta fick på den tiden vilket resulterade i att ersättaren till W124 blev tvärtom alldeles för mjuk... och blev därmed livsfarlig för passagerarna av den... orsaken.

Uppdaterat: 2023-12-30 10:36

MB 190 - eller Honda - var först med SLA-framvagn. SLA=Short Long Arm, gjorde att man på ett utrymme ungefär som ett McPherson - fjäderben, fick rum med "dubbla länkarmar", vilket ger en - något bättre - kontroll.
För de som tror att McPherson är bättre/lika bra: F1 kör med "dubbla länkarmar - i något modifierad form.

9000 har blivit kritiserad för sin "enkla/stela" bakaxel. Fel - den är vare sig enkel eller stel, utan fylld med elasticitet i skilda dimensioner, som gör att bilen är följsam - och "gör vad föraren vill" och inte förorsakar överraskningar. Däremot är bakaxelröret stelt - men flexibelt upphängt.

Uppdaterat: 2024-01-03 07:53