Vi Bilägares forum

Optimus andrabil blev en elbil

Optimus andrabil blev en elbil

Så var det dags att lämna tillbaka familjens andrabil, en Opel Corsa GSI. Den har gått på 3-års privatleasing, vilket har rullat på utan några större mankemang. Ett par gånger har infotaimentsystemet ställt om sig till annat språk, liksom vår tidigare Opel Grandland gjorde. Men annars inga som helst problem under de tre åren.

Vi hade tänkt klara oss med en bil men det tajmar inte riktigt med slutet på vårt yrkesliv. Vi båda konsultar lite fortfarande, vilket gör att vi fortfarande behöver två bilar. Vi hoppade idag på Opels kampanj om 12/24 månaders leasing, tecknade 12 månaders leasing på en Corsa-e för 2999kr/mån. Leverans om ca 3 veckor.

Fortsättning följer.

Uppdaterat: 2023-06-14 22:16

Kommentarer

Efter en titt i fruns telefon och Opel appen ser jag att det står att förvärmning kan inte startas om batteriprocenten är under 50%. Den var lite drygt 40% igår morse, då det inte gick att starta.
Står också att i en laddhybrid för inte batteriprocenten understiga 20%.

Har ni några sådana begränsningar i era elbilar?
Ska kolla om jag hittar något för XC40.

Uppdaterat: 2023-12-14 10:55

Under 10% får jag en automatisk fråga om jag verkligen vill starta värmen då det minskar räckvidden.

Uppdaterat: 2023-12-14 16:59

Har inte noterat någon sådan begränsning i Enyaq.

Uppdaterat: 2023-12-14 17:48

Jag har så stort batteri att jag sällan är under 50% så jag har inte märkt något.

Uppdaterat: 2023-12-14 18:45
Optimus skrev:

Efter en titt i fruns telefon och Opel appen ser jag att det står att förvärmning kan inte startas om batteriprocenten är under 50%. Den var lite drygt 40% igår morse, då det inte gick att starta.
Står också att i en laddhybrid för inte batteriprocenten understiga 20%.
Har ni några sådana begränsningar i era elbilar?
Ska kolla om jag hittar något för XC40.

Verkar vara en hel del mindre bra funktionalitet i Opeln

Uppdaterat: 2023-12-14 18:49
Gillar kurvor och rondeller

Mc
Men de är åtminstone först med det… ;-)

Uppdaterat: 2023-12-14 18:50

En enkel förklaring är den att man i varje fall hos Opel sedan 20 år tillbaka
(man har ju hållit på med prototyper och koncept - elbilar sedan 1990, även om få vet om det)
har fobi... för allt... som kan minska räckvidden och slita mer än nödvändigt på batteriet.
Att man inte vill offra räckvidd och livslängd för att få mer komfort, som andra gärna prioriterar, är bara vad som kan väntas.

Av den orsaken valde man den minsta karossen från DS att basera Mokka på trots att det fanns större varianter, offrade utrymme och praktisk funktion som Peugeot 2008 har för att få låg vikt och mer räckvidd i elbilen.

Uppdaterat: 2023-12-18 22:19

N-Ikeas, det är väldigt konstigt att Opel trotts sin fobi huserar i det nedre skiktet av elbilar med kort räckvidd 🤔

Uppdaterat: 2023-12-19 07:23
motorcykelentusiasten skrev:

Verkar vara en hel del mindre bra funktionalitet i Opeln

Jo, mestadels rör det sig om mjukvarubegränsningar anser jag. Nu släpps ju en något uppdaterad Corsa-e med ny front och uppdaterad inredning, den har också OTA. Vilket den borde haft från början, i alla fall om man tittar på priset för bilen som är ett alldeles för högt köppris.

Uppdaterat: 2023-12-20 12:14

Den har väl även bl a nytt batteri, ny starkare elmotor och nytt infotainment-system om jag fattat det rätt. Men som vanligt ett rövarpris i Sverige.

Uppdaterat: 2023-12-20 12:55

Så börjar året gå mot sitt slut, ca 6 månader med Corsa-e har rullat på. Som jag tidigare har skrivit så är bilen bra, himla rolig att köra. Min fru som kör den 95% av tiden är helnöjd, det är riktiga smilband i ansiktet när hon beskriver bilen. Hon vågar köra långt ned i batteri procent innan hon laddar. Det är inga fel att rapportera om, allt funkar som det ska. Hon använder Opel-appen till förvärmning av bilen, både till frukost på väg till jobbet och på vägen hem i bussen från jobbet. Så hon har kommit in i elbilsägandet mycket enkelt och smidigt. I början fick jag hjälpa till lite och supporta men inte längre, nu behövs inte min support längre. Hon planerar att batteriladdning är gjord inför att sonen ska låna bilen, sådant fick jag ordna med i början men som sagt det behövs inte längre. Så sammanfattningsvis, de första 6 månaderna har rullat på smärtfritt, bilen bara rullar på. Det har tydligen kommit en uppgradering till Opel-appen, som ska förbättra användandet, men jag har inte frågat frun om hon har sett det i sin telefon. Hon säger nog till i sinom tid, när allt funkar så "stör" jag inte med sådana triviala grejer.

Uppdaterat: 2023-12-30 18:57
Mr Snoid skrev:

N-Ikeas, det är väldigt konstigt att Opel trotts sin fobi huserar i det nedre skiktet av elbilar med kort räckvidd 🤔

Inte alls, eftersom du får - i förhållande till storleken - lång räckvidd utan stort tungt och dyrt batteri som slukar råvaror och resurser och därmed är ineffektivt.

Världen kämpar med brist på råvaror och höga kostnader, då är det inte klokt att ha jättebatterier och hög förbrukning i tunga bilar.

Opels ide är att vara effektiva, låg vikt och små batterier och lång räckvidd i förhållande till det lilla och lätta batteriet som inte slukar så mycket råvaror.

Elektiska Astra har lägst vikt av alla elbilar i den storleksklassen och presterar en förbrukning i nivå med de mest avancerade elbilarna, trots att det är en "helt vanlig bil".
---------------------------------------------------------------------------------
Eftersom det är nyårsafton, kan en historisk tillbakablick, som det vimlar av dessa dagar, ursäktas, förhoppningsvis.

Opel har alltid varit en kompromiss...
Och man försöker... fortfarande, fast det nu går ganska dåligt med det, då Peugeot inte är en speciellt allmänt bra bil som gamla Opel var.
Franska bristerna gör att Opel numera förlorar de flesta biltester på en mindre rymlig kaross än flertalet konkurrenter.

Opel har alltid tagit hänsyn till många... olika... saker, istället för som de flesta andra, prioriterar några få... saker som de försöker vara världsbäst på och så "skiter" man i resten, som är mindre viktigt.

I nuvarande Astra exempelvis är äkta aluminium utspritt i inredningen i framsätet på 6 olika ställen, Peugeot har istället samlat det mesta i en stor massiv aluminiumbalk i mittkonsolen som syns och märks på mils håll...
Opels är mycket mindre spektakulärt, men naturligtvis betydligt bättre eftersom det ger en allmän miljö.

Men genom att vara mer diskret så tror ALLA... att Opels aluminium är plast...
Man knakar på aluminiumet med ett finger och säger "här är en dekoration i plast..."!
SÅ mycket spelar psykologiska trick in.
Peugeots variant på aluminium är sämre, men tros av alla vara helt överlägset.

Detta är en av orsakerna bakom Opels misslyckande, människor begriper inte att det är bra med något som är allmänt bra, överallt, på allting, utan låter sig istället bländas av de stor rubrikerna att något är "bäst" "Nr1" och "ledande" "bäst i klassen" på det och det.

Att vara allmänt bra på allting och dålig på bara några enstaka sekundära saker, en kompromiss, där man lägger pengarna jämt fördelat på hela bilen, istället för att bränna allt krut på några få begränsade saker.

MEN om du då inte inser att det är "bra" att vara just "bra" på det mesta, utan du frenetiskt... söker efter rubriken "bäst av alla" och du inte hittar den på någon enda punkt, då drar du slutsatsen att det är en skitbil, den så berömda "mellanmjölken" vars existensberättigande ingen kan se, "varför finns den?".

Därav anledningen till att jag fastnade för Opel, jag vill alltid ha det som har minst antal fel, brister och svagheter.
Jag tittar aldrig på vad som är bra, i första hand, utan jag börjar alltid söka efter vad som är dåligt...
"Vad är den här dålig på ?" är det jag alltid vill veta... och DET... är avgörande för mig.
De flesta andra gör tvärtom, och söker efter vad de tycker är bra.

När jag ska köpa något letar jag alltid efter bästa kompromissen...
ALDRIG, efter den som är världsbäst på en sak, eftersom den då garanterat inte är bra på något annat som är viktigt för mig.

Att Tesla har räckvidd och laddnätverk och lågt pris allt det där, betyder ju inget... för mig, eftersom jag bara bryr mig om det som är dåligt, den som bara ser på vad som är bra... ser det på rakt motsatt vis.

Opel råkade tänka och värdera precis som jag, tvärt emot hur alla anda människor tänker och värderar.

Men det har ändrat sig genom tiden, för i början på 1980-talet vann Opel alla underökningar hos kunderna på att den var just "allmänt bra" Opel tog hem ett "Europamästerskap" i Vi bilägare, då med de mest nöjda ägarna tack vare ultrakompromissen Rekord, vars enda svaghet var rost och i övrigt bara var bra på varenda punkt..
(I och för sig hade den världens mest komfortabla baksäte och briljanta ventilationsmunstycken.)

Sedan ändrades människors sätt att värdera och tänka och plötsligt var det allmänna bra, inte speciellt bra längre.

Uppdaterat: 2023-12-31 15:25

Senaste veckan har jag kört blandat Corsa-e och XC40 på samma sträckor. Kan konstatera att Corsa-e nöjer sig med 1,7kWh där XC40 drar 1,9kWh. De är ungefär lika som kall bil, där de drar 2,3kWh för att värma upp kupén, men Corsa-e kommer snabbare ner i sin normal förbrukning runt 1,7. Volvon tar lite längre tid på sig att komma ned till normal förbrukning.
Har handtvättat Corsan idag och det syns inte så många spår i metalliclacken efter automattvätt som på Volvons solida lack.
Annars rullar allt på som det ska med Corsan, körs mest korta sträckor, inga problem att rapportera.

Uppdaterat: 2024-03-01 16:28

(Läste just en tysk provkörning av den nya 48 volts hybriden, den har tydligen fullt ut "One pedal drive" med stark inbromsning när man släpper gasen.
På en sådan, kan man ju se det tekniska behovet.
Batteriet sitter under förarstolen och påverkar inte bagaget.)

Uppdaterat: 2024-03-02 13:09