Vi Bilägares forum

Viltolycka

Viltolycka

Vad gäller vid viltolycka med lånad bil?

Exempel: En person lånar vid enstaka tillfälle ut sin bil till en bekant som kör på ett rådjur. Han har som ägare endast trafikförsäkring så försäkringen gäller inte för viltolycka. Låntagaren betalar för bensin med någon avrundning uppåt. Därutöver är inget avtalat. 

Är låntagaren skyldig att att ersätta bilägaren för kostnaden för reparation eller får bilägaren ta smällen?

Vilda djur rör sig ute på vägarna, särskilt så här års. Från olika håll varnas för viltolyckor. Skärpt uppmärksamhet, anpassad hastighet och allmän försiktighet är nödvändigt. Trots detta sker många viltolyckor.

Många är säkert intresserade av vad som gäller.

Uppdaterat: 2023-12-13 17:16

Kommentarer

Det finns mig veterligen inga regler för vad som gäller när man lånar någons bil.
Lånar man av mig är regeln enkel:
You break it; you buy it.

Uppdaterat: 2023-12-13 20:08

Kör inte oförsäkrad kan också vara en bra regel.

Uppdaterat: 2023-12-13 22:53

Min åsikt är densamma som Mäkinens.

Uppdaterat: 2023-12-14 09:25

Ja, det är bäst att ha försäkrat, men alltid en självrisk. Bäst är också att avtala med låntagaren om ansvar vid olycka mm. Men om det faktiskt är som i exemplet. Vad gäller då?

Uppdaterat: 2023-12-14 11:16

Jag tror inte at det är "något som gäller". Har du ingen försäkring, har inte kommit överens om några regler när du lånar ut bilen så står du nog där och får betala allt själv. Om den som lånat din bil är seriös så betalar han/hon hela eller delar av skadan. Men du har inget att komma med om du inte har kommit överens om några regler.

Uppdaterat: 2023-12-14 12:12

Enligt lag har låntagaren vårdnadsplikt som innebär att egendomen ska lämnas tillbaka i samma eller bättre skick. Annars är låntagaren ersättningsskyldig. Dock kan låntagaren slippa om han inte varit vårdslös eller oaktsam. Det ligger då på låntagaren att bevisa, dvs omvänd bevisbörda. Detta förutsatt att inget särskilt om ansvar avtalats vid lånet.
Frågan är alltså hur man ser på omständigheterna vid viltolyckor.

Uppdaterat: 2023-12-14 14:07

Intressant, vad är det för lag du refererar till?

Uppdaterat: 2023-12-14 16:00

Jag har läst olika svar på lawline.se. Där hänvisas till låntagares vårdplikt och till Handelsbalken 11 kap. 1§.
Allmänt gäller att man blir ansvarig för skador man orsakar. Det kan t.ex. vara på hyreslägenhet, på semesterbostad man hyr av privatperson eller att man har sönder ett värdefullt föremål hos någon. Sådana skador kan ev. täckas av allriskförsäkring (drulle).
Men vad som gäller i mitt exempel verkar oklart, särskilt när det är något som kallas olycka men som kan bero på vårdslöshet eller oaktsamhet.

Uppdaterat: 2023-12-14 17:19

Jo, men det finns en skrivning som är till stor nackdel för din del "om skadan har inträffat till följd av en olyckshändelse får du troligen bära kostnaden såvida ni inte kan komma överens om annat."
Så allt hänger på att du kan föra i bevis att det inte var en olycka utan oaktsamhet av personen som lånade din bil.
Eller om det går att föra ett sansat samtal med den som lånade bilen att han/hon får vara med och lägga en peng för att laga skadan. Men det verkar kunna bli dyrt i.o.m att du inte är försäkrad, troligtvis mycket dyrare än att betala för en försäkring.

Uppdaterat: 2023-12-14 17:47

Etsi
När det gäller lån så är det avtal som reglerar ansvar vid tex skador. Handelsbalken är som jag har förstått ingen tvingande lag och har i delar kompletterats med modernare lagstiftning.

Kortfattat. Det finns ingen lag som reglerar vad som gäller vid lån av föremål mellan privatpersoner. Endast ett avtal parterna emellan kan avgöra vad som gäller vid skada. Naturligtvis är ett skriftligt avtal fördelaktigt.

Uppdaterat: 2023-12-14 17:59

Handelsbalken lär ju avse handel mellan näringsidkare eller mellan näringsidkare och konsument och inte konsumenter emellan - som jag uppfattade att frågeställningen var. Men jag kan ju tänka fel...

Uppdaterat: 2023-12-14 18:43

Nu killgissar jag ; En bil med enbart trafikförsäkring är troligen ett åkdon av, i sammanhanget lågt värde i pengar räknat.
Mufflonfår, Älgar, Hjortar, Vildsvin, Varg, Räv, Björn och Rådjur (glömde jag Ren🤔) vet inte, och bryr sig inte om Vem som framför fordonet som de ämnar krocka med.
Således tycker jag, men det är jag det .. att; Om jag lånar ut min bil till "någon" och denna "någon" råkar ut för något oförskyllt, exempelvis en viltolycka, en punktering, ett motorhaveri, ett bilrån, Ja vad som helst som jag själv oförskyllt också skulle kunna råka ut för .. med min endast trafikförsäkrade bil. Nja, jag skulle nog inte fundera så mycket över lagar o regler utan istället göra någon sorts deal med olycksoffret.
Emellertid har jag en gammal regel; Det finns tre saker som jag är väldigt noga med att inte låna ut till "vem som helst". Det är min Pipa, min Fru och min bil 🤠

Uppdaterat: 2023-12-14 22:09