Vi Bilägares forum

Frivillig kurs för den som ska förnya körkortet?

Frivillig kurs för den som ska förnya körkortet?

Vi Bilägare svarar.

Läs hela artikeln
Uppdaterat: 2023-11-27 05:00

Kommentarer

Tror inte att en sådan kurs skulle uppskattas av äldre medelålders karlar, som haft körkort i decennier och tycker att de själva kör bättre än alla andra...

Uppdaterat: 2023-11-27 08:27

Den attityden har många nyblivna körkortsägare också

Uppdaterat: 2023-11-27 09:38
Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.

För mig är det obegripligt att man inte tvingas göra nya teoretiska prov regelbundet. Jag gjorde min första uppkörning för 35 år sen och är ganska säker på att det har varit ändringar i regelverket sen dess som ingen kontrollerat att jag känner till. Några tilläggsregler fick jag visa att jag kunde när jag kompletterade behörigheten.

Uppdaterat: 2023-11-27 12:04

Mäkinen, det är inte förbjudet att lära sig själv om nya regler och skyltar, det är bara att googla det.

Uppdaterat: 2023-11-27 13:32
Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.

Det borde vara en obligatorisk kurs i samband med att körkortet skall förnyas.
Som det är i dag får du köra fram tills det en läkare sätter stopp för det.
Som exempel fick farsan förnyat körkort i år, han får nu köra bil tills han blir 101 år.
Han borde absolut inte fått det, men nu har han blivit skröplig och kan inte köra bil. Om inte så hade han säkert fortsatt köra.
Verkar som det skall vara en en grundäggande rättighet att få fortsätta köra bil i det oaändliga utan krav på att "bevisa" en viss kunskapsnivå i fråga om regelverk och förmåga.
Har skett en del sedan slutet på 40-talet då han tog körkort.

Uppdaterat: 2023-11-27 14:26
Hackenbush skrev:

Mäkinen, det är inte förbjudet att lära sig själv om nya regler och skyltar, det är bara att googla det.

Jag vet, men det borde vara krav på det.

Uppdaterat: 2023-11-27 14:29

Jag tog om allt för några år sedan. Tog ju körkort år 2000 för B-behörighet och tog det igen för A 2020.
Eftersom jag var tvungen att göra allting, ta körlektioner, plugga teori, ta teoriprov och uppkörning så har jag det rätt färskt ändå.

Men har man inte gjort det, så kan man gott köpa onlineteori som man gör själv hemma, samma som jag gjorde inför A-kortet. Kostar väl några hundralappar i månaden tills man själv väljer att avsluta det.

Uppdaterat: 2023-11-27 14:57
- Peugeot e-208 GT 2022

Mycket värre är det att de som "påstår sig" ha körkort från annat land, enkelt kan få svenskt körkort.
Resultatet ser man i trafiken.

Uppdaterat: 2023-11-27 17:42
Gillar kurvor och rondeller
motorcykelentusiasten skrev:

Mycket värre är det att de som "påstår sig" ha körkort från annat land, enkelt kan få svenskt körkort.
Resultatet ser man i trafiken.

Förr var det enkelt att få svenskt körkort, bara att byta sitt utländska. Kontrollen var nästan obefintlig, men när en person ville byta sitt lånekort på stadsbiblioteket i Teheran mot ett svenskt körkort, då gick det för långt. Processen att byta till svenskt körkort ska vara uppstramad nu. Sägs det...

Uppdaterat: 2023-11-27 19:06

En rätt komplicerad... fråga.

Det har inte hänt mycket sedan jag tog körkort, en del förtydliganden några detaljer, nya vägmärken, annars är teorin samma.

Jag har då och då läst på de punkter jag haft svårt med eftersom de handlar om situationer jag aldrig upplever i verkligheten och därmed inte har någon möjlighet att öva på i praktiken.
Det är stadstrafik på smågator och mindre vägar nära och runt städer, varje gång jag vet att jag ska köra i den miljön brukar jag innan läsa på alla regler för just den vägen jag ska köra på.
1-2 gånger om året.
Går inte att hålla alla detaljer i minnet om de så sällan kommer till användning.

Men mycket i teorin är sådant som riktar sig till absoluta nybörjare som aldrig kört bil tidigare, mycket är juridik, mycket är byråkratiskt "fikonspråk" sådant man måste kunna om man ska klara teoriprovet men som man har så gott som ingen praktisk nytta av när man kör bil i trafiken och har lärt sig hur man ska göra.

"I den här situationen gör jag så här" varför och hur reglerna är formulerade och hur juridiken bakom ser ut, är inget man behöver komma ihåg för att göra rätt.

Får man en direkt fråga om hur reglerna bakom ser ut så är det god chans att man inte kommer ihåg alla detaljer men det blir ändå rätt eftersom man lärt in rätt sätt att agera i just den situationen.

Man kan alltså göra helt rätt på vägen men ändå bli underkänd i ett teoriprov eftersom man inte i detalj minns regelverkets formuleringar.

Så vad är då målet här?
Att gör rätt i trafiken eller att utantill kunna rabbla juridiskt regelverk och fikonspråk in i minsta detalj?

När jag tog körkortet fick jag ibland kommentaren att jag på frågor svarade ordagrant som det står i reglerna medan det tydligen inte var så vanligt.
Det är inte fel att kunna alla formuleringar men det är mest en grej att briljera med i underhållningssyfte.

Sedan var jag mycket kritisk till hur teorin var utformad och formulerad och det diskuterade jag och läraren ofta, jag tyckte att boken lärde ut ett naivt och godtroget synsätt, som gick ut på att man skulle utgå ifrån och förutsätta att alla följde reglerna och att man skulle lita på reglerna, vilket jag tyckte var rent korkat.

Det nämns på några platser att man ska vara försiktig och anpassa sig, men det nämns inte på hundra andra ställen där det också borde stå och är inte något starkt budskap.

Jag ville ha ett mycket mer avvaktande och försiktigt förhållningssätt, genom att först se hur någon gör innan man själv beslutar vad man ska göra, istället för att bara kasta sig ut mitt i trafiken och lita på att alla följer reglerna.

När jag läser teorin i dag har inget ändrat sig, alltjämt denna blinda regeltro.
Skulle aldrig någonsin falla mig in att lita på den berömda "högerregeln" och köra rakt ut i trafiken med en naivt flin.
Högerregeln är närmast en helig boskapsflock som tillbes med unisont mässande dygnet runt i körkortsutbildningen.
Säger man något kritiskt om den, blir man omedelbart exkommunicerad och bannlyst.

Uppdaterat: 2023-11-27 21:39