Vi Bilägares forum

Henrik M:s Tesla Model Y LR -21

Henrik M:s Tesla Model Y LR -21

Ja då var det dags för min andra elbil, och inte så förvånande kanske blev det till slut en Tesla igen, en Model Y denna gång. 

Uppdaterat: 2021-10-06 15:14

Kommentarer

Gaston
Det har du rätt i. Tesla är lika vanligt som Volvo och man ser dem hela tiden numera.

Uppdaterat: 2022-06-18 23:57

Nåja, visst är dom vanligare än för några år sen men som en Volvo - nja, så är det absolut inte på de vägar jag åker. Däremot kvarstår min tidigare observation om att dom ofta håller lägre tempo än när samma "förmånsbils-förare" satt i just en Volvo...:)

Uppdaterat: 2022-06-19 07:59

Pi
Jovisst, det kanske är lite överdrivet men där jag bor finns väldigt många Teslor och vissa dagar möter jag fler Teslor än Volvo.

Uppdaterat: 2022-06-19 08:28

Gaston, trevligt att höra dina erfarenheter.
Det var just det här med fjädringen jag undrade över, kanske var du lite bortskämd med luftfjädringen från S så det kändes extra hårt?
Men det är ju lite märkligt med styv fjädring på en amerikansk bil, de har ju genom tiderna i allmänhet varit mjuka.
Men det verkar ju vara välskruvat när du åkt 4850 mil utan något fel det brukar ju alltid vara någon liten pryl som behöver åtgärdas.

Uppdaterat: 2022-06-19 08:38
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Detta med vilka bilar man ser... Dels tror jag att man reagerar kraftigare när man ser sin egen bilmodell, dels naturligtvis de bilar/modeller som överensstämmer med ens eget intresse, Var ute och åkte en sväng nyss och mötte en Tesla Model 3 och såg en på en P-plats. Hur många Volvo-bilar jag mötte eller såg på P-platser har jag ingen aning om men gissningsvis avsevärt flera - utan att jag reagerade...:)

Uppdaterat: 2022-06-19 09:39

Pi: Nu vet jag ju inte hur du menar när du säger Volvo fortfarande är mycket vanligare att se....
Nu menar jag självklart Volvosar av motsvarande årsmodeller som Teslorna. Inte Volvo över lag vilket inte är konstigt att de är vanligare...
Men utan tvekan tycker jag man ser fler Model 3 och Y än senaste versionen av 60-serien.
Sen kanske det som du skriver beror på att man ser mer av det man själv kör...

Uppdaterat: 2022-06-19 14:13
saabnisse skrev:

Gaston, trevligt att höra dina erfarenheter.
Det var just det här med fjädringen jag undrade över, kanske var du lite bortskämd med luftfjädringen från S så det kändes extra hårt?
Men det är ju lite märkligt med styv fjädring på en amerikansk bil, de har ju genom tiderna i allmänhet varit mjuka.
Men det verkar ju vara välskruvat när du åkt 4850 mil utan något fel det brukar ju alltid vara någon liten pryl som behöver åtgärdas.

Självklart var jag bortskämd efter luftfjädringen men ändå så har Model Y ett onödigt fast satt chassi. Jag hade gärna sett det betydligt mjukare eller justerbart.
Annars ja, välskruvad bil som bara tuffar på.

Uppdaterat: 2022-06-19 14:16

Jo Henrik - helt klart observerar men flera bilar av sådana man är intresserad av eller äger själv. Rätt mänskligt beteende...:)

Uppdaterat: 2022-06-19 20:53

Tänkte jag skulle summera mina 10 månader och 4800 mil med Tesla Model Y nu när det blev ett lite spontant bilbyte i förtid.
Börjar vi med fel och problem så absolut noll....helt felfri och problemfri från dag 1. Skönt och smidigt bilinnehav, som alltid med Tesla inte ens behövt in för service.
Hur har det varit i övrigt då? Jo men en bra, smidig, rymlig familjebil som gjort sitt jobb både i alla familjens behov som rullande arbetsplats för mig i jobbet där jag är en hel del ute och far med.
Däremot har den inte satt samma guldkant på tillvaron som jag ändå tyckte Model S gjorde, och som jag faktiskt saknat lite och tror att min EQE kommer göra. Sen är det ju olika prisklasser och ett steg ner från Model S till Model Y, så jag är inte direkt förvånad.
Kan jag rekommendera Model Y? Utan nån som helst tvekan, troligtvis ett av de bästa valen inom elbil man kan göra om man vill ha en riktigt bra familjebil som klarar vardagens alla behov bra med riktigt rymligt bagage och baksäte, bra dragvikt, effektiv drivlina och allt det där.
Min Model Y kommer fortsätta på firman som förmånsbil till projektledare tillsammans med 2 andra Model Y och en Model 3 vi med har.
Förbrukningsmässigt har den i snitt på alla dessa mil dragit 186 Wh/km. Då är det en mellansuv med bra effekt, dubbla motorer och jag kör på rätt bra med säkert 50% av de milen på motorväg eller 2-1 väg.
Det jag saknat mest i den är ett ställbart chassi. Som det är nu är det kanon när man laddar på lite extra i högt tempo, men det är onödigt fast satt i normalkörning.

Uppdaterat: 2022-07-21 11:54

Lite kul att läsa hur jag sammanfattade min förra period i Model Y.
Jag skrev bland annat att jag trodde EQE skulle ge mig lite mer av den där känslan av guldkant på tillvaron som min Model S hade gjort och som jag lite saknade i Model Y sist.
Så nu efter 15 månader och 7700 mil i EQE, gav den mig känsla av guldkant? Ja, och nej.....
Ja, jag har verkligen uppskattat fjädringskomforten i EQE, den luftfjädringen är inte många bilar som rår på. Jag tyckte interiören med sina mer skärmar, mer lysdioder och mer "flärd" gav en härlig känsla i början, men den tröttnade man på ganska fort och störde sig mer på. Så otroligt skönt istället vara tillbaks i Teslas avskalade cleana svala och faktiskt mer ombonade miljö. Ja, jag vet att det är en smaksak! Men i Mercan kändes det som att åka runt i en Las Vegas show efter en stund, det blir aldrig riktigt vilsamt även om man trivs och blir väl omhändertagen. I Teslan är det lugnt, smakfullt, vilsamt för ögonen, särskilt vid mörkerkörning där jag verkligen tror alla ni som gnäller på displaylöst framför ratten skulle få en aha-upplevelse.
Fjädringen då, ja där får jag gå bakåt, inte svårare än så då helheten av bilen i övrigt är så klockrent rätt. Bara att inse, det finns ingen annan familjeelbil i motsvarande storlek och prisklass som slår Model Y just nu, så enkelt är det.
Och det bästa av allt, en bil med ett snabbt, smart, bra infotainment som utan tvekan slår allt annat för tillfället. Är sååååå trött på att behöva vänta en stund innan allt är igång. I Teslan så är allt up and running innan du har rumpan på sätet, utan att överdriva är det så. Och där får jag mest panik på asiatiskt, tjejens Nissan måste man varje körtur klicka i att man godkänner systemet och sen efter det bekräfta vilken användare man är.
Och så ingen klumpig bilnyckel, inga laddabonnemang även om Mercedes löst det snyggt med.
Sen är ju Teslan galet rymlig, det var en av de största besvikelserna med Mercan, när vi skulle ut och resa i somras och jag insåg hur otroligt dumt de gjort bagaget. Visste att det inte var stort, men så dumt format hade jag inte anat.
Sen var det ju även resan till Jämtland jag gjorde nu i riktigt skitväder som med fick mig att bestämma mig, det är ju även där bara att inse hur galet effektiv drivlina Teslorna har. Både hur otroligt snålt den går med tanke på effekt och dubbla motorer med även hur rasande effektiv den är i pissvägglag.
Så jag är övertygad om att jag gjort rätt val, det är inte en lika "fin" bil som jag kört senaste tiden men det är dagens Volvo XC70II i mina ögon.
En bil som hade konkurrenter som kunde slå den i olika grenar, men sammantaget var det den absolut bästa allroundfamiljebilen man kunde hitta och ha just då.

Uppdaterat: 2023-11-18 15:21

Det där med förarmiljön är så olika, men jag håller med dig om att det kan bli för mycket med alla skärmar nu för tiden. En ren och lugn förarmiljö är att föredra, tänk SAAB:s night panel, vilken grej det var när man körde i mörker. Hoppas du kommer trivas i Teslan, nu när du är tillbaka till rötterna igen.

Uppdaterat: 2023-11-18 16:01
Optimus skrev:

Det där med förarmiljön är så olika, men jag håller med dig om att det kan bli för mycket med alla skärmar nu för tiden. En ren och lugn förarmiljö är att föredra, tänk SAAB:s night panel, vilken grej det var när man körde i mörker. Hoppas du kommer trivas i Teslan, nu när du är tillbaka till rötterna igen.

Saab:s nightpanel var grymt bra, och det är mer eller mindre den känslan du får i Teslan, om inte ännu lite bättre.

Uppdaterat: 2023-11-18 20:35

Grattis! :) låter spontant som ett nerköp men du trivs uppenbarligen med Tesla så det är väl lika bra. Min granne har en Model Y och har kört en liten sväng med den. Otrolig på vägen, precis som M3 och som du säger är infotainment på en egen nivå. Fjädringen störde mig faktiskt inte, definitivt hårt satt men på ett ”dyrt och påkostat” vis.

Däremot var däckbullret störande efter min S80. Men Mercan kanske inte är så mycket tystare med tanke på de stora hjulen på din?

Uppdaterat: 2023-11-19 17:53

Finns fortfarande många som säger att elbil går bara använda i hemkommun och absolut oanvändbart när man ska till fjällen m.m...
Nu blev det spontan skidweekend i Sälen/Lindvallen denna helgen och jag kan bara säga att det går utmärkt, som vanligt gott om laddare utmed vägarna utan kö. Laddstopp halvvägs när vi ändå skulle äta så ingen extratid för laddning kontra fossilkörning. Bilen är som jag redan visste galet rymlig jämfört med vad den ser ut att vara och fyra personers packning/skidkläder/mat fick plats i bagaget utan problem och väl på plats fick hyrskidorna gott om plats med när vi körde mellan backe och stuga. Bilen går som tåget i halka och snö, man får bara tänka på att inte släppa gasen helt direkt då den motorbromsar hyfsat kraftigt utan köra OPD på ett balanserat sätt. Värmen är grym, snabb och rejäl. Riktigt skönt att Tesla fick till så mycket bättre ljus med på Model 3 och Y kontra tidigare S och X, på mina två Model Y har det varit och är grymt bra ljus.
Problemet som vissa Y-ägare anmärker på med torkare och ljusautomatik som inte hänger med upplever jag inte alls, det verkar vara väldigt individuellt mellan olika exemplar.

Uppdaterat: 2023-12-11 12:52

Kul att höra att du som vanligt råkar få helt bekymmersfria Teslor 😉

Uppdaterat: 2023-12-11 15:11
Mr Snoid skrev:

Kul att höra att du som vanligt råkar få helt bekymmersfria Teslor 😉

Om du har läst tidigare inlägg från mig så vet du att inte alla Teslor varit helt bekymmersfria, men ja, överlag har de varit väldigt problemfria, men så har även mina Volvos, Mersor och BMW:s jag plockat ut nya med varit, så vem vet, antingen har jag kanske haft otrolig tur med mina bilar, eller så låter jag dem vara utan att hålla på och fixa och modda själv som en del gör och kanske själva då börjar påverka saker de skulle bara låtit vara.
Men jag vidhåller att Model Y är dagens Volvo XC70II, troligtvis en av de bästa familjeallroundbilarna man kan köpa just nu, inte bäst på allt men en väldigt hög lägstagrad och en otroligt lätt bil att ta till sig, praktisk som få motsvarande och fixar det mesta en familj kan slänga på den att göra.

Uppdaterat: 2023-12-11 16:32

Om man "plockar ut" ny tjänstebil vartannat år, så vore det väl märkligt om bilarna inte skulle var bekymmersfria...

Uppdaterat: 2023-12-11 19:09
40-talisten skrev:

Om man "plockar ut" ny tjänstebil vartannat år, så vore det väl märkligt om bilarna inte skulle var bekymmersfria...

Jag håller med där, även om jag hinner köra mellan 10 och 12-13 000 mil med mina bilar innan byte så är det få som vart några direkta bekymmer med. Var ett par reklamationer på V90:n för nån takairbagsinfästningsskruv bland annat men så länge handlaren sköter sånt snyggt och problemfritt för mig ser jag inte det som nåt direkt att knorra över.
EQE:n hämtade de hemma på min tomt och lämnade tillbaks på kvällen och lämnade lånebil under tiden när den var inne på nåt garantiärende på fjädringen fram som knarrade.
Teslan som laddluckan strulade på kom det en tekniker till mitt jobb och fixade det medan jag satt på kontoret. De tidigare bilarna jag plockat ut nya minns jag inget direkt som strulade heller förutom nån garantihistoria på min BMW vi privatleasade som andrabil.
Men helt ärligt har jag aldrig haft nåt större strul med begagnade bilar heller oavsett märke.

Uppdaterat: 2023-12-11 19:23

Tur du inte drabbas som r.ex denna MY ägare:
”Efter senaste uppdateringen så undrar jag om det är flera än jag som har följande problem
Navigatorn hänger sig
Kamerorna fungerar ej
Ljudet när man spelar musik suger
Det knäpper i högtalarna fast musiken är av
Bilen startar om sig när man kör
Och jag trodde inte det var möjligt att de automatiska vindrutetorkarna kunde bli sämre? ”

Uppdaterat: 2023-12-11 19:38
Mr Snoid skrev:

Tur du inte drabbas som r.ex denna MY ägare:
”Efter senaste uppdateringen så undrar jag om det är flera än jag som har följande problem
Navigatorn hänger sig
Kamerorna fungerar ej
Ljudet när man spelar musik suger
Det knäpper i högtalarna fast musiken är av
Bilen startar om sig när man kör
Och jag trodde inte det var möjligt att de automatiska vindrutetorkarna kunde bli sämre? ”

De man "hör ifrån" olika FB grupper är ju oftast de som har problem. Jag sitter i alla fall inte och skriver en massa positiva saker om dagarna om min elbil fast den bara rullar på. När jag skriver så skriver jag för att höra om någon annan har något liknande problem, för att snappa upp någon snabb lösning eller kunna framföra till servicegubben att jag faktiskt inte är ensam om problemet. Jag förstår Gaston, själv har jag heller inte råkat ut för stora malörer på någon av bilarna som vi ägt. Kör dem ca 3 år sedan byter. Vore för jäkligt om dyra bilar skulle krångla under den perioden. Visst finns det problem, men oftast är det av mindre art. Exempelvis utfällbara dragkroken på min XC40, men det visar sig vara en svag länk hos Volvo. Massor som råkat ut för samma sak.

Uppdaterat: 2023-12-11 22:06

Visst är det så Optimus, och det har pumpats ut en otrolig mängd med MY. Så föga förvånande så har även solen fläckar 😉
Men har nog bara läst om galna automatiska torkare på Tesla sidorna. Tydligen får dom fnatt när man använder farthållaren som får för sig att kameran är skitig och börjar torka av rutan.
Men det är väl inte så viktigt, Tesla ligger ju år före i fråga om mjukvara och infotainmentsystemet 🤣
Så det väger så klart upp spariverns försämrade funktioner.
För det är tydligen på nya bilar som saknar radar och endast förlitar sig på kameran till allt som problemet är.
Kan så klart förklara att Gaston inte har detta problem på sin gamla övertagna MY.

Uppdaterat: 2023-12-11 22:45