Vi Bilägares forum

Tesla och IF Metall har mötts – nytt samtal på måndag

Tesla och IF Metall har mötts – nytt samtal på måndag

”Vi sitter ned och pratar med varandra och det är positivt”, uppger IF Metall efter dagens samtal med Tesla. Men företaget hotas under tiden av flera blockader.

Läs hela artikeln
Uppdaterat: 2023-11-01 16:43

Kommentarer

Axa skrev:

Mobe
Ja, ena parten vill inte ha. Den andra vill. Då blir det strejk. Så jag antar att Tesla föredrar strejk framför avtal.

Vilket tar oss tillbaka till grundproblemet att det ska vara möjligt hindra ett företag driva sin verksamhet. Att man ska kunna tvinga in företag i ett avtal man inte vill ha.

Vill du bli intvingad i avtal du inte vill ha?

Uppdaterat: 2023-11-05 15:37

Jag har hört att Axa skall tvingas in i ett kollektivt elavtal från LO-kraft. Kostar honom 1kr mer per kWh, men innehåller många fina ”förmåner” som är framförhandlade och lika för alla.
Skriver han inte på så blir det sympatiåtgärder från nuvarande nätbolaget, som går hand i hand med LO-kraft, med avstängd strömleverans. Så endera frysa eller teckna avtal.

Uppdaterat: 2023-11-05 15:42

Att inte Tesla vill ha ett avtal med facket är nog mera en principfråga än att ett avtal skulle äventyra deras verksamhet. Trots allt finns det ju mängder med bilverkstäder som jobbar under detta kollektivavtal och uppenbarligen fungerar väl.

Uppdaterat: 2023-11-05 15:46

Tramsigt inlägg Snoid.
Det här är spelreglerna i Sverige det får Tesla acceptera.

Uppdaterat: 2023-11-05 15:55
Axa skrev:

Tramsigt inlägg Snoid.
Det här är spelreglerna i Sverige det får Tesla acceptera.

Kan du visa vart dessa ”spelregler” finns nedfällda i lagstiftning.
Arbetslagstiftningen anger spelreglerna. Sedan vill gärna facket hävda nått annat. Förövrigt är det tack vare fackens arbete som vi har dagens arbetslagstiftning.
Så visa nu gärna vilken lagstiftning som anger att en arbetsgivare måste ha ett kollektivavtal med ett fackförbund.
På samma vis som mitt ”tramsiga” inlägg som anger att du måste ha avtal med LO-kraft, för så är ”spelreglerna” i Sverige.

Uppdaterat: 2023-11-05 16:04

Snoid
Spelreglerna bygger inte på lagstiftning. Spelreglerna är ju att politikerna inte lägger sig i förhandlingar parterna emellan.

Jag lägger ner efter detta inlägg. Är ju mest vad man själv tycker och föredrar ifråga om kollektivavtal och fackets arbete. Alla får tycka som dom vill. Det finns ingen mening att hålla den här diskussionen i långbänk. Det lär visa sig hur Tesla och IF löser just denna konflikt.

Uppdaterat: 2023-11-05 16:07

Men en sista fråga AXA, på vilket vis och om vad skulle politikerna lägga sig i anställningsavtal mellan arbetsgivare och arbetstagare?
Det får du gärna förklara.
När du förklarat det så kan vi lägga ner.

Uppdaterat: 2023-11-05 16:14

Lagstifta kring avsättning tjänstepension. Reglera strejkrätt. Till exempel.

Uppdaterat: 2023-11-05 16:36
Axa skrev:

Tramsigt inlägg Snoid.
Det här är spelreglerna i Sverige det får Tesla acceptera.

Tesla behöver inre acceptera något och spelreglerna kan ändras.

Uppdaterat: 2023-11-05 16:44
IngvarS

Jo. Spelreglerna får Tesla acceptera. Däremot är det upp till Tesla själva att acceptera avtal med facket.

Uppdaterat: 2023-11-05 17:41
Axa skrev:

Lagstifta kring avsättning tjänstepension. Reglera strejkrätt. Till exempel.

Men hallå. Strejkrätten är redan reglerad i grundlagen.
Tjänstepension är inget annat än att arbetsgivaren tar en del av din lön och betalar in på ett pensionskonto.
Dvs facket har beslutat att du skall avstå en del av lönen och spara åt dig till pensionen, då du anses vara för dum att göra det själv.
Arbetsgivaren behöver inte betala arbetsgivaravgift 31,4% på tjänstepension, men en särskild löneskatt som är 7% lägre.
Men politikerna har redan beslutat om premiepensionen som du kan placera själv.
Så förstår inte varför dom skall in och lagstifta om tjänstepension?
Du kan ju få ut dom procenten i högre lön och placera skattade pengar helt själv till egen pension

Uppdaterat: 2023-11-05 17:57

Snoid
Nja, det finns undantag inskrivet i RF om ”strejkrätten”. Och politikerna har ju redan reglerat strejkrätten vid kollektivavtal.

Vilka är det som blir mest drabbade av att arbetsgivaren inte sätter av tjänstepension. Låglönejobb där kollektivavtal saknas och den anställde tjänar för dåligt för att kunna sätta av själv. Tjänstepensionen genom kollektivavtal avlastar hela pensionssystemet. Annars är det vi skattebetalare som får betala när en större grupp får sämre vid pension.
Sedan blir många tjänstepensioner väldigt förmånliga vid kollektivavtal.

Uppdaterat: 2023-11-05 18:11

Men Axa, hur skulle ett kollektivavtal kunna förändra skatteregler och arbetsgivarens kostnader för tjänstepension?
Du kan självklart jobba på ett företag och ha rejäla avsättningar till tjänstepension. Har inte ett skit med kollektivavtal att göra, mer än att facket förhandlat fram en lägsta nivå. Och det är så klart bra.
Men kollektivavtalet och facket kan inte på något vis påverka annan lagstiftning.
Och du kan väl inte blanda in den allmänna pensionen med tjänstepensionen. Dom har inget gemensamt
Tjänstepension är inget annat än lön som arbetsgivaren betalar in åt dig på ett pensionskonto, arbetsgivaren får lite lägre avgifter så för samma totala kostnaden för arbetsgivaren får du lite mer på kontot. Skattar gör du som vanligt när du tar ut pengarna.

Uppdaterat: 2023-11-05 18:32

Det är alltid bättre att få ut pengarna direkt utan att tvingas tvångsspara. Det gäller både statlig pension och tjänstepension. Personligen har jag förlorat mycket på tvångssparandet.

De som drabbas värst är lågavlönade får så låg pension att de inte får nytta av den. De får kanske respektavståndet men det är inte mycket. De hade vunnit på att få ut pengarna direkt och själva välja om de vill spara eller inte.

Uppdaterat: 2023-11-05 18:31
IngvarS

Snoid
Hänger du inte med?
Det finns inget som hindrar politikerna att lagstifta om förändringar i pensionssystemet och sätta krav på arbetsgivarna om avsättning till tjänstepension. Det är klart att tjänstepensionen har med hela pensionssystemet att göra.
Genom kollektivavtalet kan facket förhandla fram förmånlig tjänstepension. Tex att arbetsgivaren betalar in extra till tjänstepensionen ifall man tar ut föräldraledighet. Jag kan tex växla semesterdagar mot tjänstepension och då dubblar arbetsgivaren avsättningen.

Uppdaterat: 2023-11-05 18:53

Ja men Axa, det låter mer som arbetsgivaren har tagit fram den lösningen. Ett typexempel på avtal som ger en vin-vin lösning. Eller löneväxling eller vad det vara månde. Företaget får mer produktiv tid och intäkter och du får en extra inbetalning till tjänstepensionen. Finns massor med lösningar, speciellt i branscher där det är brist på kompetent personal.
Tjänstepensionen är inget annat än privat sparande, oskattade pengar som arbetsgivaren betalar. Har inget alls med allmänna pensionen att göra, men du ser helheten i orangea kuvertet.

Uppdaterat: 2023-11-05 19:14

Vi börjar förstå var de olika debattörerna har för åsikter men inga kan påverka det spel som försiggår mellan Tesla och Metall så vi får nog vackert avvakta och se vad dessa parter kommer fram till.

Uppdaterat: 2023-11-05 19:20
Pi skrev:

Vi börjar förstå var de olika debattörerna har för åsikter men inga kan påverka det spel som försiggår mellan Tesla och Metall så vi får nog vackert avvakta och se vad dessa parter kommer fram till.

Det har du helt rätt i Pi.
Men kan inte låta bli att argumentera då jag ser att vissa åsikter är baserade på okunskap om arbetslagstiftningen kontra kollektivavtal.
Och ser inget fel i kollektivavtalen.

Uppdaterat: 2023-11-05 19:24

Snoid
Nej, det är framförhandlat med facket.
Självklart ingår tjänstepensionen i det totala pensionssystemet. Hur många miljarder sätts inte av i tjänstepensioner?
Vad tror du skulle hända ifall det var noll?
Vid noll skulle den totala bördan på systemet öka, vilket innebär press på välfärdssystemet. Då skulle förmodligen politikerna gå in och genom lagstiftning justera i pensionssystemet.

Uppdaterat: 2023-11-05 20:01
Axa skrev:

Snoid
Nej, det är framförhandlat med facket.
Självklart ingår tjänstepensionen i det totala pensionssystemet. Hur många miljarder sätts inte av i tjänstepensioner?
Vad tror du skulle hända ifall det var noll?
Vid noll skulle den totala bördan på systemet öka, vilket innebär press på välfärdssystemet. Då skulle förmodligen politikerna gå in och genom lagstiftning justera i pensionssystemet.

Att det är förhandlat med facket är inte synonymt med ett kollektivavtal. Man förhandlar/informerar även facket om lokala avtal utöver kollektivavtalets lägstanivå. Så skilj mellan kollektivavtal och lokala (kollektiva) avtal.
Nej nu är du ute och skylar igen. Allmän pension är baserad på din livsinkomst. Tjänstepension är en del av ditt eget sparande till lön efter du slutar jobba. Förvisso en del av totalen likväl som privat pensionssparande, förr fanns IPS. Nu kan du köpa egna pensionsförsäkringar.
Så du blandar ihop det hela och även utan tjänstepension så skulle inte allmänna pensionen belastas mer. Den hanterar staten åt dig, så det kan du tacka politikerna för om du tycker det blir för lite.
Men du gissar bara för att underbygga din övertygelse över kollektivavtalens förträfflighet.
Och visst är det helt ok med sådana som ett alternativt ”färdigt paket” som arbetstagarorganisationerna förhandlat fram. Fint och bra och man slipper strejker som arbetsgivare.
Men du kunde lika gärna få 5-6% mer i lön eller 31% mer på delen över gränsvärdet och spara dom pengarna själv, eller spendera hela klabbet och leva på den lilla allmänna pensionen när du slutar jobba.
Så det är enkom påtvingat sparande av ett tillgängligt löneutrymme
Förvisso bra då många saknar grundläggande förståelse för privatekonomi.

Uppdaterat: 2023-11-05 20:19

Ehm. Jo Snoid. Kollektivavtalet i den bransch där jag verkar har en del som rör tjänstepension. Att det är förmånligt är tack vare facket.

Jag vet inte riktigt vad du är ute efter. Håller du liv i diskussionen för att du har tråkigt? Eller för att du tror att jag kommer att ändra mig ifråga om fack och kollektivavtal?

Nu har jag inget mer att tillägga.

Uppdaterat: 2023-11-05 20:33
Axa skrev:

Ehm. Jo Snoid. Kollektivavtalet i den bransch där jag verkar har en del som rör tjänstepension. Att det är förmånligt är tack vare facket.
Jag vet inte riktigt vad du är ute efter. Håller du liv i diskussionen för att du har tråkigt? Eller för att du tror att jag kommer att ändra mig ifråga om fack och kollektivavtal?
Nu har jag inget mer att tillägga.

Ok over and out 😉

Uppdaterat: 2023-11-05 20:43