Vi Bilägares forum

Nu skärps reglerna för A-traktorer

Nu skärps reglerna för A-traktorer

Bälteskrav och tydligare hastighetsgräns är de viktigaste nyheterna som A-traktorförarna nu behöver känna till.

Läs hela artikeln
Uppdaterat: 2023-08-30 17:20

Kommentarer

Blir nog ingen större skillnad.
Det är fortfarande så trååkigt att bara få köra i 30 km/h. Hört på radion.
Men sån't går ju lätt att fixa..
Jovisst, det är irriterande att köra bil i 30 km/h, så därför bör dessa ungdomsbilar tas bort från vägarna.

Uppdaterat: 2023-08-30 19:43
Villevalle

Den viktigaste skillnaden är väl sittplatser med säkerhetsbälten för alla passagerare. Förhoppningsvis innebär detta slutet för typ 5 obältade 15-åringar på 1 säte.

Uppdaterat: 2023-08-30 20:01

A-traktorer är ett besynnerligt fenomen .. Vad tusan ska det va bra för🤔
Mopeder bör inte få vara bredare än 85 cm .. 🤠
Lär ungarna att cykla istället 🙂

Uppdaterat: 2023-08-30 22:13

Vi har ju E-traktorer där förarna inte heller kör som folk i rädsla för att batterierna ska ta slut.

Uppdaterat: 2023-08-31 05:55

Dessa krav trodde jag redan fanns sedan länge, varför inför man inte körkort för dessa A-traktorer? Nu får du köra en stor bil, till och med lastbil efter att ha övningskört några ggr på en automatväxlad moped och skrivit ett teoriprov hos transportstyrelsen. Inför samma körkortskrav som bilkörkortet, det är ju en bil som de framför i lägre fart. Då skulle den allt för stora mängden A- traktorer minska och de som kör ha mycket bättre utbildning.

Uppdaterat: 2023-08-31 06:51

För nån vecka sen funderade jag på lämpligheten i de breda terrängdäcken på en av ungdomarnas A-traktorer hemmavid. Det är nån form av japansk pick up, men jag kan inte såna fordon så jag vet inte vilken modell.
Nu i veckan har jag sett den ute på åkrarna och assistera vid skörden så då är det nog praktiskt att inte sjunka ner i sörjan.

Uppdaterat: 2023-08-31 09:01

Då har du nog sett den enda A-traktor som verkligen används i jordbruket, Mäkinen...:)

Uppdaterat: 2023-08-31 09:50

Pi,
jag har sett flera ute vid åkrarna, men bara den så långt ut. De andra är nog för att de ska ta sig mellan skördare och hem på lunch och kvällar.

Uppdaterat: 2023-08-31 10:18

Här ser vi bara A-traktorerna (både "truckar" liksom större och mindre personbilar) ute på våra allmänna vägar. Bönderna använder vanliga bilar för sina transporter mellan hem och "skördare" - och det går säkert snabbare än att harva runt i 30 km/t på allmänna väger. Tid är ju pengar har vi fått lära oss i dessa spalter.

Uppdaterat: 2023-08-31 10:39

Det var på tiden att reglerna styrdes upp.
Men självfallet ska det ingå körprov med bil!
Dessutom borde endast mindre personbilar vara tillåtna.

Sen kan man ju undra över varför de endast får köra i 30 km/h när EU klass 1-mopeder får köras i 45. Och varför inte runda av till 50 km/h så att det stämmer med en vanlig hastighetsbegränsning.

Fast, egentligen, förbjud skiten.

Uppdaterat: 2023-08-31 11:10
Roy J

Den som tog körkort för bil för femtio år sen fick automatiskt behörighet för tung motorcykel, utan vare sig särskild teori eller praktisk övning. Ett feltänk då som sedermera rättats till. Men nu görs samma fel igen. Några timmars ”mopedutbildning” ger rätten att köra A-traktor utan att personen aldrig varit i närheten av ett sånt fordon tidigare.
Lär sig myndigheterna aldrig någonting?

Uppdaterat: 2023-08-31 15:03
Togga
Roy J skrev:

Det var på tiden att reglerna styrdes upp.
Men självfallet ska det ingå körprov med bil!
Dessutom borde endast mindre personbilar vara tillåtna.
Sen kan man ju undra över varför de endast får köra i 30 km/h när EU klass 1-mopeder får köras i 45. Och varför inte runda av till 50 km/h så att det stämmer med en vanlig hastighetsbegränsning.
Fast, egentligen, förbjud skiten.

Vid påkörning av bil i 30 km/h överlever c:a 90 % av oskyddade trafikanter, men vid påkörning i 50 km/h bara c:a 10 %. Det är förstås en risk att bli påkörd av moped också, men förare av dessa brukar vara mindre dumdristiga då de inte själva sitter lika skyddade.

Uppdaterat: 2023-08-31 16:22

Vid turen till Uppsala idag så hade en Range Rover Sport A-traktor parkerat framför oss på gatan. Och den var väldigt fräsch. Undrar om även den används på ägorna...:)

Uppdaterat: 2023-08-31 19:14

Varför skulle någon ha en Range Rover om de inte ska köra utanför vägnätet?

Uppdaterat: 2023-08-31 19:59

Mäkinen - denna Range Rover Sport såg definitivt inte ut som om den kördes på åkermark. Varför vill folk i exklusiva bostadsområden ha en Range Rover ö h t ? Tror inte det är för att köra ute på en obefintlig åker.

Uppdaterat: 2023-08-31 22:56

Det är mycket som är konstigt med dessa ungdomsbilar. Varför kallas de traktorer? Besynnerligt var ordet.
Varför tas registreringsskylten bort bak? Den sitter ju inte i vägen. Det är ju en bil.
En 15-åring med moppekort får köra bil överallt. Med fyra timmar praktisk träning. På moped!

Uppdaterat: 2023-08-31 23:29
Villevalle

Det är tydligen så att många ungdomar missbrukar regler till sin egen fördel utan tanke på konsekvenser och sedan när reglerna skärps så blir de sura och arga för det. Tänk efter före.
Att de sitter för många i traktorn utan bälte och att de gör så att traktorerna går fortare än tillåtet är vad som orsakat att det blir nya regler.

Uppdaterat: 2023-09-01 06:44
Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.

Skärp även föräldrarnas ansvar-det är barn som kör bil-föräldrar är ansvariga för sina barns gärningar( inte mord & sånt ) När min grabb var i den åldern var det ofta pappan hjälpte till & trimmade/mekade eller i alla fall var fullt medveten om att mopeden eller A-traktorn var olaglig. Min son fick inte trimma mopeden-Eu moped som gick 50km/h tyckte jag var tillräckligt för en 15 åring samt att jag har fostrat honom att följa lagar & regler, han blev ju ofta frånåkt när de åkte tillsammans.

Uppdaterat: 2023-09-01 09:18

Mn har verkligen lyckats krångla till det hos Trafikverket när det gäller A-traktorer,
https://www.transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Fordon/fordonsregler/Traktor/
När det gäller brist på reg.skylt baktill som Villevalle efterfrågade gäller
https://www.transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Fordon/Om-registreringsskylt/
Men placeringen?

Sedan är det ju som Stefan Eriksson skriver, vårdnadshavaren är skyldig att se till att lagen följs av telningarna och det går inte att komma undan med att de vanligtvis är väluppfostrade, begår de ett brott kan set bli grynna straff, inte bara för den direkt skyldiga.

Uppdaterat: 2023-09-01 09:48
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Hörde nån 15-åring på radio/TV som var missnöjd med de nya reglerna - "grejen med A-traktorn är ju att man sitter flera och har kul" (nåt sånt i alla fall). Trodde att grejen med EPA/A-traktorer ursprungligen var att få tag i ett billigt redskap att använda i jordbruket - därav "traktor" i namnet.
Nä - A-traktorn är uteslutande ett nöjesredskap för 15-åringar. Och idag inte speciellt billigt heller och såvitt jag förstått så jobbar inte de flesta 15-åringar så det är väl föräldrarna som finansierar hela kalaset.

Uppdaterat: 2023-09-01 10:20

Återigen miss-matchar min och Pis verklighet. Min systerson håller på att konvertera en Saab 9-3 till A-traktor så att han kan ta sig till sitt kvälls och helgarbete eftersom det saknas kollektivtrafik mellan hem och arbetsplats de tider han arbetar efter skolan.

Uppdaterat: 2023-09-01 11:10

Det är riktigt, grejen med EPA-traktorn var just att den skulle kunna användas i jordbruket.
Eftersom det under 40-50-talet rådde en väldig brist på jordbrukstraktorer uppkom möjligheten att bygga om uttjänta personbilar till traktorer och på så sätt underlätta problemet för bönderna.

Det märkliga är att det idag finns entusiaster som blir lyckliga av att hitta en gammal EPA och ägnar avsevärd tid och mycket pengar för att återställa den i ursprungligt skick som personbil.
Faktiskt en kulturgärning!

Med A-traktorerna är det annorlunda, vem vill ta en ombyggd bil i miljonklassen att skitas ner på fälten?
Men de flesta är naturligtvis enklare billigare bilar som fått sin status förminskad till A-traktorer.
Nej det är helt riktigt främst nöjesmaskiner som kan återställas i ursprungligt skick då ägaren uppnått nödvändig ålder.
Men varför ska vi hindra att ungdomen får ha lite skoj om de bara sköter sig och följer reglerna?
Och som Mäkinen skriver kan de ju också vara till nytta, jag bor ju själv på vischan och kommer ihåg när man skjutsade sönerna vid otäcka vintriga förhållanden då mopedåkning var helt olämplig.

Uppdaterat: 2023-09-01 11:19
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Ni som försvarar dessa i mina ögon onödiga fordon borde ju samtidigt kräva ett körkort värt namnet för att få framföra detta. Tyvärr så hjälper ju inte ens detta mot den stora omognad som de flesta 15-åringar tyvärr lider av.

Uppdaterat: 2023-09-01 12:09

Pi, när det gäller körkort håller jag helt med, men det har väl framkommit många gånger tidigare.
Och körkort ska inte kunna erhållas förrän efter en godkänd lämplighetsprövning.
Men detta gäller ju oavsett ålder!

Uppdaterat: 2023-09-01 18:27
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre
L. Mäkinen skrev:

Återigen miss-matchar min och Pis verklighet. Min systerson håller på att konvertera en Saab 9-3 till A-traktor så att han kan ta sig till sitt kvälls och helgarbete eftersom det saknas kollektivtrafik mellan hem och arbetsplats de tider han arbetar efter skolan.

Pi är bara en gnällgubbe från Närke/Västmanland så allt är eländigt och onödig.

Uppdaterat: 2023-09-01 21:06
Mr Snoid skrev:

L. Mäkinen skrev:
Återigen miss-matchar min och Pis verklighet. Min systerson håller på att konvertera en Saab 9-3 till A-traktor så att han kan ta sig till sitt kvälls och helgarbete eftersom det saknas kollektivtrafik mellan hem och arbetsplats de tider han arbetar efter skolan.

Pi är bara en gnällgubbe från Närke/Västmanland så allt är eländigt och onödig.

+100

Uppdaterat: 2023-09-01 21:16

Jag är också en gnällgubbe från Närke/Västmanland, men jag delar bara delvis Pis åsikter, jag vill inte ha bort A-traktorer, men jag vill att de ska omfattas av betydligt fler ändringar än vad som skett.
1. Körkort för A-traktor efter godkänt körprov och lämplighetsintyg.
2. Skärpta säkerhetskrav är ju införda, men kanske ska ses över ytterligare.
3. Höjd hastighet till 45 km/t, samma som för plastbubblorna till mopedbilar, ingen ska ens försöka inbilla mig
att dessa är säkrare än en A-traktor och ska något bort från vägarna så är det dessa.
4. Ta bort den löjliga beteckningen A-traktor, den är ju ett arv från EPA-tiden, bättre benämning behövs.
5. En maximerad tjänstevikt på fordonet som begränsar eller omöjliggör ombyggda tradare och bussar.

Uppdaterat: 2023-09-02 10:53
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre
saabnisse skrev:

Jag är också en gnällgubbe från Närke/Västmanland, men jag delar bara delvis Pis åsikter, jag vill inte ha bort A-traktorer, men jag vill att de ska omfattas av betydligt fler ändringar än vad som skett.
1. Körkort för A-traktor efter godkänt körprov och lämplighetsintyg.
2. Skärpta säkerhetskrav är ju införda, men kanske ska ses över ytterligare.
3. Höjd hastighet till 45 km/t, samma som för plastbubblorna till mopedbilar, ingen ska ens försöka inbilla mig
att dessa är säkrare än en A-traktor och ska något bort från vägarna så är det dessa.
4. Ta bort den löjliga beteckningen A-traktor, den är ju ett arv från EPA-tiden, bättre benämning behövs.
5. En maximerad tjänstevikt på fordonet som begränsar eller omöjliggör ombyggda tradare och bussar.

Instämmer till 100%!

Uppdaterat: 2023-09-02 12:25
Togga skrev:

Den som tog körkort för bil för femtio år sen fick automatiskt behörighet för tung motorcykel, utan vare sig särskild teori eller praktisk övning. Ett feltänk då som sedermera rättats till. Men nu görs samma fel igen. Några timmars ”mopedutbildning” ger rätten att köra A-traktor utan att personen aldrig varit i närheten av ett sånt fordon tidigare.
Lär sig myndigheterna aldrig någonting?

Har också en känsla att de aldrig lär sig något, tyvärr...

Uppdaterat: 2023-09-04 19:26
JKi

Ta bort mopedbilar och atraktorer från vägarna. Ungarna kan cykla.

Uppdaterat: 2023-09-21 15:29

Har förstått att dessa bilar kallas traktorer och inte bilar, vilket de ju är, för att sådana bilar inte är tillåtna i EU.
15-åringar utan personbilskörkort ska naturligtvis inte köra bil.
Cykla är väl för jobbigt, så moppe kan de få köra. :)

Uppdaterat: 2023-09-21 15:51
Villevalle