Vi Bilägares forum

Dödliga trenden fortsätter: Sverige får allt svårare att klara målen

Dödliga trenden fortsätter: Sverige får allt svårare att klara målen

Alldeles för många kör för fort och antalet personer som dör i trafikolyckor minskar inte tillräckligt snabbt. Som det ser ut i dag missar Sverige hälften av trafikmålen. ”Det kommer bli tufft”, säger måldirektören.

Läs hela artikeln
Uppdaterat: 2023-08-18 06:30

Kommentarer

Målet går inte att nå när så pass många inte kan framföra sina fordon säkert. 8 av 10 förare "jagar" andra bilister och kör aggressivt och farligt. De stressar och pressar och gör farliga omkörningar. De håller inte avstånden eller respekterar reglerna i trafiken. Om vägarna blir säkrare och bilarna blir det spelar knappast någon roll, det är mentaliteten på förarna som måste förbättras för att få ned antalet olyckor. Vid fartkontroller så varnar andra förare de de möter... så på ett ställe där det är 30 km/h och 8/10 kör för fort åker ingen fast den gången polisen står där. Senast igår stod det en polis på en sådan sträcka i min by, alla blev så klart varnade och saktade ner.. tror nog ingen åkte fast i den kontrollen. Jag klarade utan varningar denna polis kontrollen för att jag kör i 30 km/h när detta är skyltat. Polisen jobbar inte effektivt också... syns knappt på vägarna och när de väl gör detta så blir "vargarna" som små "lamm" och kör helt oskyldigt. Mycket skit flög ur munnen nu, men det är tyvärr såhär det funkar på vägarna idag. Jag har inga lösningar och mer övervakning borde inte behövas. Över dessa 50 år jag levt har inställningen till lagar och regler ändrats.. idag respekterar man inte alls vad som är normen, utan man gör som man själv vill och alla regler gäller alla utom MIG. Egoismen är det nog som styr allt för människor idag utan att tänka på alla oss andra som skall vistas på samma vägar tex.

Uppdaterat: 2023-08-18 10:57

Förstår inte varför alla stressar så förbaskat i trafiken, när slutade bilister njuta av bilfärden, vyerna och lite bra musik i bilen?

Uppdaterat: 2023-08-18 11:51
Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.

Det är lite myndigheters eget fel när hastighetsgränser på vissa ställen inte efterföljs.
Tänker främst på rejält breda och ödsliga vägar i industriområdena som fått en gräns på 40 km/h. Ett rent politiskt beslut där målet är att kunna visa upp att "vi har minsann en snittgräns inom staden på xx km/h.
30 km/h där vuxna, barn, cyklister och elfordonsförare befinner sig är helt ok.

Uppdaterat: 2023-08-18 14:00

På gränsen till oärliga påståenden!
"På kommunala vägar höll 63 procent av bilisterna hastigheten under 2021. Men det var sämre än året innan när motsvarande siffra var 67 procent."
- Hur många av dessa 4% fick sänkt hastighet mellan 2021 och 2022?
"Av de bilar som säljs i dag har 86 procent högsta betyg, fem stjärnor, i krocktest hos Euro NCAP. Siffran för 2020 var 89 procent."
Men Euro NCAP höjer ju hela tiden kraven, så de 86-procenten kan 2022 kan vara säkrare än de 89-procent femstjärniga som såldes 2020.

Dessutom är det oärligt att ägna sig åt denna typ av cherry-picking där man väljer de jämförelseår som passar ens (trafik-) politiska budskap.

Uppdaterat: 2023-08-18 16:24

Håller med Dunderkommentatorn. Det har varit så mycket sänkningar under många år av hastigheterna på vägarna samtidigt som bilarna blir säkrare och säkrare och klarar av en krock utan dödsfall eller allvarliga skador i allt högre utsträckning.

Finns allt för många vägar som idag är 80-vägar, men förr itiden säkert hade varit mellan 90-110 vägar för att de är så raka och breda och inga hus i närheten.

Hag förstår fullt varför man inte kör 80 på en väg som är konstruerad för att kunna landa flygplan på. Alltså väldigt breda och med mycket skog långt på sidan om vägen borttagen så att sikten är väldigt god, inte bara att se andra bilister, men också potentiella djur. Det sammantaget med att inga hus finns i närheten och inga korsningar etc så är det fullt förståeligt att folk kör 100.

Hysterin med att sänka hastigheterna får nog inte den effekt som myndigheter tror, inte om folk tycker att det inte finns någon logik bakom det alls, som i mitt exempel.

Uppdaterat: 2023-08-18 19:04
- Peugeot e-208 GT 2022

Verkar som att de stressande bilisterna måste köra fort nu när soppan är dyr.
Har jag betalt dyrt ska det gå undan.
:-)

Uppdaterat: 2023-08-18 19:11
Villevalle

Bilarna är säkrare i kollisioner upp till 80 km/h, där går överlevnadsgränsen och förklarar mängden 80 vägar där trafik kan mötas. Att man godtyckligt kan tycka si eller så om rådande hastighetsgränser kan man göra, men oftast finns rationella skäl till en viss fartgräns.

Uppdaterat: 2023-08-18 19:27
Hackenbush skrev:

Förstår inte varför alla stressar så förbaskat i trafiken, när slutade bilister njuta av bilfärden, vyerna och lite bra musik i bilen?

Är inte hastigheten som är det stora problemet, det är attityd och beteendet.

Att personer som stökar i samhället: skola, kommunaltrafiken, bibliotek, badhallar...skulle visa respekt i trafiken, är bara att blunda för verkligheten.

Uppdaterat: 2023-08-19 14:17
Gillar kurvor och rondeller