Vi Bilägares forum

”Svenskar med bensin- och dieselbilar är dubbellurade”

”Svenskar med bensin- och dieselbilar är dubbellurade”

Samtidigt som bilisterna får betala mer för ett miljömässigt bättre drivmedel drabbas de av koldioxidskatten, skriver Erik Rönnblom.

Läs hela artikeln
Uppdaterat: 2023-05-20 12:20

Kommentarer

Anledningen till att bilen går snålare utomlands är för att det är Eurodiesel och inte miljöklass 1 diesel. Oavsett reduktionsplikten är Eurodiesel snålare än miljöklass 1. Hade vi haft 30% inblandning i eurodiesel så hade den varit snålare än 0% inblandning i Miljöklass 1.
För många år sedan, detta var innan reduktionsplikten, så testade Teknikens Värld eurodiesel mot miljöklass 1. Bilen på eurodiesel var mycket snålare än miljöklass 1. Vi har haft miljöklass 1 sedan början av 90-talet, det sänker halterna av cancerogena utsläpp och är mindre belastande för hälsan än Eurodiesel.

Gällande bensin så finns E10 i hela Europa och Sverige var faktiskt sist på bollen att införa det. E10 bensin infördes först i Tyskland och Benelux-länderna. E10 innebär minst 5 och högst 10%ig inblandning av etanol.
Det är små skillnader mellan E10 mellan länderna, det vore för dyrt göra special E10 för olika länder när E10 är en gemensam standard för hela EU. E10 är ett krav från EU.

Koldioxidskatten är också ett krav från EU att länder ska ha det, men den exakta nivån på den tillåts variera mellan olika länder då olika länder har olika Co2 utsläpp per capita och olika förutsättningar, och hur den beräknas är en standard inom EU.

Uppdaterat: 2023-05-20 13:31

Folk som envisas med fossilbilar är lurade av någon att det skulle vara okej. Miljövidriga primitiva fossiler borde avvecklas snarast möjligt

Uppdaterat: 2023-05-20 16:24
Diesel dödar

Nåja, elbilar är inte utan utsläpp dem med.. elen måste komma någonstans ifrån, men Sverige har förhållandevis låga utsläpp när vi omvandlar energi.
Vi ligger runt 45 gram per Kwh, och det är riktigt lågt ...
https://ourworldindata.org/grapher/carbon-intensity-electricity?tab=chart&country=~SWE

Uppdaterat: 2023-05-20 16:27

Att bilister blir mjölkade och straffade knappast ett nytt fenomen. Speciellt om man bor i Gbg.

Uppdaterat: 2023-05-20 18:15

Sverige är billigaste landet i hela Norden på bensin så stämmer inte alls.

Vi har redan haft flera prissänkningar via regeringens beslut både förra och nuvarande.

Skillnaden nu är att nuvarande regering vill sänka reduktionsplikten och blir prissänkningarna så mycket som dom säger lär vi bli ett av dom billigaste länderna i hela Eu.

Priset har sjunkit med 8:-/litern enbart pga lägre oljepriser och stärkt valuta.

Så denna sänkning är mer en vad nuvarande regering lovade innan valet och fortfarande klagar folk.

Tycker reduktionsplikten kunde varit kvar med tanke på lägre oljepriser och att dessa pengar kunde användas till så mycket annat som är bättre.

Tandvård till alla med högkostnadsskyddet likadant som läkarvården hade verkligen gjort skillnad för betydligt fler.

Köerna kan vara 10 år och folktandvården vill inte ens ställa en i kö och rekommenderar att kontakta privata aktörer istället.

Referenspriset är så lågt så ingen klarar dessa och allt som är dyrare en detta betalar konsumenten idag och sedan 50% efter 3000:- 80% efter 15000:- som gäller 1 års tid. Men med tanke på referenspriset så får man aldrig 50% över 3000:-.

Så ta bort refenspriset skulle verkligen göra enorm skillnad i tandvården.

Eller lös så flera kan använda folktandvården något måste göras.

Uppdaterat: 2023-05-20 18:18
Elbilar

Tandvård och sjukvård ska betalas via inkomstskatt och inte skatt på bränsle. Det är något som gynnar alla och bör betalas av alla, inte bara de som kör bil.

Uppdaterat: 2023-05-20 18:22

Sänkt reduktionsplikt kommer inte sänka priset på bränsle. E10 kommer vara samma. Och gällande dieselpriset så är det fortfarande miljöklass 1, det har inte ändrats. Miljöklass 1 har inget med reduktionsplikten att göra.
Så Sverige kommer inte att importera diesel. Det är svenska raffinaderier som gör miljöklass 1 diesel. På grund av reduktionsplikten så har bolagen skalat ner raffinaderiet av råolja för att istället flytta kapaciteten till biodrivmedel.
Ska de sänka nivån på biodrivmedel behöver importen av råolja öka och det behövs mer kapacitet för att raffinera råolja. Den kapaciteten finns inte idag.
Det kommer därför bli dieselbrist och därmed kommer priset att öka.
Det enklaste och bästa för bolagen att fortsätta göra den diesel som görs idag.
Det kommer heller inte att sänka några priser.

Sen finns det ett EU krav på att biodrivmedels marknadsandel ska uppgå till minst 14% inom transportsektorn. Uppfyller man inte det blir det böter.

Sänks reduktionsplikten och bolagen minskar inblandningen, så behöver man öka försäljningen av HVO100 för att kompensera för minskade biodrivmedel i dieseln. Och vad tänker regeringen göra för att öka produktion, distribution och konsumtion av HVO100? De har inte presenterat någon plan för det.

Den här regeringen tänker inte. Allt är ogenomtänkt.

Det är brist på tandläkare i hela Sverige. Kommerna och regionerna behöver 20 miljarder extra för att bibehålla nivån, som är för låg idag. De fick mycket mindre än det i budgeten.
De måste alltså skära ner på vården, skolan och omsorgen. Från låga nivåer till ännu lägre.

Och regeringen gav höginkomsttagare en skattereduktion. Var ska pengarna komma ifrån?

Sverige har den sämsta A-kassan i Europa. Det är lägre ersättning än i andra länder och 7 av 10 uppfyller inte kraven på A-kassa. Det är mycket svårare att få A-kassa i Sverige än i A-kassa i andra länder.

Försäkrinskassan är slaktad och socialförsäkringssystemet tömd på pengar för att ge till RUT och ROT-avdrag. Sverige ligger idag i Europa-botten när det gäller sjukförsäkringen.

De svenska pensionerna är lägst i Norden. Sverige har flest fattigpensionärer i Norden.

Samtidigt har Sverige värst bostadsbrist i Norden.

Och Sverige har lägst tillväxt i Europa.

Det svenska samhällsbygget krackelerade genom Reinfeldt och därefter en Riksdag som till 60% är borgerlig och därmed har det saknats majoritet för att rädda välfärden. Det har blivit RUT och ROT och jobbskatteavdrag. Och sjuks och pensionärer straffbeskattas med högre skatt än lönearbetare.

Detta trasar sönder Sverige.
Men istället för att se och göra något åt den verkliga problematiken så skyller regeringen på invandrare, det hävdas att muslimer inte kan vara riktiga svenskar, det debatteras sagostunder med dragqueens och man vill ha politisk styrning av universiteten. Och lämna EU.

Svenskarna har valt detta, har fått de politiker som de förtjänar, ignorerar allvarliga samhällsproblem och tycker sagostunder är viktigare att debattera än praktiska lösningar för att reparera välfärden.

Jag skäms över att vara svensk.

Uppdaterat: 2023-05-20 22:15

Raphael:
+100

Uppdaterat: 2023-05-21 09:21

Raphael tycks ha missat att hans eget moderparti (tokstollarna) är de som suttit i regeringsställning under de sista åtta åren. Dessförinnan agerade de stödparti för Reinfeldt.

Men det är riktigt att mp gjort allt för att demontera svensk konkurrenskraft, med låg ekonomisk tillväxt och en krackelerad välfärd som Raphael tydligen stör sig på.

Dessutom har man orsakat en energi och kostnadskris av sällan skådat slag.

RUT och ROT må vara dåliga lösningar, men de är åtminstone kostnadsneutrala vilket är mer än vad man kan säga om nedlagda kärnkraftverk och subventioner av amerikanska bilresor och kinesisk industriproduktion (som blir fallet med mp:s dårskap)

MVH AL

Uppdaterat: 2023-05-21 14:22
” Det finns inget värre än aktiv dumhet.”

AL blandar och ger. Allt från vettiga inlägg till schizofreniskt om Mp.
Faktum är att nedmonteringen började långt innan Mp hade något att säga till om. Men det är alltid lätt att skylla på någon på typiskt populistiskt vis. Är det inte Mp så är det migrationen, kriminaliteten eller så är det bögarnas fel.

Uppdaterat: 2023-05-21 16:26

Axa vilket var en replik på Raphaels inlägg som gick i precis den andan.

Men den lilla detaljen gick dig förstås helt förbi, apropå schizofreni 😆🤔

Att tokstollarna sedan fattat tämligen galna beslut som kostat mångmiljardbelopp är knappast någon hemlighet.

Kärnkraften som sagt. En totalt förvriden koldioxidvärdering en annan. För att inte tala om de antidemokratiska krafter som etablerat sig i partiet, eller hanteringen av sakkunskapen i Stockholm stad (som mp skyr som pesten eftersom man är ett kunskapsfientligt parti)

Reduktionsplikten var de inte ensamma om däremot.

Men säg mig, vad tror Axa att det kostar samhället att ha en marginalkostnad för bilresor som ligger över självkostnaden? Svaret är miljarder- per år…

MVH AL

Uppdaterat: 2023-05-21 17:52
” Det finns inget värre än aktiv dumhet.”

Ja, jag undrar vem det är som missar poängen. Ditt ideliga utpekande av Mp är patetiskt.

Uppdaterat: 2023-05-21 19:09

Ditt sista påstående visar helt uppenbart det du kallar andra. Tokstolleri.

Uppdaterat: 2023-05-21 19:43

Jag betraktar en sekt som innehåller tokstollar som hindrar ambulanser, som stoppar viktiga infrastrukturprojekt, som lägger ner energiförsörjningen, som motarbetar viktig produktion, som aktivt hindrar förflyttning, som har ministrar med terrorkopplingar, som stör ordningen och som inte räds att sparka personer med högsta akademiska kompetens enkom för att man inte tycker att deras slutsatser passar in på agendan som samhällsfarliga.

Axa må vara av en annan uppfattning, det är ju ännu så länge tillåtet att ha en avvikande uppfattning.

Men även det är ju mp ute efter (jmfr agerandet i Stockholm stad)

MVH AL

Uppdaterat: 2023-05-21 20:38
” Det finns inget värre än aktiv dumhet.”

AL, fråga experterna på SÄPO ifall de klassificerar Mp som samhällsfarlig eller samhällsomstörtande organisation. De skulle förmodligen skratta åt dig.

För övrigt så är det just brunskjortornas agenda att sprida den här typen av dynga. Du går i deras fotspår, medvetet eller omedvetet.

Uppdaterat: 2023-05-21 21:25

Axa; ja vi har väl olika referensramar helt enkelt

Har man ministrar som hänger med terrorister och folk som visar på diktatoriska undertoner så är man en farlig organisation.

Bara för att nämna några saker

Det som är bekymret med fascism är att man inte ser den komma förrän det är för sent.

Brunskjortorna är lätta att känna igen. Problemet är de som bytt färg på skjortan från brun till grön.

Just det sista är svårt för en del att upptäcka eftersom man är så fixerad vi att leta bruna tecken på skjortan framför att studera strömningarna på djupet oavsett färg.

Alltså grundläggande historie- och statsvetenskap.

Ser verkligen inte Axa detta själv eller förnekar du i sedvanlig ordning uppenbara saker för att du måste?

MVH AL

Uppdaterat: 2023-05-21 21:50
” Det finns inget värre än aktiv dumhet.”

Intressant sätt att tona ner verkliga hot mot demokrati. Men som sagt, du kör på i samma anda som i ditt tidigare inlägg ovan. Högerextrema och konspirationsteoretiker skulle vara stolta över dig.

Apropå referensramar. Dina verkar vara skeva. Som jag påpekade ovan, kolla vad SÄPO anser om dina idéer.

Uppdaterat: 2023-05-21 22:26

Axa; blundar du medvetet eller omedvetet?

Låna gärna en historiebok på närmaste bibliotek så ser du kopplingen.

Högerextremism är sedan en annan diskussion. Något hundratal primater utgör knappast ett värre hot än ett riksdagsparti som dessutom suttit i regeringsställning och haft ministrar med terrorkopplingar.

MVH AL

Uppdaterat: 2023-05-21 22:41
” Det finns inget värre än aktiv dumhet.”

Jag är såpass nykter att jag tämligen enkelt kan utläsa att det i Axa;s värld är värre att några imbecilla primater springer omkring och skriker glåpord på gatorna än att ha en minister med terrorkopplingar, en diktator i Stockholms stad eller personer som aktivt lägger ner fullt fungerande kärnkraftverk.

Det är vad jag kallar fokusbyte som knappast kan anses nyktert.

MVH AL

Uppdaterat: 2023-05-22 04:19
” Det finns inget värre än aktiv dumhet.”
A.L skrev:

Tycker väl snarare att det är tragiskt (patetisk är fel uttryck här) att inte kunna läsa innantill innan man häver ur sig en massa trams.
Och ännu mer tragikomiskt är att inte kunna bemöta kritiken k sig, därav Axa:s fokus på person😆
MP är ett samhällsfarligt parti.
MVH AL

Du ser inte skogen för alla träd, nu pågår en stor inskränkning av vår demokrati genom extremistkrafter från SD, som hotar/drar in stöd till oliktänkande samt begränsar finansieringen. Det ser mörkt ut för Sverige ur ett demokratiperspektiv, men Kristerssons maktgalenhet passerar alla gränser tyvärr genom att sälja sig till brunskjortorna.

Uppdaterat: 2023-05-22 06:10

Även J.L hänvisar till andra partiers aktiviteter istället för att bemöta de milt uttryckt totalitära fasoner som tokstollarna ägnat sig åt.

Förstår inte på vilket sätt brunrockarnas framfart har med kritiken mot tokstollarna att göra. Blir terrorkopplingen mindre, eller sparkandet av kompetens och petandet i rapporter så de skall passa in på agendan helt plötsligt borta? Får vi måhända tillbaka vårt fungerande energisystem genom svammel om brunrockar?

Det torde vara en milt uttryckt revolutionerande upptäckt i så fall….

MVH AL

Uppdaterat: 2023-05-22 08:14
” Det finns inget värre än aktiv dumhet.”
Axa skrev:

Intressant sätt att tona ner verkliga hot mot demokrati. Men som sagt, du kör på i samma anda som i ditt tidigare inlägg ovan. Högerextrema och konspirationsteoretiker skulle vara stolta över dig.
Apropå referensramar. Dina verkar vara skeva. Som jag påpekade ovan, kolla vad SÄPO anser om dina idéer.

👍

Uppdaterat: 2023-05-23 00:09
"Fit for 55" är ett klimatpaketet som bl a innebär att EU ska minska sina växthusgasutsläpp med 55 % till år 2030 (jämfört med 1990 års nivå) och som har det övergripande klimatmålet (enligt den klimatlag som antogs i juni 2021) att hela EU ska vara klimatneutralt senast år 2050.
Axa skrev:

Dina utlägg om Mp är lika tröttsamma som Hx SUV-hat, Niklas inlägg om ”Opel-uppfann-allt” och Toyota-fanatismen. Blir en hel del sagoberättande för troende och likasinnade.
Återkom när du nyktrat till.

👍

Uppdaterat: 2023-05-23 00:11
"Fit for 55" är ett klimatpaketet som bl a innebär att EU ska minska sina växthusgasutsläpp med 55 % till år 2030 (jämfört med 1990 års nivå) och som har det övergripande klimatmålet (enligt den klimatlag som antogs i juni 2021) att hela EU ska vara klimatneutralt senast år 2050.

AL tror du har ett problem med din inställning kring "Även J.L hänvisar till andra partiers aktiviteter istället för att bemöta de milt uttryckt totalitära fasoner som tokstollarna ägnat sig åt.". Ett parti på några procent som styr hela Europa, jämfört med Orbaninfluerade brunskjortorna på ~20 %.

Uppdaterat: 2023-05-23 06:21

Ja uppenbarligen har J.L dålig koll på hur den representativa demokratin fungerar.

Grundkurs statsvetenskap nästa?😜

MVH AL

Uppdaterat: 2023-05-23 10:07
” Det finns inget värre än aktiv dumhet.”

Uppenbarligen inte AL, läs mellan raderna vad dina kompisar i SD egentligen har för agenda, analys AL analys!

Uppdaterat: 2023-05-23 19:23

Ja du upprepar dig med en dåres envishet J.L. I sedvanlig ordning utan att ha förstått debattens kontext.

Min kritik i den här tråden handlar om tokstollarna. Vad brunrockarna pysslar med är en annan tråd, likväl som vad Liberalerna eller vad Socialdemokraterna driver för frågor.

Är det verkligen helt omöjligt för dig att bemöta de grava övertramp som mp ägnat sig åt?

MVH AL

Uppdaterat: 2023-05-24 07:26
” Det finns inget värre än aktiv dumhet.”