Vi Bilägares forum

Forskare sågar sänkta bensinskatten i ny rapport

Forskare sågar sänkta bensinskatten i ny rapport

Generella stöd som skattesänkningar är inte ett effektivt sätt att kompensera för ökade kostnader, menar Stockholm Environment Institute.

Läs hela artikeln
Uppdaterat: 2023-05-02 11:10

Kommentarer

"I maj 2022 beslutade riksdagen om en skattesänkning som sänkte priset på bensin och diesel med omkring 1,8 kronor litern. Effekterna av sänkningen blev dock kortvariga, eftersom höga energipriser drev upp bränslekostnaderna till nya rekordnivåer under månaden som följde."

Jag förstår inte problemet. Även om effekterna av sänkningen var kortvariga så blev bränslet i a f inte lika mycket dyrare månaden efter. Eller tänker jag fel?

Uppdaterat: 2023-05-02 23:33
JKi

Vi vet inte hur resultatet blivit utan skattesänkningen - det är alltså inte säkert att det i realiteten blev en sänkning för oss bilägare. Kanske istället en ökning av bolagens marginaler ?

Uppdaterat: 2023-05-03 10:29

Det är gissningar som helt saknar bäring i realiteten. Vidare är jag tveksam till avsändaren till rapporten, Stockholm Environment Institute.

Vidare kan man fråga sig om det blev defacto blev en skattesänkning eller ej. Staten har ju varit stora vinnaren på höga el och drivmedelspriser, och då i form av momsen och andra pålagor och straffskatter. Skattesänkningen skall nog ses i det ljuset, att den gjordes enkom för att inte verka för girig och skinna befolkninen för mycket. För back har staten absolut inte gjort pga höga el och drivmedelspriser, tvärt om.

Uppdaterat: 2023-05-03 13:50