Vi Bilägares forum

Kritiken mot regeringens klimatpolitik: ”Har tappat styrfarten”

Kritiken mot regeringens klimatpolitik: ”Har tappat styrfarten”

Ändrad politik väntas leda till till ökade utsläpp – för första gången på två decennier. Det skriver Klimatpolitiska rådet i sin årliga rapport.

Läs hela artikeln
Uppdaterat: 2023-03-29 14:37

Kommentarer

Denna regerings klimatpolitik är den värsta tänkbara. De saknar vett, sans och visioner, kommer med sorg i hjärtat att aldrig mer rösta borgerligt igen!

Uppdaterat: 2023-03-30 07:47

Swensson, vad kommer du rösta på då ?
Upplys oss gärna så vi vet

Uppdaterat: 2023-03-30 08:15

Inte MP utan S och V kommer tillbaka att vänta 3 och halv år till om det blir vinner från höger till vänster.

Uppdaterat: 2023-03-30 08:31
Min nuvarande Fabia https://www.spritmonitor.de/en/detail/990314.html Dåvarande Astra https://www.spritmonitor.de/en/detail/858751.html

Som svensk får man skämmas , vår miljöpolitik borde finnas i absoluta framkant då vi har bra förutsättningar. Otroligt ansvarslöst hanterat. Säger en hel del kring bakomliggande kompetens i den politiska sfären.... kortsiktiga planer som vanligt....allt för att vinna en röst...men ger detta ett förtroende i längden.... knappast

Uppdaterat: 2023-03-30 08:38

Ingen som tänkt på att det rör sig om 2022 års miljö och klimatpolitik. Mig veterligen satt S, Mp, C och V som styrande merparten av 2022, hela 83% av året. Att således beskylla de som satt 2 månader är lite fult.

Lite som att den som anklagas är den som åt en bit av 6-bitarstårtan medan den som åt resterade 5 bitar är den som pekar med ajbajafingret för att den som tog en bit tagit för stor bit.

Vart klimatpolitiska rådet säger om 2023, kan vi fortfarande bara sia om, det visar sig dock nästa år.

Uppdaterat: 2023-03-30 09:05

ISO, det är ju den nya politiken de kommenterat - alltså nya regeringens.

Uppdaterat: 2023-03-30 09:12

Står ju tydligt i första stycket.
”Sänkt reduktionsplikt, sänkt skatt på drivmedel och slopad miljöbonus för elbilar är några av de faktorer som väntas leda till att Sveriges utsläpp av växthusgaser väntas öka de kommande åren. Det skriver Klimatpolitiska rådet i sin årliga rapport, som presenterades på onsdagen.”

Uppdaterat: 2023-03-30 09:48

Fast...nedläggning av kärnkraft, plastpåseskatt o annan skit togs fram av en regering som stödde sig på miljöpartiet för att behålla makten!
Den svenska symbolpolitiken har förstört Sverige och varit kontraproduktiv för miljön!

Uppdaterat: 2023-03-30 10:19
Gillar kurvor och rondeller

...och nuvarande höger-regeringen tar stöd av SD - som dessutom är det största partiet i det gänget - för att behålla makten. Är det bättre eller sämre för klimatpolitiken, MC ?

Uppdaterat: 2023-03-30 10:39

Mc
På vilket sätt har plastpåseskatten ökat växthusgaser?

Uppdaterat: 2023-03-30 10:47

Och åter börjar diskussion om vem av höger eller vänster som är dummast 🤣
Samma jäkla maktkåta kålsupare, som vänder kappan efter vinden, hela högen .

Uppdaterat: 2023-03-30 11:45

Ja det är väl bra att man slopar alla subventioner av utländsk konsumtion av fossil energi.

För det som man inte förstår är att utsläppen är en global fråga.

Det spelar alltså ingen roll om vi flyttar konsumtionen från en plats till en annan. Det är nämligen fortfarande den totala nivån som är av intresse.

Därför skall lokala åtgärder tas bort.

Reduktionsplikt bör slopas helt och det också på EU-nivå. Den fyller ingen funktion annat än att den tar upp arealer som kan användas till mer vettiga saker. Att man använder överskott är en sak (exempelvis till värmeproduktion) men låt det stanna där.

Men tyvärr klarar inte fanatiker av analysen. De förstår inte att kritik mot dåliga åtgärder inte är samma sak som att man tycker att IPCC har fel( där huvuddelen av fanatikerna ändå inte läst och förstått IPCC underlag), eller vad man nu skall kalla det.

MVH AL

Uppdaterat: 2023-03-30 12:11
” Det finns inget värre än aktiv dumhet.”

Snoid
Efter att ha råkat titta på SVTs debattprogram igår där Jomshof medverkade kan jag konstatera att SD inte är något annat än nynazism i kostym. Att M och L släpper in skiten kommer tyvärr vara till nackdel för dessa partier. Så ja, de är ganska dumma.

Uppdaterat: 2023-03-30 12:27

Axa, det där kommer lösa sig själv. Det är val senast om drygt tre år. Jag gissar på tidigare.
Och visst SD är väl lika mycket Nazi som MP är gröna kommunister.
Båda som där ideologierna är lika eländiga, bara att den ena verkar vara mer accepterad som rumsren.

Uppdaterat: 2023-03-30 12:45

Snoid
Antar att du menar SD som ”rumsren” med tanke på valresultat och inställning till partiet…

Uppdaterat: 2023-03-30 13:51

När populistpartier kommer i regeringsställning, så måste de börja ta ansvar. Det brukar innebära besvikelse hos väljarbasen, och tillbakagång i nästa val.

Uppdaterat: 2023-03-30 14:11
Axa skrev:

Snoid
Antar att du menar SD som ”rumsren” med tanke på valresultat och inställning till partiet…

Jag tror Snoid menade mp som i grunden är sprungens ur gamla Stalinister.

Fascismen kommer tillbaka, den här gången i gröna kläder.

MVH AL

Uppdaterat: 2023-03-30 14:25
” Det finns inget värre än aktiv dumhet.”
40-talisten skrev:

När populistpartier kommer i regeringsställning, så måste de börja ta ansvar. Det brukar innebära besvikelse hos väljarbasen, och tillbakagång i nästa val.

Ja så brukar det vara.

Nu tror jag inte att sd kommer att tappa så värst mycket väljare (annat än vad som är normalt för ett regeringsparti).

Och skälet till det är att de i huvudsak består av gamla sossar som inte tillför den väljarskara som byter fot över natten (jmfr med mp och (v) som har många sådana väljare

Men jag tror också att ansvarsfrågan kommer att tynga partiets förmåga att växa ytterligare.

Dessutom är det inte sd som kommer stå I fokus under nästa val utan nyans som blir det nya hotet mot både (v), mp som (s)

Jag tror därför att (s) tappar ännu mer, och att nyans kommer in i riksdagen. Att nyans kommer in kommer gynna sd.

Samhället dras isär kopplat till höga migrantströmmar, helt i linje med vad forskningen visar.

MVH AL

Uppdaterat: 2023-03-30 15:13
” Det finns inget värre än aktiv dumhet.”

Uppenbart att AL inte är så smart som han tror när han inte kan identifiera nynazismen i SD politik, vilken bubblar fram i tid och otid på olika sätt.
Men javisst, en fokusförflyttning mot MP är normalt om man inte inser det uppenbara.

Vidare undrar jag kring de höga migrantströmningarna. De är numera nere på obefintliga siffror. Men jag antar att AL har högersympatier och drar fram argument som man känner igen från USA. Snart varnas det för icke-existerande flyktingkaravaner. Man skulle inte bli förvånad.

Om man tror att Nyans blir ett hot till nästa val så är man ute och cyklar. Ungefär som när Jomshof kom med påståendet att svensken är snart i minoritet. Vanföreställningar helt enkelt.

Uppdaterat: 2023-03-30 15:32

Regeringen har inte bara tappat styrfart, de har lagt i backen..

Uppdaterat: 2023-03-30 16:07
Villevalle

SD;s väljarskara består i huvudsak av före detta sossar. Det är från (s) väljarna kommer och det är mot den bakgrunden som stora delar av SD politik också kan jämställas med det (s) stod för under 80- och början av 90-talet. Ja det finns skillnader, men likheterna är också många- fler än hos övriga partier.

Migrationen och strömmarna är sedan en annan fråga som Axa inte förstod. Det jag hänvisade till var den forskning som bedrivits inom området. Nej, det är inte svensk teoribildning utan den härstammar från Harvad så det är långt över Axa:s kapacitet.

Där har man kunnat visa att samhället dras isär och att svenska socialförsäkringssystem är oförenliga med höga nivåer av migranter. Något vi också kan se i svenska data. Är detta verkligen nytt för Axa? Har han inte förstått att det var Reinfeldts syfte från första början?

Det är denna forskning som jag stödjer mig på när man pratar om att samhället dras isär och att de politiska partierna drar åt olika håll. Partierna representerar ju väljarna i vårt system.

Angående nyans är det åter inte mina påhitt utan (s) och (v):s valanalyser. Nyans kommer att ta deras väljare eftersom de har det starkaste stödet i de grupper som normalt sett röstar på vänster - d.v.s det vi idag kategoriserar som socialgrupp fyra. Folk med låg utbildningsnivå, hög andel kriminalitet (av den som upptäcks) och dessutom parallell- och klansamhällen samt språksvårigheter.

Det är i dessa grupper som nyans slår igenom och på så vis sopar man undan stödet för (s) och framförallt (v).
Nej, det är åter inte svart eller vitt. Men det kommer vara tillräckligt många för att både (s) och (v) skall tappa väljarstöd. För (v) skedde det som sagt redan år 2022 och också för (s).

MVH AL

Uppdaterat: 2023-04-02 22:07
” Det finns inget värre än aktiv dumhet.”

Hörde under veckan hur S skulle omarbeta hela sin politik, ta nya tag och fokusera på jämlikhet. Bland annat nämndes, som AL. korrekt påpekade, den stora flykten till SD som en av utmaningarna dom skulle ta sig an samt även de väljare i områden som nu Nyans tagit många väljare från S.
Detta var som sagt ord som kom rätt ur Magdas mun.

Uppdaterat: 2023-03-30 18:40

Nyans i riksdagen?
De fick 0,44% i senaste och fick problem med interna bråk.
Jo, snacka om att inte vara verklighetsförankrad.

När det gäller migrationen så ifrågasatte jag att det i dagsläget skulle råda någon större massmigration. Som vanligt har AL svårt med läsning.

Uppdaterat: 2023-03-30 18:49

Såg även ett program om nuvarande migration, är faktiskt väldigt stora flyktingströmmar som kommer till Europa. Men av någon outgrundlig anledning vill dom nu inte fortsätta till Sverige. Konstigt det där, måste bero på den kalla våren 😂

Uppdaterat: 2023-03-30 18:59

Snoid
Det finns ju statistik för Sverige…

Uppdaterat: 2023-03-30 19:32

För övrigt så är det ensidigt att påstå att SD plockat S väljare. M har förlorat ungefär lika många till SD.

Uppdaterat: 2023-03-30 19:34
Axa skrev:

För övrigt så är det ensidigt att påstå att SD plockat S väljare. M har förlorat ungefär lika många till SD.

Tja som ett tips du kan väl lyssna till vad Magdalena säger. Hon är väl ändå partiledare? För du hittar väl inte på helt själv. Det var väl ändå flykten av S väljare till SD som var diskussionsämnet för dagen.

Uppdaterat: 2023-03-30 19:40

Ämnet är den vimsiga regeringen som tappat styrfart i det mesta.. Här klimatpolitiken.

Uppdaterat: 2023-03-30 19:50
Villevalle
Villevalle skrev:

Ämnet är den vimsiga regeringen som tappat styrfart i det mesta.. Här klimatpolitiken.

Och av det så vet man väl ännu inte resultatet utan som det står i artikeln så är det endast antaganden. Facit lär vi få i framtiden. Så jag säger varken bu eller bä. Lär oavsett inte märkas i kommande IPCC rapport.
Skadan är redan skedd med avveckling av kärnkraften. Det kan vi nog konstatera som ett fullbordat faktum.

Uppdaterat: 2023-03-30 20:07
Axa skrev:

Nyans i riksdagen?
De fick 0,44% i senaste och fick problem med interna bråk.
Jo, snacka om att inte vara verklighetsförankrad.
När det gäller migrationen så ifrågasatte jag att det i dagsläget skulle råda någon större massmigration. Som vanligt har AL svårt med läsning.

Axa; jag vet sedan tidigare att du har svårt med att tolka data. En enskild mätning är totalt ointressant. Det man däremot tittar på är opinionen. Man ser på faktorer som underliggande missnöje, väljarströmmar och frågor som väljarna håller högst. Det är där man tittar.

Och under stora delar av 2000-talet så har väljaropinionen värderat sådana frågor som SD drivit. Det har varit allt från migration till lag och ordning. De frågor som opinionen tycker är viktigast har varit SD:s paradfrågor, läs väljarna har ansett att SD har bäst politik inom dem. Och därför har man vunnit allt mer stöd i opinionen. Inte bara från (s) utan faktiskt från samtliga partier (i olika grad dock)

Du läste sedan inte vad jag skrev angående migration. Jag skrev att det drar isär samhället. Att det är en långsam process trodde jag att Axa förstod, men tydligen var det för mycket begärt.

Samhället dras isär. Det har pågått allt sedan 90-talet i samband med balkankriget och det kommer eskalera ännu mer inom de kommande tio- femton åren.

Och därför kommer nyans växa, precis som SD gjort det. SD sjunker först den dagen något annat mer extremt kommer in, men dit är det nog långt.

MVH AL

Uppdaterat: 2023-03-30 20:14
” Det finns inget värre än aktiv dumhet.”

Snoid
Det finns undersökningar som visar väljarnas förflyttningar. Tappet till SD är procentuellt ganska lika för S och M.

Uppdaterat: 2023-03-30 20:40
Axa skrev:

Snoid
Det finns undersökningar som visar väljarnas förflyttningar. Tappet till SD är procentuellt ganska lika för S och M.

Må så vara, jag bryr mig inte alls. Där emot en reflektion över vilken som ser det som ett stort problem.
Dagens politiker är bara patetiska influensers utan någon stake som mest ägnar tiden åt att kasta skit på sina opponenter. Tydligen har S i alla fall insett att den strategin inte leder till framgång och det verkar vara ett klokt beslut.

Uppdaterat: 2023-03-30 21:00
Axa skrev:

Snoid
Det finns undersökningar som visar väljarnas förflyttningar. Tappet till SD är procentuellt ganska lika för S och M.

Tappet över tid är större från (s) än (m). Men det hänger förstås också ihop med att (m) tagit en del från (s) tidigare

Så jag återupprepar. SD består till största delen av f.d sossar

Vilket är enkelt att förstå om man läser deras partiprogram

Sedan är (s) mig veterligen ett större parti än (m). Tänk på det när du tolkar procenten min vän 😆🫣🙄…

Men det är sant att det skiljer sig åt beroende på vilken period man studerar.

Och där tror jag att SD har gjort ett taktiskt dåligt val i och med att man samarbetar med borgarna.

Men framtiden får utvisa.

MVH AL

Uppdaterat: 2023-03-30 21:32
” Det finns inget värre än aktiv dumhet.”

Det är många yngre män som röstar på SD, dessa har aldrig tillhört något specifikt parti. Flera av dessa jobbar i traditionella S yrken men inte den nya generationen som röstar nu.

Uppdaterat: 2023-03-30 21:34

Det är en tydlig övervikt av män och så även bosatta på landsbygden.

Inkomsterna ligger lite märkligt också. 27% mellan 200-400 tkr/år och 29% över 600 tkr.

Tidigare antog man att det främst var arbetslösa men numera tycks SD också locka andra delen av väljarskaran.

MVH AL

Uppdaterat: 2023-03-30 21:43
” Det finns inget värre än aktiv dumhet.”

Har inte sätt den senaste statistiken men SD väljarna har varit de med lägst utbildning i väljarkåren.
Finn en hel del högavlönade yrken som inte kräver några högskolepoäng eller universitetsexamen t.ex inom gruvindustrin och egenföretagare.

Uppdaterat: 2023-03-30 22:13

"Rapporten togs emot av klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L), som meddelade att hon delar Klimatpolitiska rådets bild av att klimatomställningen brådskar.

– Det här är väldigt viktigt för att politiken som regeringen driver verkligen ska bygga på etablerad forskning, sa hon."
-
Och ändå tänker man göra tvärtom och bl a försöka minska reduktionsplikten till minsta möjliga! Men så går det när man har med ett parti i regeringen (SD) som saknar det mesta vad gäller en seriös miljö- och klimatpolitik.

Uppdaterat: 2023-03-31 01:47
"Fit for 55" är ett klimatpaketet som bl a innebär att EU ska minska sina växthusgasutsläpp med 55 % till år 2030 (jämfört med 1990 års nivå) och som har det övergripande klimatmålet (enligt den klimatlag som antogs i juni 2021) att hela EU ska vara klimatneutralt senast år 2050.
A.L skrev:

Ja det är väl bra att man slopar alla subventioner av utländsk konsumtion av fossil energi.
För det som man inte förstår är att utsläppen är en global fråga.
Det spelar alltså ingen roll om vi flyttar konsumtionen från en plats till en annan. Det är nämligen fortfarande den totala nivån som är av intresse.
Därför skall lokala åtgärder tas bort.
Reduktionsplikt bör slopas helt och det också på EU-nivå. Den fyller ingen funktion annat än att den tar upp arealer som kan användas till mer vettiga saker.

Nu glöms det gärna bort i sammanhanget att en minskad reduktionsplikt faktiskt skulle innebära en ökad import av fossila drivmedel, gynna oljebolagen och göra EU ännu mer beroende av fossil energi. Det här är alltså tvärtemot en hållbar utveckling med sjunkande utsläpp, vilket behövs för att unionen ska uppnå den klubbade klimatneutraliteten till år 2050.

Uppdaterat: 2023-03-31 02:04
"Fit for 55" är ett klimatpaketet som bl a innebär att EU ska minska sina växthusgasutsläpp med 55 % till år 2030 (jämfört med 1990 års nivå) och som har det övergripande klimatmålet (enligt den klimatlag som antogs i juni 2021) att hela EU ska vara klimatneutralt senast år 2050.
Mr Snoid skrev:

Och åter börjar diskussion om vem av höger eller vänster som är dummast 🤣
Samma jäkla maktkåta kålsupare, som vänder kappan efter vinden, hela högen .

Håller med, det är nyanser i skillnad där båda lägren är lika stora "kålsupare" och livrädda för att ta beslut, som är nödvändiga. Driv på utbyggnaden av vindkraftsparker till havs, öka transimissionskapaciteten från norr till söder, korta tiden för tillståndsprocesser av ny kraft och kraftledningar. Framtiden är elektrisk och radikalt minskat beroende av diktaturer som säljer gas o olja, vilket är bra för Sverige på alla plan.

Uppdaterat: 2023-03-31 06:11

Minskad reduktionsplikt frigör arealer så att vi kan odla mer. Då slipper vi beroende av utländska skurkstater för att kunna mätta vår befolkning och kan dessutom minska på dyrbara transporter.

Att koka soppa på slaktavfall är idioti och slöseri från första början. Verkningsgraden är för dålig, och det finns dessutom inte tillräckliga mängder utan att tränga undan annan livsnödvändig konsumtion. Slaktavfallet gör sig bättre till värmekraftverk än att köra bil, kort och gott.

Det är därför man inte skall ge sig in och börja suboptimerat utan att göra en förutsättningslös konsekvensanalys, fri från tokstollar och med grava inslag av den dyskalkyli som kännetecknar politiker, media och tokstollarna.

Reduktionsplikten driver dessutom upp transportpriserna som eldar på inflationen. Nej John, du googlade på fel underlag sist eftersom du inte har koll på ekonomisk teori och grundläggande matematik och hur man gör en jämförelse mellan olika marknader och mått.

Men svensk inflation ligger i alla fall 2,5-3% högre än vad den skulle behöva ligga på grund av tokstollarnas beslut.

Och det gör oss alla fattigare.

MVH AL

Uppdaterat: 2023-03-31 18:09
” Det finns inget värre än aktiv dumhet.”