Vi Bilägares forum

Var tredje bil underkänd – här är vanligaste missarna

Var tredje bil underkänd – här är vanligaste missarna

Drygt en av tre bilar som besiktigades av Bilprovningen under förra året hade någon form av brist, visar en ny rapport.

Läs hela artikeln
Uppdaterat: 2023-01-18 09:54

Kommentarer

Hälften av problemen är säkert ägarrelaterade, så jag är ganska säker på Toyota hamnar bra till eftersom den skickar ut erbjudande att titta på bilen precis innan den skall besiktigas. Säkert många lampor och bromsar som åtgärdas av Toyota precis innan ägaren åker in på bilbesiktningen.

Uppdaterat: 2023-01-18 11:03
hx30 skrev:

Hälften av problemen är säkert ägarrelaterade, så jag är ganska säker på Toyota hamnar bra till eftersom den skickar ut erbjudande att titta på bilen precis innan den skall besiktigas. Säkert många lampor och bromsar som åtgärdas av Toyota precis innan ägaren åker in på bilbesiktningen.

Märkligt att jag som mångårig Toyota-ägare aldrig har fått något sådant erbjudande. Låter som någon vandringssägen...

Uppdaterat: 2023-01-18 11:15

Rätt säker på att sådana erbjudanden kom ifrån Toyota på den tiden jag ägde en sån bil - men det är ju rätt länge sen numera. Å andra sidan var Toyota inte ensamma om dessa.

Uppdaterat: 2023-01-18 11:26

HX30 det måste vara fake news. Jag har också kört olika Toyota modeller i många år och heller aldrig fått något sådant erbjudande. Dessutom har jag nästan aldrig haft några fel på de bilarna.

Uppdaterat: 2023-01-18 11:30

Som jag nämnde ovan så var dessa "erbjudanden" inte ovanliga förr och från flera olika bilmärken.

Uppdaterat: 2023-01-18 11:32

En sambo fick ett sånt erbjudande på en Golf GTi en gång i tiden. De hittade massor av saker att åtgärda, men vi struntade i det och besiktade ändå. De gjorde inte samma bedömning utan nöjde sig med att anmärka på att antennen var avbruten och kunde skada fotgängare. Är fotgängarna på taket har man redan problem.

Uppdaterat: 2023-01-18 11:54

Senast jag var inne med gamSaaben gick jag ett varv runt bilen och kollade att alla lampor fungerade, jag observerade särskilt nummerplåtsbelysning och sidoblinkers eftersom jag på tidigare bilar fått anmärkning på dessa.
Jag åkte 25 km till besiktningen, lämnade bilen för kontroll och efter en kvart kom besiktningsmannen fram och sa: "Det är ju en alldeles utmärkt bil, allting är perfekt, men tyvärr kan jag inte godkänna den"
"Nähä, varför?"
"Höger sidoblinker fungerar inte, men du behöver inte komma tillbaka."
Jag hade använt högerblink tre gånger på färden!
Man ska alltså kolla allt innan man åker in i hallen!

Uppdaterat: 2023-01-18 11:58
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Råkade ut för en snarlik sak en gång när jag skulle besikta släpvagnen - alla lampor fungerade hemma men på besiktningen fungerade inte skyltbelysningen (har jag för mig det var). Enkelt åtgärdat men lite smålustigt ändå att det hände just då.

Uppdaterat: 2023-01-18 12:01

Dessa "förbesiktningar" upphörde efterhand, när bilägarna fattade att det var billigare att fixa bilprovningens anmärkningar, än att åtgärda bilfirmans förslag till åtgärder.

Uppdaterat: 2023-01-18 12:16

Ja, helt riktigt var nog dessa förbesiktningar ett sätt att skaffa märket bra rykte och få lite extra jobb.
Jag har skrivit tidigare om en granne med en Volvo som skulle besiktigas, han fick ett erbjudande om förbesiktning, åkte till märkesverkstan och efter genomgång fick han besked om nödvändiga åtgärder, bl.a. nya skivor och belägg, obefintlig handbroms, framvagnsglapp och något mer som behövde kollas.
Han åkte till bilprovningen utan att göra något på verkstan och bilen gick genom besiktningen helt utan anmärkning!
När han visade upp åtgärdsprotokollet från verkstan för besiktningsmannen skakade han på huvudet och sa att det minsann inte var första gången han varit med om det.

Uppdaterat: 2023-01-18 13:03
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Håller man ordning på sin bil ska besiktningen inte behöva innebära problem. Har varit bilägare sedan 1969 och gjort mängder med besiktningar, hittills aldrig varit med om några anmärkningar eller påpekanden utan bara rena protokoll. Men fått några råd utanför protokollet i stil med "spraya på lite rostskyddsolja på den balken så slipper du få problem i framtiden".

Uppdaterat: 2023-01-18 16:29

Mitt rekord i det gamla systemet var 29 poäng varav 13 tvåor på rostskador. Den bilen hade jag inte så länge.

Uppdaterat: 2023-01-18 18:58

Googla Toyota förbesikning, så hittar ni det. Ni bor väl i fel stad/län/område?

Uppdaterat: 2023-01-18 20:49