Vi Bilägares forum

Rysk diesel förbjuds – då kan priserna gå upp

Rysk diesel förbjuds – då kan priserna gå upp

Nära hälften av EU:s dieselimport blir snart bannlyst.

Läs hela artikeln
Uppdaterat: 2023-01-16 13:09

Kommentarer

Tänk om fossilkramarna hade stoppat oljeimporten från Ryssland 2014 när Krim ockuperades, eller redan 2008 när Georgien anfölls. Vem Putin var framgick ju redan då. Då hade omställningen nu blivit betydligt mindre smärtsam.

Uppdaterat: 2023-01-16 16:55

Eu:s fanatism och verklighetsfrånvändhet tar nya höjder.

Säkert jättebra att Europa blir fattigare, ytterligare stigande inflation och minder handlingsutrymme. Hårkokt fakta på detta område visar på totalt motsatta effekter kontra det man i Eu vill.

Att byta ut Rysslands olja, mot Kinesisk är väl mer korkat än smart. Fraktvägarna är ju lite längre om man säger så. Saudi och Norrmännen gnider händerna och ser dollartecken överallt sett till framförallt EU:s och även USA:s självskadebeteende. SWEXIT kommer närmare och närmare har jag på känn...

Uppdaterat: 2023-01-16 16:59
lsoderlund skrev:

Att byta ut Rysslands olja, mot Kinesisk är väl mer korkat än smart. Fraktvägarna är ju lite längre om man säger så. Saudi och Norrmännen gnider händerna och ser dollartecken överallt sett till framförallt EU:s och även USA:s självskadebeteende. SWEXIT kommer närmare och närmare har jag på känn...

Nej, att byta rysk olja mot kinesisk är väl ett val mellan pest eller kolera, men högre pris innebär ju i en marknadsekonomi att efterfrågan minskar och att den som har möjlighet väljer andra alternativ istället.

Vad Swexit har med det att göra förstår jag inte? Det senaste året har det väl blivit alltför tydligt att vi inte kan ha några affärsmässiga relationer med den nuvarande ryska regimen, och vi hade knappast varit mer positiva till det som icke EU-medlemmar. Möjligen att vi inte hade vågat, utan böjt oss för ryska påtryckningar, om vi inte hade haft EU i ryggen. Det finns ju knappast något riksdagspartier som vill närma sig Ryssland, förutom ett antal företrädare för Vänsterpartiet och SD med oklara lojaliteter.

Uppdaterat: 2023-01-16 17:16

Byta rysk olja mot kinesisk? Exporterar Kina olja, jag trodde de var världens största importör av den produkten...

Uppdaterat: 2023-01-16 17:20

För oss som lyssnat på de googlande skolungdomar som uttryckt sig här i trådarna under årens lopp så påverkar inte volymen priserna.

Eller rättare sagt, det påverkar bara när det passar in på tokstollarnas agenda, inte annars.

MVH AL

Uppdaterat: 2023-01-16 17:22
” Det finns inget värre än aktiv dumhet.”

Nu var det inte fråga om rysk olja, den är redan stoppad i de flesta EU-länder, inklusive Sverige.
Nu har Sverige aldrig varit en stor importör av rysk olja och efter invasionen i Krym sjönk nivåerna drastiskt.
Den mesta oljan i Sverige importeras från Norge, Nordsjöolja, till svenska raffinaderier. En bråkdel importeras från andra länder.
Nu var det frågan om rysk diesel. Dvs diesel som görs på olja och behöver ett raffinaderi som mellansteg.
Och köper man kinesisk diesel som är gjord på rysk olja, så är ju det lika illa.

Uppdaterat: 2023-01-16 18:52

Den bisarra drömmen om Swexit lever vidare hos vissa…

Uppdaterat: 2023-01-16 19:07

Ett Swexit tror jag inte är möjligt, i alla fall inte inom överskådlig tid. Och vi skulle nog förlora mer på det med tanke på vårt exportberoende

Däremot kan man ha synpunkter på den demokratiska processen och centraliseringen där Sverige blivit en kassakista som stödjer andra länder ekonomiskt. Därtill fattas det en rad beslut i Sveriges riksdag utefter ramverk som redan är beslutade i EU. Och det gör att en majoritet av besluten inte är fattade av våra folkvalda utan av EU där det svenska inflytandet är synnerligen begränsat. Och det är inte optimalt för den som gillar demokrati.

Men en sak gjorde Sverige bra och det var att vi stod utanför den gemensamma valutan. Jag trodde inte att det beslutet var rätt men historien har givit mig fel på den punkten.

Junilistan hade rätt.

MVH AL

Uppdaterat: 2023-01-16 21:24
” Det finns inget värre än aktiv dumhet.”