Vi Bilägares forum

Bristande taktkänsla i elbilssatsningen

Bristande taktkänsla i elbilssatsningen

Försäljningen av laddbara bilar har exploderat – men inte antalet laddare.

Läs hela artikeln
Uppdaterat: 2022-10-08 06:40

Kommentarer

Hitintills under 2022 har det öppnats snabbladdare på mer än 125 nya platser i Sverige (över 400 nya uttag), och lägg därtill att Tesla tillgängliggjort stora delar av sitt laddnätverk för den breda massan.

Branschen ligger verkligen inte på latsidan och det finns väldigt mycket nya laddpunkter planerade. Problemet består som oftast i att ledtiderna att bygga ut laddare är lång. 1-2 år från start till driftsättning är inte ovanligt, särskilt om ny kraftmatning måste dras fram i besvärliga lägen. Laddoperatörer och elnätsägare måste helt enkelt samarbeta mer för att hitta lämpliga ställen för snabbare utbyggnad.

När laddeffekterna stiger så stiger kraven på tillgänglig effekt från elnätet, här är min personliga reflektion att det blir nödvändigt med batteri-/energilager för att hantera och balansera uttagen från dessa stora laddpunkter.

Uppdaterat: 2022-10-09 10:42
Power to the people

Stamnätet behöver byggas ut och uppgraderas, det pågår redan. Förra regeringen lade mycket pengar på det, men det tar tid att göra, kommer ta flera år. Den nya regeringen är ett osäkert kort här om detta.

Uppdaterat: 2022-12-10 12:45

Och nu kan man läsa att stolpskotten i regeringen inte ens tagit ett formellt beslut om att dra tillbaka elbilsbonusen.

Uppdaterat: 2022-12-10 13:19

Axa på vilket vis är nuvarande stolpskott i regering sämre än tidigare lika goda stolpskott? En undring bara. Vissa tidigare stolpskott har onekligen ordnat så nuvarande stolpskott, under innevarande vecka, fick konstatera att vi nu med största sannolikhet måste förbered oss på att det inte är någon ström i eluttagen. Och hur alla stolpskott klarat att fixa detta, trotts tydlig varning om att det nog kan vara lite dumt, är tydligen redan bortglömt. Ett energisystem som ännu tidigare stolpskott beslutade om och som var en av grunderna till Sveriges ökade välstånd och arbetstillfällen.
Ja väldigt många stolpskott har farit förbi. Nuvarande stolpskott har väl knappt hunnit börja ännu…..

Uppdaterat: 2022-12-10 20:39

Snoid
Nu kritiserade jag inte det politiska utan det förvaltningsrättsliga. Helt bisarrt att gå ut med ett pressmeddelande utan att ha tagit ett formellt beslut om att ta bort bonusen. Och hur ska de göra nu? Tveksamt ifall regeringen kan fatta ett beslut som gäller retroaktivt.

Däri ligger stolpskottsbeteendet.

Uppdaterat: 2022-12-10 21:13