Vi Bilägares forum

Tesla Semi rullar nu ut i verkligheten

Tesla Semi rullar nu ut i verkligheten

Tre år efter den ursprungliga planen har Tesla börjat leverera den eldrivna långtradaren Semi till de första köparna.

Läs hela artikeln
Uppdaterat: 2022-12-02 11:02

Kommentarer

Axa skrev:

Sälj. Aktien rasar.

Tvärt om, det är nu man ska köpa när aktien är undervärderad.
Ska inte ge ekonomiska förslag, men de flesta förstår att om ett företag som går bra på alla sätt och vis rasar i värde på börsen och man tror att de har en bra framtid så bör man köpa nu när det är som billigast.

Uppdaterat: 2022-12-07 23:12
- Peugeot e-208 GT 2022

Fast det är trots allt en rimlig fråga om inte Tesla måhända är övervärderat - även om det "går bra". Och jämfört med andra stora bilproducenter som också av resultaten att döma "går bra" - ännu i alla fall. Så ett relativt kraftigt börsfall kanske är sunt och rimligt trots allt... Bara spekulationer men såna saknas ju inte i denna tråd...:)

Uppdaterat: 2022-12-07 23:20
Pi skrev:

Fast det är trots allt en rimlig fråga om inte Tesla måhända är övervärderat - även om det "går bra". Och jämfört med andra stora bilproducenter som också av resultaten att döma "går bra" - ännu i alla fall. Så ett relativt kraftigt börsfall kanske är sunt och rimligt trots allt... Bara spekulationer men såna saknas ju inte i denna tråd...:)

Kolla på nästan vilket företag du vill idag som jobbar med bilar eller teknik. Vilka har inte fallit på börsen med 50% Typ alla.

Finns säkert undantag, men de flesta har gjort det, så det är inte ett problem med ett enskilt företag utan marknaden i stort.

Uppdaterat: 2022-12-08 03:18
- Peugeot e-208 GT 2022

Att sälja när aktien rasar är ju helt fel, men kanske oundvikligt om man måste ha loss kapital.
Det har ju visat sig genom tiderna att de största vinsterna på aktiemarknaden har gjorts av de som med is i magen och en hel del tur, väntat tills aktien rasat till en beräknad nivå och då handlat.
Men det kräver en hel del kunskap och ganska mycket inversterbart kapital.

Uppdaterat: 2022-12-08 09:22
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

bejje - utan att ha jättebra koll så tror jag att just Tesla är väldigt högt värderat jfr andra stora bilföretag och i så fall är nog risken relativt stor att det successivt kommer att minska sin övervärdering även om det givetvis inte sker över en natt. Det var alltså den relativa värderingen jag syftade på - inte att nästan alla företag tappat en del under senare tid.

Uppdaterat: 2022-12-08 10:59

Tesla faller mer än index. Jag gissar att den kommer fortsätta göra så ett bra tag framöver. Huruvida man man vill ha is i magen är ju upp till var och en. Sedan beror det naturligtvis på vad anskaffningsvärdet var.

Varför aktien rasar kan man ju spekulera i.

Uppdaterat: 2022-12-08 11:30

Den som vill ha loss sitt kapital relativt snabbt skall inte ha pengarna på börsen. En gammal sanning.

Uppdaterat: 2022-12-08 11:35

Helt sant Christer.

Man ska inte satsa i Tesla eller de flesta företag om man tror sig vill göra snabba pengar, nej man ska köpa för att man tror på företaget och sen invänta framgångarna och intäkterna.

Uppdaterat: 2022-12-08 13:34
- Peugeot e-208 GT 2022

Har inte Tesla framtiden bakom sig? Jag ser ingenting som tyder på att de har några steg kvar på sin utvecklingstrappa. De har pratat om en mindre modell, men dels är en sån svårare att tjäna pengar på och med deras normala sätt att arbeta borde den ha varit visad nu för att finnas att köpa före 2030. Det är snart fyra år sen de visade teasers på vinkelhaken och den har ännu inte kommit till kunderna.
Det är snart 15 år sen Tesla visade Model S och sen har den sminkats om lite då och då. Även om den är effektiv så vill kunder gärna ha något nytt.

Uppdaterat: 2022-12-08 13:51

Framtiden bakom sig? De har nyss släppt den fantastiska lastbilen, om några månader ska de släppa cybertruck som har extremt många förhandsbokningar, vet inte hur många det är idag, men för typ ett halvår sedan så var det väl över en miljon förhandsbokningar.

Sen kommer det komma en uppdatering av Model 3 och sen har vi full self driving och Robotaxis samt en mindre bil framöver. Vad mer, jo Tesla öppnade precis upp i Thailand och efterfrågan är stor. Finns väldigt mycket att se fram emot och då finns det säkert massa spännande som ännu har sagts på event eller i media, så framtiden tycker jag är väldigt ljus.

Sen ökar ju tesla omsättningen med typ minst 50% varje år, bara det är ju enormt bra om man jämför med nästan alla andra.

Uppdaterat: 2022-12-08 15:03
- Peugeot e-208 GT 2022

Du är verkligen en s k Tesla-fanboy, bejje. Trots att du inte äger en Tesla...:)
Sen - för att vara lite mera seriös - så blir det nog inte enklare med tiden för Tesla. Dom har haft ett stort försprång men nu har dom många konkurrenter som också vill knapra av den kakan. Och modellföryngringen har varit minimal hittills - precis som Mäkinen nämnde ovan.

Uppdaterat: 2022-12-08 15:52

Masterplan 2 är väl genomförd och Masterplan 3 är odefinierad ännu så just nu är de planlösa.

Uppdaterat: 2022-12-08 16:02

Tesla kanske tycker att de inte behöver komma med något nytt, då allt de producerar redan är sålt i förväg. Kommer att tänka på Henry Ford, hans modell T behövde inte heller ändras, tills plötsligt kunderna inte ville köpa den längre.

Uppdaterat: 2022-12-08 16:02

Masterplan 3 är säkert mer eller mindre klar, men inte publicerad ännu.

Att Tesla inte slänger sig runt med 15 olika modeller är ju smart, så länge de säljer allt de kan producera så är det ju bara korkat att släppa massa modeller ur en finansiell synpunkt.

Kostar bara mer pengar och ger inte mer vinst.
Men just nu är nog ett bra läge att släppa mer modeller och det gör dom också. Snart med Cybertruck. Behövs sedan inte mer på säkert 2 år.

Uppdaterat: 2022-12-08 17:37
- Peugeot e-208 GT 2022

Tesla evolutioneras hela tiden med uppdateringar varje månad och någon ny funkton då och då. Det är gammeldags med att lysknappen ska flyttas tre centimeter och en ny klädsel ska införas som är överdesignad och utdaterad efter några år.

Uppdaterat: 2022-12-08 18:35

Det fina med Tesla och uppdateringar är att medans de övriga tillverkarna väntar på ett nytt modellår på att införa nya saker, så inför tesla det imorn eller om en vecka och sen kanske om 3 veckor till. Alltså hela tiden, så fort något nytt sker och någon ändring eller förbättring så införs det direkt istället för att vänta upp till ett år-

Uppdaterat: 2022-12-08 18:54
- Peugeot e-208 GT 2022

Ja, då slipper dom ju den kostsamma test-processen, bejje. Man låter helt enkelt kunderna utföra den. Bra - nja, inte jämt i alla fall. Sen är det nog ändå inte riktigt så enkelt och snabbt som du vill påskina.

Uppdaterat: 2022-12-08 19:08

Jo, alla som har fått sina radarsensorer avstängda verkar sådär lagom nöjda med att inte få välja vilka funktioner som försvinner. Precis som när andra fick effekten nerskruvad för att de hade använt max acceleration "för ofta".

Uppdaterat: 2022-12-08 19:44

Antar att det på något vis testas föst innan man släpper det, i alla fall om det handlar om större ändringar, men nu handlar det ofta om små saker, som att ta bort komponenter i bilen som kunden inte ens kommer märka av, men som gör bilen billigare att tillverka. Det är därför Tesla har så skyhöga vinstmarginaler på sina bilar eftersom dom säljer dom till ganska dyra priser men gör samtidigt nästan 30% vinst på varje bil vilket är helt vansinnigt högt i bilvärlden. Vill man hitta något liknande så kan man kolla på en annan bransch då Apple som också tar vansinniga priser för deras produkter, men do gör det för att det finns e stor efterfrågan, så varför sänka priserna om folk ändå bara köper och köper?

En ny iphone kostar fan mer än jag betalade för min senaste dator. Tror jag la runt 10 000 pådatorn och en iphone kostar mer.

Helt sjukt och även apple har höga vinstmarginaler och många tycker att de är för dyra precis som jag tycker Tesla är för dyrt, men de har ingen anledning att sänka priserna så länge de säljer allt de hinner producera ändå.

Uppdaterat: 2022-12-08 19:50
- Peugeot e-208 GT 2022

Folk är för dumma helt enkelt.
De som "fastnat" i apples produkter och tycker deras telefoner är bra kommer säker inte vilja byta, så därför kan Apple bara höja och höja priserna till rena fantasinivåer som det är nu. Helt vansinnigt dyrt, men folk kastar ut en tredjedels månadslön ändå på nya telefonen. Helt vansinnigt!

Samma som att man köper en helt OK bra PC för 10 000 kr, men ska man ha Apple så får man det lägsta och det sämsta som går att välja för 20 000 kr och i många fall mycket mer än så.

Uppdaterat: 2022-12-08 20:10
- Peugeot e-208 GT 2022

Tror inte du har förstått Apples koncept och det är inte jämförbart med Tesla.

När det gäller cybertruck kommer den vara riktad främst och kanske enbart till den amerikanska marknaden. Har svårt att tro att den slår igenom bland konservativa amerikaner på landsbygden.

Uppdaterat: 2022-12-08 23:48

Där håller jag med Axa, Cybertruck har nog ett ganska begränsat kundunderlag.
Man vill fortfarande helst ha F-150 och när nu också den kommer i elektriskt utförande är det en svår konkurrent för Tesla.
Den har ju dessutom fördelen med att se ut som en bil som man är van vid.

Uppdaterat: 2022-12-09 09:10
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Tja, vem som förstått eller inte de olika "falangernas" koncept (Apple vs Google) kan man säkert tvista om. Jag är t ex rätt övertygad om att den som fastnat för Apple-linjen inte provat Googles koncept (Android + Chromebook/Chrome OS) och förmodligen också vice versa. Jag kör Android + Chromebook sen många år och det fungerar utomordentligt i de allra flesta sammanhang men visst finns det lite mera nischade applikationer som kan kräva Windows - men det kan ju också dyka upp i Apple-världen.
Men det är väl bra att vi har lite olika meningar om detta och att det faktiskt finns lite konkurrens i alla fall. Ursäkta denna utvidgning av tråden men Axa's svar till bejje initierade detta.

Uppdaterat: 2022-12-09 11:01

F150 är nog mycket mer lockande för folk, men den är också rejält dyr och de kommer troligen inte kunna producera den i någon hög takt, så väntetiderna lär bli långa.

Uppdaterat: 2022-12-09 12:37
- Peugeot e-208 GT 2022

Pi
Nu påpekade jag inte skillnaden mellan Apple och Android utan mellan Apple och Tesla.
För övrigt har jag haft det bistra nöjet att använda både Apple och Android. Jag föredrar Apple men det är en annan historia.

Uppdaterat: 2022-12-09 12:39