Vi Bilägares forum

Lexus udda nyhet: Elbil med manuell växellåda

Lexus udda nyhet: Elbil med manuell växellåda
Läs hela artikeln
Uppdaterat: 2022-12-06 06:30

Kommentarer

I en elbil med sportiga egenskaper skulle det möjligen öka körglädjen med en manuell växellåda men annars går det fetbort.

Uppdaterat: 2022-12-06 08:41

Nja tekniken är väl inte så märkvärdig, Opel visade ju en sådan manuell växellåda i elektriska Manta för ett par år sedan, fast Stellantis tycker nog det blir för dyrt så det är väl inte stort hopp om att den sätts i tillverkning, fast den kunde ha passat i många sportiga modeller som man har.
Förövrigt läser jag ofta kommentarer (ute i Europa, självklart inte i Sverige...) om att om elbil fanns med manuell växellåda kunde det bli ett köp, annars är det utan intresse.

Uppdaterat: 2022-12-06 13:58

Skulle det då bli simulerade (onödiga) växlingssteg, liknande de som finns till en del i sig steglösa CVT-lådor?

Uppdaterat: 2022-12-06 14:12

Känns som att de som "kräver" manuell växellåda i en standardbil inte riktigt förstår skillnaden mellan en elmotor och en ICE-motor.

Uppdaterat: 2022-12-06 15:56

Tesla visade nyss sin Tesla Semi truck. En av fördelarna som presenterades var inga växlar förutom framoch bak då samt fördelen med att bara kunna köra utan att behöva hitta rätt växel i knepiga situationer som brant uppför eller brant nedför med tung last.

Tänk dig ens tanken att någon tillverkare av ellastbilar skulle komma med något liknande. typ "Här har du den riktiga ellastbilen som ger tillbaka den vidriga känslan av att behöva hantera 12+ växlar och hitta rätt i olika lägen." Typ nu får du tillbaka det slitet som det ska vara.

Tror nog de som köper en Tesla Semi känner hur underbart det är att slippa tänka på det, att bara trycka på gasen och köra, sen i branta nedförsbackar släppa på gasen och mest låta bilen regen:a och använda bromsarna sparsamt.

Uppdaterat: 2022-12-06 18:45
- Peugeot e-208 GT 2022

Fast på väldigt tunga bilar som Teslan du relaterar till bejje så vore det ju inte så märkligt om/att det finns en växellåda - om än en automatisk sådan. Det är många ton som skall sättas i rullning när det gäller stora och full-lastade lastbilar så jag misstänker att det kommer att finnas automatlådor på dessa. Om man får gissa lite...:)

Uppdaterat: 2022-12-06 19:07

Ja det blir sp klart en nyhet i USA att en lastebil har fordelen att ha automatisk/ingen växellåda.
Dom lever ju fortfarande kvar i forntiden de amerikanska lastbilarna. Jag tror till och med dom har rakskurna drev och osynkade lådor så dubbeltrampning skall till.
Med dom håller vääääldigt länge.

Uppdaterat: 2022-12-06 19:12

Oklart Pi, vi har ju redan fått veta att de använder samma motorer/drivlina som Tesla Model S och X Plaid.
Tre motorer av den sorten sitter det i Semi trucken.

Om Tesla Model S och X Plaid inte behöver växling så är det väl troligt att lastbilen inte heller behöver det.
Du får komma ihåg att Teslas och många andra elbilars motorer kan varva sjukt högt och har samma kraft oavsett varvtal. En Tesla bil kan köra över 300 km/h om det är en Plaid modell, men det behöver och får ju inte lastbilen göra.

Sen har ju dessa sportigare bilar ofantligt många mer hästkrafter och torque än de behöver på långa vägar. Dessutom har ju som sagt lastbilen 3 av dessa motorer.

Jag är inte säker på min sak, men skulle inte förvåna mig om det inte krävs växel, speciellt med tanke på att kraften kommer direkt från lägsta varvtal samt att lastbilar inte kör 300 km/h

Uppdaterat: 2022-12-06 19:18
- Peugeot e-208 GT 2022

Lastbilarna lär ju ha en helt annan utväxling än personbilarna anpassad för ändamålet att dra ett tungt släp i maklig takt.

Uppdaterat: 2022-12-06 20:15