Vi Bilägares forum

Transportstyrelsen vill se månadsavgift på elvägar

Transportstyrelsen vill se månadsavgift på elvägar

Om några år öppnar den första statliga elvägen. Transportstyrelsen har tittat närmare på hur bilägarna ska betala.

Läs hela artikeln
Uppdaterat: 2022-11-15 08:44

Kommentarer

Finns det någon tillverkare som kommer hoppa på detta tåg? Känns som bortkastat annars. Och vad är laddeffekten? Kan tänka mig att det blir köbildning mellan Örebro och Hallsberg när de med kompatibla elbilar saktar ner till 30 för att hinna ladda så mycket som möjligt.

Uppdaterat: 2022-11-15 08:57

Kommer inte bli några elvägar. Det är en total dead end. Bara några få intresserade på verken. Bättre lägga transporterna på spår istället.

Man bygger teststräckor på flera ställen, men alla slutar med samma slutsats, det är inte värt det. Det där med skenor i marken går helt bort då det inte går att underhålla, vinterväghålla eller göra reinvesteringar på vägen. Enda som kan fungera är luftledning, likt pendeltåg och spårvagnar, men det kräver rejält underhåll och eventuell miljövinst är på sin höjd tveksam om den ens betalas efter 100 år. Anläggningen lär väl hålla 10.

Uppdaterat: 2022-11-15 10:24

Håller med - detta känns knappast som en prioriterad och bra lösning i vårt land där vi trots allt fortfarande har olika årstider med olika förutsättningar.

Uppdaterat: 2022-11-15 11:09

Man har en samling populistiska optimister inom TSV som lyckas få ekonomiska anslag till ofta meningslösa stolleprov.
Jag tror det vore avsevärt bättre om pengarna lades på underhåll och en utbyggnad av redan befintlig infrastruktur.
Järnvägsnätet är ju avsevärt bättre lämpat för elektrifiering och det har man känt till i snart 150 år!

Uppdaterat: 2022-11-15 13:03
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Problemet med både elvägar och järnvägar är att de inte finns mellan alla punkter man kan tänkas behöva ta sig till och från. Man blir tvingad att åka "ungefär åt rätt håll".

Uppdaterat: 2022-11-15 15:08
L. Mäkinen skrev:

Problemet med både elvägar och järnvägar är att de inte finns mellan alla punkter man kan tänkas behöva ta sig till och från. Man blir tvingad att åka "ungefär åt rätt håll".

Helt enig, det kräver ju en lägre resa i sin helhet. Och är ens destination utanför stadskärna/centrumkärna på destinationsorten, så är det allt som oftast långt att gå. Kollektiva färdmedel finns överhuvudtaget inte.

Räcker med att åka till Dalarna och titta på alla stationer som finns för tågen mellan Borlänge och Mora, många kräver bra skor, stark rygg (för packningen) och vilja att gå någon kilometer (oavsett väderlek och underlag) för att nå sin slutdestination.

Uppdaterat: 2022-11-16 11:38

Helt meningslöst projekt, varför satsa en endaste krona på denna idiotin?

Uppdaterat: 2022-11-16 16:33