Vi Bilägares forum

Kraftfull kritik mot regeringens oväntade besked

Kraftfull kritik mot regeringens oväntade besked

Reaktionerna från både politiskt håll och berörda branschorganisationer har inte låtit vänta på sig efter regeringens beslut att slopa bonussystemet för miljöbilar.

Läs hela artikeln
Uppdaterat: 2022-11-08 13:26

Kommentarer

Äh, vad är detta för reaktioner?.. detta var nog det bästa som kunde hända. Vi skall inte kasta ut våra skattepengar på saker som bidrag och subventioner eftersom de alltid utnyttjas och slår snett. Sedan verkar Svenskarna leva i tron att vi i Sverige kommer rädda klimatet? Öppna ögonen.. kanske ett studiebesök till USA eller något annat land där de kör runt med Pickup's och stora SUV's i Thahoe's storlek skulle få vissa människor att vakna upp? 5-6 länder globalt har hyfsat ren energi till elbilarna, dit räknar jag Norge, Sverige, Finland och Island.. kanske något land till. I väldigt många länder förbränner man fossila bränslen till att omvandla detta till el, tex Kina. Sedan skall vi köra runt i EL-SUV's.. hahaha.. som sagt, VAKNA UPP!

Uppdaterat: 2022-11-08 17:05

Hx
Så du tycker alltså att det är bättre att köra bränsle-SUV än el-SUV?

Uppdaterat: 2022-11-08 18:03

Axa - nja, detta kanske kan få en del att vakna och inse att man inte har nåt faktiskt behov av en stor SUV utan att man otroligt nog kan klara sig med en kombi i C-segmentet - om det finns några sådana kvar... Men de dyker nog upp igen om plånböckerna blir tunnare.

Uppdaterat: 2022-11-08 20:04

Pi
Jag tänker att det snarare är miljömässigt betydligt bättre med elfordon i Sverige oavsett storlek och modelltyp.

Uppdaterat: 2022-11-08 20:12

Man bör nog snarare kritisera de svenska överpriserna på elbilar, som under lång tid agerat säljbromsande... och inte alls stimulerande.
Ett exempel... Opel Corsa-e med svenska instegspriset 470.000 kr, och i Finland handlar det om 360.000... Intressant är att en bensindriven Corsa kostar lika mycket här som där, bara elbilen har ett rejält "sverigepåslag".

Uppdaterat: 2022-11-09 00:26

Leif
Är det samma grundutrustning i Finland? Har de samma momssats? Hur ser det finska bonussystemet ut, om de har ett sådant? Är det hög efterfrågan på elbilar i Finland?

Uppdaterat: 2022-11-09 08:27

Axa, vi måste snåla på elen.. eftersom den också skapar problem på sikt med allt större efterfrågan. Vi kan inte leva i en värld där vi tycks tro att allt faller ner ifrån himlen gratis. Det har väldigt stor betydelse om våran bilpark förbrukar 1,25 kWh/mil i genomsnitt eller om den förbrukar 2 kWh/mil eller hur? För ett enskilt fordon så ser jag inga problem, men när vi plötsligt skall göra detta 100 000 eller 1 000 000 gånger så blir det rätt stora skillnader på åtgången (hoppas du håller med mig?). Det vi egentligen behöver nu är elbilar i B och C-segmentet, tvåhjulsdrivna och snåla som är praktiska ... som många körde runt i förr med (typ en Focus mm). Nu verkar bilindustrin göra allt för att "SUViersera" varenda ny bilmodell så att de skall dra mer energi? Vad är vitsen? Bilindustrin tyckts tro att alla vill ha en SUV, men jag tror innerst inne så förstår många att det är helt onödig utveckling. I USA har det blivit så att man kör runt i Pickups's eller större SUV modeller för att vara "säkra", man struntar helt i att oskyddade trafikanter dör i större utsträckning. Rädslan är det största hotet, det får människor att ta väldigt irrationella beslut.

Uppdaterat: 2022-11-09 09:22

Hx
Det har väl konstaterats att en större elbilspark gör knappt väsen av sig sett till total energiförbrukning nationellt.

Jag kan hålla med om att det privatekonomiskt är bra med låg förbrukning.

Uppdaterat: 2022-11-09 10:56
Axa skrev:

Hx
Det har väl konstaterats att en större elbilspark gör knappt väsen av sig sett till total energiförbrukning nationellt.
Jag kan hålla med om att det privatekonomiskt är bra med låg förbrukning.

Nationellt är det nog en inte det vi faller på, problemen är lokala där många bostadsområden inte klarar av mycket mer belastning. Flera nätstationer kommer behövas bytas ut, och även skalas upp i storlek och effekt. Detta är dyrt, och är troligen det som kommer sätta spiken i kista för att elektrifiera hela landet. Nya moderna nätstationer eller ställverk kräver större markåtkomst, och kan oftast inte fraktas på vanliga vägar pga sin vikt.
Finns flera stora områden i både Göteborg och Stockholm som inte klarar av mycket mer belastning. Typ hela Leurm

Uppdaterat: 2022-11-10 13:22

Lsoderlund
Jag tänker att det även kommer lösa sig även lokalt. Om det finns en hög efterfrågan så kommer nätägarna lösa det. De vill ju tjäna pengar.

Uppdaterat: 2022-11-10 13:50