Vi Bilägares forum

Regeringens plan: Sänk bränslepriserna med 1 kr/l

Regeringens plan: Sänk bränslepriserna med 1 kr/l

Regeringen ska sänka priset på bensin och diesel med en krona litern. Men det är oklart hur beskedet går ihop med klimatmålen.

Läs hela artikeln
Uppdaterat: 2022-10-27 10:06

Kommentarer

Tror att Kina och Indien köper rysk olja långt under marknadspriset har liiiiiiite större betydelse för klimatet.

Uppdaterat: 2022-10-27 10:59

Så 10-kronan som nåt av partierna i denna koalition snackade om bidde bara en liten tumme - 1 kr. Så går det med vallöften och så lättlurad är svensken. Som jag sagt många gånger - det är lätt att lova när man är i opposition men betydligt svårare att genomföra när man är styrande.
Sen har vi detta med oljebolagen - skulle inte bli förvånad om vi kommer att se lite prishöjningar nån vecka innan skattesänkningen slår till.

Uppdaterat: 2022-10-27 11:04

Tur ändå att så många är "lättlurade".

Klimatmålen hänger inte enbart på bränsleskatter men ambitionsnivån blir säkert lägre med nuv regering. Därmed lite mindre press på varje medborgares privatekonomi.

Uppdaterat: 2022-10-27 11:28
Mycket vatten har runnit under hjulen...

Exakt Pi, Svensken är lättlurad. Det ser vi av i hur många år S kunnat regera med sina löften om välfärd och bidrag. Nu har många av dessa lättlurade, troligen även medlemmar i bränsleprisupproret, ”bytt sida”.

Uppdaterat: 2022-10-27 11:56

Folk verkar inte förstå att klimatmålen inte är någon naturlag eller är huggna i sten eller omöjliga att ändra. Dessutom verkar folk inte förstå två väsentligheter: Dels att de föreslagna sänkningarna av bränslepriserna i huvudsak är tänkta som tillfälliga sänkningar, dels att världen har förändrats radikalt under resans gång - ja, till och med så mycket att en del medborgare måste få hjälp med att klara sin absurt ansträngda ekonomi. Folk måste komma ihåg att miljömålen sattes under en tid när allt gick som smort och när vi inte hade ett krig i vår geografiska närhet som är på väg att ruinera oss. Kan inte folk bara sluta PK-skrika och göra sig viktiga om sådant som de ändå inte förstår, och i stället försöka förstå att förutsättningarna nu är så totalt annorlunda att de kräver extraordinära ageranden - om än tillfälliga?

Jordklotet står och faller inte om Sverige med sina 0,2 procent av de globala utsläppen under en kortade tidsperiod inför ekonomiska stödpaket för medborgarna. Och värst i PK-skaran är många av dem som anser sig ha sitt på det torra med elbil. Föraktfullt och drygt fnyser de åt alla dem som inte har en elbil, och tycker att "de gott kan ha det". Var finns solidariteten när den som bäst behövs? Den där solidariteten som S har tuggat om för att lura sig till val efter val, utan att aldrig någonsin leverera.

Uppdaterat: 2022-10-27 12:32
Vissa personer är födda grälsjuka. Släpp dem och gå vidare. Dessutom: Om du inte tillåter folk att inte respektera dig, kommer de snart att börja betrakta dig som konstig. DET är konstigt.

Snooker, men det som riksdagen har lovat att göra för att nå de svenska klimatmålen till 2030, kommer inte att gå enligt bl.a. Naturvårdsverket - med sänkt reduktionsplikt.
80öre som blir 1kr vid pumpen kanske gör mindre skillnad, men det är ganska långt från populisternas löfte.

Uppdaterat: 2022-10-27 12:40
McTar skrev:

Snooker, men det som riksdagen har lovat att göra för att nå de svenska klimatmålen till 2030, kommer inte att gå enligt bl.a. Naturvårdsverket - med sänkt reduktionsplikt.

Det var därför som jag skrev att klimatmålen inte är någon naturlag, inte är huggna i sten eller inte är omöjliga att ändra. De som bestämde målen måste rannsaka sig och ställa sig frågan: Satt vi målen för högt? Och sedan var det det där med förändringarna i vår omvärld. Vi kan inte låtsas som att de inte finns.

Uppdaterat: 2022-10-27 13:04
Vissa personer är födda grälsjuka. Släpp dem och gå vidare. Dessutom: Om du inte tillåter folk att inte respektera dig, kommer de snart att börja betrakta dig som konstig. DET är konstigt.

Det alla verkar missa är att löften inte är något som per definition måste bli utfall, givetvis kommer inte en temperaturökning att kunna hållas tillbaka, alla vet det, men det ger inga poäng att säga som det är, när ingen tål att höra det. Jorden kommer inte heller att gå under, även om medeltemperaturen skulle öka 10 grader, givetvis, det vet alla också, men det skulle bli obekvämt (milt uttryckt) för många, för andra skulle det bli behagligare, tillgången på mat skulle säkert minska innan vi ställt om och insett att det kanske är andra platser som gäller, men sett till planeten så har det givetvis ingen betydelse alls, ser vi till arter på vår planet så kommer det att bli en förändring, men är det något som måste ses som dåligt? Det har förändrats tidigare, kan det kanske vara så att människan inte är det slutgiltiga målet med universum? Givetvis är vi måna om oss själva, inget fel i det, men det finns väldigt lite absoluta sanningar bakom allt prat om miljö och klimat, frågan är om det är en viss kvantitet av människor som ska styra vad målet för alla är, vad är det vi försöker uppnå med miljömålen eller klimatmålen? Någon optimal temperatur? Vem skulle bestämma den? Optimal befolkning? Optimal fördelning av denna befolkningsmängd? Vi måste lära oss att leva med det vi har och förändringen dit vi är påväg, det borde vara målet.

Allt kommer att förändras, att försöka skapa ett mål att inte förändra, well forget it!

Uppdaterat: 2022-10-27 13:08

Att bränsleskatten sänks med 1 kr/litern ligger i linje med det som forskningen visar. Det är en korrekt avvägning.

Att reduktionsplikten sedan också reduceras kraftigt (vilket ligger i utredningar) innebär nästa steg för att fånes transportpriserna. Men det ligger nog minst ett år fram i tiden.

Under tiden får svenskarna betala priset för allt som tokstollarna ställt till med.

Sedan protesterar de bolag som investerat i området, men det är särintressen som ö.h.t inte har någon bärighet i annat än i sin egen plånbok. Prat om arbetslöshet etc saknar dessutom vetenskapligt stöd. Det är helt enkelt ett direkt felaktigt argument- som vanligt när tokstollarna är i farten….

MVH AL

Uppdaterat: 2022-10-27 13:11
” Det finns inget värre än aktiv dumhet.”

Det är kört att uppfylla klimatmålen, vilket främst beror på sänkt reduktionsplikt - men inte bara pga. den. Nu kommer EU höja reduktionsplikten framöver, och det kan inte regeringen ändra på. Vi får inte lägga oss under, då får vi böta.

Och detta ständiga tjat om Indien och Kina. Indien har lägre utsläpp än Sverige räknat per capita.

Alla länder har olika mål satta i Parisavtalet, satt per capita. Och målen är satta även efter historiska utsläpp. Dvs de som började sin industrialisering sent har lägre ”klimatskuld” än de som började sin industrialisering tidigt.

Alla länder har alltså olika klimatmål, särskilt anpassade efter varje land.
För att det ska vara så rättvist som möjligt.
Målen är alltså redan anpassade efter varje land.
Om Sverige nu struntar i sina mål, så blir det katastrof.
Självfallet har vi skyldighet att uppfylla dem.

Och Kina genomgår världens snabbaste omställning till elektrifiering av transportsektorn och satsar enormt mycket på grön teknik. Vilket även Indien gör som bygger massvis med solpaneler m m.

Målen är inte för högt satta, de är för lågt satta. Och jordens samhällen går mot katastrof med ännu mer av extremväder, värmeböljor, översvämningar, stormar osv och utarmad biologisk mångfald.

Vi alla behöver göra mycket mer än vad som görs, öka takten inte minska den. Klimatet har inte råd att vänta!
Klimatet har väntat sedan 1960-talet då de första studierna kom. Redan på 70-talet tog Olof Palme upp klimatkrisen i sina tal.
Det blir värre hela tiden för man gör för lite och för sent och man har i över 50 år sagt ”inte nu, men sen. Klimatet får vänta”.

Men hade man börjat för 50 år sen så hade det varit en mildare omställning, ju längre man väntar desto kraftigare och mer dramatisk tvingas den bli!

Uppdaterat: 2022-10-27 16:38

Det är bara att gratulera de som är politiker, den enda yrkeskåren som kan ljuga en rakt upp i ansiktet för att sedan skylla på en massa strunt varför de inte kunde leverera. Ni som tror på SD, M och KD, hur i hela friden kunde ni gå på följande, apropå tokstollar som A.L hela tiden kör med. SD utlovade sänkt dieselpris med 10 kronor per liter och sänkt bensinpris med 6,50 kr/l. M lovade sänkt dieselpris med 5 kr/l och KD med upp till 9 kr/l.
Grattis till den nya Regeringen.

Uppdaterat: 2022-10-27 16:40

Detta med ”ny teknik” är en bluff, en illusion. Regeringen tror på ”koldioxidinfångning”, en dyr, komplicerad och energikrävande teknik som bara existerar i mindre experimentanläggningar och aldrig kommer att kunna fånga in så mycket som behövs, vilket flera forskare varnat för. Den här regeringen struntar i forskning och vetenskap, lever i en drömvärld som kommer skada och förstöra livet för kommande generationer.

Uppdaterat: 2022-10-27 16:58

Skarj
Jag vet inte vad som skulle vara positivt om medeltemperaturen ökade med 10 grader?
Den stora utmaningen med bara några graders ökning är att stora områden blir obeboeliga med stora befolkningsförflyttningar som resultat. Och redan idag tycker de rika i väst att några få i sammanhanget flyktingar är jobbigt att hantera.

Uppdaterat: 2022-10-27 17:41

Det bidde en tummetott..
Läser i DN, och även andra har uppgiften att:
- "Vid årsskiftet räknas nämligen bränsleskatten automatiskt upp genom indexering. Det innebär att priserna först höjs, innan den föreslagna skattesänkningen träder i kraft. Enligt regeringens egna beräkningar motsvarar skattesänkningen istället cirka 40 öre per liter."
En tummetott! - Tack mäster Kristersson. :)

Uppdaterat: 2022-10-27 18:03
Villevalle

Lovar runt och håller tunt.

Uppdaterat: 2022-10-27 18:13

Vi får väl se hur länge de brun-blå tomtarna överlever regeringsmakten.

Uppdaterat: 2022-10-27 18:36

Ja det är verkligen tomtetider på gång...
Att någon ens gick på de blå-bruna lögnerna.
Men...man vill väl tro det man vill tro.

Uppdaterat: 2022-10-27 19:46

Tja, är väl hugget som stucket, ena halvan går på Röd-Grön lögner och andra på dom Blåaktiga. Skall jag gissa på något så var inte det enorma fokuset på brunmålade och skrämselpropaganda speciellt framgångsrikt och lär heller inte framgent fungera.
Bättre att presentera egna lögner i stället 😉

Uppdaterat: 2022-10-27 19:53

Fast just det här med bränslepriset verkar ju åtminstone vara en lögn i hästväg. 10 kr eller 1 kr. Viss skillnad...men det e klart, har man fått blå dunster i ögonen så står man väl ut med det mesta. Går säkert skylla på nåt.

Uppdaterat: 2022-10-27 20:01

Ja den som gick på den lögnen måste vara väldigt lättlurad. Undrar hur dom tänkte, skulle staten subventionera bensin och diesel?
Men väldigt många vallöften, oavsett sida, är mer eller mindre orealiserbara. Snarare en vision. Årets valkampanj var onekligen nått av det sämsta där det mesta gick ut på personangrepp och att föröka smutskasta motparten snarare än vara tydlig med vad man stod för. Värst av alla och klar segrare blev Märta S.

Uppdaterat: 2022-10-27 20:22

finns det fortfarande folk som tror på politiker? är man så naiv får man skylla sig själv.

Uppdaterat: 2022-10-27 20:49

Är nog ingen som missat att det INTE ligger i tiden att sänka bensinpriset under en kort period. Nä, man saknar kloka politiker med sunda värderingar och en långsiktig politik som bygger på forskning å kunskap. Detta borde alla samarbeta kring oavsett politisk färg. Uthålligt och enträget, då kommer resultaten.

Uppdaterat: 2022-10-27 22:12

Håller helt med dig vv.13.
Tyvärr belönas populism med fler röster.
Vi har oss själva att skylla alltså.

Såg en annons utanför Ica idag, en falukorvsring för 25kr.
Men när Ebba stod och viftade med den kostade en först 40kr och sedan 45kr.
Man hade hoppats att sådant dravel i valspurten skulle ha straffat sig.

Uppdaterat: 2022-10-27 22:46

Nu när vi fått en blå regering som vitt och brett lovat oss väljare sänkt dieselpris med minst 6 till 10 kr per liter och inte uppfyller det borde vi väl kunna klämma åt dem på något vis?

För lögn, förtal vilseledande information eller något annat?

Politikerna ska inte kunna komma undan med sina lögner utan att det ska få konsekvenser för dem!

Uppdaterat: 2022-10-28 05:27

All sänkning av drivmedel är bra, även om det bara är en krona per liter.

Uppdaterat: 2022-10-28 06:12
Lås inga trådar.

Ja sänkning är åtminstone åt rätt håll.

Uppdaterat: 2022-10-28 06:49

Med de svängningar som är på bränslepriserna så kommer vi knappast att märka nån skillnad när/om skatten sänks med 1 kr/l. Men med de lovade 6--10 kr/l så hade vi utan vidare märkt en skillnad. Men det kunde man ju lätt räkna ut att det bara var valfläsk - men tydligen ett som lurade många väljare. Det märkligaste med detta valfläsk är dock att det var så extremt kortlivat.

Uppdaterat: 2022-10-28 10:39

TT News Flash 29/10
"14 öre mindre för en liter bensin och 41 öre för dieseln" - Så blir det vid pumpen.
De 40 örena gällde tydligen bara dieseln.
Vad kallas det som är mindre än en tummetott - mäster Kristersson?

Uppdaterat: 2022-10-29 12:54
Villevalle

I så fall kan gärna Staten behålla dom pengarna - det finns säkert hål att stoppa dom i. Och vi konsumenter slipper smyghöjningar månaden innan sänkningarna skall ske. Så för oss blir det nog ändå ingen affär.

Uppdaterat: 2022-10-29 14:38

Om sänkningen ska märkas, så skulle det handla om ca en femma litern. Det lär inte hända...

Uppdaterat: 2022-10-29 15:15

Vi måste väl vara nöjda med de få ören som blev kvar av den utlovade tian i sänkning för om mupparna fått vara med och bestämma med sin fanatiska uppfattning hade vi haft en tia upp.
Och då hade det inte varit trevligt då heller!

Uppdaterat: 2022-10-29 17:22
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre
40-talisten skrev:

Om sänkningen ska märkas, så skulle det handla om ca en femma litern. Det lär inte hända...

Då får man sänka momsen på drivmedel till 5%. Lätt som en plätt men en inkomstkälla för staten som man säkert inte vill bli av med.

Uppdaterat: 2022-10-29 18:16
saabnisse skrev:

Vi måste väl vara nöjda med de få ören som blev kvar av den utlovade tian i sänkning för om mupparna fått vara med och bestämma med sin fanatiska uppfattning hade vi haft en tia upp.
Och då hade det inte varit trevligt då heller!

Ja det är väl en evinnerlig tur, nu kan Märta ägna sig helhjärtat åt att köpa brun färg och slänga omkring sig 🤣

Uppdaterat: 2022-10-29 18:17

Ja realpolitik är svårt och det kommer denna regering få känna av och uppleva.
Snacka det går, men att snacka så det går, är inte lätt.

Uppdaterat: 2022-10-29 18:54

Vem kan vara nöjd med 14 öre från årskiftet?
TT skriver
"Fakta: Förslagen
Nu är energiskatten 3:78 och koldioxidskatten 2:64 för en liter bensin, totalt 6 kronor och 42 öre.
Efter årsskiftet föreslås energiskatten bli 3:44 och koldioxidskatten 2:87 per liter, totalt 6:31.
För diesel är energiskatten nu 2:11 och koldioxidskatten 2:29 per liter, totalt 4:40.
Efter årsskiftet föreslås energiskatten vara 1:58 och koldioxidskatten 2:49 per liter, totalt 4:07.
Utöver det tillkommer 25 procent moms.
Källa: Finansdepartementets promemoria."
Märk här att skatter höjs!
Tror någon att vi får se Åkesson på bild vid pumpen på nyårsdagen?

Uppdaterat: 2022-10-30 15:24
Villevalle
Raphael skrev:

Målen är inte för högt satta, de är för lågt satta. Och jordens samhällen går mot katastrof med ännu mer av extremväder, värmeböljor, översvämningar, stormar osv och utarmad biologisk mångfald.

Vi alla behöver göra mycket mer än vad som görs, öka takten inte minska den. Klimatet har inte råd att vänta!

Men hade man börjat för 50 år sen så hade det varit en mildare omställning, ju längre man väntar desto kraftigare och mer dramatisk tvingas den bli!

Bra skrivet! 👍 👍

Bra för SD:s ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt att veta är att sänkt bränsleskatt och reduktionsplikt försämrar möjligheten att nå Sveriges klimatmål!

Uppdaterat: 2022-11-01 01:40
"Fit for 55" är ett klimatpaketet som bl a innebär att EU ska minska sina växthusgasutsläpp med 55 % till år 2030 (jämfört med 1990 års nivå) och som har det övergripande klimatmålet (enligt den klimatlag som antogs i juni 2021) att hela EU ska vara klimatneutralt senast år 2050.

När vi piskat oss till att nått Sveriges miljömål, så förväntar vi oss naturligtvis att övriga världen ska följa oss. Och bli lika fina och goda som vi...

Uppdaterat: 2022-11-01 07:57