Vi Bilägares forum

Fortfarande inga elbilar hos polisen – satsar på HVO

Fortfarande inga elbilar hos polisen – satsar på HVO

Räckvidden och lastvikten duger inte i dagens elbilar, enligt polisen. Däremot kan de nya bilarna tankas med HVO – men det finns inget krav på att faktiskt tanka förnybar diesel.

Läs hela artikeln
Uppdaterat: 2022-10-06 06:30

Kommentarer

Ja det är förvånansvärt vad tyst det har blivit.

Befolkningen har nu sett effekterna från tokstollarna, vilka dessutom haft ekonomisk uppbackning av Putin. Skenande priser, ekonomisk ruin, kommande massarbetslöshet och en återgång till förindustriell tid.

Låt oss nu lära oss en läxa av det här.

MVH AL

Uppdaterat: 2022-10-06 08:08
” Det finns inget värre än aktiv dumhet.”

Om man ser till själva fordonet så borde väl en Tesla Model Y kunna fungera i många fall ? Sen är ju deras serviceorganisation antagligen inte det Polisen kräver.

Uppdaterat: 2022-10-06 10:16

Ja en Tesla Y borde vara perfekt, men de är nog inte intresserade att utföra alla ombyggnader för utrustning som krävs, men det skulle naturligtvis kunna göras av en fristående leverantör.
Men jag undrar om den någonsin varit på tapeten?
Den blir kanske lite för tung, men kanske polisen skulle se över sin utrustningslista om det i visa fall finns lättare alternativ.
Men det krävs ju disciplin så bilarna alltid ställs på laddning vid varje uppehåll så att det inte blir som när en kommunal miljöinspektör kom till byn i en bensinGolf.
"Varför åker du inte batteribil?" frågade jag, "kommunen har ju flera."
"De är alltid tomma för ingen sätter i sladden!"

Uppdaterat: 2022-10-06 10:51
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

I senaste boken om kiminalkomisarie Edvard Trut köper de in ett stort antal Kinesiska Brilliance till polishuset på Kungsholmen.
Edvard blir uppmanad av polischefen att använda dessa. Edvard har i alla år åkt en Valiant -75, en riktig polisbil enligt honom, trots upprepade uppmaningar om att ta ut en tjänstebil.
Elbilarna blir i boken en parodi med stopp, bränder och förbud mot att ha de i polishusets garage. På tji byter Edvard ut Varianten mot en 6 meters Cadillac med 8 liters V8, och låter en vän montera sirener och blåljus.

Uppdaterat: 2022-10-06 11:12

Ja, det är ju vad polisen tycker. Sedan finns det ju massa andra myndigheter och kommunala förvaltningar som klarar sig alldeles utmärkt med elbilar.

Uppdaterat: 2022-10-06 15:53

AL vad har ditt resonemang med polisens val av fordon att göra?
Tror att Model Y och VAG.s elbilar skulle funka bra som polisbilar.

Uppdaterat: 2022-10-06 15:56

Vag:s elbilar, ja tjena. Lås dörren gå från bilen en kvart sedan kanske den går att köra iväg med 🤣
Vore så klart en önskedröm för ”buset”

Uppdaterat: 2022-10-06 18:05

Snoid
Vad menar du?

Uppdaterat: 2022-10-06 18:09
Axa skrev:

Snoid
Vad menar du?

Du kan väl inte ha missat den återkommande buggen med en elbil som inte vill ”starta” och standardlösningen att låsa bilen och gå bort från den en stund för att den skall starta?
Tror nog du läst en del om detta som drabbar ID bilarna och Enyaq i grupper på FB.

Nej polisen skall inte ha ha elbilar, oavsett fabrikat.
Möjligen som tjänstefordon för att hantera mindre brådskande ärenden

Uppdaterat: 2022-10-06 18:14

Låt oss nu en gång för alla enas om att det är polisen själva som skall definiera vilken typ av fordon som de skall använda.

Polisen har sedan f.ö elbilar, både på prov som till rent operationella verksamheter. Dock inte som målade utan till andra funktioner.

MVH AL

Uppdaterat: 2022-10-06 18:24
” Det finns inget värre än aktiv dumhet.”

Snoid
Ah, det har jag missat och inget som jag sett om på det utländska Skoda forum jag kollar då och då.
Jag själv har inte haft problemet.

För övrigt så vill jag bara understryka det jag skrev ovan. Polisen är inte enda myndigheten. Många myndigheter kan ha elbilar i sina stall.

Uppdaterat: 2022-10-06 19:59

AL
Polisen finansieras med skattemedel. Det är inget konstigt att man som skattebetalare isåfall har synpunkter på hur dessa används.

Uppdaterat: 2022-10-06 20:01

Polisbilar är just polisbilar och ska ha räckvidd så att det blir över. De kan inte förlita sig på att det ska finnas en snabbladdare när de behöver efter en biljakt kanske över flera mil i riktigt hög fart som verkligen dränerar batteriet. WLTP i 80-90 är en sak men öka till 120 och räckvidden halveras och i farten typ 200 kommer polisbilen inte många mil. En patrullerande polisbil bör inte vara en elbil i dagens läge vilket de ju själva också anser.

Vi andra som inte idkar biljakt så fungerar det förträffligt med elbil, fråga mig för jag kör en dagligen.

Uppdaterat: 2022-10-06 22:53
Axa skrev:

AL
Polisen finansieras med skattemedel. Det är inget konstigt att man som skattebetalare isåfall har synpunkter på hur dessa används.

Ja men precis som att herr genomsnittssvensk inte har en susning om vilka verktyg som passar bäst till thoraxkirurgi på sjukhusen så har han inte en aning om vilken typ av bilar som polisen (eller Försvaret och brand för den delen) behöver till sin verksamhet.

Alltså den gamla klassiska nästippen som vi så ofta hamnar i också i bildebatterna, med googlande skolungdomar och politiska ytterligheter och allt det där du vet;-).

Polisen har sina krav för sina fordon klara( som f.ö vilken bilproducent som helst kan svara på). Och den dagen som elbilarna kan adressera dessa krav på samma sätt som diesel och bensin - ja den dagen lär de också användas ( som målade bilar - det är ju av någon märklig anledning främst där som genomsnittssvensken och skolungdomarna lägger sitt fokus).

MVH AL

Uppdaterat: 2022-10-07 09:17
” Det finns inget värre än aktiv dumhet.”

Polisen ska självklart bara köra stora säkra rejält tilltagna fordon och då blir det främst Volvo V90 och Volvo XC60 serierna.

Uppdaterat: 2022-10-07 07:42
Swenssons skrev:

Polisen ska självklart bara köra stora säkra rejält tilltagna fordon och då blir det främst Volvo V90 och Volvo XC60 serierna.

Ja plus att man åker både Volkswagen, -BMW och MB. Dessutom har man ett antal Nissan Leaf som används i andra syften än att jaga buset.

Rätt fordon på rätt plats således, fastställt av polisen själva. Inte av tokstollarna, googlande ungdomar eller någon märkesfanatiker ute i Värmländska skogarna…

MVH AL

Uppdaterat: 2022-10-07 09:21
” Det finns inget värre än aktiv dumhet.”

Kollar man t ex den Engelska polisen så verkar de ha en helt annan bredd i fordonsparken - kanske nåt som vi i Sverige också skulle fundera över... Dom har alltså inte bara stora och snabba bilar utan även mindre bilar som jag gissar främst används i patrullering i närområdet. Men som sagt - jag är ingen specialist - bara en observatör...:)

Uppdaterat: 2022-10-07 10:53

Precis Pi, Storbritannien köper fordon som passar för dem och enligt deras krav. Svenska polisen köper fordon (inklusive cyklar t.om ) som passar dem.

Hur och vad som köps avgörs av polisen. Inte av förståsigpåare på forum eller av tokstollarna och rent politiska motiv.

MVH AL

Uppdaterat: 2022-10-07 11:48
” Det finns inget värre än aktiv dumhet.”

AL
Vet inte ifall du riktar din uppläxning mot mig.
Men det verkar inte som att du har en något märklig inställning till hur det fungerar och ska fungera i Sverige.
Polisen ska naturligtvis göra sin egen behovsinventering och analys. Men det är lika klart att allmänheten ska få ha synpunkter kring både polisens fordon och kirurgens verktyg. Sedan kan ju naturligtvis synpunkterna vara av olika kvalitet.
Det handlar egentligen om hur upphandling och kravställning går till.

Antar att AL också har synpunkter ibland på allt möjligt.

Uppdaterat: 2022-10-07 13:09

Nej Axa; jag har inte för avsikt att läxa upp dig - i alla fall inte just nu;-)…

Utan jag konstaterar att polisen själva bäst definierar sina behov, utan pekpinnar från aktivister eller googlande skolungdomar som möjligtvis enbart haft möjlighet att stifta bekantskap med polisens fordon via baksätet ;-).

Men som alltid handlar det om att föra in aktivism i konkret verksamhet. Och om denna aktivism krockar med polisens förmåga att bedriva sin verksamhet så ska den skickas till samma soptunna som all annan goja (nedlagda kärnkraftverk, kopplingar till Islamister och Putin etc) som dessa rörelser står för.

Slutsats. Håll ideologin borta från sakkunskapen oavsett man skall operera, behandla, lära barnen att räkna eller lösa brott.

MVH AL

Uppdaterat: 2022-10-07 13:21
” Det finns inget värre än aktiv dumhet.”

Fast ibland får man ju inte allt man vill ha - det gäller inom familjen, hos arbetsgivare och borde också gälla inom Polisen. Så lite måste man nog få tycka om deras bilval.

Uppdaterat: 2022-10-07 20:08

Det är inte alls säkert att polisen själva vet vilka fordon som är bäst. De är säkert hemmablinda och vill ha det som vanligt i alldeles för stor grad precis som de flesta yrkesgrupper.

Uppdaterat: 2022-10-07 21:11

Polisen köper in bilar enligt en kravspecifikation. Därefter görs ganska omfattande tester och sedan en utvärdering där riktiga poliser får säga sitt om de alternativ som finns att välja mellan från de leverantörer som svarar på upphandlingen.

Att någon tokstolle eller annan person som ö.h.t inte har någon polisiär erfarenhet eller förstår vilka krav som fordonen behöver uppfylla skulle kunna plocka fram en bättre lösning håller jag som mycket osannolikt.

Så precis som att kirurgen väljer sina verktyg eller läkaren sina mediciner så köper poliserna in sina bilar, sina kläder, vapen, kommunikationsutrustning eller hundar, hästar och cyklar och gud vet allt själva. Jag tror det är bäst att låta det fortsätta så.

MVH AL

Uppdaterat: 2022-10-07 22:53
” Det finns inget värre än aktiv dumhet.”

Det verkar som polismännen gillar VW Touraeg främst och när volvobilarna står på verkstad :-) . Det finns ju defacto en ganska stor risk att använda VolvoCars produkter till blåljus och försvarsändamål, likväl som Lenovo, ZTE, Huawei. https://www.di.se/ledare/kina-risken-i-volvo-maste-tas-pa-allvar/

Uppdaterat: 2022-10-07 22:55
Pi skrev:

Fast ibland får man ju inte allt man vill ha - det gäller inom familjen, hos arbetsgivare och borde också gälla inom Polisen. Så lite måste man nog få tycka om deras bilval.

Ja som leverantör kan man ju alltid svara på upphandlingen. Om man då levererar en tillräckligt konkurrenskraftig produkt som polisen gillar så säljer man.

Att däremot sitta ute i en stuga någonstans i Sverige och baserat på den egna begränsade referensramen förklara vilka bilar som bör användas anser jag är ologiskt. Polisen kan ju ha helt andra prioriteringar än både tokstollen och fanatikern, och det är ju rimligt att dessa prioriteringar är de som gäller i första hand.

I annat fall kommer ju polisen inte kunna göra ett lika bra arbete.

MVH AL

Uppdaterat: 2022-10-07 22:59
” Det finns inget värre än aktiv dumhet.”

Om man tittar på den utvärdering som gjordes i samband med den senaste upphandlingen så var det BMW 5-serie som fick riktigt fina betyg med avsikt på köregenskaper. Men totalt vann Volvon, i huvudsak på grund av dess komfort. Poliserna spenderar ju mycket tid i bilarna, så det är viktigt med bra stolar och låg ljudnivå.

Angående säkerhetshotet finns det goda poänger i DI;s artikel. Men det gäller egentligen inte för de bilar som köpts in nu (de bygger ju på SPA-plattformen) utan snarare framtida lösningar.

Så kanske att polisen byter till MB E-klass eller 5-serie när Volvobilarna skall bytas ut. Volkswagen finns ju redan med i sortimentet

MVH AL

Uppdaterat: 2022-10-07 23:10
” Det finns inget värre än aktiv dumhet.”

A.L - fast kravspecar kan man ju konstruera så att man får det man av hävd vill ha - det gäller inom alla områden. Så att dom lutar sig emot egna kravspecar gör ju inte att det är den absoluta sanningen när det gäller kraven.

Uppdaterat: 2022-10-07 23:46

Det förekommer att upphandlingar är skrivna på ett sätt som gynnar en specifik leverantör

Uppdaterat: 2022-10-08 08:55
Pi skrev:

A.L - fast kravspecar kan man ju konstruera så att man får det man av hävd vill ha - det gäller inom alla områden. Så att dom lutar sig emot egna kravspecar gör ju inte att det är den absoluta sanningen när det gäller kraven.

Fast kravspecifikation från polisen innehåller ju mest krav på säkerhetsutrustning, effektangivelser från drivlinan, automatlåda och möjlighet att montera polisens utrustning. Därutöver är ett grundkrav att fabrikantens originaldelar används i så hög utsträckning som möjligt.

Tillkommer gör krav på bromsar, köregenskaper och en del annat.

Alltså fullt möjligt för flera tillverkare att svara på.

MVH AL

Uppdaterat: 2022-10-08 10:20
” Det finns inget värre än aktiv dumhet.”
J.L skrev:

Det förekommer att upphandlingar är skrivna på ett sätt som gynnar en specifik leverantör

Kan inte se det i polisens underlag. Det är väl också av det skälet som polisen har en rad olika märken och utföranden beroende på verksamhet.

Men som alltid fokuserar media och människor på det ytliga, d.v.s de bilarna som är målade och rullar ute i trafik. Det är ju dem man ser..;-)

MVH AL

Uppdaterat: 2022-10-08 10:24
” Det finns inget värre än aktiv dumhet.”