Vi Bilägares forum

Renault: ”Den billiga bilens era måste vara över”

Renault: ”Den billiga bilens era måste vara över”

Nya bilar kommer förmodligen inte bli billiga igen, enligt Renaultgruppens chef.

Läs hela artikeln
Uppdaterat: 2022-09-06 08:54

Kommentarer

Det är ju en konkurrensutsatt marknad så det blir knappast en enskild biltillverkare som bestämmer priset.
Om man har något extra kanske man kan ta betalt för det under förutsättning att kunden vill betala för det annars är man körd.
Helt givet är ju att med den skenande teknikutveckling som sker blir kostnadsökningen väldigt stor, men mycket av utvecklingen är sådant som inte efterfrågats eller behövts innan indoktrineringen kom!
Teknikutvecklingen är en del i konkurrensarbetet.

Jag tror att det alltid kommer att finnas en marknad för billigare, enklare bilar med en praktisk basutrustning och som inte, som många nya elbilar, når 100 på ett par sekunder.

Uppdaterat: 2022-09-06 09:52
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Nja, saabnisse.. det blir lätt kartell liknande marknad med få aktörer. Nu har de fått smak på väldigt höga marginaler och det blir svårt att gå tillbaka (om man läser mellan raderna). Hela världen har blivit girigare och vill tjäna mer pengar, och biltillverkare är nog inte sena på den pucken. Ny teknik, som tex elbilar blir lätt att skylla på batteriet kostar pengar osv trots att priset per kWh har mer än halverats under 10 år. Priserna kommer att hållas uppe, tro inget annat. A.L kommer säkert att kommentera detta ur sina fabler om ekonomi, tillgång och efterfråga osv.. han är verkligen inte sen på bollen :-)

Uppdaterat: 2022-09-06 10:01

Om de ökade priserna inte bara är till för att öka vinsten utan verkligen används till att utveckla väsentliga saker som bättre batterier och effektivare drivlinor som ökar räckvidd och minskar elförbrukning istället för meningslösa "förarstödssystem" och mera funktioner i "infotainment systemet" så kan det vara OK.
Men det tvivlar jag på. Jag har kört bil i 50 år och klarat mig utmärkt utan "filassistans" och att kunna sparka upp backluckan med foten för att nämna några.

Uppdaterat: 2022-09-06 10:25

Sixten, problemet är den dessa nya generationer kan inte köra bil .. de sitter med ansiktet i mobilskärmen. Jag håller med dig i sak, jag har haft väldigt enkla bilar utan en massa teknik och hatar nästan att sätta mig i en ny bil där allt "tjuter och blinkar". Jag vill tro att all tekniken skall göra saker bättre och säkrare, men jag börjar bli allt mer osäker på denna punkten eftersom jag inte kan undvika alla andra "dårar" i trafiken.

Uppdaterat: 2022-09-06 14:50
saabnisse skrev:

Helt givet är ju att med den skenande teknikutveckling som sker blir kostnadsökningen väldigt stor, men mycket av utvecklingen är sådant som inte efterfrågats eller behövts innan indoktrineringen kom!

Har du inte lärt dig genom inläggen här på ViB att det endast är sådant som marknaden/ kunderna efterfrågar som också hamnar i bilar förr eller senare och att det grundas i väldigt noggranna kalkyleringar? Så tro det eller ej - allt efterfrågas och behövs och någon indoktrinering har aldrig förekommit. 😊 😉

Uppdaterat: 2022-09-06 15:03
"Fit for 55" är ett klimatpaketet som bl a innebär att EU ska minska sina växthusgasutsläpp med 55 % till år 2030 (jämfört med 1990 års nivå) och som har det övergripande klimatmålet (enligt den klimatlag som antogs i juni 2021) att hela EU ska vara klimatneutralt senast år 2050.

Såklart kommer priserna att tryckas nedåt. varför skulle elbilbranschen vara olika alla andra branscher?

Uppdaterat: 2022-09-06 19:29
Gillar kurvor och rondeller

Tveksam om du får rätt där, MC. Även om jag hoppas det.

Uppdaterat: 2022-09-06 21:03
Pi skrev:

Tveksam om du får rätt där, MC. Även om jag hoppas det.

Klart jag har rätt.

Uppdaterat: 2022-09-10 06:48
Gillar kurvor och rondeller

MC - du kan möjligen FÅ rätt men att HA rätt är nåt annat...:) Hittills har bilbranschen inte visat några tendenser att vara en bransch med sjunkande produktpriser utan i praktiken snarare tvärtom. Och då talar jag givetvis om den Svenska marknaden eftersom vi bor i Sverige.

Uppdaterat: 2022-09-10 07:42

Dacia Spring, kan köps för ca 20k€ i frankrike /Tyskland
VW ID.1 kommer, ca 25k€
Behöver jag säga mer?

Uppdaterat: 2022-09-10 09:44
Gillar kurvor och rondeller

MC
Dacia Spring finns inte att köpa i Sverige och hinner säkert inte hit innan den försvinner.
ID.1 har vi ingen aning om vad den kommer att kosta i Sverige, det beror helt på vilka konkurrenter den kommer att få.

Uppdaterat: 2022-09-10 10:07
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Kommer privatbilen i framtiden bara vara för de "rika," medan vi övriga får cykla eller åka buss? Som det var förr...

Uppdaterat: 2022-09-10 10:10

MC - jo, du spekulerar samt talar om bilar som inte finns i Sverige. Vad bilar "kommer att kosta" har vi hört många gånger - sen har verkligheten blivit en annan. Hoppas som sagt att du får rätt men klart tveksam.

Uppdaterat: 2022-09-10 17:40

Vad menas med billigt?
Jag gjorde en sökning på nya bilar under 200 kkr på Blocket. Jag skulle vilja påstå att under 200 kkr är billigt idag.
Hittar en hel del, mycket småbilar naturligtvis.
C3, Hyundai i20, Peugeot 208, Suzuki Swift, Renault Clio för att nämna några.

Vet inte hur ni tänker? Att det ska vara nya bilar under 100 kkr?

Uppdaterat: 2022-09-10 21:14

Axa
Har du läst artikeln?
Det var elbilar som Renaultfiguren avsåg, men jag tror nog att de nya ICE som kommer blir dyra också eftersom de utrustas med mängder av tveksamma attiraljer som ingen egentligen behöver som kostar lite, men som höjer priset mycket!

Uppdaterat: 2022-09-10 21:40
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Saabnisse
Nja, det är VIB som hänvisar till elbilar men det är oklart om Renault chefen menar bilar generellt eller elbilar.

Uppdaterat: 2022-09-10 22:09

Axa - "billigt" ser inte jag som nåt absolut pris utan snarare relativt - t ex i storleksklassen för att ta ett exempel. En Hyundai I10 och Kia Picanto är både små och billiga i sin klass och i o f s även i absoluta pengar men troligen inga bilar man väljer som enda bil i familjen. Men behöver man bara transportera sig själv korta sträckor så är det nog svårt att hitta andra nya bilar som ger en lägre ägarkostnad - dock lärdom inte fungera som familjebilar. Förr fanns ju flera bilmodeller i den s k Golf-klassen som inte var så mycket dyrare än mina tidigare exempel men det känns numera som ett minne blott, tyvärr.

Uppdaterat: 2022-09-11 00:03
Pi skrev:

MC - jo, du spekulerar samt talar om bilar som inte finns i Sverige. Vad bilar "kommer att kosta" har vi hört många gånger - sen har verkligheten blivit en annan. Hoppas som sagt att du får rätt men klart tveksam.

Det var du som plötsligt lade in begränsningen "sverige". Det är fakta att billiga elbilar redan börjat släppas.

Uppdaterat: 2022-09-11 08:05
Gillar kurvor och rondeller

MC - det är väl rätt naturligt att vi talar om tillgång på bilar och deras priser i det land vi lever i. Har fortfarande inte sett några "billiga" elbilar som fungerar som familjebil här i landet. Den sista (?) var väl introduktionsutförandet av MG ZS och dess leasingpris - sen har priset på dessa höjts rätt rejält - inte minst leasing-priset. Sen ser jag inte bara leasing-priserna utan även köpepriserna för oss som inte nödvändigtvis måste byta bil vart 3:e år. Till detta dilemmat att t ex KÖPA en bil av ett helt nyintroducerat märke - risken finns att man då verkligen sitter med "Svarte Petter" om några år. Det är inte lätt att vara nybils-köpare idag.

Uppdaterat: 2022-09-11 09:43
Pi skrev:

MC - det är väl rätt naturligt att vi talar om tillgång på bilar och deras priser i det land vi lever i.

Vi talar ofta om EU-marknaden och världen på forumet i de frågor vi diskuterar.
För mig är inte sverige så intressant då vi är på en global marknad avseende biltillverkning och försäljning.

Men du vill vinna debatten genom att lägga in en avgränsning, som jag inte gjorde, ok fine.

Inget i historien har behållit den höga prisnivån en ny teknologi hade vid introducerades. Det gäller även i sverige.

Uppdaterat: 2022-09-11 12:22
Gillar kurvor och rondeller

Om vi pratar billig mellanmjölksbil bensin så finns det en hel drös av sådan upp till 300 kkr.
Däremot inga elbilar i motsvarande klass och pris.

Uppdaterat: 2022-09-11 12:44

MC - det har inget med att "vinna" utan det handlar väldigt enkelt om att vi som bor i Sverige till mycket stor del köper våra nya bilar av ÅF inom landet. Jag är helt ointresserad av vad t ex en kines betalar för sin nya Volvo i Kina - liksom en rumän i Rumänien.

Uppdaterat: 2022-09-11 19:58