Vi Bilägares forum

Bilfrågan: Rekommenderad hastighet?

Bilfrågan: Rekommenderad hastighet?

"Kan polisen sätta böter vid en blå 30 skylt?" Vi Bilägare svarar.

Läs hela artikeln
Uppdaterat: 2022-08-19 07:00

Kommentarer

Mycket "om" och "lär" och "kan" för att vara en "ja" eller "nej" fråga, skärpning!
Svara vad lagen säger på liknande frågor, inte med hur man bör uppträda!

Uppdaterat: 2022-08-19 07:32

Svaret är ju JA, polisen kan ge böter vid nedsatt hastighetsgräns även om det är en blå fyrkantig skylt. Men inte med motiveringen hastighetsöverträdelse, utan vårdslöshet i trafik under bristande hänsyn till omgivande situation.
Sen kan jag väl tycka det är en ickefråga, ser man sådan skylt så är det ju oftast något tillfälligt som händer, typ marknad, festival, arrangemang av något slag som gör att det rör sig mer folk utmed vägen, kanske nån tillfällig in och utfart med mycket trafik etc. så då sänker man såklart sin fart. Det handlar ju inte bara om vad lagen säger utan ens eget risktänk/ansvarskänsla med. Vill man råka köra på den där snubben som vinglar till efter några öl för mycket i öltältet bara för man själv minsann inte ska följa en rekommenderadskylt för det behöver man inte för lagen!

Uppdaterat: 2022-08-19 08:30

Det finns en till anledning där den blå skylten kan finnas och det är när det som i vår by finns en genomfartsväg där det är femtio som gäller, men vid ett ställe där husen ligger väldigt nära vägen och det är dålig sikt ansågs det lämpligt med de blå skyltarna.
En begäran att vägverket skulle sänka hastigheten till 30 med tillhörande runt märke vid passagen avslogs.

Uppdaterat: 2022-08-19 10:15
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Nåt jag märkt i många år är att vid vägbyggen där jag bokstavligt kryper fram, arbetare knappa metern bort, grus som kan skjutas iväg om man har otur så finns det bilister som kör upp precis bakom för att skynda på, samma bilister som jag körde om för någon minut sen på den dubbelfiliga motorvägen där högre hastighet än skyltat i praktiken är ofarligt.

Uppdaterat: 2022-08-19 13:56