Vi Bilägares forum

Bilägare lurade av bluffare: ”Ingen skam i kroppen”

Bilägare lurade av bluffare: ”Ingen skam i kroppen”

15 bilägare har lurats av en bilförsäljare som förfalskat namnteckningar. Nu tvingas de fortsätta betala för en bil som inte finns kvar.

Läs hela artikeln
Uppdaterat: 2022-08-15 13:20

Kommentarer

Det är Blocket som inte har någon skam i kroppen, varför inför de inte BankID på deras sajt. Att ha full koll på identiteter borde få bort alla bedragare på Blocket. Använder inte själv Blocket eftersom jag anser det för osäkert. Om de inför BankID, skall det vara med QR kod på skärmen, så att det försvårar bedragare som kommit över BankID uppgifter, eller försöker få gamla personer att identifiera sig utan lov. Tekniska lösningar finns idag för att minska brottsligheten men inga företag/organisationer använder detta? Jag har föreslagit till regeringen att företag som vill ta ut nya lån i mitt namn skall först kontrollera på ETT ställe för att se om jag vill kunna ta lån, och detta stället är det jag själv som ger tillstånd med mitt BankID. Idén går ut på att låta långivare först kontrollera mig, om min inställning är att jag vill ta lån .... istället för att jag skall springa runt på 1000 banker och förbjuda dessa ta ut lån i mitt namn. Sedan är det också dags för folkomräkning i detta landet, med fingeravtryck för att säkerställa alla som vistas i Sverige. Teknologiskt finns väldig säkra och bra lösningar idag, men vi implementerar inte säkerheten vilket underlättar för brottslingarna.

Uppdaterat: 2022-08-15 13:39

Någon ersättning ska man inte få då man själv har ett ansvar för sin egendom. Man kan inte bara lämna ifrån sig bil och reggpapper på detta sättet. Kan även vara försök till försäkringsbedrägeri, vem vet?

Uppdaterat: 2022-08-15 13:52

Ja du har naturligtvis rätt, men det är ju så att många individer inte har eller av någon anledning inte vill ha Bank-Id och de måste man ta hänsyn till.
Eller ska de uteslutas ur det sociala livet?

Uppdaterat: 2022-08-15 13:53
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Bank-ID? Blocket? Det här handlar väl om att ägarna lämnat ifrån sig registreringsbevis.

Uppdaterat: 2022-08-15 14:23

Axa, det handlar om att det är väldigt mycket brottsliga verksamheter som går via Blocket, folk som säljer stulna cyklar i drivor mm. Givetvis måste man ta personligt ansvar för att undvika att bli lurad, men det är för lätt idag att lägga ut annonser mm för att fiska hem alla "offer". Med BankID kontroll kan du också detektera om du säljer väldigt många liknande varor, och i så fall varna för eventuella bedrägerier. Blocket är idag en häleri sajt som utnyttjas flitigt.

Uppdaterat: 2022-08-15 14:29

saabnisse, du har rätt.. men visste du att skolan idag använder datorer i undervisningen. Har du fått ett papper hem att du måste ha internet hemma för att ditt barn går i skolan och måste komma åt skol-uppgifter mm.? Alla dessa sakerna har redan idag "smugglats" in bakvägen, kontanter tagits bort mm.. gamla och de som inte kan hantera tekniken idag har redan blivit akterseglade.

Uppdaterat: 2022-08-15 14:33

Hx
Jag instämmer med att Blocket ska en högre tröskel med bland annat Bank-ID. Men i det här fallet kvarstår att ägarna lämnade ifrån sig registreringsbevis. Det har inte så mycket med Blocket att göra.

Uppdaterat: 2022-08-15 15:13

Axa, givetvis gjorde de fel.. men om bedragaren inte fanns där så hade det aldrig hänt, eller hur? Man vill bli av med bedragare, och då måste kontaktvägarna saneras så att de aldrig får kontakt med nya "kunder" (läs offer). Jag har inte FB, men ibland använder jag en väns FB för att bli av med saker som är sönder och kan repareras... oj oj oj, vad många försök till bedrägeri det görs där. Samma sak med FB, alla kan skapa profiler utan ordentlig bakgrundskontroll vem personen egentligen är. Det är som upplagt för bedragare och skojare att hålla på med folk som inte riktigt har koll och blir utsatta.

Uppdaterat: 2022-08-15 16:32

Naturligtvis usel kontroll hos transportstyrelsen då man via inlämnade manuella blanketter går bredvid det hyfsat säkra ägarbytet via webben. Oacceptabelt och bör tas bort då ytterst få med rent mjöl i påsen nyttjar den möjligheten. Dessutom bör man såklart aldrig släppa sin bil utan betalning. Många som inte får napp på blocket ofta pga att de själva inte är pålästa kring rätt pris blir uppsöka direkt och lovade guld o gröna skogar. Kör åtminstone en koll på orgnr o Id på dem som du skriver avtal med. Pengatvätt och bedrägerier tyvärr mkt vanligt i den mera oseriös delen av bilbranschen. Håll er till stora kända aktörer som jobbar seriöst, blir billigare för oss alla i slutänden.

Uppdaterat: 2022-08-15 19:25

Man kan vara en verifierad person hos Blocket (via Bankid har jag för mig) men det kanske borde vara krav på detta och inte bara en möjlighet.

Uppdaterat: 2022-08-15 19:57

Om nu bilen är belånad och pansatt, så är det bara för kreditgivaren att begära tillbaka fordonet av den som är i besittning av fordonet ?

Uppdaterat: 2022-08-17 09:54

a128,
Och vad händer om den som besitter fordonet vägrar lämna det ifrån sig?
Polisen lär knappast lägga så mycket krut på det.
Det gäller nog att skaffa egna torpeder.

Uppdaterat: 2022-08-18 08:34
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Om inte fordonet återlämnas frivilligt så kan kreditgivare söka handräckning via fogden som vid behov kalla in polis, återta man den på egen han kan man inte räkna med hjälp från Polis

Uppdaterat: 2022-08-19 22:01