Vi Bilägares forum

Sommardäck

Sommardäck

Då är det sommardäckstider igen.
Min Captur levererades med Continental Contact 6, de är testvinnare men jag är inte nöjd med dem för de är för hårda och bullriga. Stötiga. Bilen går mjukare med mina Michelin dubbfria.

Jag har roat mig med att kolla årets däcktester. Aftonbladet har ju gjort ett intressant test med prestanda i +15, +7 och +1. Michelin och GoodYear kan man lita på. Överraskande är att finska Nokian helt faller igenom i lägre temperaturer, fast de marknadsför sig som anpassat för nordiskt väglag och nordiska temperaturer. Nu testade Aftonbladet inomhus i en hall med anpassade temperaturer och nordisk asfalt som underlag. En hall inomhus är kanske inte helt rättvisande, men ger ändå en fingervisning.

Kinesiska Landsail Qirin och Linglong Ultra Sport når inga höjder men tillsammans med Maxxis Premitra från Taiwan klarar de sig bättre i lägre temperaturer än Nokian. Maxxis är ViBs testvinnare. Jag har kollat på tyska tester och de där man mäter slitage så har kinesiska/taiwanesiska däck högre slitage och kortare livslängd än europeisk premium. Maxxis är bra, men inte så länge...
Dock mäter tyskarna inte prestandan slitet, det hade annars varit intressant. Nya GoodYear Efficient Grip 2 har längre livslängd än t o m Michelin, men hur det presterar slitet det vet vi inte...

Andra reflektioner är att japanska Toyos nya Comfort som ersätter CF2 inte klarar konkurrensen. Helt Ok grepp på torrt och klarar vattenplaning ok men bromsar sämre i väta. Plus har högt rullmotstånd. Presterar som ett budgetdäck men kostar som ett mellanprisdäck. Men livslängden verkar anständig/medel, bättre än kineserna.

Fortfarande är Bridgestone den bästa japanen på sommaren. Falken verkar vara tvåa men Yokohama är en tuff konkurrent. Fast Falken har lägre priser. Toyo är sämsta japan.
Yokohama verkar ha god komfort och lågt rullmotstånd jämfört med Falken, men Falken klarar vattenplaning bättre. Vattenplaning är Yokohamas sämsta gren.
Yokohama kostar som premium i Sverige men egenskaperna totalt sett är medel.

Pirelli ligger efter Michelin, GoodYear och Continental. Vattenplaning, våtgrepp och livslängden är nackdelarna. Nya Cinturato P7 2 har bra grepp på torrt och lågt rullmotstånd men borde klara väta bättre för premiumklassen.

Vredestein har halkat efter. Bra motstånd mot vattenplaning men broms i väta är sämre än premium.

Conti 6 vinner på grepp i torrt, vått, har lågt rullmotstånd. Slitage är medel och vattenplaning sämre än konkurrenterna.

Conti äger Uniroyal som klarar vattenplaning bäst på marknaden. ”The Rain Tyre”, men broms i väta blir det omkört av premiummärkena. Ett ”regndäck” borde vara bättre.

En djungel helt enkelt...

Uppdaterat: 2021-03-30 17:34

Kommentarer

Åretruntdäck är optimerade för temperaturer +5 - 15 grader. Lägre än detta är riktiga vinterdäck bättre och över detta är riktiga sommardäck bättre.
Broms- och köregenskaper hos premium åretrunt är likvärdigt med kinesiskt lågpris från udda märken.
Inget jag skulle ha på min bil. Inte i Sverige.

Uppdaterat: 2022-06-06 12:08

Och var skulle man bo menar du? Mellan 5 till 15 grader är det ingenstans

Uppdaterat: 2022-06-06 17:20
Gillar kurvor och rondeller

Ska det vara -5 till +15 grader? Då är det väl temperaturer under stor del av året i Götaland och Svealand.

Uppdaterat: 2022-06-06 17:25

Jag har ju beställt en Volvo XC40 Recharge, den kommer levereras med Volvos året-runt-däck. På senare tid har de lagt till en text på Care by Volvo, att året-runt-däcken ersätter sommardäck. Är det vinterväglag så rekommenderar de vinterdäck.
En förbaskad konstig text. Först väljer de att förse sina bilar med året-runt-däck. Sedan tar det hus i helskotta på kunderna, då garderar de sig med texten enligt ovan. Man kan ju undra vad kunderna ska tro om de jäkla däcken de levererar sina bilar med.

Uppdaterat: 2022-06-07 22:30

Optimus, som 40-talisten skriver skulle jag tro att åretruntdäck passar de allra flesta.
Det är som väl är ytterst få som utnyttjar maximala egenskaper på sina däck och skulle man tvingas till det kan man vara övertygad om att det är fel fabrikat, det finns alltid något bättre, och för att vara riktigt garderad ska man ju lusläsa alla däcktester och byta däck varannan vecka för att vara säker.
Jag tycker man bör lära sig gränsen för de däck man har och dessutom sin egen begränsning och sedan anpassa sin körning därefter.

Uppdaterat: 2022-06-08 08:54
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Tycker det är total galenskap med åretruntdäck. Man vet ju inte när den dagen inträffar, då det går åt helvete bara för att man har dessa skitdäck på bilen.

Uppdaterat: 2022-06-08 12:46

Christer, det är helt riktigt, den dagen vet man inte när den kommer oavsett vad man har för däck!

Uppdaterat: 2022-06-08 21:16
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Som sagt, året runt däck har sin ”performance peak” vid +5 — +15 grader.
På grund av begränsningar i gummimaterialet som är temperaturkänsligt så går det inte att göra däck som klarar alla temperaturer.
Däck handlar inte bara om mönster, utan framförallt om gummiblandning.

Sommardäck är optimerade för +15 och uppåt, vissa +20 och uppåt.

Aftonbladet har testat sommardäck i olika temperaturer. Det är stor skillnad i prestanda på ett sommardäck i +10 och samma däck i +25.
Även mellan +15 och +25 är det skillnad. Men mindre.

Det är greppet på både torra och våta vägbanor som ändras.

Av detta förstår vi att idén med året-runt-däck är omöjlig. Det går inte att göra ett däck som hanterar sommartemperaturer och vintertemperaturer lika bra.

Så året-runt-däck lägger sitt ”performance fönster” mellan vinter- och sommartemperaturer.

Detta betyder att de är sämre i sommartemperaturer än sommardäck, men inte lika usla som riktiga vinterdäck.
Och de är sämre i vintertemperaturer än vinterdäck, men inte lika usla som riktiga sommardäck.

De passar alltså bäst för höst och vår.

Sen finns det givetvis skillnader mellan olika däckmodeller.

Michelin CrossClimate och Bridgestone WeatherControl är mer sommardäck med utökat grepp neråt i temperaturer.

De är bättre i sommartemperaturer än andra året-runt-däck (men inte lika bra som riktiga sommardäck). Och de är sämre i vintertemperaturer än andra åretruntdäck, men inte lika dåliga som riktiga sommardäck.

Dessa två däck marknadsförs inte som året-runt-däck, utan som sommardäck med utsträckt prestanda för mellan vinter och vår samt mellan höst och vinter.

Uppdaterat: 2022-06-08 21:32

Även om man kör försiktigt så kan man ha behov av en tvärnit och kraftig undanmanöver. Det kan springa ut ett barn eller djur ut på vägen.

Då gäller det att ha bra grepp - bra bromsgrepp och bra grepp för att klara en undanmanöver. I vått och torrt.

Bromsgreppet mellan bra och dåliga däck kan skilja sig flera meter i väta.

Man ska alltid ha de bästa däcken som man har råd med.

Uppdaterat: 2022-06-08 21:35

Kan man säga att året runt däcken kan vara bättre än sommar eller vinterdäck på höst/vår? Jag menar inget däck är ju optimalt hela tiden, men kanske att året runt däckens temperaturintervall gör att de under en relativt stor del av året faktiskt är det bästa däcket?

Dock med tillägget att de kan vara så dåliga under den kallaste/varmaste dagen att den ökade risken tar ut den lägre under andra tider på året?

Uppdaterat: 2022-06-13 15:22

Så kan det vara, Kalle. Och ingen av oss kör ju alltid med det mest optimala däcket - även om jag har lite svårt att acceptera just året-runt-däcken...

Uppdaterat: 2022-06-13 15:29

Om man tittar på däcktester så är de bästa året-runt-däcken, från premiumtillverkare, betydligt sämre i vinterväglag än de billigaste asiatiska dubbfria vinterdäcken. Det skiljer sig i bromssträcka. Och jämför vi med premium vinterdäck blir skillnaden ännu större.

Kollar vi på sommartemperaturer, sommardäck är det samma grej. Premium året-runt bromsar sämre i vått och torrt än billiga asiatiska däck.

Så det är egentligen både billigare och bättre köpa och köra på asiatiskt lågpris som vinterdäck och sommardäck än premium året-runt.

Våren och hösten är iaf väldigt kort där jag bor. Det går fort mellan vinter och sommar. Och mellan sommar till vinter.
Totalt bara några veckor om året.

Inget jag skulle satsa på särskilda däck för. Men det beror ju på var man bor.

Uppdaterat: 2022-06-15 18:13

Regn, rusk och höstväder. Körde E18 idag. En sväng till stugan. Kraftigt regn. +11 grader. Så besviken på dessa Continental EcoContact 6 som sitter på. 215/60 R17.
Har väl kört kanske 1500 mil typ med dem nu. Och de vattenplanar alldeles för tidigt. Kör genom regnfyllda spår på vägen och känner ett lätt släpp och ryck i ratten, greppet förloras och så kommer tillbaks igen. Bilen rycker till.
Flera tester har även visat att Conti EcoContact 6 vattenplanar tidigare än flertalet konkurrenter.
Jag tänkte väl inte så mycket på det när de var nya på, men nu märks det mer. Inte bra.
Nu har jag inte valt dem själv, de satt på bilen vid köp. Men när de är slut så får det bli något annat. Inte Conti mer för mig.

Uppdaterat: 2022-10-08 00:45

Raphael,
Varför kör du i spåren när det regnar?

Uppdaterat: 2022-10-08 08:00

Han siktar säkert inte på spåren men ibland kan man ju ändå hamna där av olika orsaker. Men det kanske aldrig händer dig, Mäkinen.

Uppdaterat: 2022-10-08 08:04

Pi,
Det är förstås så att det händer för mig också,, men jag har aldrig fått däcken att tappa fäste mer än sporadiskt och det är knappast ett problem.

Uppdaterat: 2022-10-08 08:10

På vår nya bil sitter det Bridgestonedäck någonting, tror att det är 225 50 18 tum. DET är verkligen skitdäck, bullriga, dåligt grepp vid vått väglag och otroligt kort livslängd.

Uppdaterat: 2022-10-08 10:12

Det visar ju bara att efter 1500 mil så har de tappat för mycket av greppet i väta och motståndet mot vattenplaning. Första året kändes de bra. Nu år 2 så är det tydlig skillnad i regn och när det är vått.
Jag är lite förvånad över det.
Det är samma vägar, samma sträckor jag brukar köra.
De har tappat för mycket grepp i väta lite för fort.
Det visar på dålig livslängd.

Uppdaterat: 2022-10-08 13:07