Vi Bilägares forum

Nya siffror: Var fjärde mopedbil i olycka

Nya siffror: Var fjärde mopedbil i olycka

Pandemin bromsade tillfälligt skadefrekvensen – men nu är den tillbaka på 2019 års nivåer.

Läs hela artikeln
Uppdaterat: 2022-05-18 12:30

Kommentarer

Jag är inte förvånad, det är alldeles för låga krav på föraren. AM körkort får man efter några körlektioner på en automatväxlad moppeskoter och ett teoriprov, ingen uppkörning som visar att föraren har de kunskaper som krävs. De borde vara samma krav som ett bilkörkort och med uppkörning hos TSV.

Uppdaterat: 2022-05-18 17:44

En mopedbil är lika farlig för ett barn eller annan oskyddad trafikant som andra bilar. Inget som ska köras i trafik av femtonåringar.

Uppdaterat: 2022-05-18 20:16
Gunnar L

Men det är ju A-traktorn som det bråkas mest om trots att den är oerhört mycket säkrare än dessa fyrhjuliga tvålkoppar.
Men det spelar inte så stor roll, den primära förebyggande säkerheten ligger i uppträdandet i trafiken och där krävs det betydligt mer utbildning.
Sedan kan man ju undra om alla femtonåringar är mogna att få körkort, men det kanske kan avgöras med en bättre lämplighetsprövning?

Uppdaterat: 2022-05-18 20:22
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

En mopedbil skall inte jämföras med en vanlig bil, den skall jämföras med en vanlig moped och då är säkerheten i trafiken kanske något bättre än den vanliga mopeden.
Förstår inte varför man jämför säkerheten med en bil.
Som saabnisse säger är det uppträdandet i trafiken som avgör om det blir olyckor eller ej och De som kör mopedbil borde få en utbildning som är lite bättre än mopedkörkort.

Uppdaterat: 2022-05-19 07:07
Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.

Framförande av ett fordon kräver uppmärksamhet, inte alla femtonåringar som har det.

Uppdaterat: 2022-05-19 08:44
Lås inga trådar.

En sådan mopedbil tyckte häromdagen att E4/E20 var en vettig transportsträcka mellan två trafikplatser, och klev helt sonika ut på motorvägen precis framför mig härom dagen i dryga 40km/h. Blev en väldigt hård inbromsning då det inte gick att kliva ut i intillliggande körfält. Bakom ratten sitter en ung tjej och hennes två kompisar som trängs i passagerarsätet.

Livsfarligt.

Uppdaterat: 2022-05-19 09:21

Misstaget ifrån våra myndigheter är nog främst att ha skapat en ny moppekategori med 45 km/t som högsta hastighet och därmed förvisa mopparna ifrån cykelbanorna - i alla fall i våra städer. Sen kan man fråga sig om det verkligen behöver vara tillåtet att köra dessa leksaks-fordon på vägar med högre tillåten hastighet än 70 km/t. Lägre skillnad i fart mellan dessa fordon och den normala trafiken borde rimligen minska riskerna.

Uppdaterat: 2022-05-19 09:22

Det är förbjudet att framföra dessa fordon på motortrafikled, men på vanlig 80-väg är det tillåtet även om det ofta är korkat.
Men att förvisa mopparna från cykelbanorna spelar nog ingen roll, inte ens cyklisterna använder dem jämt, ofta kommer ju ett kluster av svartklädda trikåvevare farande och de tar minst lika stor plats som mopedbilarna som ju oftast är i lite roliga färger så att de syns.

Uppdaterat: 2022-05-19 10:09
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre