Vi Bilägares forum

Efter invasionen: Risk för brist och prisrusning på däck

Efter invasionen: Risk för brist och prisrusning på däck

Däckbranschen varnar för att det kan bli både brist och prishöjningar på däck under hösten. En femtedel av alla däck som säljs i Sverige tillverkas i Ryssland.

Läs hela artikeln
Uppdaterat: 2022-04-11 15:20

Kommentarer

Nokian Nordman tillverkas i Ryssland, och den serien är populär som vinterdäck. Nu kan ju Nokian tillverka dem i Finland, men till högre priser. Nordman är ju Nokians budgetalternativ. Blir priserna för höga köper kunderna kinesiskt lågpris istället.

Continental, Pirelli, Bridgestone och Michelin samt Yokohama har alla fabriker i Ryssland. Många av Michelins vinterdäck tillverkas i Kina efter Michelins specifikationer och kvalitetsstandard så jag tror inte deras utbud drabbas så mycket i Sverige.
Jag vet inte vilka däck de andra tillverkar i Ryssland.

Ryssland är en stor marknad för nordiska vinterdäck. Det kostar för mycket att utveckla och marknadsföra vinterdäck bara för Sverige, Norge och Finland. Men flera vinterdäck säljs ju även i Kanada och norra USA.

Sen har Japan bistra vintrar med. Men olika länders vintrar innebär olika krav.

Nu när Ryssland faller bort så tror jag vi får ett sämre utbud av vinterdäck och färre vinterdäck som anpassas efter olika marknader.

Ryssland har varit en stor marknad för vinterdäck i lågpris och mellanprissegmentet. Men många av dem är från Kina och Sydkorea och det verkar som att de fortfarande kommer göra affärer med Ryssland, iaf Kina.

Uppdaterat: 2022-04-12 08:48

Ok, jag gjorde lite research nu. Nokian tillverkar både Hakka och Nordman i Ryssland, men Hakka görs även i Finland. Flyttar de Nordman till Finland lär det bli högre priser på det undermärket.

Pirelli tillverkar IceZero-serien i Ryssland. De dubbade och jag tror även de dubbfria.
Continental gör IceContact dubbade och Gislaved-dubbade. Osäkert om de dubbfria.

Michelin gör de dubbade BF Goodrich i Ryssland och även fortf gör (eller gjorde) X-Ice 3. Men mina var från Kina.

Yokohama gör IG65 dubbade i Ryssland. De dubbfria är Japan.

Bridgestone gör de dubbade i Ryssland. Eventuellt även Blizzak Ice som kallas VRX i Ryssland.

Uppdaterat: 2022-04-12 10:44

Viatti och Cordiant är ryska däckfabrikat (trots europeiskt klingande namn) ryska ägare och tillverkas i Ryssland. Lågprisdäck, brukar hamna i botten för isgrepp men de säljs i Sverige till lockpriser. Eller såldes. Importen lär väl stoppas.

Uppdaterat: 2022-04-12 10:50