Vi Bilägares forum

Toyota gör som Tesla – satsar på kameror istället för lidar

Toyota gör som Tesla – satsar på kameror istället för lidar

Kostar mindre och kan leda till snabbare teknikgenombrott, enligt biltillverkaren.

Läs hela artikeln
Uppdaterat: 2022-04-07 13:03

Kommentarer

Subaru har sedan länge det absolut bästa systemet Eye-Sight. Det bygger på två kameror med djupsyn. Bäst om man kunde kombinera olika typer, men det fungerar inte i dagsläget för Tesla m.fl så detta är nog ett klokt val. Lär komma nya varianter som är bättre hela tiden.

Uppdaterat: 2022-04-08 06:54

Hur fungerar kameror i t ex mörker och dimma ? Känns spontant som att radar/lidar borde vara en säkrare lösning under de betingelserna. Har får mig att det publicerades en test för ett tag sen som pekade i samma riktning.

Uppdaterat: 2022-04-08 09:24

Funkade bra i min outback 2016 i Luleåtrakten. Är det extremt dålig sikt bör man nog ändå anpassa hastigheten. Men trots det så funkade systemet faktiskt i sämre sikt också. Men de gäller att ha spolarvätskan laddad;)

Uppdaterat: 2022-04-08 09:34

Hur bra är lidar vid nederbörd?

Uppdaterat: 2022-04-08 13:20

Jag skrev ett lång inlägg här tidigare men det försvann när jag tryckte på enter.

Kort och gott är kamra inte tillräckligt för att garantera en säker framfart. Rent reglertekniskt missar kameran såpass mycket viktig information att bilar hamnar i diket eller krockar med andra. Detta har vi ju också sett otaliga exempel på.

Lidar är mer träffsäkert när det kommer till rena säkerhetsfrågor, d.v.s för att undvika kollision. För att göra något komfortabelt är den däremot inte lika bra, utan behöver då också ett kamerasystem. Och detta gör systemet dyrt, vilket inga biltillverkare gillar.

Det går att adressera mer än 99% av händelserna (inklusive komplementet) i ett trafikmiljön med ett korrekt utformat system (liknande dem som används inom militära sammanhang). Men det kräver resurser och en tillräcklig hög betalningsvilja från kunden. Och där är ingen ännu.

MVH AL

Uppdaterat: 2022-04-08 13:30
” Det finns inget värre än aktiv dumhet.”