Vi Bilägares forum

Batteriråvaror har blivit 400 procent dyrare på ett år

Batteriråvaror har blivit 400 procent dyrare på ett år

Att bygga ett elbilsbatteri har blivit mer än fem gånger dyrare på bara ett år sett till den mängd nickel, kobolt och litium som behövs.

Läs hela artikeln
Uppdaterat: 2022-04-04 14:42

Kommentarer

LFP-batterier som Kineserna och till stor del Tesla använder innehåller vare sig Nickel eller kobolt.

Uppdaterat: 2022-04-04 15:29

Det har ju alltid hetat att elbilarna ska bli billigare allteftersom, men jag kan inte påstå att jag har märkt det - möjligen på marginalen totalt sett. Och att större volymer skulle ge lägre priser är ingen garanti för just lägre priser. I samma takt som volymerna ökar, ökar också efterfrågan på de "ädla" metallerna, vilket garanterat inte kommer att ge lägre priser. Knappast. Gruvbolagen är inte dumma i huvudet. Dessutom vill biltillverkarna väldigt gärna tjäna så mycket pengar som möjligt på ny teknik, så de ger inte bort något frivilligt. Och som lök på laxen kom Putin och förstörde precis allt. Alla priser rusar, inflationen skenar, räntorna stiger, allt blir dyrare, det är råvarubrist etc. Allt sammantaget gör det ännu dyrare att bygga de redan dyra elbilsbatterierna. Och även om kriget skulle ta slut "snart", kommer de ekonomiska effekterna att bestå i åratal, kanske till och med i årtionden. Jag vill påstå att vi inte ens har sett slutet på början än.

Uppdaterat: 2022-04-04 16:12
Vissa personer är födda grälsjuka. Släpp dem och gå vidare. Dessutom: Om du inte tillåter folk att inte respektera dig, kommer de snart att börja betrakta dig som konstig. DET är konstigt.

Ja oljan är ju ett bättre alternativ, eller ?

Uppdaterat: 2022-04-04 19:31

LFP-batterier är så billiga att en elbil i Kina kostar lika mycket eller mindre än en fossilbil SnookerPro. Dessa batterier kommer att ta över marknaden nästan helt inom 1-2 år, över hälften av Kinabilarna och troligen snart även Tesla har dessa batterier, just nu i de Kinabyggda Teslabilarna som kommer hit.
LFP kan laddas 3 ggr fler gånger, de är enormt mycket säkrare samt billigare, de har vare sig Nickel eller Kobolt. Enda nackdelen just nu är vikten men världens två största batteriproducenter har senaste två veckorna sagt att de i slutet av detta år har LFP på samma vikt/energi-förhållande som andra batterier.

En sak till, LFP tar inte skada av att laddas 0-100%, så mycket enklare.

Uppdaterat: 2022-04-04 21:48