Vi Bilägares forum

Premiär för Mazda CX-60 som laddhybrid – sex mil på eldrift

Premiär för Mazda CX-60 som laddhybrid – sex mil på eldrift

Mazda lanserar en ny och större suv-modell. Den kommer som laddhybrid, men även med raka sexor och bakhjulsdrift på vissa marknader.

Läs hela artikeln
Uppdaterat: 2022-03-08 17:51

Kommentarer

Vem köper en sprillans ny fossilbil i dagens läge och framförallt i Sverige med världens högsta skattebestraffning? Dessutom rak sexa. Bensinen snart 25 och dieseln snart 30 spänn litern. Jojo, lycka till!

Uppdaterat: 2022-03-08 20:20

Jag tror på bättre tider och jag tror att det finns plats för den här, liksom många andra hybridbilar.
Dessutom tycker jag det är trevligt med en bil som inte ser ut som något katten släpat in och den är snygg med ljus inredning och visst är det förståndigt att man hållit designpellejönsarna borta från ratten!

Uppdaterat: 2022-03-08 20:31
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

saabnisse, du är medveten om att denna kommer väga 2+ ton och antagligen dra närmare EN liter/mil när batteriet är slut!? Jag tror den floppar rejält...

Uppdaterat: 2022-03-08 20:35

Hx30, javisst nog kan den ta 1 liter per mil, jag har själv en bil som ledigt kan ta 2, men det är inte så svårt att köra på 0,7 och eftersom den här Mazdan är en nykonstruktion kan den säkert gå att köra på halvlitern!
Mazda är ju en av få som verkligen vågar testa nya ide’er, kom ihåg att det är det enda märke som fick någorlunda ordning på den hopplösa Wankeln och ändå var nästan varenda motortillverkare i hela världen där och petade under en tid innan de gav upp.
Ok, de lyckas kanske inte med allt, men att sabla ner dem innan man vet vad det handlar om tycker jag är dumt.

Uppdaterat: 2022-03-08 21:11
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre
MrMartin skrev:

Vem köper en sprillans ny fossilbil i dagens läge och framförallt i Sverige med världens högsta skattebestraffning? Dessutom rak sexa. Bensinen snart 25 och dieseln snart 30 spänn litern. Jojo, lycka till!

Det var en träffande kommentar, för jag talade helt nyligen med en företagare som precis
"plockat ut" en personbil för runt miljonen och enbart driven med en V6 diesel. Man kan undra om man har dålig omvärldskoll när man gör sådana affärer eller om man tänker att "man lever bara en gång" och att "allt ordnar sig". = )

Uppdaterat: 2022-03-09 02:39
"Fit for 55" är ett klimatpaketet som bl a innebär att EU ska minska sina växthusgasutsläpp med 55 % till år 2030 (jämfört med 1990 års nivå) och som har det övergripande klimatmålet (enligt den klimatlag som antogs i juni 2021) att hela EU ska vara klimatneutralt senast år 2050.

Alltid svårt att utifrån bedöma andras val - i detta fall bilval. Sen är ju fortfarande bränslekostnaden inte den dominerande kostnaden för nya bilar.

Uppdaterat: 2022-03-09 08:17

saabnisse, Mazda har väl gjort bilar förut med wankelmotor? RX-8 tex .. eller? Visserligen en sportbil.. men den drog inte under 1 liter/mil. Så då är vi där igen... jag tror inte det kommer bli "magiska" siffror bara för att den har "ny" teknologi och det baserar jag på verkningsgrad, vikt, aerodynamik. Man kan inte direkt "trolla" bort verkligheten och fysikens lagar. Inte ens en Volvo V40 med diesel motor drar 0,5 liter/mil .. hur skall denna modellen ens kunna vara i närheten när den är både tyngre och mindre aerodynamisk??? Man kan alltid önska sig saker, eller bortse ifrån faktorer som inte uppfylls.. säger inte att denna modellen är dålig, bara att den kommer att ha hög förbrukning om den inte kan köras på större delen el (som kommer att försvinna snabbt eftersom den förbrukar mycket energi). Sedan är jag väldigt tveksam till miljönyttan.. denna modellen verkar ha nästan halva batteri-kapaciteten av min Leaf (40 kWh), det är resurser som måste tas fram och läggas på hela livscykeln.. i princip byggde man en väldigt ineffektiv bil modell med ett större batteri för att kompensera den otympligt stora och tunga kroppen.

Uppdaterat: 2022-03-09 08:55

hx30, det är ju vad jag skrev, Mazda är ju det enda märke som fick någorlunda ordning på den hopplösa Wankeln, att den har låg verkningsgrad är en annan sak.
Men jag tror inte du förstår vad jag menar, att du tror att den tar 1 liter per mil innebär inte att det kanske finns de som kan köra den på halva den förbrukningen, det vet du inget om.
Att sedan göra jämförelse med Volvos äldre konstruktioner och utgå från deras förbrukning går inte förrän man vet mer om de här motorerna och det gör inte jag, men jag påstår att det är fullt möjligt att de kunnat öka verkningsgraden, det är något som kommer att visa sig.
Men sedan finns det faktiskt bilägare som värdesätter andra saker än en låg bränsleförbrukning.

Uppdaterat: 2022-03-09 09:23
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre
hx30 skrev:

saabnisse, Mazda har väl gjort bilar förut med wankelmotor? RX-8 tex .. eller? Visserligen en sportbil.. men den drog inte under 1 liter/mil.

Hade en sådan då de var nya i ett par år. Underbar bil. Jag snittade 1.7 l/mil. Tankade fullt varje 30'e mil.
Spelade ingen roll om man fiskörde eller rejsade, den drog lika mycket.
Luktade bränd olja, som en racerbil.
Valde mellan den och en Boxster. Råttan var roligare och hade bättre chassi.
Moderna Boxters är givetvis överlägsna.

Körde med ställ i rondellerna, ja det skrev jag som en hyllning till PK-maffian på forumet. Hehe.

Sålde den efter 4år, NOLL fel. Och den gick med gasen i botten mest hela tiden.
Hände ingenting under 3k rpm, under 6k gick den som en Civic, men mellan 6-9k var det trevligt värre.
Ljudet vid varvstopp liknade en F1.
Wankel är speciellt.

Uppdaterat: 2022-03-09 20:09
Gillar kurvor och rondeller

” Wankel är speciellt.”
Javisst, men hopplös, ingen annan motortyp har så stora friktionsskapade ytor och det är en av anledningarna till den låga verkningsgraden och det höga slitaget.
Men ändå var det endast Mazda som lyckades någorlunda och det är vad jag gillar med Mazda, de provar gärna något nytt, utvecklar det och får det ofta i tillverkning.

Uppdaterat: 2022-03-09 20:34
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre