Vi Bilägares forum

Dab, digitalradio, framtiden..

Dab, digitalradio, framtiden..

Hejsan forumläsare!

Har gått i bilbytartankar länge och nu börjar det närma sig köp..

Men även om det nästan är omöjligt så vill man ju ha bilen lite framtidssäkrad.
Min största följetong är ändå digitalradio, dab, dab+.
Har sett att tidningen har börjat tagit med i sina tester att det finns till vissa bilar.

Men vad är det som kommer att gälla?

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2205&artikel=5976295

Läser man denna så är ju allting lagt på is, men samtidigt så antyds att planen är att gå över 2022 alt senast 2024..

Då jag kollat på nya ceed så finns inte ens dab som tillval och detta gör mig lite bekymrad..

Fler tankar och feedback uppskattas!

Uppdaterat: 2019-02-24 23:59

Kommentarer

Google Play Musik är en prenumeration. Jag har ingen aning om begränsningar i utbudet. Det jag har sökt har jag hittat.

Uppdaterat: 2019-09-18 20:07
junkers skrev:

Jag tycker Tidal ger mycket högre ljudkvalitet men Spotifys automatskapade spellistor väger ändå tyngre.

Absolut, jag testade tidal en månad och visst var det bra, men för det första är jag inte så ofantligt kräsen och för det andra så saknade jag mängder av musik jag kunde hitta i Spotify och det senare är största anledningen till att jag inte använder det.

Men värt att notera är att om du kör i all fall Spotify i mobilen (mot t.ex. Android Auto) så är standardinställningen inte högsta kvalitet och så är det inställt för att spara datamängd på streamingen. Ställ upp den på högsta så blir det bättre. Inte Tidal kvalitet, men i alla fall bättre än innan.

Uppdaterat: 2019-09-18 21:56
- Peugeot e-208 GT 2022
Shogun skrev:

DAB finns i nya Toyota Rav 4 hybrid, i det uppgraderade JBL stereo paketet som man skickar med nu utan kostnad när Rav4 introduceras. Kostar 12000kr annars.
Tror att även nya Honda CRV hybrid har DAB stereo.
Hur det var på nya Kia eNiro vet jag inte.

Var DAB redan i min dåvarande Avensis -13, i premium paketet. Länk till det: http://tims.elanders.com/webbroschyr/produktblad_arkiv/avensis/ave_pf_web_1302-0.pdf

Uppdaterat: 2019-09-20 01:23

När man har mottagning, så är det ju överlägsen kvalitet på ljudet. Funkar dock inte att ligga på E4an, och tro att man ska ha mottagning från norr, till söder. Men det funkar i Stockholm alla fall.

Uppdaterat: 2019-09-20 01:31

Jag jobbar i DAB branschen och tänkte ge lite fakta i saken.
Norge är det enda land som stängt ned FM, Schweiz kommer att göra detta senast 2024, Danmark har planerat för detta o likaså England. De flesta andra länder i Europa bygger DAB för fullt, det är utbyggt i stora delar av Europa.

Varför bygger man DAB?
FM är föråldrat och kräver massivt med underhåll och är idag det dyraste sättet som finns att sända radio på, som alla vet så krävs det 1st sändare per frekvens (kanal) och strömförbrukningen är 10x större än för en DAB sändare.
En DAB signal kan innehålla upp till 20st kanaler med god ljud kvalitet, oftast använder man dock runt 15st för att bibehålla mycket god ljudkvalitet. Att skrota FM är ingen större kapitalförstörelse, men däremot bra för miljön på sikt med enormt mycket mer effektivt utnyttjande av spektrum och mindre strömförbrukning, och givetvis 15-20gånger fler kanaler per frekvens.
En statlig utredning visade att om alla i Sverige skrotade samtliga FM mottagare samtidigt och köpte DAB mottagare så skulle detta på årsbasis motsvara en höjning på 3% av elektronikskrot, det drunknar helt enkelt i allt annat vi slänger.
Drivkraften hos radiobolag ligger i att man vill få ut fler kanaler i luften, och detta är inte möjligt i FM; dels för att det är ont om frekvenser, men det blir även VÄLDIGT dyrt att bygga detta med många kanaler.

Men hur med 4G o 5G, kan inte detta användas för Radio?
Jo, det finns inga tekniska hinder så klart, detta är förknippat med andra frågeställningar.
Varför skulle telekom bolagen erbjuda att radiobolagen tar upp en hel del av deras bandbredd, till radio som dessutom skall vara gratis att lyssna på? Det kommer inte att hända...någon måste betala för den enorma investeringen som behövs för att mobilnätet skall kunna användas för radio. Dessutom är det så att det i de flesta demokratiska länder är reglerat att radio skall finnas i etern, det skall INTE behövas några abonnemang för att lyssna på statlig radio. Så radio i etern måste man ha, och då är DAB ett bra sätt att digitalisera radion, i de flesta länder är detta dessutom finansierat på ett sätt som gör det kostnadsneutralt för skattebetalare! (man sparar helt enkelt in denna investering)

Det stämmer att från o med nästa år för det inte importeras eller säljas bilar som inte har möjlighet att lyssna på digital radio.

Kommersiell radio i Sverige bygger just nu ut DAB, Stockholm, Gävle o Uppsala är först ut, men Göteborg o Malmö står i kö inom kort. Så det är inget tvivel om att det absolut är trevligt att ha DAB i bilen.

Uppdaterat: 2019-09-28 10:40

Hur många ytterligare reklamkanaler behöver vi ? Ingen som jag ser det. Sen förstår jag att jobbar man med DAB så måste man givetvis försvara denna teknik med alla näbbar och klor för det är ju trots allt ens födkrok. För mig duger den ljudkvalitet vi har i FM-nätet idag och likaså alla reklam-kanaler som jag ändå aldrig lyssnar på. Och jag misstänker att de flesta hushåll har ett flertal FM-mottagare som skulle bli oanvändbara vid en övergång till DAB och likaså skulle de flesta FM-mottagare i alla bilar också bli oanvändbara. Så - nja, ser knappast nåt behov för egen del.

Uppdaterat: 2019-09-28 10:55
Pi skrev:

Hur många ytterligare reklamkanaler behöver vi ? Ingen som jag ser det. Sen förstår jag att jobbar man med DAB så måste man givetvis försvara denna teknik med alla näbbar och klor för det är ju trots allt ens födkrok. För mig duger den ljudkvalitet vi har i FM-nätet idag och likaså alla reklam-kanaler som jag ändå aldrig lyssnar på. Och jag misstänker att de flesta hushåll har ett flertal FM-mottagare som skulle bli oanvändbara vid en övergång till DAB och likaså skulle de flesta FM-mottagare i alla bilar också bli oanvändbara. Så - nja, ser knappast nåt behov för egen del.

En fråga Pi, har du lyssnat till DAB radio i en bil?

Uppdaterat: 2019-09-28 12:10

Guran - svaret är Nej - dock har jag lyssnat på DAB-radio i annan mottagare. Men min åsikt, vilket som sagt är min, är att jag personligen inte har behovet av ev bättre ljudkvalitet från radiomottagningen i en bil och jag har heller inget behov av flera reklamradiostationer. Sen misstänker jag att det måste till en massiv utbyggnad av DAB-sändare om man skall klara mottagningen överallt i t ex Norrlands inland eftersom detta är ett digitalt system vilket fungerar lite annorlunda än det analoga FM-systemet när vi börjar närma oss utkanten av sändarnas räckvidd och därmed låga fältstyrkor. Vilket kostar pengar tillsammans med att alla hushåll måste köpa nya mottagare - i många fall flera mottagare per hushåll. Alla förändringar har givetvis positiva sidor men ofta även negativa så man får nog lov att se lite bredare på detta än lite bättre ljudkvalitet i bilarna och mera reklamradiokanaler.

Uppdaterat: 2019-09-28 12:33

Jag bara undrade då jag tvivlade på att du hade gjort det. Vilket även var ett korrekt.
Jag kan bara konstatera att skillnaden på ljudkvalitet är enormt stor.
Finessen är att det finns betydlig mer än bara reklamradio som ger ett mervärde. T.ex kan du lyssna på din lokala favoritkanal i hela landet.
Men visst kostar det pengar, som alla nyinvesteringar i tekniksprång.
Var ju öven ett gnällande när vi gick från NMT mobiltelefoner till GSM. NMT som fungerade så bra, vad skulle man med detta nya digitala system till som även hade mycket sämre täckning??
Jag däremot skulle uppskatta DAB radio på grund av den betydligt bättre ljudkvalitén och ett större utbud att välja på.
Nu lyssnar jag förvisso ofta på digital radio i bilen via SR play appen. Fungerar ju också bra.

Uppdaterat: 2019-09-28 12:53

Jo jag är partisk i frågan, det medger jag så klart. Men behöver inte försvara med näbbar o klor direkt, tekniken är etablerat i de flesta länder, det är i princip bara Sverige o Finland som inte jobbar aktivt mot en övergång till DAB.
Alltså, argumentet att vi inte vill ha fler kanaler är inte sant sett till hur folk konsumerar media, detta finns det tydliga bevis på, framför allt i Norge o England, ett större utbud ger högre lyssnartal helt enkelt.
Radio som media har samma problem runt om i världen, man tappar konstant lyssnare över tid, och en av anledningarna är just bristen på utbud, och i de länder som har byggt fullt ut med DAB så ser man att trenden stannar av, och till o med ökar, speciellt glädjande är att det finns en trend i DAB länder att den yngre publiken har upptäckt radio.
Sen brukar jag påstå att DAB inte direkt är utvecklat för att tillfredsställa lyssnare, att det blir bättre ljud o större utbud är nästan en bi-produkt, den stora anledningen är dels att FM analog radio inte har en framtid, det skulle vara mycket märkligt att som enda media stanna kvar i en analog utsändning in i framtiden, DAB är helt enkelt utvecklat för att på ett mycket mer kostnadseffektiv sätt få ned kostnaderna för utsändning, samt ge möjlighet till att få ut flera kanaler, och dessutom är DAB ett grönt alternativt.
FM stängs aldrig ned omedelbart, i Norge fick konsumenter över 10år på sig att ställa om. I Norge är lokalradio kvar på FM ett tag till (det bråkas om hur länge, men troligen till 2024)

Som konsument måste jag säga att jag verkligen gillar det bättre ljudet i bilen, allt blir så mycket tydligare i ljudbilden, och jag är väldigt förtjust i funktionen att jag alltid ser vilket låt som spelas, tillsammans med bilder, tex på skivomslaget.

Till slut, hela radioindustrin är 100% överens om att DAB är den vägen man vill gå, detta är både SR o de stora kommersiella aktörerna NENT o Bauer helt överens om, men övergången har stoppats av miljöpartiet av alla partier! (de har tydligen inte läst den statliga utredningen om hur mycket bättre DAB är ur ett miljöperspektiv)

Uppdaterat: 2019-09-28 12:53

DAB får gärna komma för mig, men just nu har jag ingen användning av det. Jag valde bort det när jag skaffade ny bil just för att vi inte har DAB i Sverige och jag inte har tänkt att ha bilen längre än 3år. Misstänker att vi inte har det klart inom 2,5 år så med andra ord var det lika bra att välja bort det. Åker jag till Norge så får jag lyssna på Spotify istället, men det gör jag redan på de flesta långresor så.

Uppdaterat: 2019-09-28 20:32
- Peugeot e-208 GT 2022

Ni som pratar om streaming missar poängen: Det måste finnas ett fungerande sändningssystem som inte är beroende av att mottagaren har internetåtkomst.

Och när det gäller valet mellan DAB och FM: Huvudsaken är att det gamla analoga FM-nätet får finnas kvar. Det finns hur många FM-mottagare som helst. Och det finns många skickliga hemmfixare som kan tillverka en egen. Och FM-sändningarna täcker vad jag vet precis hela Sverige. Det är av stor betydelse att FM-nätet finns kvar. Det handlar om tillgång till information, särskilt under en kris.

Uppdaterat: 2021-11-16 15:08
Självkörande? Ja, jag kör själv.

Sverige är om ett par år det enda landet som kör ålderdomlig FM. Tacka MP för detta, de stoppade teknikskiftet.

Uppdaterat: 2021-11-16 17:12

Tenderar nog att hålla med blåtand i denna fråga. Krisinformation är nog så viktig och idag fungerar trots allt FM-bandet nästan överallt i vårt avlånga land.

Uppdaterat: 2021-11-16 17:24

Jag har en helt annan åsikt, jag vill ha DAB så snart som möjligt, vilket förmodligen betyder minst tjugo år med den beslutsångest bestämmande politiker har!
FM_ nätet kommer ju inte att släckas på kanske tio år efter införandet så det behöver knappast bli något problem.
Men jag minns den tid det bara fanns AM och protesterna mot FM, ”Då kan man ju inte höra Luxemburg!”, men det löste sig, efter några år hade även SR musik för allmänheten.
Tyvärr hör jag inte till den allmänheten, min musiksmak är väldigt smal och utstuderad, består mest av jazz inom en begränsad period och finns nästan endast på P2, men där finns också musik jag inte vill lyssna på.
Jag lyssnar på nätradio med mobilen och blåtand, men DAB vore säkert bättre.

Uppdaterat: 2021-11-16 18:21
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Kommer biltillverkare fortsätta tillhandahålla FM i Sverige när snart hela Europa gått över till DAB.

Uppdaterat: 2021-11-16 19:26

Knappast, det blir nog till att köpa en ersättningsradio på Biltema!

Uppdaterat: 2021-11-16 19:44
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre
saabnisse skrev:

Knappast, det blir nog till att köpa en ersättningsradio på Biltema!

Ersättningsradio med dagens infotainmentsystem? Hur tänkte du där?

Uppdaterat: 2021-11-16 21:17

Går bra att hänga under ratten med lite gaffatejp.

Uppdaterat: 2021-11-16 21:51
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Vad är det senaste om DAB, finns det i Sverige eller inte. Kan bara det ena existera och inte det andra samtidigt? har inte haft DAB tidigare, men kommande bil kommer ha det. Kommer jag inte kunna nyttja det i Sverige för att Sverige bara vill ha det ena och inte båda samtidigt? Eller går det inte ha båda samtidigt?

Stör mig mycket på analog radio. T.ex. varenda gång man står vid ett trafikljus så tappar radion täckning av någon anledning.

Uppdaterat: 2022-01-28 21:51
- Peugeot e-208 GT 2022

Har aldrig några mottagningsproblem med min FM-radio i bilen så dina problem bejje kanske är Peugot-relaterade..:) Har f ö inte upplevt några reella mottagningsproblem i bilarnas FM-mottagare på en herrans massa år.

Uppdaterat: 2022-01-28 22:31

Bejje
Det finns DAB runt Stockholm och Göteborg om jag inte missminner mig.
I Norge är hela FM nätet utbytt mot DAB+ men finns några lokalradiostationer som fortfarande sänder i FM.
Och du kommer inte kunna nyttja DAB förutom där det finns sändare som sänder digitalt.
FM är analoga signaler FrekvenModellering. DAB är digitala signaler.
Så i Kalmar lär du inte ha nån större nytta av DAB mottagaren.
Så jag rekommenderar en Norge semester så du kan testa radion ordentligt.
Bra med laddmöjligheter och hotell är inte så ohemult dyrt.

Uppdaterat: 2022-01-28 23:05
bejje skrev:

mso 1000 skrev:
Jag kunde välja dab 2016 för en tusenlapp men såg ingen vinning i det.
Man speglar ju ändå alla radio kanaler via CarPlay och phonen.

Men kan det inte vara så då att det bli mycket bättre kvalitet med DAB jämfört med internet streaming?
T.ex. lyssnar jag på Energy eller Rockklassiker via streaming så tycker jag kvalitén är märkbart sämre än analog radio med bra täckning.

Om jag får gissa, så tror jag bandbredden och insignal påverkar mer är om musiken skickas över nätet, DAB eller analog radio.
Så är det nämligen med Spotify och de andra streamingtjänsterna.

Uppdaterat: 2022-01-30 15:34
Gillar kurvor och rondeller
Pi skrev:

Sen tror jag fortfarande att DAB-sändarna har sämre täckning ute i periferin eller i bergiga trakter. DAB sänds i runda slängar på dubbelt så hög frekvens som FM och högre frekvens/kortare våglängd har alltid tidigare gett sämre utbredning/räckvidd. Sen är det ju digitalt = endera fungerar det till fullo eller inte alls medan FM-bandet är analogt och ofta kan avlyssnas även om inte signalen är så bra - i alla fall till nöds och i krissituationer.

Så är det, vilket märks i en vanlig tunnel i stan (stentyst), så det är inte bara på landet...
Kortare våglängder går mer rakt fram och studsar = kommer inte in mer än 30-50 meter i en tunnel. Sjukt irriterande.
Längre våglängder kan böja sig.
Om man nu ska tänja en smula på fysik-teorin.
Detta fenomen kan observeras i ljud där diskant och bas (längre våglängd) uppför sig på liknande sätt.

Uppdaterat: 2022-01-30 15:47
Gillar kurvor och rondeller
Pi skrev:

Eller så streamar man radiokanaler via Tunein i Android Auto...

Ja så torde snart alla göra. Dvs onödigt slöseri att bygga ut DAB.
Var noga att kolla så mina senaste bilar hade stöd för Apple Carplay vid inköpet.
Mest för ungarnas skull, jag kopplar in tfn med kabel. Och så har jag ett USB med musik isatt i bilen (okomprimerad musik är bäst)

Uppdaterat: 2022-01-30 15:52
Gillar kurvor och rondeller
LPmannen skrev:

Varför skulle telekom bolagen erbjuda att radiobolagen tar upp en hel del av deras bandbredd, till radio som dessutom skall vara gratis att lyssna på? Det kommer inte att hända...någon måste betala för den enorma investeringen som behövs för att mobilnätet skall kunna användas för radio.

Inte hända?
Enorm investering?

Har du missat att allt redan finns att streama sedan länge? SR-Appen är ju kanon!
Och att bandbredden för radio är en losk i havet jämfört med alla som streamar video...

Nä lägg ned DAB, tekniken kommer bli föråldrad snabbt.
Bandbreden på 4G redan är bra, 5G är på G och 6G redan i designstadiet.
DAB kommer aldrig kunna erbjuda lika bra bandbredd (=kvalitet) som mobilt internet.

Uppdaterat: 2022-01-30 15:59
Gillar kurvor och rondeller
Pi skrev:

Krisinformation är nog så viktig och idag fungerar trots allt FM-bandet nästan överallt i vårt avlånga land.

Ja Krisinformation är viktigt, men även att totalförsvaret ska kunna kommunicera.
Har jobbat i försvarsmakten med totalförsvaret kommunikationsnät, men beslut bör inte vara färgade av politisk övertygelse.
Man ska även tänka på att elförsörjningen kommer upphöra direkt vid kris, så den aspekten måste vägas in i beslutet.
Inga lätta beslut detta.

Uppdaterat: 2022-01-30 16:06
Gillar kurvor och rondeller
motorcykelentusiasten skrev:

Pi skrev:
Eller så streamar man radiokanaler via Tunein i Android Auto...

Ja så torde snart alla göra. Dvs onödigt slöseri att bygga ut DAB.
Var noga att kolla så mina senaste bilar hade stöd för Apple Carplay vid inköpet.
Mest för ungarnas skull, jag kopplar in tfn med kabel. Och så har jag ett USB med musik isatt i bilen (okomprimerad musik är bäst)

Jag beställde en sån här. Mojäng för trådlös Android Auto. Finns redan sådana sedan tidigare för Apple Carplay, men det har tagit längre tid för Android auto.

Kommer troligen få leverans av den imorn. Ska bli så skönt att bara sätta sig i bilen utan att behöva ta ut telefonen ur fickan eller koppla in något.

https://carsifi.com/

Uppdaterat: 2022-01-30 16:18
- Peugeot e-208 GT 2022

Jag har Tuneln i bilen utan vare sig Apple Carplay eller Anroid Auto, och det är det enda jag använder för att lyssna på radio. Smidigt med kunna lyssna på alla kanaler oavsett om man inte är där de normalt sänds.

Uppdaterat: 2022-01-30 16:35
Henrik M skrev:

Jag har Tuneln i bilen utan vare sig Apple Carplay eller Anroid Auto, och det är det enda jag använder för att lyssna på radio. Smidigt med kunna lyssna på alla kanaler oavsett om man inte är där de normalt sänds.

Antar att du menar Appen. Testa även "I like radio"-Appen. där finns en del gobitar som saknas i TuneIn, tex höjdarkanalen GO-country.
Det bästa med att jobba i USA o Canada var all country. Järnet på stereon och glida fram i 55 mph. Många jänkarbilar har helt underbart överdriven bas så den musiken kommer till sin rätt.

Uppdaterat: 2022-01-30 22:12
Gillar kurvor och rondeller

Jag gissar att Henrik menade att Tunein finns som standard i Teslas Infotainment-system - men det är som sagt bara en gissning.

Uppdaterat: 2022-01-30 22:43
Pi skrev:

Jag gissar att Henrik menade att Tunein finns som standard i Teslas Infotainment-system - men det är som sagt bara en gissning.

Precis, helt rätt Pi, tyckte det var givet av mitt inlägg men kanske uttryckte mig lite oklart. :)
Jag tycker inte man ska behöva använda sig av en massa tredjepartslösningar för infotainmentdelen. Då känns det liksom inte riktigt färdigutvecklat. Vill ha det integrerat och snyggt och smidigt utfört.

Uppdaterat: 2022-01-30 22:55

Kommer du åt GO-country i Teslan?
Har bilen den goa överdrivna countrybasen?
Är allätare och lirar mest hårdrock&metall, men ibland vill man känna sig tillbakalutad som en jänkare på väg till grillhaket.

Uppdaterat: 2022-01-31 22:21
Gillar kurvor och rondeller
motorcykelentusiasten skrev:

Kommer du åt GO-country i Teslan?
Har bilen den goa överdrivna countrybasen?
Är allätare och lirar mest hårdrock&metall, men ibland vill man känna sig tillbakalutad som en jänkare på väg till grillhaket.

Finns det på Tuneln gör jag säkert det, inte testat. Kan kolla i morgon när jag kör hem, på vägen till jobbet är det Rockklassikers morgonshow som går.
Om det är överdriven bas har väl mer med inställningarna att göra, och du kan justera subben separat. Men ja, det går få till riktigt bra bas om man vill det. Jag som började knata på krogen 94 när Masterboy var stora och inne kör ju gärna deras klassiska eurotechno och då kan man få till riktigt härligt tryck.

Uppdaterat: 2022-01-31 22:24

Techno är bra, kräver bra stereo dock. Kul att du är nöjd.

Uppdaterat: 2022-02-01 06:50
Gillar kurvor och rondeller

Jag är inte per princip emot DAB, tycker det är en bra idé. LPmannen verkar inte varit online på ett tag, men när jag var i Norge 2019 pre-pandemin så fanns FM kvar, eller kan bilar växla själv? Min 2011 Mercedes jag hade då fick iaf helt plötsligt massa extra info i radion och ljudet försvann helt i tunnlar. Jag vet inte om den hade DAB men det kanske den hade då, fanns en jäkla massa kanaler att välja på iaf.

Finns inte några direkta nackdelar med det sålänge man har hårdvaran.

Däremot kanske man ska ha delar av FM kvar till krisinformation, ett analogt nät är lite mindre känsligt för variationer i signalstyrka i och med att det i första hand brusar när signalen blir kass istället för att helt försvinna. Digitalt är som bekant på eller av.

Jag har heller ingen lust att köpa en ny krisradio "utifallatt"... Min National Panasonic transistor från 60-talet fyller gott och väl sitt syfte som sådan just nu.

Uppdaterat: 2022-02-13 13:34
Lossa skruvarna och skaka! hur svårt kan det vara?

Lite utanför ämnet.
Ni vet säkert att det finns rastplatserna Nyköpingsbro och Gävlebro utmed E4an, tror dessa 2 byggdes i samma veva.
Har man P4 radio Stockholm inställt på FM börjar det knastra i radion när man passerat dessa broar, och den byter kanal typ när man fortfarande kan se broarna i backspegeln. Lite kul faktiskt, då avståndet till Nyköping är betydligt kortare. Väster ut kommer man nästan till Örebro, men det är ju ingen fysisk bro ;)

Uppdaterat: 2022-02-13 19:40

Har DAB i min opel. Provade idag, finns ingen DAB-kanal alls här på östkusten :D

Uppdaterat: 2022-02-14 18:41
Lossa skruvarna och skaka! hur svårt kan det vara?

jag har noterat att nyare bilar inte har Bilradio i Din-format längre, hur tänker biltillverklarna här ?
i vissa fall kan man konvertera till DIN-ram:
https://www.caraudio24.de/Zubehoer/Radioeinbausets:::3703_9227.html

påminner om rsonemangen när alla bljåljusmyndiheter gick över till Rakel/Tetra
det gamla 79 MHz bandet var ett robust system

Uppdaterat: 2022-07-10 11:43

Det är väl en otrolig fördel att de inte har det längre utan mer integrerat system. När hörde du om nån som fick en ruta krossad för bilstereostöld senast på en nyare bil?

Uppdaterat: 2022-07-10 12:24

a128 , det är ganska många år sedan detta försvann.
Bra för att stölderna minskar.

Uppdaterat: 2022-07-10 12:58

Det stjäls friskt även på nyare kärror:
https://www.mitti.se/nyheter/vag-av-stolder-fran-bmw-bilar/repvbb!4KuBa4g1xrzFv5rFOTfYfw/
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/atalas-for-flera-stolder-ur-bmw-bilar

Uppdaterat: 2022-07-10 21:20
a128 skrev:

Det stjäls friskt även på nyare kärror:
https://www.mitti.se/nyheter/vag-av-stolder-fran-bmw-bilar/repvbb!4KuBa4g1xrzFv5rFOTfYfw/
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/atalas-for-flera-stolder-ur-bmw-bilar

Ja men inte radioapparater. Men du kanske inte har läst artiklarna du länkat till?
Det är navigationsutrustning, M-sport rattar, adaptiva lyktor Mm. Men ingen bilstereo lyser med sin frånvaro i fråga om stöldbegärliga delar.
Hetaste nu är väl katalysatorer på gamla Toyotabilar🙃
Söker du mer så finner du även att Volkswagen, Volvo, MB mfl är utsatta för stölder då det är reservdelslager för organiserade öststatsligor.
Dvs det som är stöldbegärligt är det som är dyra tillval, därför sällan du ser sådana stölder ur asiatiska bilar där det bara finns ett par olika paket som oftast är prisvärda.

Uppdaterat: 2022-07-10 22:04

Fast navigator och "bilradio" är ju samma enhet så det blir mest en lek med ord i detta sammanhang.

Uppdaterat: 2022-07-10 23:01
Pi skrev:

Fast navigator och "bilradio" är ju samma enhet så det blir mest en lek med ord i detta sammanhang.

Det är det väl inte, du kan köpa en BMW utan den enheten. Det är den stora skärmen som är eftertraktad.
Du kunde få navigering även med en lilla ”töntiga” skärmen.
Men som jag skrev så är det de dyra tillvalen på moderna bilar som är stöldbegärliga.

Uppdaterat: 2022-07-10 23:09

Ordklyveri, "Guran". Och det finns andra bilar än BMW... Den dag man fått sin ruta sönderslagen och sin "radio"/"navigator"/"stora skärm" stulen så skiter man nog i vad tjuven var ute efter.

Uppdaterat: 2022-07-11 08:00
Pi skrev:

Ordklyveri, "Guran". Och det finns andra bilar än BMW... Den dag man fått sin ruta sönderslagen och sin "radio"/"navigator"/"stora skärm" stulen så skiter man nog i vad tjuven var ute efter.

Så klart det finns vilket jag även skrev i tidigare inlägg. Men du var väl mer upptagen att säga emot än att läsa hela inlägget 😜

Uppdaterat: 2022-07-11 09:26

I så fall är vi nog rätt lika, "Guran"....
Jag konstaterade bara att det fortfarande stjäls, låt oss kalla det "multimedia-enheter", ur bilar även om det säkert stals mera tidigare. Men dyrare numera - när det händer.

Uppdaterat: 2022-07-11 09:57