Vi Bilägares forum

Efter Swedacs beslut: Dekra drar tillbaka sitt överklagande

Efter Swedacs beslut: Dekra drar tillbaka sitt överklagande

Dekra får fortfarande inte besiktiga bilar. Nu drar företaget tillbaka överklagandet.

Läs hela artikeln
Uppdaterat: 2021-12-29 15:35

Kommentarer

Har aldrig litar på de där besiktningsföretagen. Reinfeldt lovade guld och gröna skogar när de avreglerade bilprovningens monopol. Tyvärr blev det bara så för hans egna kompisar som ägde de nya besiktningsföretagen. Jag får istället betala dubbelt för att besikta bilen. Vem blir förvånad?

Uppdaterat: 2021-12-29 18:05

Frågan du ska ställa dig/alla vem vill du ska få pengarna i sin ficka. För någon kommer få dem i sin ficka. Är de statliga vet du var de hamnar.
Nu har du åtminstone chansen att starta ett eget bolag och visa hur det ska gå till och stoppa pengarna i din ficka.

Uppdaterat: 2021-12-30 08:13

Mozzer;

Ska jag starta en bilbesiktning? Tyvärr, men jag har inte det startkapitalet och de ”rätta kontakterna”. Jag föredrar att behålla merparten av pengarna i min egen ficka. Staten tog ju åtminstone bara hälften av mina pengar. Sen hade bilprovningen inte samma ägare som verkstaden väggen bredvid besiktningen. Det är inga besiktningsmän längre. Inte ens besiktningspojkar. Det är snarare dammsugarförsäljare som fått sig en besiktningshall att samlas i.

Uppdaterat: 2021-12-29 18:33

”I Finland har monopolet varit borta sen tre år tillbaka, och där har antalet stationer man kan besiktiga på tredubblats. I Sverige återstår det att se hur det blir, och även om antalet stationer ökar här väntas det först och främst bli i större orter.

300 kronor kostar det att besiktiga sin bil idag, och det har det gjort i sju år. Priserna väntas nu bli högre, där den dyraste kontrollen kan kosta så mycket som 600 kronor.”

https://feber.se/bil/imorgon-forsvinner-bilprovningens-monopol/182003/

” I dag kostar det som privatperson 300 kronor att kontrollbesiktiga sin personbil. Priset har legat stabilt sedan sju år tillbaka. I och med avregleringen väntas priserna att höjas på sikt. Enligt en utredning beordrad av regeringen är en stegvis prishöjning att vänta och taket nås troligtvis först när en fördubbling har skett – alltså omkring 600 kronor. En liknande utveckling har skett i exempelvis Finland sedan marknaden avreglerades där.”

https://www.teknikensvarld.se/nyheter/bil-och-trafik/dyrare-bilbesiktning-att-vanta-monopolet-forsvinner-1-juli-126304/

Obs! Detta skrevs 2010. Reinfeldt o co visste exakt att vi skulle få betala dubbelt och ha mängder av besiktningsverkstäder i städerna. Bättre service?! Jag vill bara ha bilen rättvist besiktad.

Ursäkta men så j-a korkat så det inte finns ord för det. Det enda som är värre är väl möjligen de ideologiska fåntrattarna i kommentarsfälten som försöker försvara beslutet!

Skandal.

Uppdaterat: 2021-12-29 19:06

Leffe, som ideologisk fåntratt så måste jag ändå påpeka vissa fördelar med det nya kontrollsystemet.
Med det nya systemet finns det möjlighet att välja en tid som passar dig utan att du behöver vara ute i månader innan och begära ledighet från jobbet för att passa en tid som du blivit tilldelad.
Med det nya systemet behöver du inte stå med mössan i hand och buga för en självutnämnd smådryg person som underkänt ditt fordon, nu är det bara att tacka och ta emot och välja ett annat företag om man är missbelåten.
Med det nya systemet får du betala mer för bilbesiktningen?
Kanske, för du har ingen aning om hur prisutvecklingen sett ut om EU låtit Sverige behålla den gamla statligt styrda bilbesiktningen!
Var glad över att det finns en kontrollinstans som håller reda på besiktningsföretagen, det fanns inte tidigare, inte i praktiken!

Uppdaterat: 2021-12-29 19:35
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

saabnisse; Jag besiktade långt innan avregleringen och det funkade alldeles utmärkt. Inflationen har varit obefintlig. Vi visste ju redan 2010 vad det här skulle leda till. Jag ser vad jag får betala och att de letar fel på min bil så jag ser bara nackdelar. Jag gissar istället att det blivit hälften så dyrt om staten behållit besiktningsmonopolet och åtminstone inte dyrare så får du gissa vad du vill. Verkligheten visar att det blivit dyrare. Dessutom tjänar verkstaden bredvid på att min bil underkänns! Jag sa åt dem att jag hellre skrotar bilen än låter dem tjäna pengar på sina dammsugarförsäljarmetoder. Och jag höll minsann mitt ord. Sen blev det en andra elbil istället. Nu kan de försöka leta fel bäst de vill. Men tyvärr får jag fortfarande betala 1200 kr för två bilar istället för 600 kronor. Det gör mig rasande. Av de där 600 kronorna kunde jag ha betalat även din besiktning och ändå tjänat 300 kronor så hade vi nog båda varit nöjda.

Uppdaterat: 2021-12-29 19:49

Jag betalade 399 kr för bilbesiktning för en månad sedan. Långt ifrån den fördubbling som Leffe81 påstår har skett. Då hade jag flera stationer att välja på, inga köer. Dessutom trevligt bemötande och servicekänsla. Långt ifrån den ofta förekommande sura verkmästartypen man mötte på gamla besiktningsmonopolets tid.

Uppdaterat: 2021-12-29 19:57

ja, jag tänkte väl nästan att besiktningsbranschens propagandamaskinister skulle börjablanda sig i diskussionen.

Jag tyckte det var riktigt trevliga verkmästartyper på den gamla goda tiden. Idag är det bara hånflinande fjuniga och finniga ungar som tittar förvånat om man kräver en kopp kaffe och som försöker peta sönder bilen för att få nåt att anteckna. Ibland undrar jag om de får nån slags bonus för alla fel de hittar? Skulle inte förvåna mig ett dugg.

Det var allt bättre förr. På det statliga besiktningsmonopolets tid. Billigare, bättre och ett mer ärligt hanterande av ens bil.

Uppdaterat: 2021-12-29 20:07

Så här reagerar okunniga fjuniga ungar när en kontrollant kontrollerar dessa dammsugarförsäljare:

” Bristerna som Swedac funnit vid sina kontroller har Dekra i många fall förklarat med att teknikerna blivit nervösa av kontrollanternas närvaro.
”Swedac har förståelse för att teknikerna kan känna ett visst mått av nervositet när de blir granskade men anser det inte trovärdigt att teknikerna ska bli så nervösa att dessa uppgifter, som teknikerna utför dagligen, ska påverkas negativt av Swedacs personal och därmed medföra att teknikern utför felaktiga besiktningar av fordon”, skriver myndigheten.”

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/G35En6/darfor-stangs-dekras-bilbesiktning

Hellre en allvarsam, statlig och kunnig besiktningskontrollant som tar hälften betalt än en fjunig, nervös och okunnig liten gosse från marknadsavdelningen som dessutom har mage att kräva dubbel betalning och påstå att det finns en massa fel som jag hävdar inte existerar.

Det är tråkigt att så många är så korkade idag. Förr hade det räckt att drämma näven i bordet så de där fjunpellejönsarna sprungit sin väg. 40-talist: Antar att du var en sån som ockuperade kårhus på 60-talet för att sen gå omkring med yuppienalle och kräva avregleringar på 80-talet för att sen få din vilja igenom på 00-talet.

Men jag ska säga dig något du kan ha nytta av: allt behöver inte vara så extremt åt ena eller andra hållet lille vän. Man kunde åtminstone låtit det fungerande bilprovningen få vara i fred. Där gick man över gränsen.

Uppdaterat: 2021-12-29 20:43

Fjuniga gossar på bilprovningen? Det är lika ofta tjejer som sköter det jobbet, och bra dessutom. Men skulle Leffe81 mötas av en kvinnlig bilkontrollant, så skulle väl hans mentala topplock slå i taket. Hans övriga sluggande mot allt och alla väcker bara löje och medlidande...

Uppdaterat: 2021-12-29 20:55

40-talisten;

Kom med något vettigt än gamla feministiska genusanklagelser från 1968. Jag har inget emot kvinnliga bilkontrollanter. Tvärtom är det brist på dem.

Jag har i alla fall inte brist på källor för mina påståenden. Men det har du.

Uppdaterat: 2021-12-29 21:02

Dina "källor" är dina upplevelser av bilprovningen. Jag har andra upplevelser av samma sak. Dessa "källor" lika mycket värda för dig respektive mig.

Uppdaterat: 2021-12-29 22:01

Tramsiga inlägg. Det går alldeles bra med besiktning som den är idag. Ganska ofta får man hem erbjudanden om rabatterat pris, senast betalade jag 449 kr men det finns säkert billigare. Dessutom inga köer, bara rulla in och så är det klart på 5-10 min.

Vill man slippa risken för problem vid besiktning eller att de missar något får man väl hålla sig borta från skrotbilar….

Uppdaterat: 2021-12-29 22:45

Det är möjligt att det kan betraktas ett tramsigt inlägg. Lika tramsigt är det att man är så glad och nöjd över att det blivit 50 % dyrare trots utlovat att det skulle bli billigare. Möjligtvis inte dubbelt så dyrt för en pensionerad kupongjägare som inte har annat i livet för sig om dagarna. Men på sikt mycket dyrare när okunniga ”kontrollanter” låtsas att de är kontrollanter när de i själva verket är försäljare.

Nej. Jag hade inte en skrotbil. Den gick år efter år igenom på bilprovningen (de anmärkte på problemet men såg mellan fingrarna eftersom det inte innebar ett trafiksäkerhetsproblem). Sen tvingades jag till en privat besiktningsfirma. Fick betala 550 kr och bilen fick underkänt på på tre ”brister”, vilka kostade 20000 men det skulle gå fint att vända sig till verkstaden i väggen bredvid minsann. Där kunde jag nog få 10 % rabatt. Jag åkte till en hederlig verkstadsgubbe. Han svor och frågade vem fan jag varit hos. Sa att de där djävlarna inte fattar ett djävla dugg och att många på denna besiktning har fått samma problem. Jag kunde ju bara stå och hålla med. Den där verkstaden går inte bra ekonomiskt men överlever och kunderna vet att han är ärlig och aldrig tar en krona extra betalt. Han mekar för att det är roligt att meka och inte för att tjäna pengar. Men det skulle ändå bli för dyrt att fixa mina problem.

Jag fick lov att åka till skroten en månad senare med en fullt fungerande bil som jag redan troligtvis kostat alldeles för mycket. Men så valde jag att köpa elbil nummer två och då blir det ännu svårare för dem att anmärka på något trots små försök.

Riksrevisionen har, trots din underbara nöjdhet, trots allt konstaterat att priserna gick upp och klagomålen ökade trots att fordonsflottan blivit modernare.

Tvärtom vad man utlovade 2010 med pressade priser och nöjdare kunder.

Det var bättre förr, innan Reinfeldts polare satt och gnuggade händerna. Det är möjligt att ni Stockholmare har fått finare lokaler och soffor att vänta i och att ni med stigande bostadspriser har råd att betala mer för att sponsra näringslivet. Men jag har i alla fall fått det sämre. Så är det. Hellre statligt och billigare än privatiserat och dyrt. Det säger sig självt att man vill försöka roffa åt sig mina pengar på alla sätt och vis.

Uppdaterat: 2021-12-30 02:36

Leffe81,
Jag tycker det låter som att den privata besiktningsfirman gjorde sitt jobb medan Bilprovningen inte gjorde det. Har du ett problem med bilen ska det åtgärdas eller så ska bilen återvinnas. Det är inte bara trafiksäkerhetsrelaterade saker de har att undersöka utan även miljöpåverkande funktioner. Om 150 kr extra per år påverkar din totala bilekonomi i avgörande grad så kanske du kan spara in det genom att köra lite mer ekonomiskt.

Uppdaterat: 2021-12-30 09:08

Ja, nu sparar jag pengar för nu har jag ingen fossil bil längre. Så visst fan blir jag bara allt rikare för varje dag. Men de lovade en sak och det blev tvärtom det är det jag blir förbannad på. Samma sak med KD som lovade att sänka bensinskatten 2006 och istället höjde de den något år senare.

Ja, det var ju miljövänligt att jag skulle behöva åka skrota en fungerande bil. Någon kanske fortfarande ville ha en fungerande, rostfri fossil kombi med dragkrok. Jag kunde ha sålt denna för 20000 istället för att få kosta på den för 20000. Men dessa fjunfejs som knappt hade körkort underkände den och hånlog och hänvisade till verkstaden vägg i vägg. Är det att göra sitt jobb?

Uppdaterat: 2021-12-30 09:53

150 kronor räcker för el i ett halvår av pendlande fram och tillbaka i min bil. Då har jag nästan 10 mil till jobbet också. Halva resan får jag på jobbet andra halvan betalar jag själv. Det är skillnad mot när jag körde denna gamla bil. Då var det en enda resa. Men det är en principsak om att de satt och försökte hävda en sak som vi alla som kan räkna redan då visste inte stämmer.

Uppdaterat: 2021-12-30 09:57

Verkar som du gjort en god affär med facit i hand?

Uppdaterat: 2021-12-30 10:20

L West;

Ja, jag är absolut nöjd.

Uppdaterat: 2021-12-30 10:37

Nu kunde ju inte Reinfeldt ha anat att ett elbilsföretag tio år senare skulle vara mer värt än de tio största biltillverkarna tillsammans. Så i slutändan blir det knappast jag som står där som förlorare. Snarare blir det väl de som fortfarande går på hans kompisars fortsatta lögner.

Uppdaterat: 2021-12-30 10:42

Om du kunde ha sålt bilen för 20000 kr så borde du ha gjort det. Nu var det tydligen brister på den som gjorde den värdelös. Så är det med allt man köper att det är värt mer helt än trasigt.

Uppdaterat: 2021-12-30 11:53

Den funkade väldigt fint. Det var en okunnig gissning som gjorde bilen värdelös. Det kunde jag konstatera på plats. Det kunde ju även verkstaden jag vände mig till senare också konstatera. ”Vad har de för värdelösa djävla nollor på besiktningen nuförtiden. Inte fan är det fel på bilen, snarare är felet på besiktningskontrollanten.” och det var sålunda något som inte han kunde åtgärda, snarare var det sjukvårdens/utbildningsväsendets sak. Det enda jag kunde göra var att nicka instämmande och bekräfta att mina misstankar var korrekta.

Uppdaterat: 2021-12-30 12:08

Leffe, vad hindrade dig att söka upp en annan besiktningsanläggning?

Uppdaterat: 2021-12-30 12:25
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Vad var det för "fel"?

Uppdaterat: 2021-12-30 12:27

Ja, min vanliga bilprovning var tillfälligt stängd pga. sjukdom och utarmade resurser pga. för hård konkurrens. Så jag tänkte nåväl jag ger det väl en chans då. Mitt stora misstag. Ett påstått oljeläckage och något annat påhitt de kom med.

Men nu vände jag det till något positivt ändå och lät dem inte tjäna en rejäl hacka utan jag köpte mig en annan bil de inte kan hitta på så mycket fel med och som knappt kostar mig någonting.

Uppdaterat: 2021-12-30 12:36

Jag hade väl sölat en aning med oljepåfyllnaden när jag fyllde på oljan. Man är inte direkt en liten fisförnäm pedant från södermalm.

Uppdaterat: 2021-12-30 12:37

Låter märkligt, jag var och besiktigade en Saab 9000, en till stora delar utmärkt bil som tyvärr är känd för att ofta ha ett stort oljeläckage, faktiskt är den mesta oljan motorn behöver den som behöver ersättas p.g.a. läckage.
Den klarade sig utan anmärkning, men jag var tvungen att kommentera sörjan runt motorn, men fick till svar att så länge det inte blev fläckar under den då den står parkerad blir det ingen anmärkning.
"Jag har sagt att får jag se en 9000 som är tät ritar jag ett kors i taket, ser du något?"
Nåja, jag har sett några som varit täta, men det är inte så vanligt.
Konstigt att du fick anmärkning, men man kanske är snällare mot gamla Saabar, de blir ju allt ovanligare?

Uppdaterat: 2021-12-30 13:35
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Nu ska vi nog ta det med en stor nypa salt att det var pga. ett oljespill vid påfyllningen som Leffe behövde skrota sin bil.....
Det är ju så mycket motsägelsefullt i hans inlägg att man blir mest full i skratt.
OM det nu var så att det var små skitfel som inte ens fanns på bilen men som besiktningsmannen hittat på så hade det ju knappast vart så att bilen behövt skrotas. Då hade det ju bara vart att åkt hem och rengjort, ombesiktigat och sålt bilen för de 20.000 kr Leffe påstår den var värd. Självfallet fanns där andra större fel som troligtvis besiktningsmannen helt korrekt påpekade.
Det faktum att Leffe själv skrivet att bilen behövde skrotas är väl svar nog att där fanns allvarliga fel som var korrekt att slå ner på, hade det inte varit det hade ju Leffe bara fixat till "skitfelen", ombesiktigat och kört vidare eller sålt.

Själv ser jag inte nackdelen med att monopolet försvann, det finns fler stationer, fler tider att välja mellan, de gånger jag besiktigat inte högre priser än vad jag anar statliga besiktningen gått upp till med tiden och vart bra trevlig personal. Till och med fått mig en mugg/fika med alla gångerna tror jag. :)

Uppdaterat: 2021-12-30 14:00

De hederliga och kompetenta besiktningsmännen på bilprovningen tyckte ju året innan att ”oljeläckaget” (oljespillet)var en skitsak som varken var en fara för trafikanter eller miljön. Möjligtvis skulle jag börja använda tratt tyckte man. De klappade mig på axeln och sa att den där skitsaken var inget jag behövde oroa mig för. Det fanns viktigare saker i livet att spendera pengar på. Ett råd jag borde lyssnat på. Men det gjorde inte den privata besiktningsfirman inte. Sen kunde verkstaden inte ge en offert eftersom det inte stod exakt vad problemet var. Det var löjlig anmärkning men det kunde även bli dyrt och tittade frågande om jag ville riskera ta den smällen. Jag tänkte att det fick bli skroten eftersom vi var så nöjda med den första elbilen. Men det är ju alltid trist att skrota en fungerande bil för att Reinfeldt avreglerat marknaden och inkompetenta, nervösa (inte jag som påstår detta se källa jag hänvisat till) små barn utan körkort står och låtsaskontrollerar bilarna utan att ha koll på någonting. Det blir snabbt dyrt när man får betala mer för att reparera och sen åka dit en andra gång och ombesiktiga bilen. De vet hur de ska få in pengar de där. Att lura folk på pengar är de duktiga på i alla fall. Där kan man ge dem beröm.

Uppdaterat: 2021-12-30 16:51

Alltså du är ju helt makalös.....du inser inte att det kunde lika gärna varit en annan besiktningsman hos "gamla bilprovningen" nästa gång som gett exakt samma dom som denna enligt dig unga killen?
Sen om det nu var som du skrev bara oljespill för du inte kan sikta så borde det väl inte behövts nån offert från någon verkstad?!
Ge dig och erkänna som det var, de gav ett helt korrekt nedslag som du haft tur med tidigare eller som kanske hade förvärrats sen sist du besiktigade helt enkelt. Lägg inte skulden på nån som gör sitt jobb för att du hade en trasig bil med fel.
Sen att skylla på Reinfeldt när du precis lika väl som mig vet att det krävs en majoritet för att ändra en sån sak. Nej du Leffe, tror mest det handlar om att du är sur för att någon faktiskt gjorde det de skulle. Sen kanske du gick till fel verkstad och bad om pris? Frågade du flera?

Uppdaterat: 2021-12-30 16:58

Ehm, det låter ju inte som ett litet oljespill om du har det vid två olika besiktningstillfällen med år emellan. Då är det ju en läcka.
Det låter snarare som de ”hederliga” männnen på bilprovningen var de som inte följde regelverket.

Uppdaterat: 2021-12-30 18:56

Om man vet att det bara är egendrälld olja torkar man rimligen upp det med en trasa och gör en ombesiktning. Finns det inget läckage så är det torrt när man visar upp bilen och då får man köra.

Som sagt så är det inte den som anmärker på miljöfaror som gör fel utan den som inte anmärker som bör bli befriad från uppdraget.

Uppdaterat: 2021-12-30 19:49

Ja ni, hjärntvättade små gossar, besiktningsbranschens små rara springpojkar ute i kommentarsfältet. Nu har vi i alla fall skrotat en fullt funktionsduglig fossilbil så alla miljöpartister kan hoppa jämfota av glädje. Två elbilar så nu kan de inte anmärka på något oljespill. Nu kör jag fossilfritt för 35 öre kWh. Låg skatt och inget de kan anmärka på. Den största förloraren blir i slutändan besiktningsbranschen. Hälsa dom det.

Uppdaterat: 2021-12-30 20:33

Leffe
Det låter inte som en funktionsduglig bil om den läcker olja.
För övrigt kan oljeläckage vara livsfarligt för andra trafikanter, tex motorcyklister.
Enligt bilprovningens hemsida ska fordonet kontrolleras undertill och där får inget oljeläckage förekomma. Då får man underkänt helt enkelt. Du får ta av offerkoftan.

Uppdaterat: 2021-12-30 20:41

Humorfaktorn är hög i denna tråd, med Leffe81 som rallarsvingar mot allt och alla. Hans hån och härskarteknik mot min person tar jag med en klackspark, det slår mest tillbaka mot honom. Henrik, Mäkinen m.fl har visat med eftertryck att hans gapande hade noll verklig substans. Ska bli kul att se om Leffe81 återkommer i andra trådar med samma härjande. Till sist blir han väl ett fall för våra moderatorer..

Uppdaterat: 2021-12-30 20:46

Naturligtvis är det så stort läckage så man får anmärkning är det nog riktigt att bilen inte bör köras.
Det jag beskrev tidigare om den 9000 jag visade upp var kanske 0,1 liter/1000 mil, men det skitar ner motorn ordentligt, men ger ingen anmärkning.
För övrigt tycker jag vi slutar med tramset i den här tråden nu, jag tror att det är fler än jag som märkt att det är något som inte stämmer.

Uppdaterat: 2021-12-30 20:58
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Det handlar om en principsak. Ljuger man folk rakt upp i ansiktet ska de minsann få sota för det. Jag glömmer inte i första taget. De visste det skulle bli dyrare, precis som i Finland. De sa ändå att det skulle bli billigare att besikta bilen och resultatet var att det blev dyrare. Nu är jag inte en korkad idiot som går på vad som helst, därför gjorde jag om detta till en fördel för mig och nackdel för dem och minimerar nu framtida risker för upprepning. Elbil = inget oljespill. Det beslutet fattades i ungefär samma stund som bilen underkändes. Så enkelt är det. En ren principsak.

Men dragkroken saknar jag.

Uppdaterat: 2021-12-30 21:46